NRK Meny
Normal

– Northug har hoppet på med liv og helse

TJØME (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby tror Petter Northug tar minst to gull i et norsk knall-VM i Falun. – Men femmila tar jeg, fastslår verdenscupvinneren.

Martin Johnsrud Sundby gir sine tips før Ski-VM 2015 i Falun.

VIDEO: Martin Johnsrud Sundby tror norske herrelangrenn slår brutalt tilbake i Falun etter et skuffende OL i Sotsji.

Ola Vigen Hattestad tok Norges eneste gull i herrelangrenn i Sotsji-OL, i en sesong som ellers markerte et tronskifte i norsk herrelangrenn: Petter Northug (28) mislyktes for første gang i sin karriere, samtidig som Martin Johnsrud Sundby (29) steg fram og vant både Tour de Ski og verdenscupen.

Norges nye ener er imidlertid helt sikker på at Petter Northug slår kraftig tilbake allerede under VM i Falun til vinteren, etter en skuffende sesong og en turbulent vår.

– Jeg er helt sikker på at han har bestemt seg for å komme tilbake, sier Sundby.

Han finner fram et bilde fra friidretten når han skal beskrive sine tanker om Northugs evaluering av 2013/14-sesongen.

– Jeg tror han nærmest har skrevet «dødt» i boka, som en spydkaster ville gjort hvis han ikke var fornøyd med spydkastet sitt, og hoppet på en sesong med det jeg har fått inntrykk av er liv og helse. Jeg synes det er utrolig kult, og håper virkelig han er på hugget når sesongen starter, sier Sundby om sin tidligere landslagskollega.

Martin Sundby og Petter Northug

Både Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug skuffet under OL i Sotsji.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Spår ellevill gullfest

Anledningen er at NRK.no under et stort sommerintervju utfordret Martin Johnsrud Sundby på å tippe utfallet av de ulike øvelsene under VM i Falun til vinteren. Da dukker Northugs navn hyppig opp.

Tipsene er nemlig som følger:

15 km fristil:

– Man kan ikke velge én person. Jeg tror det står mellom Dario Cologna, Petter Northug, meg selv og en nordmann til.

30 km fellesstart med skibytte:

– Alexander Legkov, Petter Northug, Dario Cologna eller meg selv.

50 km klassisk fellesstart:

– Femmila tar jeg!

Stafett:

– Stafetten tar vi.

Lagsprint:

– Sprintstafetten tar Anders Gløersen og Petter Northug.

Sprint:

– Sprinten tar Ola Vigen Hattestad.

– En slags kronprins

Martin Johnsrud Sundby tror med andre ord at både han (stafett og 50 km) og Petter Northug (stafett og lagsprint) tar minst to gull hver – og at de kommer til å slåss med hverandre om gullet på 15 og 30 km.

– Du har tro på et godt norsk VM?

– Jeg har tro på et godt norsk mesterskap. På svensk jord, gliser Sundby.

– Heter VM-kongen i Falun Martin Johnsrud Sundby?

– Tar jeg en individuell gullmedalje og vi vinner stafetten, så aspirere jeg i hvert fall til en slags kronprins, så får vi se hva de andre finner på, sier Sundby.

Les videre under videoen.

Martin Johnsrud Sundby snakker om sin nye rolle.

VIDEO: Martin Johnsrud Sundby føler ikke han er Norges beste langrennsløper, men har innsett at folk har skrudd opp forventningene.

Desperasjonsmodus

Samtidig erkjenner han at han nå merker et adskillig større press. Livet i skyggen av Petter Northug er definitivt forbi.

Eventuelle medaljer til Martin Johnsrud Sundby er ikke lenger en bonus ved siden av Northugs gullfangst. Røa-løperen er mannen som skal levere.

– Det føler jeg på. Jeg har hatt en god sesong som det kommer til å bli fryktelig vanskelig å følge opp med alle de gode resultatene jeg hadde. Så jeg føler meg litt i en sånn halvveis desperasjonsmodus i forhold til trening, bekrefter Sundby.

– Nå gjelder det. Nå må jeg bevise hva jeg er god for. Nå må jeg bevise at dette er nivået jeg ønsker å være på og prestere på i mange år framover. Nå må jeg trene livet av meg for å beholde posisjonen, sier han.

SKI-NORDIC-WCUP-MEN

Martin Johnsrud Sundby var best av alle under prøve-VM i Falun.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Er ikke noe som helst

Helt på bar bakke føler han seg likevel ikke. Vinteren som gikk ga ham erfaring med å håndtere press. Gjennom hele sesongen forsvarte han sammenlagtledelsen i verdenscupen. Også da det dro seg til i Tour de Ski beholdt han roen.

– Hadde jeg ikke hatt den selvtilliten jeg har om dagen, hadde jeg vært ubehagelig, tror jeg. Men jeg har gått på meg ganske bra med selvtillit som gjør at jeg synes det er en god rolle å ha, sier Sundby om å være Norges største gullhåp.

Og selv om andre nå legger presset på ham, ser han ikke på seg selv som en mann med mye å forsvare.

– Man er ikke Norges beste langrennsløper. Jeg var det i sesongen 2013/14, men det er noe jeg må kjempe for, og det er det jeg trener beinhardt for hver eneste dag. Så jeg håper at jeg igjen kan klare å være det, men per i dag føler jeg ikke at jeg er noe som helst, sier Martin Johnsrud Sundby.

Fortsatt er det nesten sju måneder igjen til VM-starten. Men allerede denne uka møtes Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug i Lysebotn opp og Blinkfestivalen.

Siste nytt

 • Opdal ute i to måneder

  Starts keeper Håkon Opdal er ute i to måneder grunnet en ankelskade, melder Fædrelandsvennen.

  Keeperen pådro seg en ankelskade på oppvarming før kampen mot Vålerenga, som Start tapte 1–6.

  d
  Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix
 • Mjelde på årets lag i England

  Maren Mjelde er på årets lag i den engelske eliteserien, kåret av spillerne selv.

  Den norske spilleren har hatt en strålende sesong med Chelsea, og kjemper om tre titler med den engelske klubben.

  9488661ax Arsenal Women vs Chelsea Ladies, FA Women's Super League FA WSL1, Football, Meadow Park, Borehamwood, Hertfordshire, United Kingdom - 01 Apr 2018
  Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock / Shutterstock
 • PSG klar for cupfinale

  Paris Saint Germain er klare for finalen i den franske cupen etter å ha slått Caen 3-1 Nå venter 3.-divisjonslaget Les Herbiers. PSG har fra før sikret ligagullet, og sikter seg inn mot sin fjerde cupseier på rad, som vil være ny rekord for klubben.

  PSG
  Foto: Charly Triballeau / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag