Hopp til innhold

Sogndalsspiller fikk hjertestans – ble gjenopplivet på banen

I kampen mellom Sogndal og Stjørdals-Blink i OBOS-ligaen mandag, kollapset Emil Pálsson (28) på banen som følge av hjertestans. Det skriver klubben i en pressemelding.

OBOS-ligaen fotball 2021, Sogndal - Stjørdals-Blink

KAMPEN STOPPET: Dramatiske scener utspilte seg på Fosshaugane Campus.

Foto: Ola Skram / NTB

Det skjedde etter tolv minutter spilt. Ambulansepersonell var kjapt på stedet for å gi spilleren behandling. TV-kameraene gikk til stort bilde, og dommeren besluttet at spillerne på de to lagene skulle gå i garderoben.

Deretter Pálsson fraktet av banen av ambulansepersonellet.

Nå skriver Sogndal Fotball i en pressemelding at Pálsson fikk hjertestans. Selve kampen er avlyst.

– Pálsson fikk en hjertestans i det 12. minutt, og han ble vellykket gjenopplivet på banen. Han er nå flydd til Haukeland sykehus for videre utredning og behandling utover kvelden og i morgen. Han var i live da han ble fraktet fra stadion. Det blir mest sannsynlig ingen flere oppdateringer i kveld, sier arrangementssjef i Sogndal, Geir Inge Heggestad til NRK.

Dramatisk

Publikum fikk kort tid etter hendelsen beskjed om å trekke inn fra tribunen.

Endre Romøren, som er journalist i Sogn Avis, var til stede på Fosshaugane Campus. På spørsmål om hvordan publikum reagerte, svarer han dette:

– Det ble stille veldig fort. Det var en ekkel stemning. Vi forstod at det var noe alvorlig gale. Tankene våre gikk direkte til Eriksen i sommer og Carl Erik Torp for ti år siden her på stadion, sier Romøren til NRK.

Palsson kollapset på Fosshaugane Campus.

FIKK HJELP KJAPT: Helsepersonell kom kjapt ut på banen.

Foto: Ola Weel Skram / Porten

I en kamp mellom Sogndal og Brann i 2011 kollapset Carl Erik Torp på samme stadion.

– Det treffer hardt når sånne hendelser skjer. Som det sikkert gjør for de fleste. Mine tanker går til han og familien. Jeg håper det går bra med ham, og jeg er takknemlig for at han fikk øyeblikkelig og kyndig hjelp, sier Torp til NRK.

Pálsson kollapset uten å ha vært i nærheten av noen.

– Han var ikke i duell eller noe, som jeg kunne se. Han flatet ut og lå der. Spillerne reagerte med en gang og fikk kallet inn helsepersonell som kjapt var ute og hjalp ham, forteller Romøren.

– Ved bevissthet

Ifølge VG var Pálsson ved bevissthet da han ble fraktet til ambulansen.

– Status er at han var bevisst på vei inn i ambulansetransporten. Han blir antageligvis fraktet til Haukeland sykehus, sier kampdelegat Hans Lokøy til VG.

Palsson kollapset Fosshaugane Stadion

GIKK AV BANEN: Spillerne ble sendt i garderoben.

Foto: Ola Weel Skram / Porten

Ifølge Sogn Avis ble det tilkallet luftambulanse klokken 18.25. Den ankom klokken 18.54.

Fotballekspert Lars Tjærnås er preget av situasjonen i Sogndal.

– Fotball blir fryktelig fattig og uviktig når ting skjer som i Sogndal. Varme tanker til Emil Pálsson, skriver han på Twitter.

Sogndal-spillerne er fortsatt til stede på stadion, der de spiser og snakker sammen. De var letta da de fikk vite at Pálsson var ved bevissthet.

– Det var en god melding å få. Hjertestans er en alvorlig hendelse, så det er klart at spillerne syntes det var spesielt. Det er en situasjon man ikke ønsker. Det var rask responstid, og det hele ble håndtert profesjonelt av Røde Kors, leger og ambulansetjeneste, sier Heggestad.

Hentet i sommer

Pálsson kom til Sogndal i sommer, på en låneavtale fra Sarpsborg 08. 28-åringen spilte sin ellevte kamp for Sogndal i kveld.

Islendingen har spilt både Mesterliga- og Europaligakamper for FH Hafnarfjördur. Han ankom Norge og Sandefjord i 2018, og spilte 50 kamper for de blåkledde.

Han har også spilt på det islandske landslaget under Lars Lagerbäck.

Palsson

Det var Emil Pálsson (i hvit drakt) som kollapset. Her fra en tidligere kamp i år.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sportsnyheter

gomez

Marerittstart for norsk 17-åring i EM-finalen i kunstløp: – Å, herregud, nei!

Det norske kunstløptalentet Mia Caroline Risa Gomez (17) fikk en verst tenkelig start på friløpet av EM-konkurransen lørdag.

Siste nytt

 • Guttormsen med norsk rekord innendørs

  Sondre Guttormsen fikk full klaff under et college-stevne i Boston lørdag kveld norsk tid. Guttormsen leverte et stavsprang på 5,84 meter, noe som er norsk rekord innendørs. Det er også årsbeste i verden, ifølge Norges Friidrettsforbund. Pål Haugen Lillefosse stod til nå med norsk bestenotering innendørs med 5,83 meter.

 • Carlsen rotet bort seier mot 17-åring: – Patetisk

  Magnus Carlsen hadde en enorm mulighet til å avgjøre mot indiske Rameshbabu Praggnanandhaa i Wijk aan Zee-turneringen, men Carlsen fant ikke det riktige trekket – og måtte akseptere remis. Da TV 2 gjorde Carlsen oppmerksom på muligheten i det 22. trekket, ble nordmannen frustrert over eget spill. – Kødder du? Jeg tenkte jo på det, men jeg bare glemte det. Det er helt sinnssykt. Det er helt patetisk, sa Carlsen. Før lørdagens parti lå Carlsen på 3.-plass i turneringen, ett poeng bak ledende Nodirbek Abdusattorov, som også spilte remis lørdag. Carlsen avslutter turneringen mot Arjun Erigaisi søndag.

  Carlsen
  Foto: PAVEL MIKHEYEV / Reuters
 • Dahl sikret X-Games-bronse

  Ferdinand Dahl trikset seg ned til sin første X-Games-medalje da han endte på 3.-plass under slopestylekonkurransen i Aspen. Dahl fikk en tung start på slopestylefinalen med fall i sitt første forsøk. Han slo imidlertid hardt tilbake i det neste, hvor han overtok ledelsen, skriver NTB. Senere kom både Colby Stevenson og Mac Forehand og dyttet Ingierkollen-gutten ned på 3.-plass, som Dahl ikke klarte å forbedre i siste forsøk. Birk Ruud endte på 5.-plass.

  Ferdinand Dahl
  Foto: Kelsey Brunner / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste