Hopp til innhold

Heftige diskusjoner etter VAR-drama - derfor ble taklingene behandlet ulikt

Ekspertene var sterkt kritisk til dommernes ulike behandling av to hodespark i Eliteserien. Kjetil Rekdal nektet å kritisere kamplederne.

Spark

TO ULIKE KORTFARGER: Sparket til venstre ble belønnet med gult kort. Det til høyre endte med rødt kort.

Foto: Bilder fra TV 2

To svært like situasjoner endte med to ulike utfall i tredje runde av Eliteserien.

Først løftet Haugesunds Kevin Krygård foten høyt og endte med å sparke Stabæks Sturla Ottesen i hodet. Dommeren viste det gule kortet til Krygård, men etter en VAR-sjekk ble han vist rett ut av banen.

Noen minutter senere stemplet Sandefjord-spiller Filip Ottosson knottene i ansiktet til Markus Henriksen. Også Ottosson fikk gult for den stygge involveringen mot Rosenborg-spilleren, men her ble fargen aldri endret av VAR.

Jeg synes ikke jeg bøyer hodet så lavt. Det er en ganske høy fot og jeg får et par knotter oppi her. Dommeren gir gult, og da er det ikke så mye å gjøre med det nå. Følger du regelverket, vil jeg tro at det kanskje kunne vært en annen farge, sier Henriksen til NRK.

Ottosson sier at han kjente at han kom feil inn og fryktet at det røde kortet ville bli dratt frem.

Eliteserien fotball 2023: Rosenborg-Sandefjord

BLODIG: Markus Henriksen begynte å blø fra hodet etter sparket.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

– Når det skjer, tenker du at «oi, nå kan jeg være i problemer», sier Sandefjord-spilleren til NRK.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen, som satt i studio under FotballXtra, mente at situasjonene nesten var helt identiske, og fattet ikke hvorfor de ble behandlet ulikt.

– Det er jo helt uvirkelig. Det er det som er helt uvirkelig. Det er en ting at det er et vanskelig regelverk på en del type ting. Vi må i hvert fall dømme det samme på samme situasjoner. Det er det som blir så feil. Her er det egentlig to identiske situasjoner. Markus Henriksen får en skade i hodet etter å ha fått plantet fotballsko i trynet.

– Vanvittig spark

Samtlige eksperter reagerte med forundring, fortvilelse og forbannelse over at de to sparkene ble ulikt behandlet av dommerteamene. Yaw Ihle Amankwah beskrev sparket mot Henriksen som «Karate Kid».

– Det er et vanvittig spark, med knottene først, rett i hodeskallen, sa han.

Henriksen begynte å blø voldsomt etter hendelsen, og kom løpende ut på banen noen minutter senere med fullstendig bandasjert hode.

Eliteserien i fotball 2023: Molde - Rosenborg (1-1)

SJEFEN: Henriksen i samtale med RBKs trener, Kjetil Rekdal.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

– Jeg har fått med meg at det var en lignende situasjon i en annen kamp. Der ble det rødt, mens her ble det gult. Jeg får si at det er dommerne som dømmer. Jeg skal ikke gå inn på de greiene der. Men det er litt rart at de blir bedømt forskjellig, sier RBK-trener Kjetil Rekdal.

Henriksen sier at han har fått med seg at det var en tilsvarende situasjon i en annen kamp, men at VAR grep inn der.

Jeg har ikke blitt helt klok på VAR, sier han.

Dommer Kristoffer Hagenes sier at han er trygg på at de tok et riktig valg, Han mener at det finnes argumenter for rødt kort også, men at Ottossons intensjon og forsøk på å ta ball taler imot.

Han har en bøyd fot, ikke en strak, og så er det heller ikke stor fart inne i bildet. Det er en interessant situasjon hvor vi mener at vi står trygt på det gule, sier han til NRK.

Dommersjef Terje Hauge mener Rosenborg-leiren har rett i at det burde vært rødt kort og sier at de vurderer å justere på lista.

– Dette må vi se over et litt lengre perspektiv. Nå har vi bestemt oss for å legge lista høyt. Vi har fått masse gode tilbakemeldinger på det fra runde én og to, og så får vi litt kritikk i dag. Dette tar vi med oss, og så må vi gjennom 5-10 runder før vi må se et større bilde på ting og da kanskje justere litt, sier Hauge til NRK.

Han forklarer hvorfor VAR brøt inn i den ene kampen, og ikke den andre.

– I den ene situasjonen er det ingen elementer vi kan støtte dommeren på. I situasjonen på Lerkendal er det noe vi kan diskutere og støtte dommer på.

Uenige på Nadderud

Stabæks Ottesen var ikke i tvil om at dommerne til slutt endte opp på riktig kortfarge til slutt på Nadderud.

– Ja, helt klart. Jeg får et spark i hodet, da er det rødt, sier han.

Krygård er langt ifra enig.

I mine øyne er det ikke vits å protestere mot dommeren der og da. Hva kan jeg få gjort med det? Jeg føler det er urettferdig når jeg ser den om igjen. Øynene mine er på ball, jeg har ikke strak fot, sier han til NRK.

Før Henriksen ble sparket i ansiktet, hadde Sandefjord allerede tatt ledelsen ved Fréderic Bikoro. Trønderne kjempet for å slå tilbake, og nesten fire minutter på overtid utlignet Carlo Holse til 1-1 og sikret poengdeling på Lerkendal.

Stabæk fikk det etter hvert lett mot ti manns sterke Haugesund. Åpningsmålet kom før det røde kortet ved Curtis Edwards. Kasper Høgh doblet ledelsen midtveis i andre omgang, før Kasper Pedersen punkterte kampen til 3-0 mot slutten av omgangen.

Glimt-festen fortsatte

Eliteserien i fotball 2023: Aalesund - Bodø/Glimt

JUBEL: Faris Pemi scoret Glimts 2-0-mål.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Glimt perfekte seriestart fortsatte med en knusende seier over AaFK i Ålesund. Nordlendingene har ilagt seg en fordelsaktig vane med å punktere kampene i starten av kampene.

I samtlige tre kamper har Kjetil Knutsens menn scoret innen de fem første minuttene, og slik fortsatte de mot sunnmøringene. Glimt vant til slutt 3-0 og topper Eliteserien etter tre runder.

Albert Grønbæk, Faris Pemi og Amahl Pellegrino scoret målene for gjestene. AaFK på sin side har scoret null mål og tatt null poeng i Eliteserien så langt.

Sportsnyheter

Alexander Stöckl

Alexander Stöckl opnar opp om avskjeden: – Håpar det berre blir stille

Alexander Stöckl var landslagstrenar i ein av dei mest suksessrike periodane for hopplandslaget nokosinne. Han peikar på ei utvikling i rolla som grunn til avskjeden.

Siste nytt

 • Den regjerende OL-mesteren ikke med til Paris

  For fire år siden tok Richard Carapaz fra Ecuador OL-gull i landeveissykling. I år er han ikke med i landets tropp til lekene i Paris.

  Ifølge en melding fra Ecuadors sykkelforbund mandag er Jhonatan Narváez landets deltaker i landeveisrittet og temporittet.

  Carapaz skriver i sosiale medier at han ønsker Narváez lykke til. De to har kjempet en hard kamp om Ecuadors ene plass i Paris-lekene.

  I flere intervjuer har den regjerende olympiske mesteren hevdet at utvelgelsesprosessen til landets eneste OL-plass i sykling har favorisert Narváez, noe sykkelforbundet har avvist.

  Carapaz har til og med oppfordret idrettsdepartementet i landet til å gripe inn, men så langt har ikke det skjedd.

  Carapaz ble med seier i Giro d'Italia i 2019 den første fra Ecuador til å vinne ett av de tre store, europeiske etapperittene – kjent som grand tour. Han har også pallplasser fra Tour de France og Vuelta a España. I år kan han vise til en etappeseier og en sjuendeplass sammenlagt i Tour de Romandie i Sveits.

  Narváez har på sin side seier i landeveisrittet i de panamerikanske lekene i fjor. Han har så langt ikke kommentert avgjørelsen.

  Richard Carapaz
  Foto: AFP
 • Ronaldo satte scoringsrekord i Saudi-Arabia – slo tidligere Aalesund-helt

  Cristiano Ronaldo satte mandag rekord i antall scoringer i én og samme ligasesong i saudiarabisk fotball. Den gamle bestenoteringen tilhørte en Norge-kjenning.

  Ronaldos to scoringer i Al-Nassrs 4-2-seier hjemme mot Al-Ittihad gjør at portugiseren endte på 35 fulltreffere i den saudiarabiske ligaen denne sesongen.

  Ingen har scoret flere mål i ligaens historie. Den gamle sesongrekorden tilhørte tidligere Aalesund-spiller Abderrazak Hamdallah og stammet fra 2018/19-sesongen.

  Ronaldo ble toppscorer med god margin. Tidligere Fulham-spiller Aleksandar Mitrovic fulgte til slutt nærmest med 27 scoringer. Nevnte Hamdallah endte som nummer tre med 19.

  zb2vA3acc0M
  Foto: NTB
 • Joshua King ferdig i den tyrkiske fotballklubben Fenerbahce

  Joshua King er ferdigspilt for tyrkiske Fenerbahce etter to år i klubben. Laget ble nylig nummer to i ligaen.

  King bekrefter på Instagram at han ikke forlenger sin kontrakt.

  – Tiden min i klubben er dessverre ved veis ende. I fotballen er det oppturer og nedturer, og skadene mine har hindret meg i å gi dere fans det jeg planla da jeg signerte for denne fantastiske klubben. Det beklager jeg, skriver King.

  Han scoret to mål på 16 kamper denne sesongen.

  Spissen dro fra Watford til Fenerbahce sommeren 2022. Før det hadde han spilt for blant andre Manchester United, Bournemouth og Everton.

  Fotball: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal