Brøt magisk grense: - Det er utrolig gøy

Som første norske utøver brøt Inger Blikra den magiske grensen på 100 mesterskapsmedaljer da hun torsdag kapret tre nye medaljer i EM i styrkeløft.

Inger Blikra fra Rana. Foto: Norges Styrkeløftforbund

Inger Blikra er den mestvinnene norske utøvere gjennom tidene.

Foto: Norges Styrkeløftforbund / NRK

Den 49-årige kraftkvinnen har tilhørt verdenseliten i styrkeløft de siste 25 årene, og skuffet ikke publikum i Pilsen.

- Det er utrolig gøy. Det har vært en del fokus rundt dette med 100-grensen, så det var ganske stor fallhøyde, så derfor var det veldig deilg å klare det, sier Inger Blikra nede fra en kjeller hvor dopingkontrollen skal foregå.

I 72-kilosklassen løftet hun til sammen 560 kilo fordelt på knebøy med 217 kilo, benkpress med 137 kilo og markløft med 205 kilo.

- Vektklassen har endret seg, så jeg har gått ned en del, men jeg hadde overraskende god trykk likevel, sier Blikra.

Dermed var ble det sølv bak suverene Galina Potselueva fra Russland som løftet 607,5 kilo. Johanna Kankus lå lenge på andreplass, men ble forbigått av Blikra på de siste løftene. Den finske jenta løftet til sammen 557,5 kilo.

- Dette er rett og slett stort. Hun presterer år etter år, og hun er et stort forbilde. Hun trener smart og forsiktig, og går nye veier når det er ting som butter i mot, sier generalsekretær i Norges styrkeløftforbund, Jørgen Hansen til NRK.

99, 100 og 101

Inger Blikra

Blikra har ingen planer om å legge opp

Foto: NRK

Før mesterskapet i Tsjekkia sto Blikra med 98 medaljer i EM og VM, men med sammenlagtsølvet, sølv i knebøy og bronsen i markløft, brøt hun den magiske 100-grensen.

Hun satte også verdensrekorder i veteranklassen i samtlige løft.

- Nå skal jeg ta meg en bedre middag og et glass vin for å feire, avslutter Blikra når dopingkontrollen kaller.

Veronica Opdal ble nummer åtte i mesterskapet.

Et hav foran Bjørndalen

Ifølge Norsk idrettsleksikon er Blikra den norske utøveren som har suverent flest mesterskapsmedaljer. Et langt idrettsliv har gjort at hun ligger langt foran casteren Sverre Scheen med sine 71 medaljer og skytteren Harald Stenvaag med sine 67.

- Jeg har ikke hørt noe om at hun har planer om å legge opp, så jeg tror i alle fall at hun fortsetter til VM på hjemmebane (Stavanger) i 2013, sier Hansen videre.

Mer kjente Ole Einar Bjørndalen er den "meste kjente" utøveren på listen med sine 47 medaljer, mens Bjørn Dæhlie bare har "fattige" 29 mesterskapsmedaljer.

I tillegg har Blikra sikret seg 19 NM-gull, åtte kongepokaler og satt utallige rekorder.

Les også:

Nett-TV: Portrett av Blikra fra 2009

Video Alder ingen hinder for Blikra

Alder ingen hinder for Blikra

Siste nytt

 • United-bot for forsinket frammøte

  UEFA har ilagt Manchester United en bot på 15.000 euro (140.000 kroner) fordi laget kom 45 minutter for sent til mesterligakampen mot Valencia.

  Mesterliga-reglementet foreskriver at lagene skal være på plass 75 minutter før kampen.

  Manchester United
  Foto: Jon Super / AP
 • Syk Ingebrigtsen dropper løp

  Jakob Ingebrigtsen stiller ikke til starte i det 10 km lange gateløpet Hytteplanmila lørdag. Gjert Ingebrigtsen bekrefter fredag overfor NRK at europamesteren på 1500 og 5000 meter sliter med forkjølelse. Derimot stiller brødrene Henrik og Filip til start. Søndag reiser alle tre til Flagstaff, Arizona, på høydesamling.

  Jakob Ingebrigtsen i Ostrava
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Håndballens superstjerne mister VM

  Ifølge avisen L'Equipe ser Nikola Karabatic ut til å miste håndball-VM i januar. Den franske storavisen mener å vite at Karabatic skal opereres i foten fredag og blir borte fra spill i fire måneder. Dette kan føre til at PSG-spilleren ikke kommer til å spille i mesterskapet i Danmark og Tyskland 10. til 27. januar.

  HANDBALL-GOLDEN-LEAGUE-FRA-NOR
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag