Hopp til innhold

Legende hyller Warholms enorme statistikk: – Et våpen som kan skape tvil

MONACO (NRK): Stevnerekorden i Monaco gjør at Karsten Warholm (25) nå har åtte av de 16 beste tidene i historien på 400 meter hekk. Michael Johnson mener det gir nordmannen en klar fordel.

9YViPs8wiQg

VISTE VERDEN RYGGEN: Karsten Warholm har gjort det til en vane å krysse målstreken først.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Etter at Warholm torsdag i forrige uke satte verdensrekord på 400 meter hekk på Bislett, lurte nok mange på om han kunne løpe enda fortere enn 46,70 i Monaco fredag kveld.

Det skjedde ikke. Men vinnertiden på 47,08 var ny stevnerekord, den tolvte beste tiden i historien og føyde seg inn i en imponerende rekke av resultater.

Etter stevnet la Det internasjonale friidrettsforbundet ut informasjon om at Warholm ikke bare har den beste tiden i historien på 400 meter hekk. Han har tre av de fem beste tidene og faktisk halvparten av de 16 beste tidene.

xaisA15uca0

EN AV DE STØRSTE: Michael Johnson.

Foto: Doug Mills / Ap

Blant dem som har lagt merke til den enorme stabiliteten, er den amerikanske legenden Michael Johnson. Han har fire OL-gull, åtte VM-gull og hadde verdensrekordene på både 200 og 400 meter.

– Veldig få utøvere oppnår en sånn stabilitet. Stabilitet er en stor bidragsyter til å bygge selvtillit og er et våpen som kan skape tvil blant konkurrentene, skriver Johnson på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Best uansett gren

Denne stabiliteten gjør at Warholm nå også er på toppen av verdensrankingen, uavhengig av gren.

Akkurat nå kan han kalle seg verdens beste mannlige friidrettsutøver. På plassene bak følger Armand Duplantis (stav, Sverige) og Noah Lyles (sprint, USA).

Ikke rart Warholm er tilfreds før avreise til OL i Tokyo.

– Jeg er veldig fornøyd, det var ny stevnerekord. Et litt rotete løp mot slutten, det er mulig jeg går med litt for høy frekvens. Jeg merket at jeg måtte «stege ut» der på et tidspunkt, sier Warholm til NRK umiddelbart etter fredagens seier.

Også i Monaco var det Alison dos Santos fra Brasil som fulgte nærmest.

– Klassetid

– Det er en klassetid igjen, selv etter utladningen på Bislett, sier NRK-kommentator Jann Post.

Slik er dommen fra NRKs friidrettseksperter:

– Det er overbevisende, det er lett å bli bortskjemt av Karsten Warholm. Det er ikke like bra som på Bislett, men fortsatt meget høyt nivå, understreker han.

– Han ser litt tyngre ut enn på Bislett. Han er nok litt psykisk og fysisk utladet etter Bislett, erkjenner Christina Vukicevic.

– Veldig marginalt

– Jeg følte at jeg var fint oppladet og at beina responderte bra. Det var en bra tid, det er veldig marginalt dette vi driver med. Den verdensrekorden ga meg selvtillit og energi. Det er veldig stort å stå på startstreken som rekordholder. Det er viktig å nyte øyeblikket også, sier Warholm selv.

I EN KLASE FOR SEG: Slik vant Karsten Warholm OL-generalprøven.

Han har imidlertid ikke møtt sin tøffeste utfordrer til nå i sesongen. Rai Benjamin skulle ha deltatt i Monaco, men droppet turen til Europa.

– Jeg kjenner nivået mitt, jeg trener hver dag og jeg vet hvor jeg ligger. I OL blir det enormt hard konkurranse. Det er det største og alle har en tendens til å ta et steg opp. Jeg må være på mitt beste når vi kommer dit, sier Warholm.

– Tenker pers

Han mener fortsatt han har enda mer inne enn da han satte verdensrekorden på Bislett.

– Jeg har alltid mål om å forbedre meg. Drømmetreffene kommer av og til, Bislett var et sånt. Jeg håper at jeg kan forbedre meg enda mer, sier Warholm.

25-åringen erkjenner at rekorden har gitt ham en ny mental inngang til løpene.

– Så lenge verdensrekorden er min, tenker jeg pers. Jeg tenker å forbedre meg selv. Det tror jeg er det beste fokuset man kan ha, sier Warholm.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen

Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Nå har jeg tatt én. Så er det å ta de ni andre

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil. Nå har han øynene klart rettet mot en rekke verdensrekorder.

Siste nytt

 • Sykkelfest fikk klarsignal i tolvte time

  Sykkelrittet Trondheim-Oslo går som planlagt lørdag 17. juni etter uker med usikkerhet. Arrangørene pålegges samtidig grep som setter rittets framtid i fare.

  Rittet, som har tilnavnet Styrkeprøven, opplyser selv at det endelige og avgjørende klarsignalet fra Statens vegvesen kom fredag. Dermed er de nødvendige tillatelsene på plass til å arrangere ritt fra startstedene Trondheim, Lillehammer, Hamar og Eidsvoll om få dager.

  Usikkerheten som har rådet de siste ukene har handlet om veimyndighetene ville gi tillatelse til å gjennomføre det tradisjonsrike turrittet. For en tid tilbake avslo Statens vegvesen arrangørenes søknad. I begrunnelsen lå blant annet skepsis til å skulle senke fartsgrensene i traseen mens rittet pågikk.

  Arrangørene tok saken videre til Vegdirektoratet, som kom til motsatt konklusjon av Statens vegvesen. Dermed ble det innledet nye samtaler om gjennomføringen av årets ritt.

  Fredag kom den endelige beslutningen om at 2023-utgaven av arrangementet kan gå som oppsatt.

  (NTB)

  Sykkel: Tour of Scandinavia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • U21-landslagsspiller forlenget med Kristiansund

  U21-landslagsspiller Max Normann Williamsen (19) har skrevet under på en ny kontrakt med Kristiansund som varer ut 2025-sesongen. Det opplyser klubben på sin nettside.

  – Det betyr veldig mye for folk at det er noen lokale på laget, det tror jeg folk synes er artig. Det er et mål å komme tilbake til Eliteserien, og jeg har lyst til å bidra til at vi kommer dit. Det er en god utfordring, og jeg gleder meg til å bli med videre, sier 19-åringen.

  Max Normann Williamsen
  Foto: NTB
 • Neymar visste om Messis Miami-hemmelighet

  Den brasilianske superspissen Neymar avslører at han kjente til hemmeligheten om at Lionel Messi hadde signert for Inter Miami før det ble kunngjort.

  Neymar deltok på et program på YouTube-kanalen til NBA Brasil fredag. Der fikk han spørsmål om egen reaksjon da Messis overgang fra PSG til Inter Miami ble kjent.

  – Jeg visste det fra før! utbrøt brasilianeren leende til svar.

  Neymar er i Miami på ferie og var til stede under den tredje NBA-finalekampen mellom Miami Heat og Denver Nuggets onsdag.

  – Jeg visste at Messi skulle komme hit, vi hadde allerede snakket om det. Jeg sa til ham at han vil bli glad i Miami, sa Neymar.

  Brasilianeren spilte sammen med Messi i Barcelona fra 2013 til 2017. De to siste sesongene har de vært lagkamerater i PSG.

  – Jeg er veldig glad på hans vegne, men samtidig litt trist for at han drar, sier Neymar.

  Hans egen fremtid i PSG er usikker etter nok en sesong med skader.

  (NTB)

  Messi og Neymar
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste