Hopp til innhold

Stjerneskuddet hatet å stå på ski som barn: – Jeg faket sykdom og «vondter»for å slippe

Det beste Lucas Braathen (20) vet er å konkurrere og leke seg på ski. Da han ble introdusert for skikjøring som barn, var derimot tonen en helt annen.

Lucas Braathen, Lindmo

LINDMO: Lucas Braathen forteller blant annet om skaden, oppveksten og hvordan han endte opp med å bli et av verdens største alpintalenter i kveldens Lindmo.

Foto: Julie Naglestad / NRK

Den 20 år gamle alpinkometen falt stygt i Adelboden rett etter nyttår og mister resten av sesongen etter at han røk sideleddbåndet på innsiden kneet.

Braathen har likevel allerede rukket å bli en populær mann hos det norske folk. Mye på grunn av at han raskt har kommet seg til verdenstoppen i alpint, men også på grunn av et vesen som er lett å like.

Fredag kveld er han gjest hos «Lindmo» der han forteller om den stygge skaden og den lange veien mot toppen, som for alvor begynte da han var ni år gammel.

Lucas Braathen, Lindmo

HATET SKI: Braathen forteller at han mildt sagt ikke var noe glad i å gå på ski da han var liten gutt.

Foto: Julie Naglestad / NRK

I årene før det, var det imidlertid lite som tydet på at Braathen skulle bli en av verdens beste alpinister.

– Sannheten er vel at jeg hatet å stå på ski, sier Braathen før han utdyper:

– Vi var mye på Norefjell da jeg var mindre og jeg ble introdusert for det der. Jeg syntes det var veldig kaldt og støvlene var noe herk å ta på. Så da faket jeg sykdom og «vondter» for å slippe, fordi jeg syntes det var så pyton.

Ville heller til Brasil

Det var pappa Bjørn Braathen som prøvde å få med Lucas ut på ski i tidlig alder. Han er selv fra Eggedal, like ved Nordfjell, og har hatt glede av å stå på ski siden han lærte det som lite barn.

Skikjøringen har fulgt han siden, blant annet gjennom ti år i Østerrike. Håpet var at sønnen også skulle få like mye glede av å kjøre på ski, men det var lettere sagt enn gjort.

– Jeg husker det godt. Han var vel i femårsalderen og jeg var mye på Norefjell i forbindelse med jobb. Jubelen sto ikke akkurat i taket da jeg dro ham med opp dit. Han hadde mye mer lyst til å være med moren til Brasil, forteller Bjørn Braathen til NRK.

Braathen er halvt brasiliansk, og på den tiden var det fotball i varme omgivelser som sto høyest på prioriteringslisten.

– Han mislikte alt som hadde med kulde å gjøre og var generelt en frysepinne og litt puslete av seg. Så etter et par turer i bakken kom det alltid noe klager på at det var for kaldt eller at han hadde vondt i føttene, forteller pappa Braathen.

Switzerland Alpine Skiing World Cup

SKADET: 20-åringen falt stygt i Adelboden etter nyttår og må belage seg på noen måneder uten skikjøring.

Foto: Marco Tacca / AP

Vendepunkt noen år senere

20-åringen husker selv hvor lite lyst han hadde til å bli med i bakken. Ofte prøvde han å konstruere at han hadde vondt i halsen eller lignende for å bare kunne være inne på hytta.

Hadde de først kommet seg til bakken, måtte han finne på noe som fikk pappa til å ta han med til kafeteriaen, eller i beste fall tilbake til hytta.

– Jeg prøvde vel det meste, ja. Jeg var nok litt frysepinne, men jeg overdramatiserte det ganske greit tror jeg. Det var aldri så kaldt som jeg skulle ha det til, sier Lucas.

Vendepunktet kom da han var ni år og faren luftet spørsmålet om Lucas ville ha en vinteridrett å drive med ved siden av fotballen.

Han ble med faren opp i bakken igjen og nå var tonen en litt annen. Braathen viste raskt fremgang og da ble det også morsommere å dra i bakken.

– Det er veldig typisk med skikjøring. Hvis du ikke kan det, er det forferdelig kjedelig. Men pappa var en god lærer og etter hvert som jeg ble bedre, søkte jeg større utfordringer. Det ble veien inn til konkurransekjøring, sier Lucas Braathen.

Lucas Braathen, Lindmo

POSITIV: Selv om både VM og resten av sesongen ryker, er Braathen fortsatt like blid som han alltid er.

Foto: Julie Naglestad / NRK

– Enorm utvikling

Bjørn er også klar på at planen aldri var at sønnen skulle begynne med ski for konkurransen sin skyld.

– Mitt ønske var bare at han skulle bli glad i å stå på ski, nettopp fordi jeg selv har hatt så mye glede av det hele livet. Det så ikke bra ut da han var liten, så det har vært en enorm utvikling.

Nå har mener faren at Lucas har gått fra være en litt puslete frysepinne til å bli en selvstendig og uredd alpinist.

Det kommer til å komme godt med, nå som han skal trene seg opp fra det som er hans første virkelige skade i karrieren.

Hele intervjuet med Lucas Braathen kan du se på «Lindmo» klokken 21:35 på NRK 1 eller i vinduet under.

Mustafa Hasan kjemper for å bli værende i Norge. Lucas Braathen skal bli verdens beste alpinist. Marion Ravn våger endelig å synge på norsk.

Mustafa Hasan kjemper for å bli værende i Norge. Lucas Braathen skal bli verdens beste alpinist. Marion Ravn våger endelig å synge på norsk.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Boason til Tour de France likevel

  Edvald Boasson Hagen får likevel delta i Tour de France, melder TV 2.

  Laget hans, TotalEnergie, hadde opprinneleg plassert han som første reserve. Men ikkje lenge etter fekk han beskjed om at han likevel får vere med.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Avlyste Qatar-kamp etter press frå fansen

  Watfords planlagde treningskamp mot landslaget til Qatar i Austerrike 10. juli, er avlyst etter at klubbtilhengarane protesterte. Årsaka er Qatars haldning til menneskerettane.

  Gruppene "Proud Hornets" og "Women of Watford FC" gav klart uttrykk for misnøye med at kampen skulle spelast, og varsla protest-markeringar på tribunene. Derfor valde klubben å trekkje seg frå kampen.

  - Det blei klart for oss at dette var ein kamp vi ikkje skulle spele, seier ein talsmann for klubben.

  Qatar har strenge LGBTQ-lover, der mellom anna homoseksualitet er forbode.

  – Vi er glade for at dei har lytta til oss. Det er ofte vanskeleg å vedgå at du har teke feil, seier Watford-supporter Laura Goodes til BBC.

  "We're delighted they have listened to us and the Proud Hornets. It's sometimes hard to admit you are wrong and do a U-turn but they did that quite quickly," she said.

  Watford
  Foto: Matt Dunham / AP
 • Cricket vil på OL-programmet

  Det internasjonale cricketforbundet (ICC) søkjer om å få plass i sommar-OL i Los Angeles i 2028. Men det er mest for å posisjonere seg til OL i Brisbane i 2032, skriv gamesbids.com.

  – Vi har over ein milliard cricket-fans rundtom i verda, og talet er veksande seier cricketpresident Greg Barclay.

  Han innser at det kan bli vanskeleg å kome med i Los Angeles, der baseball og softball nesten heilt sikkert er tilbake, og at det derfor blir svært vanskeleg å få endå ein lagidrett på programmet.

  Men Barclay meiner det er nødvendig å søkje for å markere interessa.

  Det eigentlege målet er OL i 2032. I Australia er cricket-interessa enorm, og Brisbanes historiske cricketarena The Gabba skal oppgraderast for ein milliard australske dollar før OL.

  Cricket
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste