Sundby: – Dere må ikke tro alt dere hører

FALUN/OSLO (NRK): Fra sykesenga har Martin Johnsrud Sundby sett den ene spekulasjonen etter den andre om seg selv. Han mener mye er feil.

Martin Johnsrud Sundby avviser overtrening som grunn for sykdom

Martin Johnsrud Sundby hadde pressekonferanse i Falun lørdag morgen.

– Jeg ble syk da jeg trappet ned på treningen. Det snakkes og det hausses opp hva som har skjedd. Dere må ikke tro på alt dere hører, sier Martin Johnsrud Sundby.

Etter nedturen i fjorårets OL, trappet Martin Johnsrud Sundby opp og trente mer enn noen gang foran årets sesong. Hans enorme treningsregime ble en snakkis i langrennsmiljøet.

Treningen resulterte i kanonform i første del av sesongen og under Tour de Ski.

– Nesten ingenting er sant

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby møtte lørdag pressen for første gang etter sykdommen som har ødelagt hele VM så langt.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Etter Tour de Ski var det snakk om nye, enorme treningsmengder frem mot VM. Enkelte har også antydet at hardkjøret bidro til sykdommen han pådro seg like før VM.

– Når vi får ting på avstand og sett ting i sammenheng, kan det hende det viser seg at kroppen er litt nede. Og vi vet alle sammen at hvis vi er slitne både mentalt og fysisk, så er det lettere å bli syk, sa landslagssjef Vidar Løhsus til NRK tiligere i forrige uke.

Det avviser Sundby på det sterkeste. I stedet mener han det var reinspikka uflaks.

– Etter Tour de Ski har jeg trent relativt lite, sier Sundby selv.

Fredag kom han til VM-byen Falun. NRK møtte Sundby til en kort prat i forbindelse med Røa-løperens første treningsøkt på ski på nesten to uker fredag kveld, og lørdag morgen møtte han hele pressekorpset før søndagens femmil.

– Jeg har ikke snakket så mye om sykdommen, og jeg har lest mye rart. Nesten ingenting er sant. Det er type treningsmengder, at jeg har trent meg i senk og slikt. Det har vært mye spekulasjoner, sier han.

Håper på tøft løp

Sundby omtaler det han har vært gjennom som en ordinær, norsk influensa. Opptreningen etter sykdommen startet forsiktig mandag denne uken, og fredag kjørte han en hard økt.

Han legger ikke skjul på at han er veldig usikker på sin egen form før femmila.

– Jeg var medaljekandidat for ti dager siden. Nå vet jeg ikke. Jeg har hatt én skikkelig tøff økt. Det gikk ikke så halvgæærnt. Jeg er veldig usikker på hvor langt det er opp, sier han.

Likevel tror han hans beste sjanser er om det blir relativt høyt tempo gjennom store deler av løpet.

– Mitt drømmescenario er at det ikke blir sprenggått fra start. Uansett hva slags kropp jeg har, så vil jeg tjene på at det blir gått tøft. Rolig åpning og tøft fra 10 kilometer og inn er mitt drømmescenario, sier han.

Martin Johnsrud Sundby spenner på seg skiene for første gang siden Østersund for nesten 2 uker siden.

Sundby trente fredag kveld på ski for første gang på nesten to uker.

Siste nytt

 • Liverpool senka Genk

  Etter fire strake tap på bortebane i meisterligaen vart det siger for Liverpool, då dei slo Genk og Sander Berg 4–1 på bortebane. Oxlade-Chamberlain scora dei to første måla. Sadio Mané la på til 3-0, før Mohamed Salah setje inn 4–0. Genk reduserte til 1–4 like før full tid. Liverpool er dermed nummer to i si gruppe, bak Napoli med sju poeng.

  Champions League - Group E - KRC Genk v Liverpool
  Foto: Francois Lenoir / Reuters
 • Chelsea tok viktige poeng

  Michy Batshuayi sørget for tre poeng for Chelsea da de spilte borte mot Ajax i mesterligaen onsdag. London-laget vant 1-0 og tok tre meget viktige poeng i gruppespillet. De har nå seks poeng, like mange som Ajax som foreløpig leder gruppen.

  Champions League - Group H - Ajax Amsterdam v Chelsea
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Jansrud droppar verdscupopninga

  Kjetil Jansrud kjem ikkje til å køyre verdscupopninga i Sölden i Austerrike i helga. Det opplyser alpinisten til NRK i kveld. – Det har med fleire ting å gjere, men mest fordi forma i storslalåm ikkje er på det nivået som den bør vere, seier 34-åringen. 24-år gamle Marcus Monsen overtek plassen til Jansrud.

  FIS Alpine Skiing World Cup Finals - Men's Downhill training
  Foto: Christian Hartmann / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal