Verdens heldigste

Steven Bradbury het han. Det burde vært Heldige Anton.

Steven Bradbury tok tidenes heldigste OL-gull
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sakte fart gav gull

Han gikk mye saktere enn alle konkurrentene sine, derfor vant han til slutt.

For maken til flaks som australske Steven Bradbury hadde da han tok OL-gullet på 1000 i kortbane-skøyteløpene i OL i Salt Lake City i 2002, er det ikke mulig å ha.

Det begynte i kvartfinalen. Håpløse Steven hadde ikke tro på seg selv, og la seg umiddelbart bak de andre i heatet. Han ble da også slått ut. Men en av konkurrentene foran ham, ble disket, og Bradbury fikk en plass i semifinalen.

- Han hadde flaks, ble det sagt om Steven.

Lottogevinst igjen

Og i semifinalen skjedde det utrolige. Igjen lå Bradbury klart bakerst i feltet og så de andre kjempe om finaleplassene. Så hardt kjempet de at de falt i hverandre. Bradbury var for langt bak til å bli involvert i fallet. I stedet seilte han godt utenfor mølja av sprellende skøyteløpere og i mål. Til finaleplass!

- Hvor mye flaks kan man ha? spurte alle som så på.

Alle andre som holdt seg på beina, gikk på tider på 1.27- og 1.28-tallet. Bradbury var aldri under 1.29. Favorittene smilte litt. Nå fikk de én brysom konkurrent mindre i finalen. For Bradbury var kommet til finalen på rein og helt usannsynlig griseflaks - det kunne selvsagt ikke skje en tredje gang!

Bradbury ble som vanlig fraløpt tidlig også i finalen. - En femteplass er uansett over all forventning, sa Bradbury til seg selv da han så de fire andre stikke ivei.

Kaos i siste sving

I gullkampen i siste sving kom en av løperne i teten borti en annen, som falt. Denne trakk i farten med seg en tredje, som rev ned også en fjerde, som i sin tur tok med seg den som startet det hele. Det ble kaos.

Måpende tilskuere så bare et virvar av armer, bein, skøyter og hjelmer - og en saktegående australier som med utstrekte armer seilte over målstreken. Til Australias første vinterolympiske gull!

- Det føles ikke helt riktig, jeg var ikke like sterk som de andre. Men jeg tror jeg beholder gullet likevel, sa Bradbury.

PS: Noen helt håpløs skøyteløper var likevel Steven Bradbury ikke. Han gikk på laget som tok bronse i OL på Lillehammer i 1994. Og han var regnet som en god løper helt til han brakk nakken i et uhell. Derfor var det ingen som hadde ventet noe stort av ham i Salt Lake City.

Video: Bradburys utrolig karriere.

Video nsps_upload_2009_12_21_9_52_5_2033.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dette skjedde også i 2002:

OL 2002: Flere gull, færre medaljer (legg merke til tegningen)

Norske utøvere tok 11 gull i OL i Salt Lake City - flere enn noensinne før.

Mer om vinter-OL 2002

Ronaldo avgjorde finalen

Brasilianeren scoret begge målene mot Tyskland og ble tidenes toppscorer i VM. Brasil tok også sitt femte VM-gull.

Mer om fotball-VM 2002

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Kristoffersen-saken etter sesongen

  Henrik Kristoffersen får innfridd ønsket om å ha rettssaken i striden med Norges Skiforbund etter sesongslutt. Saken går i Oslo tingrett i mars neste år, melder Aftenposten.

  Henrik Kristoffersen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Kombinertlaget fast i heisen

  Halve kombinertlandslaget sit fast i ein stolheis på andre timen i 3200 meter over havet i Val Senales i Italia.

  – Det er tåke, tidvis sterk vind og kaldt, skriv Jørgen Graabak på twitter.

  – Men hjelp er heldigvis på veg, legg han til.

  Laster Twitter-innhold
 • Joshua King avbrøt trening

  Angriper Joshua King avbrøt dagens landslagstrening på Ullevaal stadion etter omlag 15 minutter. Han var med på deler av oppvarmingen før han tok en kjapp prat med sportssjef Nils Johan Semb. – Men han er klar til kamp i morgen, sa landslagssjef Lars Lagerbäck etter treninga. Norge møter Bulgaria i nasjonsligaen tirsdag kveld.

  EM-KVALIFISERING FOTBALL
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag