Hopp til innhold

Sogndalsspiller fikk hjertestans – ble gjenopplivet på banen

I kampen mellom Sogndal og Stjørdals-Blink i OBOS-ligaen mandag, kollapset Emil Pálsson (28) på banen som følge av hjertestans. Det skriver klubben i en pressemelding.

OBOS-ligaen fotball 2021, Sogndal - Stjørdals-Blink

KAMPEN STOPPET: Dramatiske scener utspilte seg på Fosshaugane Campus.

Foto: Ola Skram / NTB

Det skjedde etter tolv minutter spilt. Ambulansepersonell var kjapt på stedet for å gi spilleren behandling. TV-kameraene gikk til stort bilde, og dommeren besluttet at spillerne på de to lagene skulle gå i garderoben.

Deretter Pálsson fraktet av banen av ambulansepersonellet.

Nå skriver Sogndal Fotball i en pressemelding at Pálsson fikk hjertestans. Selve kampen er avlyst.

– Pálsson fikk en hjertestans i det 12. minutt, og han ble vellykket gjenopplivet på banen. Han er nå flydd til Haukeland sykehus for videre utredning og behandling utover kvelden og i morgen. Han var i live da han ble fraktet fra stadion. Det blir mest sannsynlig ingen flere oppdateringer i kveld, sier arrangementssjef i Sogndal, Geir Inge Heggestad til NRK.

Dramatisk

Publikum fikk kort tid etter hendelsen beskjed om å trekke inn fra tribunen.

Endre Romøren, som er journalist i Sogn Avis, var til stede på Fosshaugane Campus. På spørsmål om hvordan publikum reagerte, svarer han dette:

– Det ble stille veldig fort. Det var en ekkel stemning. Vi forstod at det var noe alvorlig gale. Tankene våre gikk direkte til Eriksen i sommer og Carl Erik Torp for ti år siden her på stadion, sier Romøren til NRK.

Palsson kollapset på Fosshaugane Campus.

FIKK HJELP KJAPT: Helsepersonell kom kjapt ut på banen.

Foto: Ola Weel Skram / Porten

I en kamp mellom Sogndal og Brann i 2011 kollapset Carl Erik Torp på samme stadion.

– Det treffer hardt når sånne hendelser skjer. Som det sikkert gjør for de fleste. Mine tanker går til han og familien. Jeg håper det går bra med ham, og jeg er takknemlig for at han fikk øyeblikkelig og kyndig hjelp, sier Torp til NRK.

Pálsson kollapset uten å ha vært i nærheten av noen.

– Han var ikke i duell eller noe, som jeg kunne se. Han flatet ut og lå der. Spillerne reagerte med en gang og fikk kallet inn helsepersonell som kjapt var ute og hjalp ham, forteller Romøren.

– Ved bevissthet

Ifølge VG var Pálsson ved bevissthet da han ble fraktet til ambulansen.

– Status er at han var bevisst på vei inn i ambulansetransporten. Han blir antageligvis fraktet til Haukeland sykehus, sier kampdelegat Hans Lokøy til VG.

Palsson kollapset Fosshaugane Stadion

GIKK AV BANEN: Spillerne ble sendt i garderoben.

Foto: Ola Weel Skram / Porten

Ifølge Sogn Avis ble det tilkallet luftambulanse klokken 18.25. Den ankom klokken 18.54.

Fotballekspert Lars Tjærnås er preget av situasjonen i Sogndal.

– Fotball blir fryktelig fattig og uviktig når ting skjer som i Sogndal. Varme tanker til Emil Pálsson, skriver han på Twitter.

Sogndal-spillerne er fortsatt til stede på stadion, der de spiser og snakker sammen. De var letta da de fikk vite at Pálsson var ved bevissthet.

– Det var en god melding å få. Hjertestans er en alvorlig hendelse, så det er klart at spillerne syntes det var spesielt. Det er en situasjon man ikke ønsker. Det var rask responstid, og det hele ble håndtert profesjonelt av Røde Kors, leger og ambulansetjeneste, sier Heggestad.

Hentet i sommer

Pálsson kom til Sogndal i sommer, på en låneavtale fra Sarpsborg 08. 28-åringen spilte sin ellevte kamp for Sogndal i kveld.

Islendingen har spilt både Mesterliga- og Europaligakamper for FH Hafnarfjördur. Han ankom Norge og Sandefjord i 2018, og spilte 50 kamper for de blåkledde.

Han har også spilt på det islandske landslaget under Lars Lagerbäck.

Palsson

Det var Emil Pálsson (i hvit drakt) som kollapset. Her fra en tidligere kamp i år.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Siste nytt

 • Ruud-seier mot rivalen Rune: – Så skikkelig ille ut

  Tennisesset Casper Ruud fortsatte sin gode statistikk mot danske Holger Rune. Nå skal nordmannen spille sin andre finale i Mexico på en uke.

  Ruud nedkjempet Rune med sifrene 3-6, 6-3, 6-4 etter nesten to og en halv times spill i Acapulco. Nordmannen lå under 3-1 i det siste settet før han for alvor fikk snudd kampen til sin fordel.

  – Jeg fikk ikke den beste starten, og det tredje sette så skikkelig ille ut. Jeg prøvde bare å holde ut, og det så ut til at Holger slet, og til slutt funket det for meg, sier Ruud etter kampen, ifølge AP.

  Det er sjette gang Ruud slår sin danske rival, og det er første gang de møttes på hardcourt. Kun én gang har Ruud måttet gi tapt for Rune.

  I finalen står Alex de Minaur som det siste hinderet for Ruud til å vinne en ATP 500-turnering. Australieren vant sin semifinale etter at britiske Jack Draper måtte gi seg på grunn av en ukjent skade eller sykdom. Det sto 4-0 til de Minaur i det tredje og avgjørende settet da Draper gikk av banen.

  Søndagens finale i Acapulco er Ruuds 20. i karrieren. 25-åringen står med ti titler.

  Ruud har levert gode resultater i Mexico. I ATP 250-turneringen i Los Cabos sist uke tok han seg helt til finalen. Der ble det tap for australske Jordan Thompson.

  Den siste periodens sterke resultater på hardcourt gir ham garantert selvtillit inn mot to av årets store turneringer i USA foruten Grand Slam-turneringene: Indian Wells (ATP 1000) og Miami Open (ATP 1000)

  Ruuds ti turneringsseirer har alle kommet på ATP 250-nivå. I tillegg har 25-åringen bemerket seg med tre Grand Slam-finaler og spill i ATP-finalen.

  (©NTB)

  Casper Ruud
  Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
 • Coleman vant prestisjeduell

  Chris Coleman var raskest på mennenes 60 meter i innendørs-VM i Glasgow fredag kveld. Amerikaneren løp inn til årsbeste i verden med tiden 6,41 og vant tre hundredeler foran Noah Lyles.

  Coleman åpnet glimrende, og hadde også klart best reaksjonstid i feltet. Lyles kom fort mot slutten, men akkurat ikke fort nok til å komme seg forbi landsmannen.

  Coleman
  Foto: AP
 • Bayern rotet bort poeng igjen

  Bayern München halter videre i Bundesliga etter 2-2 borte mot formsvake Freiburg. Seieren glapp i sluttminuttene.

  Etter elleve strake serietitler ser Bayerns rekke ut til å ryke. Søndag kan Leverkusen få en ti poengs luke på tabelltoppen om laget vinner borte mot nedrykkstruede Köln.

  Jamal Musiala lå an til å bli Bayern Münchens matchvinner etter en klassescoring i det 75. minutt, men på tampen ordnet Lucas Höler en fortjent Freiburg-utligning.

  Bayern har kun vunnet én av sine fire siste Bundesliga-kamper, og de svake resultater har allerede fått konsekvenser. Nylig ble det klart at trener Thomas Tuchel forlater klubben etter sesongen. (NTB)

  Tuchel Kane Bayern
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal