Hopp til innhold

Gruet seg til telefonsamtale: – Det var tungt å ringe

Stig Rune Kveen gir seg som trener på kvinnelandslaget i langrenn etter å ha blitt tappet for energi over tid. Likevel satt avgjørelsen langt inne, utdyper han til NRK.

yHKlBap2wH4

TRENERDUO: Stig Rune Kveen (venstre) og Sjur Ole Svarstad (høyre) har ledet det norske kvinnelandslaget de siste to årene.

Foto: NTB

Det sitter selvsagt langt inne å ta den avgjørelsen, men når jeg først gir beskjed til ledelsen og min kollega Sjur Ole (Svarstad), så føler jeg i ettertid at dette ble bra og rett for min egen del, sier Stig Rune Kveen til NRK.

Tirsdag kveld meldte Adressa at Kveen gir seg som landslagstrener.

Morgenen etter utdyper Kveen til NRK at reisebelastningen, som han beskriver som ekstrem, har tappet han for energi. Og at dette er grunnen til at han velger å gi seg.

Når man er så mye ute og reiser og ikke ser mye til familien, hvor utfordrende føler du at det har vært?

Det er jo selvfølgelig en balansegang og utfordrende, man må nesten stå i det for å kjenne på det for å føle hvordan det er. Det er lett å sitte på gjerdet å si at det bare er å ta ett år til, men man må ha erfart og kjent det på kroppen selv. Da skjønner man at en sånn avgjørelse er fornuftig og riktig.

Kveen har vært kvinnelandslagets trener sammen med Sjur Ole Svarstad siden 2022.

– Tungt å ringe Sjur Ole

Kveen forteller til NRK at han at tok den endelige avgjørelsen i påsken. Men allerede under NM på ski, rett i forkant, hadde han klare tanker om veien videre.

Hvordan var det å gi den beskjeden til ledelsen?

Jeg ringte ikke første dagen. Det satt langt inne, selvfølgelig. Det var tungt å ringe Sjur Ole, som jeg har fått et kjempegodt forhold til. Det var ikke noe lett avgjørelse, men jeg kjenner at det er riktig og det føles bra.

Han vil ikke utdype innholdet i samtalen, men er takknemlig for et godt samarbeid med Svarstad over to år.

dLklfgUTVac

TRENER: Stig Rune Kveen gir seg som trener for kvinnelandslaget i langrenn.

Foto: NTB

Avgjørelsen kommer kort tid etter at kvinnelandslaget rundet av en skuffende sesong. Kveen mener at han har utøvernes tillit og at de syntes det var «kjipt» at han ga seg.

Landslagssjef Ulf Morten Aune opplyser til NRK at Svarstad blir med videre.

– Sjur Ole sin avtale går ut nå, men vi er muntlig overens om at han skal fortsette. Ingenting er signert, men vi er enige. Det er snakk om en avtale for to sesonger, sier Aune til NRK.

Jeg håper og tror at Sjur Ole fortsetter, påpeker Kveen.

Det har foreløpig ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Svarstad.

– Så ikke den komme

Landslagsutøver Tiril Udnes Weng fikk beskjed om trenerens avgang tirsdag.

– Jeg synes det er kjedelig og synd. Vi har vært veldig fornøyd med Stig Rune og hadde håpet å ha han med videre. Men jeg har forståelse til avgjørelsen som er tatt og støtter ham i det, sier hun til NRK.

NK3YrDB0oi4

STJERNE: Tiril Udnes Weng.

Foto: NTB

Men Kveens valg kom som en overraskelse.

– Jeg så ikke den komme. Det var overraskende, og jeg synes det er kjipt, sier hun.

Kveen vil ikke gå inn på hvordan hver enkeltutøver reagerte, men han har gitt beskjed om at avgjørelsen er endelig. Ved skolestart går han tilbake i rollen som lærer ved Meråker videregående skole.

Udnes Weng, på sin side, har forståelse for at Kveen vil prioritere annerledes med kone og barn på hjemmebane.

Ville aldri blitt god timing

Kveen hadde i utgangspunktet kontrakt ut neste sesong, men gir seg nå ett år før VM på hjemmebane i Trondheim.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland stusser over timingen, som han beskriver som «dramatisk».

Det er både overraskende og kritisk for de norske langrennskvinnene at han trekker seg ett år før VM på hjemmebane. Det er en stor jobb for Skiforbundet å finne en erstatter, som i tillegg har under ett år på seg til å forberede en tropp under press, sier han.

Fredrik Aukland

EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Kveen påpeker at med tre mesterskap på rad, først VM i Trondheim, deretter OL i Milano, før VM i falun, så ville det aldri blitt god timing.

For min egen del er det rett timing å gjøre det nå, sier han til NRK.

Skiforbundet opplyser at de umiddelbart vil starte jakten etter Kveens erstatter. Aukland mener de bør se til Kristine Stavås Skistads trener.

Jeg vil gjerne trekke frem Lage Sofienlund. Han bør være en veldig aktuell kandidat til denne stillingen, sier eksperten.

Skistad har stått utenfor landslaget denne sesongen, men tatt samtlige fem av de norske kvinnenes verdenscupseire denne vinteren. Ved å hente inn Sofienlund, kan det være et håp om å lokke Skistad tilbake til landslaget, tror Aukland.

Verdenscup i langrenn sprint

HET KANDIDAT: Lage Sofienlund har stått bak Stavås Skistads eventyrlige suksess.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Her har Skiforbundet virkelig en mulighet til å se på måten de er organiserte på. Problemet er at det bare er ett år til VM, men det er en mulighet til de kan ta.

Sofienlund selv tar forslaget med et smil.

– Veldig hyggelig at jeg foreslås. Jeg får skylde dem ei pølse og en cola på kafeteriaen på neste skirenn for den «shoutouten», sier Sofienlund til NRK.

Landslagssjef Aune ønsker ikke å gå inn på spesifikke navn.

– Vi kommenterer ingen navn. Utlysningen har ikke gått ut ennå. Den går vel ut denne uken. Å spekulere i navn får du ikke oss med på i hvert fall.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

 • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

  Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

  Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

  Det bekrefter hun overfor NRK.

  Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

  – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

  Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

  Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

  Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

  Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

  PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

  Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

  Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

  Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

  For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

  – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

  – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

  Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

  Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

  – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

  Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

  55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

  NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

  Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

  Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

  Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

  Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

  Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal