Hopp til innhold

Gruet seg til telefonsamtale: – Det var tungt å ringe

Stig Rune Kveen gir seg som trener på kvinnelandslaget i langrenn etter å ha blitt tappet for energi over tid. Likevel satt avgjørelsen langt inne, utdyper han til NRK.

yHKlBap2wH4

TRENERDUO: Stig Rune Kveen (venstre) og Sjur Ole Svarstad (høyre) har ledet det norske kvinnelandslaget de siste to årene.

Foto: NTB

Det sitter selvsagt langt inne å ta den avgjørelsen, men når jeg først gir beskjed til ledelsen og min kollega Sjur Ole (Svarstad), så føler jeg i ettertid at dette ble bra og rett for min egen del, sier Stig Rune Kveen til NRK.

Tirsdag kveld meldte Adressa at Kveen gir seg som landslagstrener.

Morgenen etter utdyper Kveen til NRK at reisebelastningen, som han beskriver som ekstrem, har tappet han for energi. Og at dette er grunnen til at han velger å gi seg.

Når man er så mye ute og reiser og ikke ser mye til familien, hvor utfordrende føler du at det har vært?

Det er jo selvfølgelig en balansegang og utfordrende, man må nesten stå i det for å kjenne på det for å føle hvordan det er. Det er lett å sitte på gjerdet å si at det bare er å ta ett år til, men man må ha erfart og kjent det på kroppen selv. Da skjønner man at en sånn avgjørelse er fornuftig og riktig.

Kveen har vært kvinnelandslagets trener sammen med Sjur Ole Svarstad siden 2022.

– Tungt å ringe Sjur Ole

Kveen forteller til NRK at han at tok den endelige avgjørelsen i påsken. Men allerede under NM på ski, rett i forkant, hadde han klare tanker om veien videre.

Hvordan var det å gi den beskjeden til ledelsen?

Jeg ringte ikke første dagen. Det satt langt inne, selvfølgelig. Det var tungt å ringe Sjur Ole, som jeg har fått et kjempegodt forhold til. Det var ikke noe lett avgjørelse, men jeg kjenner at det er riktig og det føles bra.

Han vil ikke utdype innholdet i samtalen, men er takknemlig for et godt samarbeid med Svarstad over to år.

dLklfgUTVac

TRENER: Stig Rune Kveen gir seg som trener for kvinnelandslaget i langrenn.

Foto: NTB

Avgjørelsen kommer kort tid etter at kvinnelandslaget rundet av en skuffende sesong. Kveen mener at han har utøvernes tillit og at de syntes det var «kjipt» at han ga seg.

Landslagssjef Ulf Morten Aune opplyser til NRK at Svarstad blir med videre.

– Sjur Ole sin avtale går ut nå, men vi er muntlig overens om at han skal fortsette. Ingenting er signert, men vi er enige. Det er snakk om en avtale for to sesonger, sier Aune til NRK.

Jeg håper og tror at Sjur Ole fortsetter, påpeker Kveen.

Det har foreløpig ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Svarstad.

– Så ikke den komme

Landslagsutøver Tiril Udnes Weng fikk beskjed om trenerens avgang tirsdag.

– Jeg synes det er kjedelig og synd. Vi har vært veldig fornøyd med Stig Rune og hadde håpet å ha han med videre. Men jeg har forståelse til avgjørelsen som er tatt og støtter ham i det, sier hun til NRK.

NK3YrDB0oi4

STJERNE: Tiril Udnes Weng.

Foto: NTB

Men Kveens valg kom som en overraskelse.

– Jeg så ikke den komme. Det var overraskende, og jeg synes det er kjipt, sier hun.

Kveen vil ikke gå inn på hvordan hver enkeltutøver reagerte, men han har gitt beskjed om at avgjørelsen er endelig. Ved skolestart går han tilbake i rollen som lærer ved Meråker videregående skole.

Udnes Weng, på sin side, har forståelse for at Kveen vil prioritere annerledes med kone og barn på hjemmebane.

Ville aldri blitt god timing

Kveen hadde i utgangspunktet kontrakt ut neste sesong, men gir seg nå ett år før VM på hjemmebane i Trondheim.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland stusser over timingen, som han beskriver som «dramatisk».

Det er både overraskende og kritisk for de norske langrennskvinnene at han trekker seg ett år før VM på hjemmebane. Det er en stor jobb for Skiforbundet å finne en erstatter, som i tillegg har under ett år på seg til å forberede en tropp under press, sier han.

Fredrik Aukland

EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Kveen påpeker at med tre mesterskap på rad, først VM i Trondheim, deretter OL i Milano, før VM i falun, så ville det aldri blitt god timing.

For min egen del er det rett timing å gjøre det nå, sier han til NRK.

Skiforbundet opplyser at de umiddelbart vil starte jakten etter Kveens erstatter. Aukland mener de bør se til Kristine Stavås Skistads trener.

Jeg vil gjerne trekke frem Lage Sofienlund. Han bør være en veldig aktuell kandidat til denne stillingen, sier eksperten.

Skistad har stått utenfor landslaget denne sesongen, men tatt samtlige fem av de norske kvinnenes verdenscupseire denne vinteren. Ved å hente inn Sofienlund, kan det være et håp om å lokke Skistad tilbake til landslaget, tror Aukland.

Verdenscup i langrenn sprint

HET KANDIDAT: Lage Sofienlund har stått bak Stavås Skistads eventyrlige suksess.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Her har Skiforbundet virkelig en mulighet til å se på måten de er organiserte på. Problemet er at det bare er ett år til VM, men det er en mulighet til de kan ta.

Sofienlund selv tar forslaget med et smil.

– Veldig hyggelig at jeg foreslås. Jeg får skylde dem ei pølse og en cola på kafeteriaen på neste skirenn for den «shoutouten», sier Sofienlund til NRK.

Landslagssjef Aune ønsker ikke å gå inn på spesifikke navn.

– Vi kommenterer ingen navn. Utlysningen har ikke gått ut ennå. Den går vel ut denne uken. Å spekulere i navn får du ikke oss med på i hvert fall.

Siste nytt

 • Forbannet Hovland midt i fiaskorunde: – Så jævlig dårlig du er

  Viktor Hovland hadde en mildt sagt tung dag på jobb under majorturneringen The Masters fredag kveld norsk tid. Allerede på det første hullet kom en forsmak på det som var i vente, da han gikk av med en såkalt bogey. Det vil si at han brukte ett slag «for mye». På hull to ble vondt til betydelig verre, og etter banens fem første hull, lå han hele sju slag over par.

  – Den verste starten i manns minne, kommenterte Discovery-ekspert Per Haugsrud.

  – Et sjokk for systemet, supplerte kollega Henrik Bjørnstad.

  Hovland var avhengig av å pynte på scoren for å kvalifisere seg til turneringens to siste dager, men da han vartet opp med nok et skjevt utslag i sterk vind på den allerede fryktinngytende golfbanen Augusta, rant det over for 26-åringen.

  – Det er så sjukt. Det er så sjukt, ropte han i fortvilelse, før han utbrøt:

  – Så jævlig dårlig du er i golf!

  Discovery-ekspert Marius Thorp fikk med seg utbruddet:

  – Det er en reaksjon på at han ikke får til det han vil. Han vet nok godt at han ikke er jævlig dårlig i golf, sa han under kanalens studiosending.

  Avslutningen ble også et mareritt for mannen som skrev norsk idrettshistorie så sent som i august, og en dobbeltbogey på hull 15 fjernet alt håp om at han skulle klare cuten.

  Hovland hadde ikke misset en cut siden Scottish Open sommeren 2022, men nå går altså Masters-helgen uten nordmannen. Bare topp 50 får være med lørdag og søndag, og fredagens fiaskorunde sendte Hovland ned på en delt 71.-plass (runden pågår fortsatt).

  I tillegg til tidlig hjemreise, betyr resultatet ny verstenotering i en profesjonell turnering. Den forrige var en runde på 80 slag under Porsche European Open tilbake i 2018. Fasiten fredag er 81 slag, ni over par.

  Trioen i tet ligger på seks slag under par.

  Viktor Hovland, The Masters
  Foto: JAMIE SQUIRE / AFP
 • Strand Larsen-mål ikke nok for Celta Vigo

  Jørgen Strand Larsen notert seg med én scoring da Celta Vigo tapte 1-2 borte mot Real Betis i La Liga fredag kveld.

  Haldenserens scoring kom imidlertid ett minutt på overtid, og da ble det fryktelig kort tid for gjestene å snu kampen.

  Scoringen kom da nordmannen styrte inn en rakett fra Franco Cervi. Nettkjenningen var Strand LArsens 11. i ligaen denne sesongen.

  Fra før hadde Juan Miranda sendt vertene i ledelsen etter 53 minutter, før Nabil Fekir doblet en halvtime senere.

  Celta ligger på 17.-plass på La Liga-tabellen og har virkelig kniven på strupen for å unngå nedrykk. Det skiller bare tre poeng ned til Cádiz på nedrykksplass.

  Betis ligger på sin side helt oppe på 7.-plass og er for virkelig med i kampen om europaspill neste sesong. (NTB)

  Strand Larsen
  Foto: Reuters
 • Delte serien i jakt på VM-plass

  Håvard Sandstad Eidsmo (Freidig) og Eirik Langedal Breivik (NTNUI) delte seieren i sprintløpet i Halden O-meeting, den første viktige konkurransen på norsk jord i orienteringssesongen.

  Dermed har de festet grepet om to av de åtte ledige plassene til verdenscupåpningen i Sveits og Italia, konkurranser hvor det er viktig å prestere for å få en plass i troppen til VM i Skottland i sommer.

  I kvinneklassen tok Andrine Benjaminsen (Lillomarka) en klar seier.

  Håvard Sandstad Eidsmo og Eirik Langedal Breivik
  Foto: Ivar Haugen / NOF

Sendeplan

Kl. Program Kanal