NRK Meny
Normal

Verdens heldigste

Steven Bradbury het han. Det burde vært Heldige Anton.

Steven Bradbury tok tidenes heldigste OL-gull

Sakte fart gav gull

Han gikk mye saktere enn alle konkurrentene sine, derfor vant han til slutt.

For maken til flaks som australske Steven Bradbury hadde da han tok OL-gullet på 1000 i kortbane-skøyteløpene i OL i Salt Lake City i 2002, er det ikke mulig å ha.

Det begynte i kvartfinalen. Håpløse Steven hadde ikke tro på seg selv, og la seg umiddelbart bak de andre i heatet. Han ble da også slått ut. Men en av konkurrentene foran ham, ble disket, og Bradbury fikk en plass i semifinalen.

- Han hadde flaks, ble det sagt om Steven.

Lottogevinst igjen

Og i semifinalen skjedde det utrolige. Igjen lå Bradbury klart bakerst i feltet og så de andre kjempe om finaleplassene. Så hardt kjempet de at de falt i hverandre. Bradbury var for langt bak til å bli involvert i fallet. I stedet seilte han godt utenfor mølja av sprellende skøyteløpere og i mål. Til finaleplass!

- Hvor mye flaks kan man ha? spurte alle som så på.

Alle andre som holdt seg på beina, gikk på tider på 1.27- og 1.28-tallet. Bradbury var aldri under 1.29. Favorittene smilte litt. Nå fikk de én brysom konkurrent mindre i finalen. For Bradbury var kommet til finalen på rein og helt usannsynlig griseflaks - det kunne selvsagt ikke skje en tredje gang!

Bradbury ble som vanlig fraløpt tidlig også i finalen. - En femteplass er uansett over all forventning, sa Bradbury til seg selv da han så de fire andre stikke ivei.

Kaos i siste sving

I gullkampen i siste sving kom en av løperne i teten borti en annen, som falt. Denne trakk i farten med seg en tredje, som rev ned også en fjerde, som i sin tur tok med seg den som startet det hele. Det ble kaos.

Måpende tilskuere så bare et virvar av armer, bein, skøyter og hjelmer - og en saktegående australier som med utstrekte armer seilte over målstreken. Til Australias første vinterolympiske gull!

- Det føles ikke helt riktig, jeg var ikke like sterk som de andre. Men jeg tror jeg beholder gullet likevel, sa Bradbury.

PS: Noen helt håpløs skøyteløper var likevel Steven Bradbury ikke. Han gikk på laget som tok bronse i OL på Lillehammer i 1994. Og han var regnet som en god løper helt til han brakk nakken i et uhell. Derfor var det ingen som hadde ventet noe stort av ham i Salt Lake City.

Video: Bradburys utrolig karriere.

Video nsps_upload_2009_12_21_9_52_5_2033.jpg

Dette skjedde også i 2002:

OL 2002: Flere gull, færre medaljer (legg merke til tegningen)

Norske utøvere tok 11 gull i OL i Salt Lake City - flere enn noensinne før.

Mer om vinter-OL 2002

Ronaldo avgjorde finalen

Brasilianeren scoret begge målene mot Tyskland og ble tidenes toppscorer i VM. Brasil tok også sitt femte VM-gull.

Mer om fotball-VM 2002

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Fem kamper for Ylven

  Vålerengas Martin Laumann Ylven er utestengt i fem kamper for den røffe taklingen mot Alexander Wall i søndagens kamp mot Frisk Asker.

  Vålerenga har akseptert straffen.

  GET-Ligaen i hockey: Storhamar - Vålerenga
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sveitsisk støtte til OL i Sion

  Den sveitsiske regjeringen garanterer 6,7 milliarder kroner i økonomisk støtte dersom Sion arrangerer vinter-OL i 2026, men de er fortsatt avhengig av folkets støtte i en folkeavstemning.

  Video V-cup alpint: Superkombinasjon utfor 13.01.12
  Foto: Nyhetsspiller
 • Norge opnar mot Sverige

  Norge innleder OL-turneringen i ishockey for menn mot sterke Sverige 15. februar. Vel et døgn senere droppes pucken til oppgjøret mot Finland. Så venter en hviledag før gruppespillet avsluttes mot Tyskland.

  Utslagskampene spilles 20. februar, kvartfinalene 21. februar, semifinalene 23. februar og finalen 25. februar.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Se RBKs pressekonferanse i St. Petersburg
Vipers-Oppsal