Hopp til innhold

Sundby: – Det råeste vi har sett av en norsk skiløper

RUKA/OSLO (NRK): Martin Johnsrud Sundby drar de store linjene etter Johannes Høsflot Klæbos to utklassingsseiere i Ruka - og tror neppe han selv vinner verdenscupen denne sesongen.

Verdenscup ski nordiske grener

PANGSTART: Johannes Høsflot Klæbo har åpnet sesongen på best tenkelig vis. Han har vunnet begge verdenscuprennene som har vært så langt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er uten tvil et fenomen. Å servere oss det løpet i går, og så gjøre det samme i dag. Nei, det er helt fantastisk, sier Martin Johnsrud Sundby.

sundby og klæbo

Sundby er mildt sagt imponert av Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Johannes Høsflot Klæbo har satt verdenseliten på plass to dager på rad. Først da han rett og slett rykket fra på sprinten fredag og gikk i mål i ensom majestet - og så da han vant med hele 15.3 sekunder på intervallstarten lørdag.

– En skioppvisning

Sundby mener situasjonen er helt spesiell, mye på grunn av Klæbos unge alder (21 år).

– Det er vel kanskje det råeste vi har sett av en norsk skiløper, sier han.

– Bedre enn det Northug gjorde i sin tid?

– Jamen å herje sånn som i går... Det er en skioppvisning som jeg tror vi skal grave godt i arkivet for å finne tilsvarende til. Og å så komme på dag to, som 21-åring, og vinne med 15 sekunder. Det er altså helt rått, sier Sundby.

Johannes Høsflot Klæbo stakk fra alle under starten og vant sprintfinalen i Ruka.

Klæbo gjorde noe så sjeldent som å rykke fra alt og alle under sprinten fredag, og parkerte med det verdenseliten.

Klæbo smiler når han hører hva Sundby har sagt om ham.

– Det var snilt sagt. Jeg prøver bare å gjøre mine ting, og å ha fokus på mine ting, sier han.

NRK-ekspert Fredrik Aukland vil ikke gå så langt som å si at Klæbos prestasjon er det råeste noensinne av en nordmann, men mener Klæbo er med på å drive sporten fremover.

– Johannes er med og utvikler langrennssporten. Vi ser det på sprinten, både teknisk og taktisk. At han skal vinne en klassisk 15-kilometer med individuell start er i mine øyne en like stor prestasjon som det han har prestert i sprint, sier Aukland.

– Har bare gått og ventet

Sundby ble «bare» nummer ni lørdag, men tror han snart hevder seg i toppen igjen. Når det gjelder verdenscupen sammenlagt, har Sundby derimot nå senket ambisjonene sine - på grunn av Klæbo.

– Jeg har bare gått og ventet på at det skulle komme en fyr som kan gå både sprint og distanse, og ta over den gule trøya på heltid. At folk ikke har tuktet meg på det før, når jeg knapt går sprintrenn, det er jo fascinerende. Men Klæbo behersker både sprint og distanse, og jeg tror jeg skal se langt etter den gule trøya nå, sier Sundby.

Røa-løperen har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger.

Klæbo peker derimot på at Sundby har en fordel så lenge han skal gå Tour de Ski. Selv vurderer han nemlig å stå over den konkurransen.

– Det er bare gått to skirenn, så vi får vente og se. Det er ingen som er større favoritt i Tour de Ski enn Martin. Jeg skal smile så lenge jeg har den gule trøya, men så får han sikkert den til slutt, sier han.

Slik så det ut da Klæbo gikk inn til seier på intervallstarten lørdag.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal