Hopp til innhold

Slik er Carlsens banebrytende treningsfilosofi

Hvordan i all verden kan Magnus Carlsen (23) være best i verden når han nesten ikke trener sjakk?

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen forteller om treningsfilosofien som sjakkverdenen knapt har sett maken til - samtidig som han tenker på et sjakkparti.

Foto: NRK / Geirr Larsen

– Man kan vel trygt si jeg ikke er i mitt rette element, sier Magnus Carlsen og ler av sitt eget antrekk.

Det er en mørk høstdag i oktober, og verdens beste sjakkspiller står i kjole og hvitt og skuer utover Det norske slott. Han har nettopp fått hjelp av manager Espen Agdestein til å lære seg reglene for skikk og bruk. Før det stilte han opp på et sponsorarrangement. Før det igjen hadde han brukt hele formiddagen på reklameinnspilling, Donald Duck-lansering og pressetreff med halve Medie-Norge. Uka før var det promofilming og Nytt på Nytt.

Alt dette bare et par uker før VM i sjakk. Hvorfor ligger han ikke i hardtrening?

Forbauser konkurrentene

– Jeg vet ikke helt hva Magnus gjør. Han må ha jobbet mye med sjakk for å bli så sterk. For meg er det litt av et mysterium hvordan han gjør det, sa verdens nest beste spiller, Fabiano Caruana, til NRK.no i februar. Italieneren terper sjakk mange timer om dagen.

Ifølge treneren sin forbereder Carlsen seg fire-fem ganger mindre enn konkurrentene til partier. En av årsakene til at han avbrøt samarbeidet med legendariske Garry Kasparov, som kommer fra den beinharde russiske sjakkskolen, var at den gamle storspilleren ville ha Carlsen til å trene mer systematisk.

– Jeg kjenner ikke Magnus sitt treningsopplegg i detalj lenger, men jeg ville antagelig jobbet mer med sjakken om jeg var ham, sier Kasparov til NRK.no.

– Magnus kan bli mye, mye bedre, sier 51-åringen og veiver med begge armene i rent engasjement.

 • Se hele innslaget om Magnus Carlsens år som verdensmester i Sportsrevyen søndag klokken 19.45!

Redd for å bli deprimert

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen får stillhet til svar når han spør sportsjournalistene hvordan det ligger an med partiet til Fabiano Caruana.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

«Kan jeg stille et spørsmål først? Er det noen som vet hvordan det går med partiet til Caruana?»

Magnus Carlsen holder hoff for pressen i timene før han skal på slottet. Alt opplegget har gjort at han ikke har greid å følge med på partiet til mannen som jager ham på verdensrankingen.

Det er ikke mye hjelp å få av journalistene, så før intervjuet med NRK.no har Carlsen sjekket stillingen på sjakk-appen på mobilen.

Å sitte i leiligheten og pugge sjakk har det ikke vært snakk om å få tid til denne dagen. Men nordmannen avviser kritikken om for lite trening som «merkelig».

– Når det går dårligere, er det lett å skylde på manglende turneringsforberedelser. Men før en av de beste turneringene jeg har gjort noen gang, i Wijk aan Zee i 2013, hadde jeg nesten ikke forberedt meg i det hele tatt. Jeg hadde vært på sydentur med familien og slappet av. I Norway Chess i år var jeg bedre forberedt i åpningene enn noen gang, og da spilte jeg som en nisse, sier Carlsen.

– Er du redd for at det kan bli for mye trening?

– Ja. Hvis man ser for mye på computervarianter og sånt, er det fort å bli deprimert og miste kreativiteten, sier han.

Garry Kasparov forteller at Carlsen har en spillestil som rett og slett ikke krever så mye pugging og terping. I sjakken er det åpningsspillet som krever mengdetrening, men nordmannen spiller mer på intuisjon enn på innlærte åpninger.

– Magnus er annerledes. Hans spillestil krever ikke at han har fantastiske åpningsforberedelser, han trenger bare å komme greit ut av åpningen. Derfor er jeg ikke så sikker på om han trenger å forandre opplegget sitt så mye, selv om jeg ville gjort det annerledes, sier Kasparov.

Men kan det virkelig stemme at Magnus Carlsen trener så lite? Går ikke det mot alt vi vet om oppidrett og «øvelse gjør mester»?

Mannen som alltid tenker på sjakk

Tilbake på Slottsplassen, og verdensmesteren har fått med seg hvordan det har gått i partiet han ikke rakk å følge på formiddagen. Resultatet irriterer ham.

– Jeg kommer til å sitte der inne og tenke på hvordan i all verden Dominguez greide å tape i dag, sier den stivpyntede verdensmesteren med et lurt smil.

Der inne? I middagsselskap med Kong Harald og den indiske presidenten? De fleste 23-åringer ville hatt mer enn nok med å tenke på når man skal skåle og hvilken skje man skal bruke.

Carlsen planlegger å fundere på sjakkvarianter. Kanskje er det derfor han strever litt med skålen:

Det er jammen ikke lett alltid.

VIDEO: Magnus Carlsen på slottet.

Vi aner et mønster. Uken før, på vei inn til innspilling av Nytt på Nytt, hilste Carlsen på Knut Nærum på denne måten:

Det er mange distraksjoner i livet, mobiltelefonen kan være en av dem.

VIDEO: Magnus Carlsen før Nytt på Nytt.

Hodet i sjakk-appen. Også da med tankene dypt inne i et Caruana-parti. Driver han og trener samtidig som han flyr rundt og mottar priser, ser på fotball og møter kjendiser og kongelige?

– Ja. Jeg gjør det ikke alltid, men ofte. Jeg tenker at jeg trener sjakk bare ved å tenke på sjakk hele tiden, Det kverner liksom hele tiden rundt her oppe, sier Carlsen og gestikulerer mot hodet.

– Mens vi har dette intervjuet, har jeg for eksempel et parti fra tidligere i dag i bakhodet. Jeg analyserer varianter og irriterer meg grenseløst over at den ene spilleren spilte så dårlig.

– Så hvis vi stiller et dårlig spørsmål, pendler du over på sjakken?

– Ja. Nettopp, gliser Magnus Carlsen.

– Det er slik geniet fungerer

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen sniker seg til å sjekke hvordan det går i partiet til Fabiano Caruana på et NRK-besøk i forbindelse med Nytt på Nytt-innspilling.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Det høres kanskje ut som en uvane. Men trener Peter Heine Nielsen mener det er Carlsens geniale måte å trene på. Han sier han blir glad når Carlsen faller i tanker om sjakk.

– Magnus har aldri vært systematisk i sjakktreningen sin, men han tenker veldig mye over tingene. Det kan se kaotisk ut, og det er det kanskje også, men geniet fungerer på den måten, sier Heine Nielsen til NRK.no.

Selv Garry Kasparov må innrømme at Carlsen har funnet en interessant metode. Han har selv følt på ulempen ved å jobbe med sjakktrening i store mengder.

– Som sjakkspiller ender man med å leve gjennom sjakkspillet. Hvis du tar sjakk seriøst, er det veldig vanskelig å forlate spillet mellom partier. Når jeg spilte turneringer, jobbet hjernen min på høygir hele tiden. Det var sjakk i hodet mitt hele tiden. Ti til tolv timer sjakk daglig. Det blir problematisk i lengden, sier Kasparov.

Det er nettopp derfor Carlsen så ofte spiller fotball eller basketball midt i turneringer. Peter Heine Nielsen fungerer ofte like mye lekekamerat som åpningsekspert.

– Magnus gjør ting på sin måte, en måte man ikke har sett i sjakkverdenen før, sier han.

Da de først møttes slet treneren med å tro på Carlsens metode. I dag er han helt overbevist.

– Resultatene taler for seg, smiler Peter Heine Nielsen.

Siste nytt

 • Slik spilles neste års ishockey-VM: Norge i pulje med tittelforsvarer Tsjekkia og USA

  Det internasjonale ishockeyforbundet la torsdag ut oppsettet for neste års elite-VM i Sverige og Danmark.

  Norge havnet i puljen som legges til Herning. Dette blir motstanderne: Tsjekkia, Danmark, Tyskland, Ungarn, Kasakhstan, Sveits og USA.

  Den andre gruppen spilles i Stockholm. I tillegg til Sverige vil den bestå av Østerrike, Canada, Finland, Frankrike, Latvia, Slovakia og Slovenia.

  Nylig ble Tsjekkia verdensmester på hjemmebane etter finaleseier over Sveits. På veien ble Tobias Johanssons norske landslag slått 6-3 i gruppespillet.

  Norge slo Danmark og Storbritannia i årets VM. Det holdt til å havne foran begge de to lagene på tabellen. Britene rykket ned.

  Neste års VM spilles fra 9. til 25. mai. (NTB)

  Czech Republic Ice Hockey Worlds
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Stene vant EM-bronse

  Jenny Stene var tredje best på 50 meter rifle liggende under EM i skyting i Kroatia torsdag. Det ble samtidig norsk sølv i lagkonkurransen.

  26-åringen fra Lørenskog leverte seks solide serier og fikk opp poengsummen 628,5. Opp til gullvinner Sara Jarasiva fra Tsjekkia skilte det 0,9 poeng, mens Daria Chuprys tok sølvet 0,3 poeng foran Stene.

  Jeanette Hegg Duestad endte på 9.-plass med 626 poeng, mens Mari Bårdseng Løvseth ble nummer 23 med 622,2.

  De norske prestasjonene holdt til sølv i lagkonkurransen. Der ble også Tsjekkia mester, mens Sveits tok bronsen. Norge fikk 1876,7 poeng, mens vinnerne tok 1881,4.

  Tidligere i mesterskapet tok den norske trioen lagsølv på 50 meter match. Der ble Duestad best av de norske med sin fjerdeplass.

  (©NTB)

  Jenny Stene
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Haugesund utestenger supporter for rasistisk omtale av hovedtreneren

  En supporter får ikke komme på Haugesunds stadion de neste 35 kampene etter rasistisk omtale av hovedtrener Sancheev Manoharan i en podkast-episode.

  Det opplyser klubben en pressemelding torsdag.

  Tidligere har TV 2 omtalt podkast-episoden som skapte sinne i FKH-leiren. Der skal Manoharan ha blitt sammenlignet med en tegneseriefigur som er en ulovlig innvandrer.

  – Det er rystende. Vi har et ansvar for å stoppe slike ting, og derfor synes jeg det er på sin plass å si fra på det kraftigste her, sa Manoharan til TV 2 for noen dager siden.

  – Uakseptabel ordbruk

  Nå har klubben tatt grep.

  – Utestengelsen kommer som følge av en helt uakseptabel ordbruk vi som klubb ikke kan akseptere. Det skjer gjentatte ganger i samme episode, og det er tidligere også blitt benyttet andre, nedsettende begreper om en av våre ansatte som er langt over streken. Sett i lys av det, er vi heller ikke veldig imponert over beklagelsen som er kommet fra podkastens redaksjon i etterkant, sier daglig leder Martin Fauskanger.

  Personen som nå er utestengt, må dessuten gjennom et holdningsprogram før vedkommende får komme tilbake på stadion.

  Norsk Toppfotball reagerer

  Personene bak podkasten har i en uttalelse beklaget hendelsen.

  – Vi beklager at vi i siste episode brukte en referanse som kunne oppfattes som støtende for FKHs trener Sancheev Manoharan. Dette var selvsagt ikke vår intensjon, står det i en uttalelse sendt til TV 2.

  Episoden er senere blitt slettet.

  Også Norsk Toppfotball reagerer sterkt.

  – Rasisme hører ikke hjemme i fotballen, uansett om du befinner deg på tribunen, på banen eller i et podkaststudio. At FK Haugesund reagerer sterkt når en av deres ansatte blir omtalt på denne måten, har vi full forståelse for, sier NTFs administrerende direktør Jens Haugland.

  (©NTB)

  Haugesunds trener Sancheev Manoharan
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal