– Northug har hoppet på med liv og helse

TJØME (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby tror Petter Northug tar minst to gull i et norsk knall-VM i Falun. – Men femmila tar jeg, fastslår verdenscupvinneren.

Martin Johnsrud Sundby gir sine tips før Ski-VM 2015 i Falun.

VIDEO: Martin Johnsrud Sundby tror norske herrelangrenn slår brutalt tilbake i Falun etter et skuffende OL i Sotsji.

Ola Vigen Hattestad tok Norges eneste gull i herrelangrenn i Sotsji-OL, i en sesong som ellers markerte et tronskifte i norsk herrelangrenn: Petter Northug (28) mislyktes for første gang i sin karriere, samtidig som Martin Johnsrud Sundby (29) steg fram og vant både Tour de Ski og verdenscupen.

Norges nye ener er imidlertid helt sikker på at Petter Northug slår kraftig tilbake allerede under VM i Falun til vinteren, etter en skuffende sesong og en turbulent vår.

– Jeg er helt sikker på at han har bestemt seg for å komme tilbake, sier Sundby.

Han finner fram et bilde fra friidretten når han skal beskrive sine tanker om Northugs evaluering av 2013/14-sesongen.

– Jeg tror han nærmest har skrevet «dødt» i boka, som en spydkaster ville gjort hvis han ikke var fornøyd med spydkastet sitt, og hoppet på en sesong med det jeg har fått inntrykk av er liv og helse. Jeg synes det er utrolig kult, og håper virkelig han er på hugget når sesongen starter, sier Sundby om sin tidligere landslagskollega.

Martin Sundby og Petter Northug

Både Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug skuffet under OL i Sotsji.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Spår ellevill gullfest

Anledningen er at NRK.no under et stort sommerintervju utfordret Martin Johnsrud Sundby på å tippe utfallet av de ulike øvelsene under VM i Falun til vinteren. Da dukker Northugs navn hyppig opp.

Tipsene er nemlig som følger:

15 km fristil:

– Man kan ikke velge én person. Jeg tror det står mellom Dario Cologna, Petter Northug, meg selv og en nordmann til.

30 km fellesstart med skibytte:

– Alexander Legkov, Petter Northug, Dario Cologna eller meg selv.

50 km klassisk fellesstart:

– Femmila tar jeg!

Stafett:

– Stafetten tar vi.

Lagsprint:

– Sprintstafetten tar Anders Gløersen og Petter Northug.

Sprint:

– Sprinten tar Ola Vigen Hattestad.

– En slags kronprins

Martin Johnsrud Sundby tror med andre ord at både han (stafett og 50 km) og Petter Northug (stafett og lagsprint) tar minst to gull hver – og at de kommer til å slåss med hverandre om gullet på 15 og 30 km.

– Du har tro på et godt norsk VM?

– Jeg har tro på et godt norsk mesterskap. På svensk jord, gliser Sundby.

– Heter VM-kongen i Falun Martin Johnsrud Sundby?

– Tar jeg en individuell gullmedalje og vi vinner stafetten, så aspirere jeg i hvert fall til en slags kronprins, så får vi se hva de andre finner på, sier Sundby.

Les videre under videoen.

Martin Johnsrud Sundby snakker om sin nye rolle.

VIDEO: Martin Johnsrud Sundby føler ikke han er Norges beste langrennsløper, men har innsett at folk har skrudd opp forventningene.

Desperasjonsmodus

Samtidig erkjenner han at han nå merker et adskillig større press. Livet i skyggen av Petter Northug er definitivt forbi.

Eventuelle medaljer til Martin Johnsrud Sundby er ikke lenger en bonus ved siden av Northugs gullfangst. Røa-løperen er mannen som skal levere.

– Det føler jeg på. Jeg har hatt en god sesong som det kommer til å bli fryktelig vanskelig å følge opp med alle de gode resultatene jeg hadde. Så jeg føler meg litt i en sånn halvveis desperasjonsmodus i forhold til trening, bekrefter Sundby.

– Nå gjelder det. Nå må jeg bevise hva jeg er god for. Nå må jeg bevise at dette er nivået jeg ønsker å være på og prestere på i mange år framover. Nå må jeg trene livet av meg for å beholde posisjonen, sier han.

SKI-NORDIC-WCUP-MEN

Martin Johnsrud Sundby var best av alle under prøve-VM i Falun.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Er ikke noe som helst

Helt på bar bakke føler han seg likevel ikke. Vinteren som gikk ga ham erfaring med å håndtere press. Gjennom hele sesongen forsvarte han sammenlagtledelsen i verdenscupen. Også da det dro seg til i Tour de Ski beholdt han roen.

– Hadde jeg ikke hatt den selvtilliten jeg har om dagen, hadde jeg vært ubehagelig, tror jeg. Men jeg har gått på meg ganske bra med selvtillit som gjør at jeg synes det er en god rolle å ha, sier Sundby om å være Norges største gullhåp.

Og selv om andre nå legger presset på ham, ser han ikke på seg selv som en mann med mye å forsvare.

– Man er ikke Norges beste langrennsløper. Jeg var det i sesongen 2013/14, men det er noe jeg må kjempe for, og det er det jeg trener beinhardt for hver eneste dag. Så jeg håper at jeg igjen kan klare å være det, men per i dag føler jeg ikke at jeg er noe som helst, sier Martin Johnsrud Sundby.

Fortsatt er det nesten sju måneder igjen til VM-starten. Men allerede denne uka møtes Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug i Lysebotn opp og Blinkfestivalen.

Siste nytt

 • Bayern pulveriserte Schalke

  Bayern startet Bundesligasesongen med et skikkelig varsko til alle som skulle ønske å utfordre deres hegemoni i tysk fotball.

  De regjerende serie- og mesterligamesterne ga seg ikke før det sto 8-0 i åpningskampen mot Schalke. Serge Gnabry scoret tre. Robert Lewandowski, Leon Goretzka, Thomas Müller, Leroy Sané og 17-åringen Jamal Musiala scoret de andre.

  Gnabry
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Sliterunde for Hovland i US Open

  På 23-årsdagen gikk Viktor Hovland andrerunden i US Open ett slag over par. Det var scoremessig en blåkopi av torsdagens åpningsrunde.

  Den norske golfstjernen fikk samtidig slite underveis i det som ble en variabel runde. Fem bogeys og to birdier ble fasiten.

  Det ga en foreløpig 28.-plass etter 18 spilte hull. Etter to runder er han to slag over par.

  Et stort antall spillere har mange hull igjen å spille fredag, men Hovland synes uansett å være trygt videre til de to avsluttende rundene lørdag og søndag.

  Fredag innledet bursdagsbarnet de ni første hullene med tre birdier og to bogeys. Starten på andre halvdel av runden ble tråere. Bogeys på tre av de fire første hullene sendte Hovland nedover listene.

  En birdie på hull nummer seks rettet opp noe av inntrykket, men 23-åringen fant likevel ikke den helt store flyten. (NTB)

  US Open Golf
  Foto: Charles Krupa / AP
 • Jakob Ingebrigtsen spring 1500 m

  Det er no klart at Jakob Ingebrigtsen stiller på 1500 meter i NM i Bergen i helga. Det kan også vere mogeleg at han stiller på 800 meteren, der forsøket startar tre kvarter seinare.

  Minstemann Ingebrigtsen er påmeldt på heile fem distansar under NM, men pappa Gjert stadfestar til NTB at han ikkje stiller på alle.

  Finalen på 800 meter går søndag kveld, medan finalen på 1500 meter går laurdag 18.45.

  Jakob Ingebrigtsen

Sendeplan

Kl. Program Kanal