– Tok tak i problemer som har vært en veldig stor utfordring

Idyllen på kvinnelandslaget i langrenn kommer ikke gratis, erkjenner Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Se utdraget fra dokumentaren "Verdens beste skijenter".

VIDEO: I serien «Verdens beste skijenter» får seerne bli med på langrennsjentenes interne møte.

– Det er mye vi jobber med innad som andre folk ikke ser. Vi tok tak i problemer som har vært en veldig stor utfordring for oss før. Her må alt på bordet. Vi skal ikke ha det sånn, sier Therese Johaug i dokumentarserien «Verdens beste skijenter».

Samhold og lagbygging er tema i første episode som sendes på NRK1 1. januar.

Aller sterkest kom jentenes samhold til syne under åpningsdistansen i Sotsji-OL sist vinter, dagen etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet sin bror.

– Kommer ikke av seg selv

Men idyllen er ingen selvfølge. Jentene befinner seg på ulike stadier i livet – og har ulik bakgrunn.

Dessuten – de er hverandres hardeste konkurrenter.

– Det er ingenting som kommer av seg selv, og vi har vært veldig bevisst på at alle må være med og bidra. Hvis noe skurrer, så ta det opp der og da og bli ferdig med det, sier Marit Bjørgen, som er veteranen og den naturlige autoriteten i gruppa.

I 2009 ble Liv Hemmestad i Olympiatoppen hentet inn for å hjelpe til med lagbygging. I fjor innførte løperne egne møter der problemer luftes uten at trenere og ledere er til stede. Disse møtene ledes av Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg, som er tillitsvalgte.

– Blir drittlei

I serien får vi et unikt innblikk i hvordan møtene fungerer. Blant dem som setter ord på dynamikken i laget, er Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Det er lett å male dette glansbildet av laget. Ja, vi kjenner hverandre godt. Men det er veldig viktig for folk å forstå at for å få det gode miljøet, så må man tåle at man blir drittlei. Man blir drittlei av hverandre, og så handler det bare om hvordan vi takler det, sier Jacobsen.

Hun erkjenner at hun selv har «tråkket i salaten» overfor lagvenninnene flere ganger, fordi de har hver sin måte å kommunisere på.

– Det er mange som er blitt irritert på meg, sure og sikkert såret og alt mulig selv om jeg ikke har ment noe vondt, forteller Jacobsen.

Johaug og Bjørgen

Da tragedien rammet dagen før åpningsdistansen i Sotsji-OL, fikk langrennsjentene virkelig føle på hvor viktig samholdet er. Her klemmer Marit Bjørgen Therese Johaug, som mistet en nær venn. Astrid uhrenholdt Jacobsen mistet sin bror.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

 • West Ham-nedtur

  West Ham kunne krøpet opp i ryggen på 4.-plasserte Leicester med seier over Everton, men Dominic Calvert-Lewin ville det annerledes. Everton vant 1-0.

  For hadde West Ham tatt tre poeng søndag, hadde de bare vært to poeng bak Leicester om den viktige 4.-plassen, som gir mesterliga-gruppespill.

  Men tre poeng ble det ei, det ble ikke poeng engang, og det betyr at David Moyes og co. er nummer fem med 58 poeng. Ned til åttendeplasserte Everton er det bare tre poeng, og med en svak avslutning på sesongen, kan West Ham risikere å gå glipp av samtlige europeiske turneringer neste sesong.

  Tapet var bare det femte for West Ham hjemme. De er ligaens nest beste hjemmelag med 31 poeng etter 18 kamper, bare bak overlegne Manchester City (38).

  oduXQiydz_E
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / AFP
 • Belgier overrasket i Giro d'Italia

  Belgiske Tim Melier var raskest da spurterne før første gang fikk gjøre opp om seieren i årets Giro d'Italia. Italierne Giacomo Nizzolo og Elia Viviani fulgte på plassene bak.

  Seieren er Meliers klart største som sykkelrytter. Han har fra før seirer i noen mindre belgiske endagsritt, én etappeseier i Tirreno-Adriatico, samt seier i det belgiske mesterskapet i 2019.

  Tobias Foss er eneste nordmann på start i årets Giro. Han åpnet sterkt med 3.-plass på den 8,6 kilometer lange åpningstempoen lørdag, og han syklet inn til 100.-plass på den 2. etappen søndag.

  Italy Giro Cycling
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Reiten og Chelsea er seriemestere

  Guro Reiten og Chelsea er seriemestere nok en gang etter å ha knust Reading 5-0 på hemmebane. Reiten ble byttet inn i andre omgang og spilte en drøy halvtime. Dette er fjerde gang Chelsea er kronet til seriemestere.

  Dermed har Chelsea vunnet både ligacupen og serien, og fortsatt mulighet til å vinne «alt». For 16. mai spiller de mesterligafinale mot Barcelona og FA-cupen skal spilles høst. Maren Mjelde spiller også på Chelsea, men er ute med skade.

  Melanie Leupolz scoret det første for Chelsea, deretter fulgte Fran Kirby opp med to scoringer - en like før og en like etter pause. Mot slutten av andre omgang scoret Sam Kerr og Erin Cuthbert hvert sitt for de mørkeblå.

  FA Women's League Cup Final - Bristol City v Chelsea
  Foto: Peter Cziborra / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal