Hopp til innhold

– Northug har hoppet på med liv og helse

TJØME (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby tror Petter Northug tar minst to gull i et norsk knall-VM i Falun. – Men femmila tar jeg, fastslår verdenscupvinneren.

Martin Johnsrud Sundby gir sine tips før Ski-VM 2015 i Falun.

VIDEO: Martin Johnsrud Sundby tror norske herrelangrenn slår brutalt tilbake i Falun etter et skuffende OL i Sotsji.

Ola Vigen Hattestad tok Norges eneste gull i herrelangrenn i Sotsji-OL, i en sesong som ellers markerte et tronskifte i norsk herrelangrenn: Petter Northug (28) mislyktes for første gang i sin karriere, samtidig som Martin Johnsrud Sundby (29) steg fram og vant både Tour de Ski og verdenscupen.

Norges nye ener er imidlertid helt sikker på at Petter Northug slår kraftig tilbake allerede under VM i Falun til vinteren, etter en skuffende sesong og en turbulent vår.

– Jeg er helt sikker på at han har bestemt seg for å komme tilbake, sier Sundby.

Han finner fram et bilde fra friidretten når han skal beskrive sine tanker om Northugs evaluering av 2013/14-sesongen.

– Jeg tror han nærmest har skrevet «dødt» i boka, som en spydkaster ville gjort hvis han ikke var fornøyd med spydkastet sitt, og hoppet på en sesong med det jeg har fått inntrykk av er liv og helse. Jeg synes det er utrolig kult, og håper virkelig han er på hugget når sesongen starter, sier Sundby om sin tidligere landslagskollega.

Martin Sundby og Petter Northug

Både Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug skuffet under OL i Sotsji.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Spår ellevill gullfest

Anledningen er at NRK.no under et stort sommerintervju utfordret Martin Johnsrud Sundby på å tippe utfallet av de ulike øvelsene under VM i Falun til vinteren. Da dukker Northugs navn hyppig opp.

Tipsene er nemlig som følger:

15 km fristil:

– Man kan ikke velge én person. Jeg tror det står mellom Dario Cologna, Petter Northug, meg selv og en nordmann til.

30 km fellesstart med skibytte:

– Alexander Legkov, Petter Northug, Dario Cologna eller meg selv.

50 km klassisk fellesstart:

– Femmila tar jeg!

Stafett:

– Stafetten tar vi.

Lagsprint:

– Sprintstafetten tar Anders Gløersen og Petter Northug.

Sprint:

– Sprinten tar Ola Vigen Hattestad.

– En slags kronprins

Martin Johnsrud Sundby tror med andre ord at både han (stafett og 50 km) og Petter Northug (stafett og lagsprint) tar minst to gull hver – og at de kommer til å slåss med hverandre om gullet på 15 og 30 km.

– Du har tro på et godt norsk VM?

– Jeg har tro på et godt norsk mesterskap. På svensk jord, gliser Sundby.

– Heter VM-kongen i Falun Martin Johnsrud Sundby?

– Tar jeg en individuell gullmedalje og vi vinner stafetten, så aspirere jeg i hvert fall til en slags kronprins, så får vi se hva de andre finner på, sier Sundby.

Les videre under videoen.

Martin Johnsrud Sundby snakker om sin nye rolle.

VIDEO: Martin Johnsrud Sundby føler ikke han er Norges beste langrennsløper, men har innsett at folk har skrudd opp forventningene.

Desperasjonsmodus

Samtidig erkjenner han at han nå merker et adskillig større press. Livet i skyggen av Petter Northug er definitivt forbi.

Eventuelle medaljer til Martin Johnsrud Sundby er ikke lenger en bonus ved siden av Northugs gullfangst. Røa-løperen er mannen som skal levere.

– Det føler jeg på. Jeg har hatt en god sesong som det kommer til å bli fryktelig vanskelig å følge opp med alle de gode resultatene jeg hadde. Så jeg føler meg litt i en sånn halvveis desperasjonsmodus i forhold til trening, bekrefter Sundby.

– Nå gjelder det. Nå må jeg bevise hva jeg er god for. Nå må jeg bevise at dette er nivået jeg ønsker å være på og prestere på i mange år framover. Nå må jeg trene livet av meg for å beholde posisjonen, sier han.

SKI-NORDIC-WCUP-MEN

Martin Johnsrud Sundby var best av alle under prøve-VM i Falun.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Er ikke noe som helst

Helt på bar bakke føler han seg likevel ikke. Vinteren som gikk ga ham erfaring med å håndtere press. Gjennom hele sesongen forsvarte han sammenlagtledelsen i verdenscupen. Også da det dro seg til i Tour de Ski beholdt han roen.

– Hadde jeg ikke hatt den selvtilliten jeg har om dagen, hadde jeg vært ubehagelig, tror jeg. Men jeg har gått på meg ganske bra med selvtillit som gjør at jeg synes det er en god rolle å ha, sier Sundby om å være Norges største gullhåp.

Og selv om andre nå legger presset på ham, ser han ikke på seg selv som en mann med mye å forsvare.

– Man er ikke Norges beste langrennsløper. Jeg var det i sesongen 2013/14, men det er noe jeg må kjempe for, og det er det jeg trener beinhardt for hver eneste dag. Så jeg håper at jeg igjen kan klare å være det, men per i dag føler jeg ikke at jeg er noe som helst, sier Martin Johnsrud Sundby.

Fortsatt er det nesten sju måneder igjen til VM-starten. Men allerede denne uka møtes Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug i Lysebotn opp og Blinkfestivalen.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal