Hopp til innhold

Spesialsykkelen skal gi Boasson Hagen en VM-fordel

BERGEN (NRK): Mange kommer til å bytte sykkeltype underveis i onsdagens VM-tempo. Det slipper Edvald Boasson Hagen, som har fått bygd en hybridsykkel.

SYKKEL-VM BERGEN 2017

VM-KLAR: Edvald Boasson Hagen kjører onsdagens temporitt, men det er søndagens landeveisritt han går for å vinne.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Temporittet avsluttes med en 3,4 kilometer lang stigning med ni prosent helling i snitt. Det gjør at mange planlegger å bytte sykkeltype i bunn av bakken.

Blant dem Andreas Vangstad.

– Jeg tror jeg skal bytte sykkel. Det er nok lettere å sykle på landeveissykkelen opp. Om du vil tjene noe på det, får du nesten ikke vite før i morgen ettermiddag, sier Vangstad til NRK.

Edvald Boasson Hagen går for en annen løsning. Han har fått spesialtilpasset en sykkel som er en mellomting av en temposykkel og en landeveissykkel.

Hybrid

– Jeg trordet blir omtrent hipp som happ, så da slipper jeg bytte. Det er en fordel for meg. Det er ikke sikkert jeg står på toppe av pallen uansett, det er det vel ganske sikkert at jeg ikke gjør, men det blir bra dette, sier Hagen.

Slik forklarer NRKs sykkelekspert Lars Petter Nordhaug forskjellen på de to sykkeltypene:

– En temposykkel er bygd for fart, den er aerodynamisk litt tyngre enn en landeveissykkel. Den har platehjul bak og et helt annet tempostyre, og det egner seg ikke like godt i de bratte motbakkene. I Edvalds tilfelle har han fått bygd en litt spesiell sykkel akkurat for den bakken og den tempoen, en slags hybrid.

Taper rundt 15 sekunder

Nordhaug er usikker på hvor mange som kommer til å bytte.

– Først trodde man at omtrent alle kom til å bytte. Men nå vet vi at flere nasjoner er usikre etter å ha testet, sier han.

Nordhaug anslår at man vil tape rundt 15 sekunder på sykkelbyttet. Spørsmålet blir da om man tjener inn sekundene ved å ha en lettere sykkeltype i den bratte motbakken.

– Hvor vanlig er det å bytte sykkeltype underveis i et løp?

– Det er ikke vanlig i et mesterskapsritt, men det er blitt gjort i etapperitt som Giro d'Italia, Tour de France og Spania Rundt, sier Lars Petter Nordhaug.

Siste nytt

  • Hovland én under par på første runde

    Viktor Hovland startet Memorial-turneringen på PGA-touren på det jevne. Nordmannen fikk tre bogeys, men fire birdier, blant annet på siste hull, og endte den første runden ett slag under par. Da Hovland gikk i klubbhuset så lå han på en delt 14.-plass, men en rekke spillere er ikke ferdig. Han gikk runden sammen med verdensener Scottis Scheffler og Emiliano Grillo.

    Viktor Hovland
    Foto: AFP
  • Idrettsstyret snur etter feide med Antidoping Norge

    Styret i Norges idrettsforbund drar i bremsen og ber likevel ikke tinget stemme over å gi Antidoping Norge ansvaret for doms- og appellorganet i dopingsaker.

    I stedet besluttet idrettsstyret på sitt styremøte i Bergen torsdag å fremme et endringsforslag der det bes om tingets tilslutning til at styret fortsatt skal arbeide for etablering av en nasjonal antidopinglov, med etablering av en domsfunksjon i dopingsaker uavhengig av idretten og Antidoping Norge.

    Kulturdepartementet har overfor NIF varslet at et høringsutkast til en slik lov kan foreligge allerede våren 2024.

    Helomvendingen skjer få dager etter at Antidoping Norges styreleder Rune Andersen gikk hardt ut mot forslaget i et VG-intervju. Han ga det merkelapper som «radikalt» og «alvorlig for norsk idrett». (NTB)

    NIF valgkomite
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Carlsen-parti ferdig etter 12 minutter

    Magnus Carlsen spilte remis mot Hikaru Nakamura i 3. runde i Norway Chess torsdag. Langsjakkpartiet varte i bare 12 minutter.

    Spillerne får ett poeng hver. De skal møtes i armageddon om et ekstra halvpoeng.

    Partiet artet seg mer som et lynsjakkparti. Etter 31 trekk var det over. (NTB)

    Norway Chess
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste