– Tok tak i problemer som har vært en veldig stor utfordring

Idyllen på kvinnelandslaget i langrenn kommer ikke gratis, erkjenner Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Se utdraget fra dokumentaren "Verdens beste skijenter".

VIDEO: I serien «Verdens beste skijenter» får seerne bli med på langrennsjentenes interne møte.

– Det er mye vi jobber med innad som andre folk ikke ser. Vi tok tak i problemer som har vært en veldig stor utfordring for oss før. Her må alt på bordet. Vi skal ikke ha det sånn, sier Therese Johaug i dokumentarserien «Verdens beste skijenter».

Samhold og lagbygging er tema i første episode som sendes på NRK1 1. januar.

Aller sterkest kom jentenes samhold til syne under åpningsdistansen i Sotsji-OL sist vinter, dagen etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet sin bror.

– Kommer ikke av seg selv

Men idyllen er ingen selvfølge. Jentene befinner seg på ulike stadier i livet – og har ulik bakgrunn.

Dessuten – de er hverandres hardeste konkurrenter.

– Det er ingenting som kommer av seg selv, og vi har vært veldig bevisst på at alle må være med og bidra. Hvis noe skurrer, så ta det opp der og da og bli ferdig med det, sier Marit Bjørgen, som er veteranen og den naturlige autoriteten i gruppa.

I 2009 ble Liv Hemmestad i Olympiatoppen hentet inn for å hjelpe til med lagbygging. I fjor innførte løperne egne møter der problemer luftes uten at trenere og ledere er til stede. Disse møtene ledes av Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg, som er tillitsvalgte.

– Blir drittlei

I serien får vi et unikt innblikk i hvordan møtene fungerer. Blant dem som setter ord på dynamikken i laget, er Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Det er lett å male dette glansbildet av laget. Ja, vi kjenner hverandre godt. Men det er veldig viktig for folk å forstå at for å få det gode miljøet, så må man tåle at man blir drittlei. Man blir drittlei av hverandre, og så handler det bare om hvordan vi takler det, sier Jacobsen.

Hun erkjenner at hun selv har «tråkket i salaten» overfor lagvenninnene flere ganger, fordi de har hver sin måte å kommunisere på.

– Det er mange som er blitt irritert på meg, sure og sikkert såret og alt mulig selv om jeg ikke har ment noe vondt, forteller Jacobsen.

Johaug og Bjørgen

Da tragedien rammet dagen før åpningsdistansen i Sotsji-OL, fikk langrennsjentene virkelig føle på hvor viktig samholdet er. Her klemmer Marit Bjørgen Therese Johaug, som mistet en nær venn. Astrid uhrenholdt Jacobsen mistet sin bror.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

 • Dalglish smittet av koronaviruset

  Kenny Dalglish (69) er smittet av koronaviruset. Liverpool-legenden har vært innlagt på sykehus siden onsdag, skriver klubben i en pressemelding.

  I Storbritannia har over 73.500 personer testet positivt på viruset. Så langt har det vært over 8.900 koronarelaterte dødsfall i landet.

  Kenny Dalglish
  Foto: Jon Super / AP
 • Floyd Mayweather blir boksetrener

  Bokselegenden Floyd Mayweather har valgt å ta fatt på treneroppgaver.

  – Jeg er ny som trener, og så langt har jeg jobbet med folk uten bokseerfaring. Derfor utvikler vi oss sammen. Men jeg lover dere at jeg vil bli en av verdens beste trenere, skriver bokselegenden på Instagram.

  Mayweather vant samtlige av sine 50 proffkamper og la opp i 2017.

  Floyd Mayweather
  Foto: Tom Pennington / AFP
 • Turkmenistan starter sesongen igjen

  Turkmenistan i Sentral-Asia har ikke rapportert ett eneste tilfelle av covid-19, og gjenopptar fotballsesongen neste helg, melder NTB.

  Kampene åpnes for publikum. Også i Hviterussland, Tadsjikistan, Burundi og Nicaragua spilles det fotball.

  Turkmenistans landslag i fotball
  Foto: - / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal