Sogndalsspiller fikk hjertestans – ble gjenopplivet på banen

I kampen mellom Sogndal og Stjørdals-Blink i OBOS-ligaen mandag, kollapset Emil Pálsson (28) på banen som følge av hjertestans. Det skriver klubben i en pressemelding.

OBOS-ligaen fotball 2021, Sogndal - Stjørdals-Blink

KAMPEN STOPPET: Dramatiske scener utspilte seg på Fosshaugane Campus.

Det skjedde etter tolv minutter spilt. Ambulansepersonell var kjapt på stedet for å gi spilleren behandling. TV-kameraene gikk til stort bilde, og dommeren besluttet at spillerne på de to lagene skulle gå i garderoben.

Deretter Pálsson fraktet av banen av ambulansepersonellet.

Nå skriver Sogndal Fotball i en pressemelding at Pálsson fikk hjertestans. Selve kampen er avlyst.

– Pálsson fikk en hjertestans i det 12. minutt, og han ble vellykket gjenopplivet på banen. Han er nå flydd til Haukeland sykehus for videre utredning og behandling utover kvelden og i morgen. Han var i live da han ble fraktet fra stadion. Det blir mest sannsynlig ingen flere oppdateringer i kveld, sier arrangementssjef i Sogndal, Geir Inge Heggestad til NRK.

Dramatisk

Publikum fikk kort tid etter hendelsen beskjed om å trekke inn fra tribunen.

Endre Romøren, som er journalist i Sogn Avis, var til stede på Fosshaugane Campus. På spørsmål om hvordan publikum reagerte, svarer han dette:

– Det ble stille veldig fort. Det var en ekkel stemning. Vi forstod at det var noe alvorlig gale. Tankene våre gikk direkte til Eriksen i sommer og Carl Erik Torp for ti år siden her på stadion, sier Romøren til NRK.

Palsson kollapset på Fosshaugane Campus.

FIKK HJELP KJAPT: Helsepersonell kom kjapt ut på banen.

I en kamp mellom Sogndal og Brann i 2011 kollapset Carl Erik Torp på samme stadion.

– Det treffer hardt når sånne hendelser skjer. Som det sikkert gjør for de fleste. Mine tanker går til han og familien. Jeg håper det går bra med ham, og jeg er takknemlig for at han fikk øyeblikkelig og kyndig hjelp, sier Torp til NRK.

Pálsson kollapset uten å ha vært i nærheten av noen.

– Han var ikke i duell eller noe, som jeg kunne se. Han flatet ut og lå der. Spillerne reagerte med en gang og fikk kallet inn helsepersonell som kjapt var ute og hjalp ham, forteller Romøren.

– Ved bevissthet

Ifølge VG var Pálsson ved bevissthet da han ble fraktet til ambulansen.

– Status er at han var bevisst på vei inn i ambulansetransporten. Han blir antageligvis fraktet til Haukeland sykehus, sier kampdelegat Hans Lokøy til VG.

Palsson kollapset Fosshaugane Stadion

GIKK AV BANEN: Spillerne ble sendt i garderoben.

Ifølge Sogn Avis ble det tilkallet luftambulanse klokken 18.25. Den ankom klokken 18.54.

Fotballekspert Lars Tjærnås er preget av situasjonen i Sogndal.

– Fotball blir fryktelig fattig og uviktig når ting skjer som i Sogndal. Varme tanker til Emil Pálsson, skriver han på Twitter.

Sogndal-spillerne er fortsatt til stede på stadion, der de spiser og snakker sammen. De var letta da de fikk vite at Pálsson var ved bevissthet.

– Det var en god melding å få. Hjertestans er en alvorlig hendelse, så det er klart at spillerne syntes det var spesielt. Det er en situasjon man ikke ønsker. Det var rask responstid, og det hele ble håndtert profesjonelt av Røde Kors, leger og ambulansetjeneste, sier Heggestad.

Hentet i sommer

Pálsson kom til Sogndal i sommer, på en låneavtale fra Sarpsborg 08. 28-åringen spilte sin ellevte kamp for Sogndal i kveld.

Islendingen har spilt både Mesterliga- og Europaligakamper for FH Hafnarfjördur. Han ankom Norge og Sandefjord i 2018, og spilte 50 kamper for de blåkledde.

Han har også spilt på det islandske landslaget under Lars Lagerbäck.

Palsson

Det var Emil Pálsson (i hvit drakt) som kollapset. Her fra en tidligere kamp i år.

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

• Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

Kristian Eriksen
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

Vetlesen
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

– Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)