Hopp til innhold

Stjerneskuddet hatet å stå på ski som barn: – Jeg faket sykdom og «vondter»for å slippe

Det beste Lucas Braathen (20) vet er å konkurrere og leke seg på ski. Da han ble introdusert for skikjøring som barn, var derimot tonen en helt annen.

Lucas Braathen, Lindmo

LINDMO: Lucas Braathen forteller blant annet om skaden, oppveksten og hvordan han endte opp med å bli et av verdens største alpintalenter i kveldens Lindmo.

Foto: Julie Naglestad / NRK

Den 20 år gamle alpinkometen falt stygt i Adelboden rett etter nyttår og mister resten av sesongen etter at han røk sideleddbåndet på innsiden kneet.

Braathen har likevel allerede rukket å bli en populær mann hos det norske folk. Mye på grunn av at han raskt har kommet seg til verdenstoppen i alpint, men også på grunn av et vesen som er lett å like.

Fredag kveld er han gjest hos «Lindmo» der han forteller om den stygge skaden og den lange veien mot toppen, som for alvor begynte da han var ni år gammel.

Lucas Braathen, Lindmo

HATET SKI: Braathen forteller at han mildt sagt ikke var noe glad i å gå på ski da han var liten gutt.

Foto: Julie Naglestad / NRK

I årene før det, var det imidlertid lite som tydet på at Braathen skulle bli en av verdens beste alpinister.

– Sannheten er vel at jeg hatet å stå på ski, sier Braathen før han utdyper:

– Vi var mye på Norefjell da jeg var mindre og jeg ble introdusert for det der. Jeg syntes det var veldig kaldt og støvlene var noe herk å ta på. Så da faket jeg sykdom og «vondter» for å slippe, fordi jeg syntes det var så pyton.

Ville heller til Brasil

Det var pappa Bjørn Braathen som prøvde å få med Lucas ut på ski i tidlig alder. Han er selv fra Eggedal, like ved Nordfjell, og har hatt glede av å stå på ski siden han lærte det som lite barn.

Skikjøringen har fulgt han siden, blant annet gjennom ti år i Østerrike. Håpet var at sønnen også skulle få like mye glede av å kjøre på ski, men det var lettere sagt enn gjort.

– Jeg husker det godt. Han var vel i femårsalderen og jeg var mye på Norefjell i forbindelse med jobb. Jubelen sto ikke akkurat i taket da jeg dro ham med opp dit. Han hadde mye mer lyst til å være med moren til Brasil, forteller Bjørn Braathen til NRK.

Braathen er halvt brasiliansk, og på den tiden var det fotball i varme omgivelser som sto høyest på prioriteringslisten.

– Han mislikte alt som hadde med kulde å gjøre og var generelt en frysepinne og litt puslete av seg. Så etter et par turer i bakken kom det alltid noe klager på at det var for kaldt eller at han hadde vondt i føttene, forteller pappa Braathen.

Switzerland Alpine Skiing World Cup

SKADET: 20-åringen falt stygt i Adelboden etter nyttår og må belage seg på noen måneder uten skikjøring.

Foto: Marco Tacca / AP

Vendepunkt noen år senere

20-åringen husker selv hvor lite lyst han hadde til å bli med i bakken. Ofte prøvde han å konstruere at han hadde vondt i halsen eller lignende for å bare kunne være inne på hytta.

Hadde de først kommet seg til bakken, måtte han finne på noe som fikk pappa til å ta han med til kafeteriaen, eller i beste fall tilbake til hytta.

– Jeg prøvde vel det meste, ja. Jeg var nok litt frysepinne, men jeg overdramatiserte det ganske greit tror jeg. Det var aldri så kaldt som jeg skulle ha det til, sier Lucas.

Vendepunktet kom da han var ni år og faren luftet spørsmålet om Lucas ville ha en vinteridrett å drive med ved siden av fotballen.

Han ble med faren opp i bakken igjen og nå var tonen en litt annen. Braathen viste raskt fremgang og da ble det også morsommere å dra i bakken.

– Det er veldig typisk med skikjøring. Hvis du ikke kan det, er det forferdelig kjedelig. Men pappa var en god lærer og etter hvert som jeg ble bedre, søkte jeg større utfordringer. Det ble veien inn til konkurransekjøring, sier Lucas Braathen.

Lucas Braathen, Lindmo

POSITIV: Selv om både VM og resten av sesongen ryker, er Braathen fortsatt like blid som han alltid er.

Foto: Julie Naglestad / NRK

– Enorm utvikling

Bjørn er også klar på at planen aldri var at sønnen skulle begynne med ski for konkurransen sin skyld.

– Mitt ønske var bare at han skulle bli glad i å stå på ski, nettopp fordi jeg selv har hatt så mye glede av det hele livet. Det så ikke bra ut da han var liten, så det har vært en enorm utvikling.

Nå har mener faren at Lucas har gått fra være en litt puslete frysepinne til å bli en selvstendig og uredd alpinist.

Det kommer til å komme godt med, nå som han skal trene seg opp fra det som er hans første virkelige skade i karrieren.

Hele intervjuet med Lucas Braathen kan du se på «Lindmo» klokken 21:35 på NRK 1 eller i vinduet under.

Mustafa Hasan kjemper for å bli værende i Norge. Lucas Braathen skal bli verdens beste alpinist. Marion Ravn våger endelig å synge på norsk.

Mustafa Hasan kjemper for å bli værende i Norge. Lucas Braathen skal bli verdens beste alpinist. Marion Ravn våger endelig å synge på norsk.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal