Sterke reaksjoner mot handsregelen: – Bare tull

Handsregelen får hard medfart etter nye kontroversielle avgjørelser. Nå ønsker flere at regelen endres – igjen.

STRENG STRAFFEREGEL: Andy Carroll header ballen ned i armen på Eric Dier. Etter VAR-sjekk gir dommeren straffe. Bilder med tillatelse fra TV 2.

Langt på overtid av kampen mellom Tottenham og Newcastle søndag ble Eric Dier avblåst for hands og straffe imot – etter VARs involvering – og Newcastle rappet med seg 1-1 og ett poeng.

Den engelske landslagsspilleren ante ingenting om ballens retning mot egen arm.

Selv Newcastle-manager Steve Bruce, som altså fikk med seg poeng på grunn av straffen, var i harnisk etter situasjonen.

– Jeg kan forstå hvorfor Spurs vil gå berserk og at Roy Hodgson (Crystal Palace-manager) reagerte som han gjorde. Det er bare tull. Vi burde jublet hemningsløst nå, men jeg ville vært knust om det var mot oss, sier Bruce.

Eric Dier klager

Eric Dier var sint og frustrert etter å ha fått straffe imot i sluttsekundene av Tottenham-Newcastle.

Foto: Clive Rose / AFP

Tidligere Liverpool-spiller Jamie Carragher, som kommenterte kampen for Sky Sports, uttalte først at han «håper ikke dette blir straffespark» – og så pekte dommeren på straffemerket.

– Det er en skam, utbrøt Carragher.

– En vits. Uansett om det er Premier League, FA (Det engelske fotballforbundet), FIFA – samme hvem som er innblandet. Stopp det. For dere ødelegger fotballen, fortsatte Carragher.

En rekke situasjoner

Det var den siste i en lang rekke handssituasjoner i løpet av de siste ukene.

Lørdag var nevnte Hodgson rasende da laget hans tapte 2-1 mot Everton etter at en omdiskutert handsavgjørelse ga straffespark.

– Det er totalt uakseptabelt. Det ødelegger min fornøyelse av fotball. Jeg kan ikke skjønne hvordan alle involvert i idretten, Premier League-ledelsen, dommere, managere og trenere har tillatt denne regelen til å bli tatt i bruk. Jeg ønsker verken å profittere eller tape på den, sa Roy Hodgson til BBC.

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg er helt enig med Hodgson og kritikerne.

Selv har han kalt handsregelen «totalt uforståelig».

– Det blir tilfeldigheter som avgjør kamper. Det synes jeg ikke en sport skal sitte å se på. Det handler om ferdigheter, og da ville jeg gått den andre veien enn det som er gjort nå, sier Staberg til NRK.

Per Ivar Staberg

Tidligere eliteseriedommer Per Ivar Staberg mener regelen må gjøres om fra hva den har blitt i dag.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

NRKs fotballekspert Morten Morisbak Skjønsberg skjønner hvorfor regelen ble endret, men mener det har slått feil ut.

Hensikten var å få en mer objektiv vurdering av handssituasjonene. Det ble slutt på såkalt «viljehands», og dommerne skulle ikke vurdere om spilleren prøvde å ta ballen med hånden eller ikke.

Den nye regelen gjaldt fra 1. juni 2019.

– Problemet med «viljehands» er også å vite hva som faktisk er med vilje. Hensikten var å få regelen mer objektiv, men dette føles feil for veldig mange. Forholdet mellom forseelsen og straffen føles for stor og urettferdig. De er nødt til å revurdere regelen, sier Skjønsberg.

Forstår ikke regelverket

Staberg uttrykte først sin frustrasjon over regelverket da Molde møtte Ferencváros tidligere denne uken. Der endte én handssituasjon med straffespark for ungarerne, mens den andre ble vinket videre – til Moldes store frustrasjon.

Brynhildsen truffet

Ola Brynhildsen blir avblåst for hands og straffe imot etter å ha blitt skutt i armen fra bare halvannen meters hold. Det kan koste Molde avansement i Mesterligaen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Molde-trener Erling Moe fortalte på pressekonferansen etter kampen at han har snakket med dommere som selv ikke skjønner handsregelen.

– Oppriktig bekymret

Allerede da regelverket ble tatt i bruk for første gang under kvinnenes fotball-VM sommeren 2019 var den nye handsregelen omdiskutert, og misnøyen har bare økt i takt med situasjonene som påvirkers av det nye regelverket.

I helga bare økte fokuset på den nye handsregelen. Det var allerede diskusjoner etter forrige helg der Matt Doherty ble avblåst for hands uten å vite noe om ballens posisjon, men i helga kom flere situasjoner:

I tillegg til situasjonen under oppgjøret mellom Crystal Palace og Everton, ble ikke Chelsea-spiller Kai Havertz avblåst for hands da ballen traff armen hans i forkant av utligningsmålet til Tammy Abraham.

– Jeg er oppriktig bekymret for spillet vi alle elsker. Alt handler om det er hands eller ikke, sa en oppgitt Brede Hangeland i TV 2s studio.

På Twitter ber tidligere Spurs-stopper Jan Vertonghen FA gjøre grep og slutte å gjemme seg bak dommerstanden.

Laster Twitter-innhold

– Gå tilbake til viljehands

Nå ber stadig flere om at regelverket, som ble innført av organet International Football Association Board, skal gjøres om på nytt.

Laster Twitter-innhold

– Latterlig. En helt latterlig lov forverret av VAR. Kan vi få spillet tilbake, vær så snill? spør Gary Lineker.

Hans tidligere landslagspartner og spisskollega Alan Shearer mener regeltolkningen må bli slik den var da han selv var aktiv.

– Det er feil og det er nødt til å endres. Det er galskap å gi hands der. Bare gå tilbake til hvordan det var i mange år, sa Shearer om straffen som ble gitt mot Joel Ward og Crystal Palace.

Staberg mener at reglene må endres tilbake til bruk ved viljehands og når spillerne får en fordel ved bruk av armene.

– Jeg ville tatt bort «unaturlig stilling» og brukt ordet «vilje». Enkelt og greit. Det er selvsagt skjønn for en dommer om det er med vilje, også. Alt vil ikke bli rett da, heller, men feilprosenten vil synke betraktelig, mener Staberg.

Siste nytt

 • Sikret viktig Brann-poeng

  I kampen ingen kunne tape i bunnstriden i Eliteserien så det lenge ut til at Stabæk skulle vinne 1-0. Så dukket Kasper Skaanes opp på overtid og sørget for 1-1, melder NTB.

  Ett poeng gjør at Brann fortsatt ligger på kvalikplass, nå med 19 poeng. Stabæk er poenget bak, men tre foran Mjøndalen, som tapte hele 0-7 for Haugesund. Alle de tre lagene har åtte kamper igjen å spille.

  cFE6RCViJQQ
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Viking med i medaljekampen

  Kristoffer Løkberg ble matchvinner da Viking slo Strømsgodset 1-0 i Drammen. Dermed er Viking med for alvor og kjemper om medaljene i årets eliteserie. Stavanger-laget er et av seks lag som kjemper om medaljene, selv om avstanden opp til serieleder Bodø/Glimt er på ni poeng.

  Strømsgodset - Viking
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Glimt tilbake på tabelltopp

  En sen utligning så ut til å bli det siste målet i kampen mellom Bodø/Glimt og Sarpsborg, men en straffe sikret Glimt 2-1-seier og tabelltopp i Eliteserien.

  13 minutter tok det før Erik Botheim satte sitt mål nummer 13 for sesongen. Ti minutter før slutt kom utligningen. Jonathan Lindseth kom stupende inn i feltet og stanget inn 1-1.

  Deretter så det ut til at det skulle ende uavgjort, men Ola Solbakken sikret 2-1-seier på straffespark. Hugo Vetlesen ble felt av innbytter Bjørn Inge Utvik.

  – Vi holder de godt unna i store deler av kampen og utligner ganske sent. Da håper vi at vi skal holde det til uavgjort, men så får de det som ser ut som et billig straffespark, sa Lindseth til Discovery etter kampen.

  Botheim
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal