Sogndalsspiller fikk hjertestans – ble gjenopplivet på banen

I kampen mellom Sogndal og Stjørdals-Blink i OBOS-ligaen mandag, kollapset Emil Pálsson (28) på banen som følge av hjertestans. Det skriver klubben i en pressemelding.

OBOS-ligaen fotball 2021, Sogndal - Stjørdals-Blink

KAMPEN STOPPET: Dramatiske scener utspilte seg på Fosshaugane Campus.

Foto: Ola Skram / NTB

Det skjedde etter tolv minutter spilt. Ambulansepersonell var kjapt på stedet for å gi spilleren behandling. TV-kameraene gikk til stort bilde, og dommeren besluttet at spillerne på de to lagene skulle gå i garderoben.

Deretter Pálsson fraktet av banen av ambulansepersonellet.

Nå skriver Sogndal Fotball i en pressemelding at Pálsson fikk hjertestans. Selve kampen er avlyst.

– Pálsson fikk en hjertestans i det 12. minutt, og han ble vellykket gjenopplivet på banen. Han er nå flydd til Haukeland sykehus for videre utredning og behandling utover kvelden og i morgen. Han var i live da han ble fraktet fra stadion. Det blir mest sannsynlig ingen flere oppdateringer i kveld, sier arrangementssjef i Sogndal, Geir Inge Heggestad til NRK.

Dramatisk

Publikum fikk kort tid etter hendelsen beskjed om å trekke inn fra tribunen.

Endre Romøren, som er journalist i Sogn Avis, var til stede på Fosshaugane Campus. På spørsmål om hvordan publikum reagerte, svarer han dette:

– Det ble stille veldig fort. Det var en ekkel stemning. Vi forstod at det var noe alvorlig gale. Tankene våre gikk direkte til Eriksen i sommer og Carl Erik Torp for ti år siden her på stadion, sier Romøren til NRK.

Palsson kollapset på Fosshaugane Campus.

FIKK HJELP KJAPT: Helsepersonell kom kjapt ut på banen.

Foto: Ola Weel Skram / Porten

I en kamp mellom Sogndal og Brann i 2011 kollapset Carl Erik Torp på samme stadion.

– Det treffer hardt når sånne hendelser skjer. Som det sikkert gjør for de fleste. Mine tanker går til han og familien. Jeg håper det går bra med ham, og jeg er takknemlig for at han fikk øyeblikkelig og kyndig hjelp, sier Torp til NRK.

Pálsson kollapset uten å ha vært i nærheten av noen.

– Han var ikke i duell eller noe, som jeg kunne se. Han flatet ut og lå der. Spillerne reagerte med en gang og fikk kallet inn helsepersonell som kjapt var ute og hjalp ham, forteller Romøren.

– Ved bevissthet

Ifølge VG var Pálsson ved bevissthet da han ble fraktet til ambulansen.

– Status er at han var bevisst på vei inn i ambulansetransporten. Han blir antageligvis fraktet til Haukeland sykehus, sier kampdelegat Hans Lokøy til VG.

Palsson kollapset Fosshaugane Stadion

GIKK AV BANEN: Spillerne ble sendt i garderoben.

Foto: Ola Weel Skram / Porten

Ifølge Sogn Avis ble det tilkallet luftambulanse klokken 18.25. Den ankom klokken 18.54.

Fotballekspert Lars Tjærnås er preget av situasjonen i Sogndal.

– Fotball blir fryktelig fattig og uviktig når ting skjer som i Sogndal. Varme tanker til Emil Pálsson, skriver han på Twitter.

Sogndal-spillerne er fortsatt til stede på stadion, der de spiser og snakker sammen. De var letta da de fikk vite at Pálsson var ved bevissthet.

– Det var en god melding å få. Hjertestans er en alvorlig hendelse, så det er klart at spillerne syntes det var spesielt. Det er en situasjon man ikke ønsker. Det var rask responstid, og det hele ble håndtert profesjonelt av Røde Kors, leger og ambulansetjeneste, sier Heggestad.

Hentet i sommer

Pálsson kom til Sogndal i sommer, på en låneavtale fra Sarpsborg 08. 28-åringen spilte sin ellevte kamp for Sogndal i kveld.

Islendingen har spilt både Mesterliga- og Europaligakamper for FH Hafnarfjördur. Han ankom Norge og Sandefjord i 2018, og spilte 50 kamper for de blåkledde.

Han har også spilt på det islandske landslaget under Lars Lagerbäck.

Palsson

Det var Emil Pálsson (i hvit drakt) som kollapset. Her fra en tidligere kamp i år.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Siste nytt

 • Iran klar for Qatar-VM

  Iran ble den 14. nasjonen, og den første fra Asia, til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar etter å ha slått Irak 1-0 hjemme torsdag.

  Porto-spissen Mehdi Taremi ble den store helten da han i det 48. minuttet sendte Iran til sitt sjette VM-sluttspill, foran 10.000 tilskuere på Azadi stadion i Teheran. Med torsdagens 1-0-seier over Irak, har iranerne etter sju kamper tatt 19 av 21 mulige poeng i kvalifiseringen.

  Ifølge nyhetsbyrået AP var 2000 av de 10.000 fremmøtte på tribunen kvinner. Det var første gang på 2,5 år at kvinner fikk gå på fotballkamp med herrelandslaget. VM-kvalifiseringskampen mot Kambodsja i oktober 2019, var det første gang siden 1981 at kvinner i Iran fikk rett til å kjøpe billetter til en fotballkamp. (NTB)

  WCUP Iran Iraq
  Foto: Vahid Salemi / AP
 • Holund: – Ingen kan føle seg trygge

  Hans Christer Holund sier det var trist å få beskjeden om at lagkamerat Simen Hegstad Krüger er koronasmittet.

  – Det er fryktelig trist. Veldig mye hardt arbeid som ligger bak det å komme til OL, så det går i vasken, og det er veldig trist for Simen. Helt forferdelig, sier Holund til NRK.

  Han har likevel tro på at Krüger kan rekke femmila i OL 19. mars.

  – Det kommer helt an hvor sjuk han blir. Med lite virus i kroppen blir man ikke veldig sjuk, og da tror jeg han blir klar for femmila, sier han.

  Holund sier smittesituasjonen er et stort nederlag for hele laget.

  – Det er en fryktelig kjedelig situasjon. Så får vi bare håpe det ikke er flere som tester positivt de neste dagene, sier Holund.

  – Vi må vente å se, tror ingen kan føle seg trygge enn så lenge, avslutter han.

  Menn Elite Allround på pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal