Hopp til innhold

Slik har VM forandret fotballen

Reintrodusering av fembackslinjen og atletiske spillere med stor arbeidskapasitet har preget mesterskapet, ifølge NRKs eksperter.

messi nederland

Nederland brukte fem forsvarsspillere kombinert med en defensiv midtbanespiller i Nigel de Jong. Det gjorde det vanskelig for Lionel Messi å gjøre som ha vanligvis gjør.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Lise Klaveness

Lise Klaveness har over 50 landskamper for Norge og er NRKs fotballekspert under VM.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Fotball-VM har ringvirkninger langt utover den måneden turneringen varer. I tillegg til å introdusere verden for nye spillere, kan VM være med å sette nye trender når det kommer til formasjoner og spillertyper.

Det flere av ekspertene er enige i at har kjennetegnet fotballen i årets VM er bruken av fem forsvarsspillere.

– Denne strategien vist seg som et effektivt virkemiddel mot ballbesittende lag som ønsker å dominere midtbanen i 4-2-3-1 formasjoner. Ved å ha tre midtstoppere har mange lag lykkes med å nekte angripende lag mellomrom, ved at man har kunnet sende en midtstopper frem for å støte, sier Lise Klaveness til NRK.no.

Spania fikk svi mot Nederlands backfemmer

Lag som Costa Rica, Mexico og Nederland tok seg alle videre ved å gå vekk fra den klassiske backfireren, og over til en fembackslinje.

– Formasjonen har gitt sidebackene mer rom og trygghet til å følge på i overganger, poengterer Klaveness.

Spesielt regjerende verdensmester Spania slet mot Nederlands bakre femmer. Spanjolene klarte ikke skape de store sjansene, og ble kjørt over gjennom 90 minutter.

Lars Tjærnås er enig med Lise Klaveness, som han har tilbrakt flerfoldige timer i NRKs VM-studio med.

– Alle lagene har vært ryddig defensivt strukturert. Ved å bruke 5-3-2-formasjonen, tar de vekk mange av styrkene ved en 4-2-3-1-formasjon, sier Tjærnås.

– Noe av det svakeste jeg har sett

NRKs kommentator og fotballekspert, Karl Petter Løken, påpeker at VM også har vist frem mye flott angrepsfotball og mindre gode defensive prestasjoner.

– Fotballen har vært veldig fremoverrettet med tanke på å score flest mulig mål. Flere av lagene har imidlertid slitt strukturelt og individuelt i det bakre leddet. Eksempelvis var Brasil sin opptreden defensivt i semifinalen mot Tyskland noe av det svakeste jeg har sett på et såpass høyt nivå.

VM i Brasil er blant tidenes mest målrike mesterskap, og har bydd på en rekke kamper med mange mål. Noen eksempler på det er Tysklands 7-1 seier over Brasil, Frankrikes 5-2 seier over Sveits og da Nederland vant 5-1 over Spania.

– Atletenes mesterskap

Michael Bradley

Michael Bradley var blant spillerne som sprang mest i årets VM og viste frem en atletisk side.

Foto: Mike Zarrilli / Afp

Totalt er det blitt scoret 167 mål i VM så langt. Noe av årsaken til det kan være at få lag har utelukkende fokusert på å forsvare seg.

– De fleste kampene har vært preget av at spillet bølger frem og tilbake, noe som har stilt høye krav til spillernes evne til omstille seg hurtig og samlet, sier Klaveness.

Denne raske omstillingen har satt krav til at lagene har atletiske spillere, som evner å løpe opp og ned banen, også etter 120 minutter.

– Jeg synes at vi har sett overraskende mange lag som har spillere som er godt nok trent til å takle høyt tempo gjennom store deler av kampene, samt lag som har spillere med god taktisk forståelse av å nekte rom defensivt, samt å utnytte ubalanse i motstandernes lag når mulighetene byr seg, mener Klaveness.

Kroneksempelet på en kamp der begge lag kjørte på i begge retninger hele kampen var USA mot Belgia. Selv langt ut i ekstraomgangene virket spillerne utrettelig.

– Det har vært atletenes mesterskap, konstaterer Lars Tjærnås.

Siste nytt

 • Medier: Børven på vei til Vålerenga

  Angrepsspiller Torgeir Børven (30) er på vei tilbake til sin gamle klubb Vålerenga, melder flere norske medier.

  Varden erfarte først at Børven hadde bestemt seg for sin nye klubb. Nettavisen har i likhet med skiensavisen kilder på at Børvens tyrkiske klubb har gått med på å slippe ham.

  Ifølge VG er det snakk om en 2,5 års avtale i Oslo-klubben hvor han spilte i to år.

  Vålerenga er i medvind om dagen og sikret seg sist uke landslagsstopper Stefan Strandberg. VIF har vunnet fem strake kamper i Eliteserien.

  Børven har siden i fjor vært under kontrakt med Gaziantep. (NTB)

  Eliteserien fotball 2020: Strømsgodset - Rosenborg (3-3)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Vos til topps i åpningen av Tour of Scandinavia

  Syklist Marianne Vos vant den første etappen av Tour of Scandinavia etter en jevn spurt i Helsingør.

  Nederlandske Vos (Jumbo-Visma) vant foran Megan Jastrab (DSM) og Shari Bossuyt (Canyon) i den 145 kilometer lange etappen fra København til Helsingør.

  – Det gikk veldig veldig fort. Jeg var veldig nervøs. Alle ønsker å være langt framme, men jeg er veldig glad for å kunne ta det, sa Vos til TV 2 etter seieren.

  Det norske håpet Susanne Andersen kom seg aldri i en god posisjon i massespurten og havnet utenfor topp ti. (NTB)

  First stage of the women's Tour of Scandinavia
  Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters
 • Glimt klar for playoff til mesterligaens gruppespill

  Bodø/Glimt er videre fra 3. kvalifiseringsrunde i mesterligaen etter at det norske laget spilte uavgjort 1-1 (1-6) mot Zalgiris i Vilnius i Litauen tirsdag.

  Senere tirsdag blir det klart hvem som blir Glimts neste motstander.

  Bodø/Glimt møter enten Ludogorets (Bulgaria) eller Dinamo Zagreb (Kroatia) i sin playoffkamp. Der blir det da spilt om plass i mesterligaens gruppespill. En plass i europaligaens gruppespill er uansett garantert for bodøværingene.

  Tirsdagens kamp ble i realiteten en ren transportetappe for Bodø/Glimt etter at nordlendingene vant det første oppgjøret hele 5-0. Zalgiris fikk også en spiller utvist i 2. omgang.

  Francis Kyeremeh scoret målet for Zalgiris, mens Joel Mvuka utlignet for Bodø/glimt.

  – Å komme ut på Aspmyra til Champions League-sangen blir stort, sier målscorer Mvuka til TV 2.

  Glimts sisteskanse Nikita Haikin måtte ellers gå av banen etter et kvarter etter en stygg takling av målscorer Kyeremeh, som fikk gult kort. Etter kampen var han ute på banen med krykker, men det er foreløpig usikkert hvor alvorlig skaden er.

  Julian Faye Lund kom inn til sin debut for de gulkledde.

  Lithuania Soccer Champions League
  Foto: Mindaugas Kulbis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste