Heftige diskusjoner etter VAR-drama - derfor ble taklingene behandlet ulikt

Ekspertene var sterkt kritisk til dommernes ulike behandling av to hodespark i Eliteserien. Kjetil Rekdal nektet å kritisere kamplederne.

Spark

TO ULIKE KORTFARGER: Sparket til venstre ble belønnet med gult kort. Det til høyre endte med rødt kort.

To svært like situasjoner endte med to ulike utfall i tredje runde av Eliteserien.

Først løftet Haugesunds Kevin Krygård foten høyt og endte med å sparke Stabæks Sturla Ottesen i hodet. Dommeren viste det gule kortet til Krygård, men etter en VAR-sjekk ble han vist rett ut av banen.

Noen minutter senere stemplet Sandefjord-spiller Filip Ottosson knottene i ansiktet til Markus Henriksen. Også Ottosson fikk gult for den stygge involveringen mot Rosenborg-spilleren, men her ble fargen aldri endret av VAR.

Jeg synes ikke jeg bøyer hodet så lavt. Det er en ganske høy fot og jeg får et par knotter oppi her. Dommeren gir gult, og da er det ikke så mye å gjøre med det nå. Følger du regelverket, vil jeg tro at det kanskje kunne vært en annen farge, sier Henriksen til NRK.

Ottosson sier at han kjente at han kom feil inn og fryktet at det røde kortet ville bli dratt frem.

Eliteserien fotball 2023: Rosenborg-Sandefjord

BLODIG: Markus Henriksen begynte å blø fra hodet etter sparket.

– Når det skjer, tenker du at «oi, nå kan jeg være i problemer», sier Sandefjord-spilleren til NRK.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen, som satt i studio under FotballXtra, mente at situasjonene nesten var helt identiske, og fattet ikke hvorfor de ble behandlet ulikt.

– Det er jo helt uvirkelig. Det er det som er helt uvirkelig. Det er en ting at det er et vanskelig regelverk på en del type ting. Vi må i hvert fall dømme det samme på samme situasjoner. Det er det som blir så feil. Her er det egentlig to identiske situasjoner. Markus Henriksen får en skade i hodet etter å ha fått plantet fotballsko i trynet.

– Vanvittig spark

Samtlige eksperter reagerte med forundring, fortvilelse og forbannelse over at de to sparkene ble ulikt behandlet av dommerteamene. Yaw Ihle Amankwah beskrev sparket mot Henriksen som «Karate Kid».

– Det er et vanvittig spark, med knottene først, rett i hodeskallen, sa han.

Henriksen begynte å blø voldsomt etter hendelsen, og kom løpende ut på banen noen minutter senere med fullstendig bandasjert hode.

Eliteserien i fotball 2023: Molde - Rosenborg (1-1)

SJEFEN: Henriksen i samtale med RBKs trener, Kjetil Rekdal.

– Jeg har fått med meg at det var en lignende situasjon i en annen kamp. Der ble det rødt, mens her ble det gult. Jeg får si at det er dommerne som dømmer. Jeg skal ikke gå inn på de greiene der. Men det er litt rart at de blir bedømt forskjellig, sier RBK-trener Kjetil Rekdal.

Henriksen sier at han har fått med seg at det var en tilsvarende situasjon i en annen kamp, men at VAR grep inn der.

Jeg har ikke blitt helt klok på VAR, sier han.

Dommer Kristoffer Hagenes sier at han er trygg på at de tok et riktig valg, Han mener at det finnes argumenter for rødt kort også, men at Ottossons intensjon og forsøk på å ta ball taler imot.

Han har en bøyd fot, ikke en strak, og så er det heller ikke stor fart inne i bildet. Det er en interessant situasjon hvor vi mener at vi står trygt på det gule, sier han til NRK.

Dommersjef Terje Hauge mener Rosenborg-leiren har rett i at det burde vært rødt kort og sier at de vurderer å justere på lista.

– Dette må vi se over et litt lengre perspektiv. Nå har vi bestemt oss for å legge lista høyt. Vi har fått masse gode tilbakemeldinger på det fra runde én og to, og så får vi litt kritikk i dag. Dette tar vi med oss, og så må vi gjennom 5-10 runder før vi må se et større bilde på ting og da kanskje justere litt, sier Hauge til NRK.

Han forklarer hvorfor VAR brøt inn i den ene kampen, og ikke den andre.

– I den ene situasjonen er det ingen elementer vi kan støtte dommeren på. I situasjonen på Lerkendal er det noe vi kan diskutere og støtte dommer på.

Uenige på Nadderud

Stabæks Ottesen var ikke i tvil om at dommerne til slutt endte opp på riktig kortfarge til slutt på Nadderud.

– Ja, helt klart. Jeg får et spark i hodet, da er det rødt, sier han.

Krygård er langt ifra enig.

I mine øyne er det ikke vits å protestere mot dommeren der og da. Hva kan jeg få gjort med det? Jeg føler det er urettferdig når jeg ser den om igjen. Øynene mine er på ball, jeg har ikke strak fot, sier han til NRK.

Før Henriksen ble sparket i ansiktet, hadde Sandefjord allerede tatt ledelsen ved Fréderic Bikoro. Trønderne kjempet for å slå tilbake, og nesten fire minutter på overtid utlignet Carlo Holse til 1-1 og sikret poengdeling på Lerkendal.

Stabæk fikk det etter hvert lett mot ti manns sterke Haugesund. Åpningsmålet kom før det røde kortet ved Curtis Edwards. Kasper Høgh doblet ledelsen midtveis i andre omgang, før Kasper Pedersen punkterte kampen til 3-0 mot slutten av omgangen.

Glimt-festen fortsatte

Eliteserien i fotball 2023: Aalesund - Bodø/Glimt

JUBEL: Faris Pemi scoret Glimts 2-0-mål.

Glimt perfekte seriestart fortsatte med en knusende seier over AaFK i Ålesund. Nordlendingene har ilagt seg en fordelsaktig vane med å punktere kampene i starten av kampene.

I samtlige tre kamper har Kjetil Knutsens menn scoret innen de fem første minuttene, og slik fortsatte de mot sunnmøringene. Glimt vant til slutt 3-0 og topper Eliteserien etter tre runder.

Albert Grønbæk, Faris Pemi og Amahl Pellegrino scoret målene for gjestene. AaFK på sin side har scoret null mål og tatt null poeng i Eliteserien så langt.

• Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

Årsaken var at båten var for full.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)