Hopp til innhold

Gruet seg til telefonsamtale: – Det var tungt å ringe

Stig Rune Kveen gir seg som trener på kvinnelandslaget i langrenn etter å ha blitt tappet for energi over tid. Likevel satt avgjørelsen langt inne, utdyper han til NRK.

yHKlBap2wH4

TRENERDUO: Stig Rune Kveen (venstre) og Sjur Ole Svarstad (høyre) har ledet det norske kvinnelandslaget de siste to årene.

Foto: NTB

Det sitter selvsagt langt inne å ta den avgjørelsen, men når jeg først gir beskjed til ledelsen og min kollega Sjur Ole (Svarstad), så føler jeg i ettertid at dette ble bra og rett for min egen del, sier Stig Rune Kveen til NRK.

Tirsdag kveld meldte Adressa at Kveen gir seg som landslagstrener.

Morgenen etter utdyper Kveen til NRK at reisebelastningen, som han beskriver som ekstrem, har tappet han for energi. Og at dette er grunnen til at han velger å gi seg.

Når man er så mye ute og reiser og ikke ser mye til familien, hvor utfordrende føler du at det har vært?

Det er jo selvfølgelig en balansegang og utfordrende, man må nesten stå i det for å kjenne på det for å føle hvordan det er. Det er lett å sitte på gjerdet å si at det bare er å ta ett år til, men man må ha erfart og kjent det på kroppen selv. Da skjønner man at en sånn avgjørelse er fornuftig og riktig.

Kveen har vært kvinnelandslagets trener sammen med Sjur Ole Svarstad siden 2022.

– Tungt å ringe Sjur Ole

Kveen forteller til NRK at han at tok den endelige avgjørelsen i påsken. Men allerede under NM på ski, rett i forkant, hadde han klare tanker om veien videre.

Hvordan var det å gi den beskjeden til ledelsen?

Jeg ringte ikke første dagen. Det satt langt inne, selvfølgelig. Det var tungt å ringe Sjur Ole, som jeg har fått et kjempegodt forhold til. Det var ikke noe lett avgjørelse, men jeg kjenner at det er riktig og det føles bra.

Han vil ikke utdype innholdet i samtalen, men er takknemlig for et godt samarbeid med Svarstad over to år.

dLklfgUTVac

TRENER: Stig Rune Kveen gir seg som trener for kvinnelandslaget i langrenn.

Foto: NTB

Avgjørelsen kommer kort tid etter at kvinnelandslaget rundet av en skuffende sesong. Kveen mener at han har utøvernes tillit og at de syntes det var «kjipt» at han ga seg.

Landslagssjef Ulf Morten Aune opplyser til NRK at Svarstad blir med videre.

– Sjur Ole sin avtale går ut nå, men vi er muntlig overens om at han skal fortsette. Ingenting er signert, men vi er enige. Det er snakk om en avtale for to sesonger, sier Aune til NRK.

Jeg håper og tror at Sjur Ole fortsetter, påpeker Kveen.

Det har foreløpig ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Svarstad.

– Så ikke den komme

Landslagsutøver Tiril Udnes Weng fikk beskjed om trenerens avgang tirsdag.

– Jeg synes det er kjedelig og synd. Vi har vært veldig fornøyd med Stig Rune og hadde håpet å ha han med videre. Men jeg har forståelse til avgjørelsen som er tatt og støtter ham i det, sier hun til NRK.

NK3YrDB0oi4

STJERNE: Tiril Udnes Weng.

Foto: NTB

Men Kveens valg kom som en overraskelse.

– Jeg så ikke den komme. Det var overraskende, og jeg synes det er kjipt, sier hun.

Kveen vil ikke gå inn på hvordan hver enkeltutøver reagerte, men han har gitt beskjed om at avgjørelsen er endelig. Ved skolestart går han tilbake i rollen som lærer ved Meråker videregående skole.

Udnes Weng, på sin side, har forståelse for at Kveen vil prioritere annerledes med kone og barn på hjemmebane.

Ville aldri blitt god timing

Kveen hadde i utgangspunktet kontrakt ut neste sesong, men gir seg nå ett år før VM på hjemmebane i Trondheim.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland stusser over timingen, som han beskriver som «dramatisk».

Det er både overraskende og kritisk for de norske langrennskvinnene at han trekker seg ett år før VM på hjemmebane. Det er en stor jobb for Skiforbundet å finne en erstatter, som i tillegg har under ett år på seg til å forberede en tropp under press, sier han.

Fredrik Aukland

EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Kveen påpeker at med tre mesterskap på rad, først VM i Trondheim, deretter OL i Milano, før VM i falun, så ville det aldri blitt god timing.

For min egen del er det rett timing å gjøre det nå, sier han til NRK.

Skiforbundet opplyser at de umiddelbart vil starte jakten etter Kveens erstatter. Aukland mener de bør se til Kristine Stavås Skistads trener.

Jeg vil gjerne trekke frem Lage Sofienlund. Han bør være en veldig aktuell kandidat til denne stillingen, sier eksperten.

Skistad har stått utenfor landslaget denne sesongen, men tatt samtlige fem av de norske kvinnenes verdenscupseire denne vinteren. Ved å hente inn Sofienlund, kan det være et håp om å lokke Skistad tilbake til landslaget, tror Aukland.

Verdenscup i langrenn sprint

HET KANDIDAT: Lage Sofienlund har stått bak Stavås Skistads eventyrlige suksess.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Her har Skiforbundet virkelig en mulighet til å se på måten de er organiserte på. Problemet er at det bare er ett år til VM, men det er en mulighet til de kan ta.

Sofienlund selv tar forslaget med et smil.

– Veldig hyggelig at jeg foreslås. Jeg får skylde dem ei pølse og en cola på kafeteriaen på neste skirenn for den «shoutouten», sier Sofienlund til NRK.

Landslagssjef Aune ønsker ikke å gå inn på spesifikke navn.

– Vi kommenterer ingen navn. Utlysningen har ikke gått ut ennå. Den går vel ut denne uken. Å spekulere i navn får du ikke oss med på i hvert fall.

Siste nytt

  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal