Suspenderte 80 spillere etter nettmobbing

Trener Matt Labrum irriterte seg over at spillerne hans skulket skolen og fikk dårlige karakterer. Da han fikk høre at flere av dem også mobbet andre på nettet, suspenderte han hele laget.

Paul Newberry

Matt Labrum fikk fotballspillerne han er trener for til å jobbe på et eldrehjem da det kom frem at flere på laget hadde drevet med nettmobbing.

Foto: Scott G Winterton / Ap

– Det er en ære å få ta på seg en trøye og representere et lag og en skole, men noen glemmer det i vår tid der det bare er «meg, meg, meg», sier Labrum til Fox News.

I intervjuet forteller han om dagen da han bestemte seg for å suspendere hele fotballaget han er trener for, et high school-lag i Utah, USA, bestående av 80 spillere.

Måtte levere inn trøyer og utstyr

Laget hadde akkurat spilt kamp da han forrige fredag gikk inn i garderoben og ba samtlige om å levere inn alt av trøyer og utstyr.

Treneren ga beskjed om at sesongen var over frem til spillerne gjorde seg fortjente til å få spille igjen.

Ikke på grunn av dårlige resultater eller dårlig innsats på trening. Tvert imot ville han spillerne skulle tenke over hvordan de oppfører seg utenfor banen.

– Det var en følelsesladet stund for oss alle, sier Labrum.

Treneren forklarer at han lenge hadde irritert seg over at flere av spillerne skulket timer på skolen laget representerer og stadig fikk dårligere karakterer.

Dråpen som fikk begeret til å renne over var imidlertid en beskjed fra skolens rektor om at flere på laget mobbet andre elever på internett.

– Vi er ikke fornøyde med måten våre fotballbrødre representerer familien vår, skolen... og oss selv, skriver Labrum i et brev samtlige av spillerne har mottatt, som er gjengitt av blant andre CBS News og Fox News.

Fikk «samfunnsstraff»

Han lanserte selv løsningen på problemet; samfunnsstraff. I stedet for trening måtte spillerne gjøre forskjellige aktiviteter, som å jobbe på et lokalt eldrehjem. Dette skulle ifølge Labrum være «en betaling til samfunnet for ugjerningene».

I tillegg fikk spillerne utdelt et hefte med veiledning om hvordan treneren vil de skal oppføre seg, som alle måtte lære utenat.

– Vi fortjente alt sammen, sier en spiller til Fox News.

Spillerne skal ha vært lydige og gjennomført straffen til punkt og prikke. De fikk derfor tilbake utstyret sitt etter en ukes tid.

Saken om high school-fotballaget har skapt debatt i USA, og har vært tema i flere av de store tv-kanalene. I ettertid har flere spillere stått frem og sagt at de støtter trenerens avgjørelse.

– Forhåpentligvis viser det at fotball ikke bare handler om å spille et spill. Å være en god person er det dette handler om, sier en av dem.

Siste nytt

 • Real leier etter Clasico-siger

  Real Madrid er på topp i La Liga etter 2-1 i gigantmøtet mot Barcelona i ruskeveret i Madrid laurdag kveld. Det var Barcelonas første tap sidan 5. desember, og sidan nyttår har dei 13 sigrar og ein uavgjort. Fram tiol i kveld.

  Karim Benzema og Toni Kroos gav Real 2-0 før det var gått ein halv time. Oscar Mingueza reduserte med ein halv time igjen.

  Barcelona pressa hardt og hadde store sjansar mot slutten, men makta aldri målet som hadde sendt dei til topps. Ilaix Moriba skaut i tverrliggaren med siste spark i kampen.

  Thibaut Courtois i Reals mål leverte fleire strålande redningar.

  Reals Casimiro blei utvist heilt på slutten etter to gule kort på eitt minutt.

  Real har dermed slått Barcelona i begge El Clasico-oppgjera denne sesongen. Dei leier på innbyrdes oppgjer mot Atletico og eitt poeng framfor Barcelona. Atletico skal møte Real Betis søndag.

  Real Madrid
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Sensasjonell norsk vektløftarbronse

  Solfrid Koanda (22) tok ein sensasjonell norsk bronse i vektløfting i EM i Moskva i 87 kg-klassen laurdag. Ho løfta 135 kilo i støt, det er norsk rekord. Ho har sjølv gjort det på trening tidlegare.

  – Det er det største eg har opplevd, seier Koanda til NRK. Ho har drive med vektløfting berre i eit drygt år. EM var det første internasjonale stemnet ho var med på.

  – Eg blei oppfordra til å delta på NM, og der såg dei at eg hadde talent. Det blei norsk rekord. Så har det gått betre og betre, det har vore ei fantastisk reise, seier Arendals-jenta.

  – Eg kjende meg veldig sterk då eg stod der, og var veldig stolt.

  Stolt er også trenar Stian Grimseth.

  – Ein ting er å ha talent. Men å greie å ta det ut slik ho gjorde i dag, er fantastisk, seier han.

  – Dette er ikkje noko blaff. Ho har mykje å gå på teknisk, og kan utvikle seg mykje. Ho er eit unikt talent.

  OL i Tokyo kjem kanskje litt tidleg, men OL i Paris om tre år er eit naturleg mål, seier han.

  – Dette er veldig stort, seier generalsekretær Arne Grostad i vektløftarforbundet til NRK.

  I rykk løfta ho 100 kilo og blei nummer fem. Smanlagt er det 26 kilo over den tidlegare norske rekorden.

  – Med så kort fartstid som vektløftar gir dette håp om endå betre prestasjonar framover, skriv forbundet på si nettside.

  Solfrid Koanda
  Foto: YURI KOCHETKOV / EPA
 • Zlatan «svært nær» ny kontrakt

  – Berre detaljar står att før Zlatan Ibrahimovic signerer ny kontrakt med Milan, seier klubbdirektør Paolo Maldini.

  Svensken, som fyller 40 i oktober, har kontrakt ut sesongen, men med opsjon på forlenging til sommaren 2022. Det er denne opsjonen som no treuleg blir ein realitet.

  Han får hovudæra for å ha gjort Milan til ein tittelkandidat sidan han kom tilbake til klubben i januar i fjor. Han er toppscorar med 15 mål på dei 16 kampane han har spela denne sesongen.

  Men i kveldens kamp mot Parma fekk han raudt kort etter ein times spel, for kommentarar mot dommaren.

  Milan har ikkje vunne Serie A sidan 2011, då også med Ibrahimovic på laget.

  Milan er nummer to på tabellen, 11 poeng bak byrival Inter før dagens runde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal