NRK Meny
Normal

– Tror Northug får 30 til 60 dager ubetinget fengsel

Jurister NRK har snakket med mener det er skjerpende at Petter Northug hadde en passasjer med seg da han kjørte med promille og krasjet, samt at han stakk fra ulykkesstedet.

Sotsji, Russland 20140211.Vinter OL , Olympiske leker i Sotsji 2014. Langrenn. Petter Northug jr. ended as ten in the men`s cross-country Sprint Free in the Sochi 2014 Winter Olympics, Sochi, Russia, in the Laura Cross-country Ski & Biathlon Center, of February 11th.2014. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Petter Northug innrømmer at han hadde promille da kjørte inn i autovernet på Byåsen i Trondheim søndag morgen.

larsen

Advokat Mette Yvonn Larsen tror Northug må belage seg på fengselsstraff.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg tror at man i dette tilfellet ligger et sted mellom 30 og 60 dager ubetinget fengsel, uten at jeg kjenner alle omstendighetene, sier advokat Mette Yvonne Larsen.

I femtiden søndag morgen kjørte Petter Northug rett over en rundkjøring og inn i autovernet på Byåsen i Trondheim.

Bilen ble totalvraket, og en mann født i 1991 som satt på i bilen brakk kragebeinet og fikk lettere skader.

Northug stakk fra ulykkesstedet før politiet og ambulansepersonellet kom frem, men ble senere sporet opp av politihunder i huset hans noen hundre meter unna.

Stakk fra ulykkesstedet

Passasjeren ble igjen ved bilen, hvor han ble tatt hånd om av en tilfeldig forbipasserende bilist.

Northug har bekreftet at han var sjåfør av bilen da ulykken inntraff, samt at han hadde promille. Både han og passasjeren ble søndag kveld siktet for promillekjøring.

Larsen mener det er skjerpende at Northug hadde en passasjer med seg da han promillekjørte, samt at han stakk fra stedet.

– Man mener fyllekjøring er en forbrytelse mot allmennheten. Det er derfor det straffes så strengt. Når man har med seg noen i bilen blir det sett på som skjerpende, men nå vet jeg ikke om passasjeren aksepterte å sitte på med en beruset sjåfør. Men normalt vil straffen bli høyere. Det vil vanligvis bli ubetinget fengsel, forklarer hun.

– Det å dra fra åstedet er også en overtredelse av en annen veibestemmelse, nemlig at man har hjelpeplikt og det er straffbart å forlate en person i hjelpeløs tilstand. Det er en alvorlig hendelse, dette her, legger Larsen til.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

Vanlig med bøter og fengsel

Asbjørn Strandbakken er dekan ved det juridiske fakultet. Han sier til NRK at den øvre strafferammen for brudd på veitrafikkloven er fengsel i ett år.

Straffen for promillekjøring er som hovedregel både bøter og fengsel, sier han.

I praksis ligger straffen for promillekjøring normalt fra 21 dager til tre måneder i fengsel, ifølge Jusstorget.no.

Opp til 0,5 i promille idømmes vanligvis ikke fengsel. Fra 0,5 til 1,0 idømmes som hovedregel betinget fengsel. Ved promille fra 1,0 til 1,5 i blodet kan både betinget og ubetinget fengsel idømmes.

Det er ikke kjent hvor høy promille Northug hadde under ulykken.

– Ved promille over 1,5 er strafferammen normalt ubetinget fengsel pluss halvannen månedslønn i bot. Da må man finne ut hvor mye vedkommende tjener. Hvis det er en alvorlig ulykke vil det også virke i skjerpende retning, sier Strandbakken på generelt grunnlag til NRK.

Politiet har i tillegg mistanker om at bilen har hatt høyere fart enn tillatt. Det er 40-sone på ulykkesstedet.

– Det er store skader på kjøretøyet, rekkverket har fått materielle skader og skiltene i rundkjøringen er meid ned, sa innsatsleder Anders Bang Danielsen til NRK.no.

– Når man ser hvordan bilvraket ser ut, gjør man seg noen tanker om både promille og høy fart, sier Larsen.

– Beklager på det dypeste

Søndag kveld sendte Petter Northug ut en pressemelding hvor han beklager hendelsen.

– Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser, sier han.

28-åringen skal nå reise til et ukjent sted for å få tid til å fordøye det som har skjedd, skriver han.

– Jeg vet at jeg er et forbilde for mange unge, og erkjenner fullt og helt at jeg ikke har oppført meg slik et forbilde skal. Jeg vil beklage overfor alle disse, og overfor alle de som nå er skuffet over meg. Jeg ønsker å lære av situasjonen på en slik måte at jeg vokser som menneske. Jeg vet at dette kanskje blir mitt livs tøffeste løp, men jeg er villig til å satse for å lykkes, sier Northug.

Siste nytt

 • Lillehammer nærmer seg finale

  Lillehammer kan bli klare for NM-finale i ishockey til torsdag, etter at de vant sin tredje strake kamp i semifinalen mot Sparta Sarpsborg. Tirsdag endte det 5-3. Vinneren av semifinalen møter enten Storhamar eller Frisk Asker i finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal