– Tror Northug får 30 til 60 dager ubetinget fengsel

Jurister NRK har snakket med mener det er skjerpende at Petter Northug hadde en passasjer med seg da han kjørte med promille og krasjet, samt at han stakk fra ulykkesstedet.

Sotsji, Russland 20140211.Vinter OL , Olympiske leker i Sotsji 2014. Langrenn. Petter Northug jr. ended as ten in the men`s cross-country Sprint Free in the Sochi 2014 Winter Olympics, Sochi, Russia, in the Laura Cross-country Ski & Biathlon Center, of February 11th.2014. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Petter Northug innrømmer at han hadde promille da kjørte inn i autovernet på Byåsen i Trondheim søndag morgen.

larsen

Advokat Mette Yvonn Larsen tror Northug må belage seg på fengselsstraff.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg tror at man i dette tilfellet ligger et sted mellom 30 og 60 dager ubetinget fengsel, uten at jeg kjenner alle omstendighetene, sier advokat Mette Yvonne Larsen.

I femtiden søndag morgen kjørte Petter Northug rett over en rundkjøring og inn i autovernet på Byåsen i Trondheim.

Bilen ble totalvraket, og en mann født i 1991 som satt på i bilen brakk kragebeinet og fikk lettere skader.

Northug stakk fra ulykkesstedet før politiet og ambulansepersonellet kom frem, men ble senere sporet opp av politihunder i huset hans noen hundre meter unna.

Stakk fra ulykkesstedet

Passasjeren ble igjen ved bilen, hvor han ble tatt hånd om av en tilfeldig forbipasserende bilist.

Northug har bekreftet at han var sjåfør av bilen da ulykken inntraff, samt at han hadde promille. Både han og passasjeren ble søndag kveld siktet for promillekjøring.

Larsen mener det er skjerpende at Northug hadde en passasjer med seg da han promillekjørte, samt at han stakk fra stedet.

– Man mener fyllekjøring er en forbrytelse mot allmennheten. Det er derfor det straffes så strengt. Når man har med seg noen i bilen blir det sett på som skjerpende, men nå vet jeg ikke om passasjeren aksepterte å sitte på med en beruset sjåfør. Men normalt vil straffen bli høyere. Det vil vanligvis bli ubetinget fengsel, forklarer hun.

– Det å dra fra åstedet er også en overtredelse av en annen veibestemmelse, nemlig at man har hjelpeplikt og det er straffbart å forlate en person i hjelpeløs tilstand. Det er en alvorlig hendelse, dette her, legger Larsen til.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

Vanlig med bøter og fengsel

Asbjørn Strandbakken er dekan ved det juridiske fakultet. Han sier til NRK at den øvre strafferammen for brudd på veitrafikkloven er fengsel i ett år.

Straffen for promillekjøring er som hovedregel både bøter og fengsel, sier han.

I praksis ligger straffen for promillekjøring normalt fra 21 dager til tre måneder i fengsel, ifølge Jusstorget.no.

Opp til 0,5 i promille idømmes vanligvis ikke fengsel. Fra 0,5 til 1,0 idømmes som hovedregel betinget fengsel. Ved promille fra 1,0 til 1,5 i blodet kan både betinget og ubetinget fengsel idømmes.

Det er ikke kjent hvor høy promille Northug hadde under ulykken.

– Ved promille over 1,5 er strafferammen normalt ubetinget fengsel pluss halvannen månedslønn i bot. Da må man finne ut hvor mye vedkommende tjener. Hvis det er en alvorlig ulykke vil det også virke i skjerpende retning, sier Strandbakken på generelt grunnlag til NRK.

Politiet har i tillegg mistanker om at bilen har hatt høyere fart enn tillatt. Det er 40-sone på ulykkesstedet.

– Det er store skader på kjøretøyet, rekkverket har fått materielle skader og skiltene i rundkjøringen er meid ned, sa innsatsleder Anders Bang Danielsen til NRK.no.

– Når man ser hvordan bilvraket ser ut, gjør man seg noen tanker om både promille og høy fart, sier Larsen.

– Beklager på det dypeste

Søndag kveld sendte Petter Northug ut en pressemelding hvor han beklager hendelsen.

– Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser, sier han.

28-åringen skal nå reise til et ukjent sted for å få tid til å fordøye det som har skjedd, skriver han.

– Jeg vet at jeg er et forbilde for mange unge, og erkjenner fullt og helt at jeg ikke har oppført meg slik et forbilde skal. Jeg vil beklage overfor alle disse, og overfor alle de som nå er skuffet over meg. Jeg ønsker å lære av situasjonen på en slik måte at jeg vokser som menneske. Jeg vet at dette kanskje blir mitt livs tøffeste løp, men jeg er villig til å satse for å lykkes, sier Northug.

Sportsnyheter

Sheriff Tiraspol sjokkerer i mesterligaen – slo Real Madrid

Lille Sheriff Tiraspol kommer fra en stat som ikke er internasjonalt anerkjent. Tirsdag slo de sensasjonelt Real Madrid i mesterligaen og leder nå den tøffe gruppe D.

Siste nytt

 • Messi-scoring da PSG slo City

  I den fjerde kampen for Paris Saint-Germain fikk Lionel Messi omsider sin scoring. Den bidro til 2-0-seier over Manchester City i mesterligaen.

  Messi og hans spisskollegaer hadde stanget lenge fram til Kylian Mbappé la ballen igjen til den lille argentineren på 16-metersstreken i det 74. minutt. Messi kom stormende og skrudde ballen høyt i målet utenfor City-keeper Edersons rekkevidde.

  Målet kom i Messis første hjemmekamp for PSG i mesterligaen, og den utløste naturligvis ville jubelscener blant hjemmefansen.

  Den ble også nådestøtet for et City-lag som kunne og burde ha svart på Idrissa Gueyes tidlige ledermål, som kom etter åtte minutters spill.

  Messis lag står nå med fire poeng og topper gruppe A. Brugge har også fire poeng, mens City har tre og RB Leipzig null.

 • Knusende Liverpool-seier over Porto

  Liverpool var i scoringsform da de slo Porto på bortbane hele 5-1 i mesterligaoppgjøret tirsdag. Både Mohammed Salah og Roberto Firmino scoret hver sine to mål, mens Sadio Mané også var ansvarlig for en scoring. Etter seieren topper Liverpool sin gruppe suverent med seks poeng.

  Porto var hardt rammet av skader. Stopperkjempen Pepe måtte gi seg etter å ha fått problemer under oppvarmingen, mens midtbanespilleren Otávio måtte byttes ut før det var spilt et kvarter. Laget er nå på sisteplass med ett poeng.

  Liverpool spilte for øvrig med sørgebind etter klubblegenden Roger Hunts død.

 • Bråthen har levert stevning

  Ifølge VG har hoppsjef Clas Brede Bråthen levert stevning til Oslo tingrett. Det får også NRK bekreftet. Det innebærer at det allerede varslede søksmålet mot Norges Skiforbund blir en realitet.

  Også Bråthens advokat, Marit Håvemoen, bekrefter dette overfor NTB.

  Bråthens fagforening, Handel og Kontor, vil kommentere stevningen i en pressemelding tirsdag kveld.

  Norges Skiforbund og forbundets hoppkomité satt mandag i møter om Bråthen-konflikten, men det er ikke kommet noen konklusjon fra møtet.

  Toppledelsen i skiforbundet ønsker ikke å forlenge kontrakten til Clas Brede Bråthen når den går ut i april 2022, mens Bråthen lenge har varslet et søksmål hvor han krever fast jobb.

  Hopperne konkurrerer på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal