– Tok tak i problemer som har vært en veldig stor utfordring

Idyllen på kvinnelandslaget i langrenn kommer ikke gratis, erkjenner Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Se utdraget fra dokumentaren "Verdens beste skijenter".

VIDEO: I serien «Verdens beste skijenter» får seerne bli med på langrennsjentenes interne møte.

– Det er mye vi jobber med innad som andre folk ikke ser. Vi tok tak i problemer som har vært en veldig stor utfordring for oss før. Her må alt på bordet. Vi skal ikke ha det sånn, sier Therese Johaug i dokumentarserien «Verdens beste skijenter».

Samhold og lagbygging er tema i første episode som sendes på NRK1 1. januar.

Aller sterkest kom jentenes samhold til syne under åpningsdistansen i Sotsji-OL sist vinter, dagen etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet sin bror.

– Kommer ikke av seg selv

Men idyllen er ingen selvfølge. Jentene befinner seg på ulike stadier i livet – og har ulik bakgrunn.

Dessuten – de er hverandres hardeste konkurrenter.

– Det er ingenting som kommer av seg selv, og vi har vært veldig bevisst på at alle må være med og bidra. Hvis noe skurrer, så ta det opp der og da og bli ferdig med det, sier Marit Bjørgen, som er veteranen og den naturlige autoriteten i gruppa.

I 2009 ble Liv Hemmestad i Olympiatoppen hentet inn for å hjelpe til med lagbygging. I fjor innførte løperne egne møter der problemer luftes uten at trenere og ledere er til stede. Disse møtene ledes av Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg, som er tillitsvalgte.

– Blir drittlei

I serien får vi et unikt innblikk i hvordan møtene fungerer. Blant dem som setter ord på dynamikken i laget, er Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Det er lett å male dette glansbildet av laget. Ja, vi kjenner hverandre godt. Men det er veldig viktig for folk å forstå at for å få det gode miljøet, så må man tåle at man blir drittlei. Man blir drittlei av hverandre, og så handler det bare om hvordan vi takler det, sier Jacobsen.

Hun erkjenner at hun selv har «tråkket i salaten» overfor lagvenninnene flere ganger, fordi de har hver sin måte å kommunisere på.

– Det er mange som er blitt irritert på meg, sure og sikkert såret og alt mulig selv om jeg ikke har ment noe vondt, forteller Jacobsen.

Johaug og Bjørgen

Da tragedien rammet dagen før åpningsdistansen i Sotsji-OL, fikk langrennsjentene virkelig føle på hvor viktig samholdet er. Her klemmer Marit Bjørgen Therese Johaug, som mistet en nær venn. Astrid uhrenholdt Jacobsen mistet sin bror.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

 • Dortmund vant uten Haaland

  Borussia Dortmund stilte uten kneskadde Erling Braut Haaland da Emre Can ordnet 1-0-seieren over Hertha Berlin, som hadde Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred i startoppstillingen. Dortmund halte i land den fjerde seieren på de fem siste kampene.

  1sIp-qXBZm8
  Foto: Lars Baron / AP
 • Haaland ikke med i troppen

  Erling Braut Haaland har slitt med en liten skade, og var ikke med i Borussia Dortmund-troppen som møtte Hertha Berlin lørdag kveld. Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred startet begge for Hertha, som til slutt tapte 1-0 etter scoring av Emre Can.

  Det var under toppmøtet hjemme mot Bayern München i forrige uke at uhellet var ute for Haaland. 19-åringen kolliderte med dommeren og fikk en vridning i det høyre kneet. Han haltet av banen etter 72 minutter.

  Ifølge Kicker ble det påvist et strukket leddbånd. Haaland sto over helgens 6-1-seier over tabelljumbo Paderborn og deltok heller ikke på de tre første treningene denne uken. Han har fått behandling for sitt vonde kne, men ble altså ikke klar til helgens kamp heller.

  94gO41faTw8
  Foto: POOL
 • Stav-Guttormsen skadet

  Stavhopperen Sondre Guttormsen har fått en liten hamstringskade og må trekke seg fra torsdagens Impossible Games på Bislett.

  – Jeg lover at jeg skal komme sterkere tilbake senere, sier Guttormsen i en kommentar gjennom Norges Friidrettsforbund.

  VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar
  Foto: Lise Åserud

Sendeplan

Kl. Program Kanal