Brøt magisk grense: - Det er utrolig gøy

Som første norske utøver brøt Inger Blikra den magiske grensen på 100 mesterskapsmedaljer da hun torsdag kapret tre nye medaljer i EM i styrkeløft.

Inger Blikra fra Rana. Foto: Norges Styrkeløftforbund

Inger Blikra er den mestvinnene norske utøvere gjennom tidene.

Foto: Norges Styrkeløftforbund / NRK

Den 49-årige kraftkvinnen har tilhørt verdenseliten i styrkeløft de siste 25 årene, og skuffet ikke publikum i Pilsen.

- Det er utrolig gøy. Det har vært en del fokus rundt dette med 100-grensen, så det var ganske stor fallhøyde, så derfor var det veldig deilg å klare det, sier Inger Blikra nede fra en kjeller hvor dopingkontrollen skal foregå.

I 72-kilosklassen løftet hun til sammen 560 kilo fordelt på knebøy med 217 kilo, benkpress med 137 kilo og markløft med 205 kilo.

- Vektklassen har endret seg, så jeg har gått ned en del, men jeg hadde overraskende god trykk likevel, sier Blikra.

Dermed var ble det sølv bak suverene Galina Potselueva fra Russland som løftet 607,5 kilo. Johanna Kankus lå lenge på andreplass, men ble forbigått av Blikra på de siste løftene. Den finske jenta løftet til sammen 557,5 kilo.

- Dette er rett og slett stort. Hun presterer år etter år, og hun er et stort forbilde. Hun trener smart og forsiktig, og går nye veier når det er ting som butter i mot, sier generalsekretær i Norges styrkeløftforbund, Jørgen Hansen til NRK.

99, 100 og 101

Inger Blikra

Blikra har ingen planer om å legge opp

Foto: NRK

Før mesterskapet i Tsjekkia sto Blikra med 98 medaljer i EM og VM, men med sammenlagtsølvet, sølv i knebøy og bronsen i markløft, brøt hun den magiske 100-grensen.

Hun satte også verdensrekorder i veteranklassen i samtlige løft.

- Nå skal jeg ta meg en bedre middag og et glass vin for å feire, avslutter Blikra når dopingkontrollen kaller.

Veronica Opdal ble nummer åtte i mesterskapet.

Et hav foran Bjørndalen

Ifølge Norsk idrettsleksikon er Blikra den norske utøveren som har suverent flest mesterskapsmedaljer. Et langt idrettsliv har gjort at hun ligger langt foran casteren Sverre Scheen med sine 71 medaljer og skytteren Harald Stenvaag med sine 67.

- Jeg har ikke hørt noe om at hun har planer om å legge opp, så jeg tror i alle fall at hun fortsetter til VM på hjemmebane (Stavanger) i 2013, sier Hansen videre.

Mer kjente Ole Einar Bjørndalen er den "meste kjente" utøveren på listen med sine 47 medaljer, mens Bjørn Dæhlie bare har "fattige" 29 mesterskapsmedaljer.

I tillegg har Blikra sikret seg 19 NM-gull, åtte kongepokaler og satt utallige rekorder.

Les også:

Nett-TV: Portrett av Blikra fra 2009

Video Alder ingen hinder for Blikra

Alder ingen hinder for Blikra

Siste nytt

 • Drømmedebut for Vindheim i Schalkes storseier

  Andreas Vindheim debuterte med et brak for Schalke i 5-0-seieren lørdag kveld. Bergenseren noterte seg for et mål og assist og var også involvert i to andre scoringer.

  Drøyt 20 minutter før slutt kom også Marius Lode inn for Schalke til sin andre kamp etter overgangen fra Bodø/Glimt.

  Vindheim har spilt for Sparta Praha i to og en halv sesong og er på lån i Schalke fram til sommeren med opsjon på kjøp. Han ble solgt til Sparta Praha etter å ha imponert i Malmö. Sesongen før det spilte han i Brann. (NTB)

  Andreas Vindheim
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • X Games: Sølv for Kleveland i slopestyle

  Snowboarder Marcus Kleveland (22) sikret seg nok en medalje i X Games da han tok sølv i slopestyle lørdag kveld.

  – Det føles helt magisk, sier Kleveland i en pressemelding.

  Mark McMorris fra Canada tok gullet foran nordmannen, mens svenske Sven Thorgren fikk bronsemedaljen.

  Ståle Sandbech ble nummer 8, mens Mons Røisland kom på plassen bak.

  Fredag tok Kleveland sitt femte X Games-gull da han gikk til topps i øvelsen knuckle huck. Fridtjof Tischendorf tok da sølvet.

  Kleveland var likevel godt fornøyd med sølv lørdag, forteller han til NRK. Etter X Games går turen til Kina og OL i Beijing.

  – Men nå skal jeg hjem til Dombås for å hvile, sier han.

  Friskikjører Johanne Killi (24) havnet på den sure 4.-plassen i kvinnenes konkurranse tidligere på dagen lørdag. Killi endte på 7.-plass i big air-konkurransen i Aspen fredag.

  Marcus Kleveland
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • City med sjeldent poengtap

  Manchester City måtte til slutt ta til takke med 1-1 borte mot Southampton i Premier League lørdag. Dermed røk rekken på tolv ligaseirer på rad for de lyseblå.

  Kyle Walker-Peters ga City en kalddusj tidlig i 1. omgang da han på vakkert vis tuppet ballen i mål. Den ledelsen holdt inn til pause, men derfra og ut handlet alt om Manchester City. Det selv om det ikke var synlig på måltavla til slutt. Aymeric Laportes utligning ble omgangens eneste mål.

  City kjørte på etter utligningen, men stolpen sto i veien for laget ved flere anledninger. De lyseblå beleiret sekstenmeteren til vertene, og Southampton så lenge sluttkjørte ut i kampen om et svært sterkt poeng. Vertene holdt ut og sikret poenget.

  City har 57 poeng på 23 kamper og har tolv poeng ned til Liverpool på 2.-plass foran de rødes oppgjør mot Crystal Palace søndag ettermiddag.

  Premier League - Southampton v Manchester City
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal