Hopp til innhold

Slik er Carlsens banebrytende treningsfilosofi

Hvordan i all verden kan Magnus Carlsen (23) være best i verden når han nesten ikke trener sjakk?

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen forteller om treningsfilosofien som sjakkverdenen knapt har sett maken til - samtidig som han tenker på et sjakkparti.

Foto: NRK / Geirr Larsen

– Man kan vel trygt si jeg ikke er i mitt rette element, sier Magnus Carlsen og ler av sitt eget antrekk.

Det er en mørk høstdag i oktober, og verdens beste sjakkspiller står i kjole og hvitt og skuer utover Det norske slott. Han har nettopp fått hjelp av manager Espen Agdestein til å lære seg reglene for skikk og bruk. Før det stilte han opp på et sponsorarrangement. Før det igjen hadde han brukt hele formiddagen på reklameinnspilling, Donald Duck-lansering og pressetreff med halve Medie-Norge. Uka før var det promofilming og Nytt på Nytt.

Alt dette bare et par uker før VM i sjakk. Hvorfor ligger han ikke i hardtrening?

Forbauser konkurrentene

– Jeg vet ikke helt hva Magnus gjør. Han må ha jobbet mye med sjakk for å bli så sterk. For meg er det litt av et mysterium hvordan han gjør det, sa verdens nest beste spiller, Fabiano Caruana, til NRK.no i februar. Italieneren terper sjakk mange timer om dagen.

Ifølge treneren sin forbereder Carlsen seg fire-fem ganger mindre enn konkurrentene til partier. En av årsakene til at han avbrøt samarbeidet med legendariske Garry Kasparov, som kommer fra den beinharde russiske sjakkskolen, var at den gamle storspilleren ville ha Carlsen til å trene mer systematisk.

– Jeg kjenner ikke Magnus sitt treningsopplegg i detalj lenger, men jeg ville antagelig jobbet mer med sjakken om jeg var ham, sier Kasparov til NRK.no.

– Magnus kan bli mye, mye bedre, sier 51-åringen og veiver med begge armene i rent engasjement.

  • Se hele innslaget om Magnus Carlsens år som verdensmester i Sportsrevyen søndag klokken 19.45!

Redd for å bli deprimert

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen får stillhet til svar når han spør sportsjournalistene hvordan det ligger an med partiet til Fabiano Caruana.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

«Kan jeg stille et spørsmål først? Er det noen som vet hvordan det går med partiet til Caruana?»

Magnus Carlsen holder hoff for pressen i timene før han skal på slottet. Alt opplegget har gjort at han ikke har greid å følge med på partiet til mannen som jager ham på verdensrankingen.

Det er ikke mye hjelp å få av journalistene, så før intervjuet med NRK.no har Carlsen sjekket stillingen på sjakk-appen på mobilen.

Å sitte i leiligheten og pugge sjakk har det ikke vært snakk om å få tid til denne dagen. Men nordmannen avviser kritikken om for lite trening som «merkelig».

– Når det går dårligere, er det lett å skylde på manglende turneringsforberedelser. Men før en av de beste turneringene jeg har gjort noen gang, i Wijk aan Zee i 2013, hadde jeg nesten ikke forberedt meg i det hele tatt. Jeg hadde vært på sydentur med familien og slappet av. I Norway Chess i år var jeg bedre forberedt i åpningene enn noen gang, og da spilte jeg som en nisse, sier Carlsen.

– Er du redd for at det kan bli for mye trening?

– Ja. Hvis man ser for mye på computervarianter og sånt, er det fort å bli deprimert og miste kreativiteten, sier han.

Garry Kasparov forteller at Carlsen har en spillestil som rett og slett ikke krever så mye pugging og terping. I sjakken er det åpningsspillet som krever mengdetrening, men nordmannen spiller mer på intuisjon enn på innlærte åpninger.

– Magnus er annerledes. Hans spillestil krever ikke at han har fantastiske åpningsforberedelser, han trenger bare å komme greit ut av åpningen. Derfor er jeg ikke så sikker på om han trenger å forandre opplegget sitt så mye, selv om jeg ville gjort det annerledes, sier Kasparov.

Men kan det virkelig stemme at Magnus Carlsen trener så lite? Går ikke det mot alt vi vet om oppidrett og «øvelse gjør mester»?

Mannen som alltid tenker på sjakk

Tilbake på Slottsplassen, og verdensmesteren har fått med seg hvordan det har gått i partiet han ikke rakk å følge på formiddagen. Resultatet irriterer ham.

– Jeg kommer til å sitte der inne og tenke på hvordan i all verden Dominguez greide å tape i dag, sier den stivpyntede verdensmesteren med et lurt smil.

Der inne? I middagsselskap med Kong Harald og den indiske presidenten? De fleste 23-åringer ville hatt mer enn nok med å tenke på når man skal skåle og hvilken skje man skal bruke.

Carlsen planlegger å fundere på sjakkvarianter. Kanskje er det derfor han strever litt med skålen:

Det er jammen ikke lett alltid.

VIDEO: Magnus Carlsen på slottet.

Vi aner et mønster. Uken før, på vei inn til innspilling av Nytt på Nytt, hilste Carlsen på Knut Nærum på denne måten:

Det er mange distraksjoner i livet, mobiltelefonen kan være en av dem.

VIDEO: Magnus Carlsen før Nytt på Nytt.

Hodet i sjakk-appen. Også da med tankene dypt inne i et Caruana-parti. Driver han og trener samtidig som han flyr rundt og mottar priser, ser på fotball og møter kjendiser og kongelige?

– Ja. Jeg gjør det ikke alltid, men ofte. Jeg tenker at jeg trener sjakk bare ved å tenke på sjakk hele tiden, Det kverner liksom hele tiden rundt her oppe, sier Carlsen og gestikulerer mot hodet.

– Mens vi har dette intervjuet, har jeg for eksempel et parti fra tidligere i dag i bakhodet. Jeg analyserer varianter og irriterer meg grenseløst over at den ene spilleren spilte så dårlig.

– Så hvis vi stiller et dårlig spørsmål, pendler du over på sjakken?

– Ja. Nettopp, gliser Magnus Carlsen.

– Det er slik geniet fungerer

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen sniker seg til å sjekke hvordan det går i partiet til Fabiano Caruana på et NRK-besøk i forbindelse med Nytt på Nytt-innspilling.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Det høres kanskje ut som en uvane. Men trener Peter Heine Nielsen mener det er Carlsens geniale måte å trene på. Han sier han blir glad når Carlsen faller i tanker om sjakk.

– Magnus har aldri vært systematisk i sjakktreningen sin, men han tenker veldig mye over tingene. Det kan se kaotisk ut, og det er det kanskje også, men geniet fungerer på den måten, sier Heine Nielsen til NRK.no.

Selv Garry Kasparov må innrømme at Carlsen har funnet en interessant metode. Han har selv følt på ulempen ved å jobbe med sjakktrening i store mengder.

– Som sjakkspiller ender man med å leve gjennom sjakkspillet. Hvis du tar sjakk seriøst, er det veldig vanskelig å forlate spillet mellom partier. Når jeg spilte turneringer, jobbet hjernen min på høygir hele tiden. Det var sjakk i hodet mitt hele tiden. Ti til tolv timer sjakk daglig. Det blir problematisk i lengden, sier Kasparov.

Det er nettopp derfor Carlsen så ofte spiller fotball eller basketball midt i turneringer. Peter Heine Nielsen fungerer ofte like mye lekekamerat som åpningsekspert.

– Magnus gjør ting på sin måte, en måte man ikke har sett i sjakkverdenen før, sier han.

Da de først møttes slet treneren med å tro på Carlsens metode. I dag er han helt overbevist.

– Resultatene taler for seg, smiler Peter Heine Nielsen.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal