Slik har VM forandret fotballen

Reintrodusering av fembackslinjen og atletiske spillere med stor arbeidskapasitet har preget mesterskapet, ifølge NRKs eksperter.

messi nederland

Nederland brukte fem forsvarsspillere kombinert med en defensiv midtbanespiller i Nigel de Jong. Det gjorde det vanskelig for Lionel Messi å gjøre som ha vanligvis gjør.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Lise Klaveness

Lise Klaveness har over 50 landskamper for Norge og er NRKs fotballekspert under VM.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Fotball-VM har ringvirkninger langt utover den måneden turneringen varer. I tillegg til å introdusere verden for nye spillere, kan VM være med å sette nye trender når det kommer til formasjoner og spillertyper.

Det flere av ekspertene er enige i at har kjennetegnet fotballen i årets VM er bruken av fem forsvarsspillere.

– Denne strategien vist seg som et effektivt virkemiddel mot ballbesittende lag som ønsker å dominere midtbanen i 4-2-3-1 formasjoner. Ved å ha tre midtstoppere har mange lag lykkes med å nekte angripende lag mellomrom, ved at man har kunnet sende en midtstopper frem for å støte, sier Lise Klaveness til NRK.no.

Spania fikk svi mot Nederlands backfemmer

Lag som Costa Rica, Mexico og Nederland tok seg alle videre ved å gå vekk fra den klassiske backfireren, og over til en fembackslinje.

– Formasjonen har gitt sidebackene mer rom og trygghet til å følge på i overganger, poengterer Klaveness.

Spesielt regjerende verdensmester Spania slet mot Nederlands bakre femmer. Spanjolene klarte ikke skape de store sjansene, og ble kjørt over gjennom 90 minutter.

Lars Tjærnås er enig med Lise Klaveness, som han har tilbrakt flerfoldige timer i NRKs VM-studio med.

– Alle lagene har vært ryddig defensivt strukturert. Ved å bruke 5-3-2-formasjonen, tar de vekk mange av styrkene ved en 4-2-3-1-formasjon, sier Tjærnås.

– Noe av det svakeste jeg har sett

NRKs kommentator og fotballekspert, Karl Petter Løken, påpeker at VM også har vist frem mye flott angrepsfotball og mindre gode defensive prestasjoner.

– Fotballen har vært veldig fremoverrettet med tanke på å score flest mulig mål. Flere av lagene har imidlertid slitt strukturelt og individuelt i det bakre leddet. Eksempelvis var Brasil sin opptreden defensivt i semifinalen mot Tyskland noe av det svakeste jeg har sett på et såpass høyt nivå.

VM i Brasil er blant tidenes mest målrike mesterskap, og har bydd på en rekke kamper med mange mål. Noen eksempler på det er Tysklands 7-1 seier over Brasil, Frankrikes 5-2 seier over Sveits og da Nederland vant 5-1 over Spania.

– Atletenes mesterskap

Michael Bradley

Michael Bradley var blant spillerne som sprang mest i årets VM og viste frem en atletisk side.

Foto: Mike Zarrilli / Afp

Totalt er det blitt scoret 167 mål i VM så langt. Noe av årsaken til det kan være at få lag har utelukkende fokusert på å forsvare seg.

– De fleste kampene har vært preget av at spillet bølger frem og tilbake, noe som har stilt høye krav til spillernes evne til omstille seg hurtig og samlet, sier Klaveness.

Denne raske omstillingen har satt krav til at lagene har atletiske spillere, som evner å løpe opp og ned banen, også etter 120 minutter.

– Jeg synes at vi har sett overraskende mange lag som har spillere som er godt nok trent til å takle høyt tempo gjennom store deler av kampene, samt lag som har spillere med god taktisk forståelse av å nekte rom defensivt, samt å utnytte ubalanse i motstandernes lag når mulighetene byr seg, mener Klaveness.

Kroneksempelet på en kamp der begge lag kjørte på i begge retninger hele kampen var USA mot Belgia. Selv langt ut i ekstraomgangene virket spillerne utrettelig.

– Det har vært atletenes mesterskap, konstaterer Lars Tjærnås.

Siste nytt

 • Slovenia-sjef fikk sparken

  Slovenias landslagssjef Tomaz Kavcic har fått sparken. Laget, som tapte for Norge i nasjonsligaen lørdag, har bare tatt ett poeng i gruppa – til tross for at de var i øverste seedingsnivå i gruppe C-divisjonen. Norge møter Slovenia borte i november.

  SOCCER-UEFA-NATIONS-SVN-CYP/
  Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
 • Mål for Hegerberg og Graham Hansen

  Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Wolfsburg knuste Atlético Madrid hele 4-0 i mesterligaen fotball onsdag. Også Ada Hegerberg bidro foran mål for sin klubb Lyon, da hun scoret det tredje i 4-0-seieren borte mot Ajax.

  Graham Hansen
  Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters
 • Bare uavgjort for LSK

  Det så lovende ut for LSK Kvinner da Guro Reiten banket inn ledelsen for hjemmelaget etter 30 minutter mot Brøndby i åttendedelsfinalen i mesterligaen torsdag. Men danskenes Emilie Henriksen sikret 1–1. LSK må dermed vinne returen neste uke.

  LSK Kvinner
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Da vinden snudde