Hopp til innhold

Sprengkulde herjer OL-arenaen – Røiselands ansikt stivnet under NRK-intervju

ZHANGJIAKOU (NRK): 19 minusgrader og sterk vind fikk svenske lagledere til å advare mot å trene i kulda i OL-løypene. De neste dagene kan bli like utfordrende, ifølge Meteorologisk institutt.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting

SPRENGKULDE: Marte Olsbu Røiseland gjennomførte mandagens treningsøkt i 29 effektive kuldegrader på OL-arenaen.

Foto: Heiko Junge / NTB

0
dager
0
timer
0
minutter
0
sekunder

På gradestokken sto det 19 minusgrader og med en, mildt sagt, frisk vind ble det målt til hele 29 effektive kuldegrader på arenaen der det skal kjempes om medaljene i skiskyting.

Pakket inn i doble halser og ekstra tjukke hansker gjennomførte likevel Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland sin første skyteøkt på kinesisk jord mandag ettermiddag kinesisk tid.

Duoen reiste til Beijing på torsdag og er blant de første norske utøverne som har fått kjenne på de lenge fryktede forholdene ved OL-anlegget.

– Vi har virkelig forberedt oss på det verste, men det er kaldt. Jeg merker når jeg snakker med dere at jeg blir stiv i ansiktet, men det er bedre enn fryktet, sier Røiseland optimistisk til NRK.

Litt kaldere og litt mindre optimistisk var Tiril Eckhoff.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting

KALD: Tiril Eckhoff fikk virkelig føle på forholdene i Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er kaldt. Det går fint når vi går ut av stadion og opp bakkene, men ned igjen er det motvind, og det er fryktelig kaldt.

– Hvor kaldt er det på fingrene?

– Det er vel 29 effektive minusgrader, så det er vel akkurat slik det føles også, sier en smått forfrossen Eckhoff.

Svenskene fikk advarsel

Og kulda har vært et tema i OL-landsbyen allerede på en av de første treningsdagene i Beijing.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT skal lagledelsen i svensk langrenn frarådet sine løpere å trene på grunn av de ekstreme temperaturene.

I stedet ble svenskene anbefalt å trene alternativt i OL-byen. Det mener ikke de norske utøverne er nødvendig.

– Jeg synes ikke det kjennes like kaldt ut som det står på gradestokken. Hvis du sammenligner med Østersund er det helt annerledes. Der var det egentlig ikke så kaldt, men det føltes så ekstremt kaldt. Det er mye tørrere luft her, så jeg tror det skal gå veldig greit, forklarer Røiseland.

Ifølge Meteorologisk institutt vil været som har vært mandag holde seg stabilt fremover.

– Det vil være stabilt kaldt gjennom hele uka. Først på fredag vil du få et lite skift i vindretningen som gjør at du får en mer fuktigere og varmere luft som kommer inn, sier statsmeteorolog Eirin Walstad Ristesund og fortsetter:

– Det vil bli bikkjekaldt på nattetid og tidlig på morgenen, men sola vil sørge for at temperaturen går litt opp på dagtid og når et maksimum tidlig på ettermiddagen.

Godt forberedt

Etter at Johannes Dale måtte få legehjelp på grunn av kulda i Østersund i sesongåpningen, begynte det norske laget å lete etter metoder for å takle kulde best mulig.

I Nord-Sverige satte skiskytterherrene seg ned og sydde spesialhansker, men før OL i Beijing har de overlatt «prosjekt systue», med nål, tråd, sy- og stiftemaskin til fagfolk.

Nå skal en spesialtilpasset hanske med batteri og varmekabler sørge for at de norske skiskytterne slipper forfrosne fingre. Og ifølge de første norske alibiene i OL-løypa var ikke fingrene noe problem i dag.

– Vi hadde fryktet det skulle være kaldere i dag med 17–18 (19) minus og den vinden. Men de berga godt på fingrene, så jeg tror de fikk en grei følelse av hvordan ting er, konkluderer sportssjefen i Skiskytterforbundet, Per Arne Botnan.

Utfordrende vind

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting

UTFORDRING: Vinden blir også en viktig faktor for skiskytterne.

Foto: Heiko Junge / NTB

Og den friske vinden vil ikke bare føre til kaldere temperaturer, men vil også skape utfordringer på standplass for skiskytterne.

– Vi har vært forberedt på at vinden kommer mye fra venstre og nå har vi erfart hvor mye den faktisk tar. I dag har det vært 6–7 knepp, så det skal være mulig å takle vinden. Det gjelder å være våken og følge med på vimplene, forteller Botnan og slår fast:

– Det skal være mulig å takle denne vinden.

Det mener også Røiseland.

– Det blåser ganske mye på standplass, men det gikk fint an å skyte. Det var bedre enn frykta, men jeg må nok bruke noen dager på å lære meg å tolke vinden, forteller hun.

Tiril Eckhoff erfarte derimot at det kommer til å bli utfordrende på standplass fremover.

– Det er varierende vind og ganske rett sideveis. Det tar mye i kroppen, så det blir nok litt ymse skyting om det skal fortsette å blåse så mye, sier Eckhoff før hun avslutter økta og går inn for å finne varmen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal