Hopp til innhold

Morfar Kåre avslører ekstreme treningsdetaljer

Kåre Høsflot har ristet av seg den umiddelbare skuffelsen. Nå forklarer han hvordan Johannes Høsflot Klæbo (24) ble best i verden også på den lengste distansen – med tradisjonell trening og ekstreme «stunt».

Kåre Høsflot og Johannes Høsflot Klæbo

SUKSESS: Morfar Kåre Høsflot og Johannes Høsflot fikk ikke femmilsgullet de drømte om, men Klæbo beviste at han var god nok til å vinne det.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Han imponerte meg skikkelig. Det var en utrolig prestasjon, bortsett fra tullet på slutten, men det kan vi hoppe bukk over, sier Kåre Høsflot.

Han har slått på tråden til NRK for å ta oppsummeringsintervjuet, 20 dager etter at vi møtte ham på Byåsen for å få en idé om hva barnebarnet kunne få til i VM i Oberstdorf.

Da var morfar, som også er trener, spent på om planen som ble lagt da koronaen kom, ville gi resultater. Den som skulle sørge for at barnebarnet ble en bedre distanseløper uten at det gikk på bekostning av hans overlegne styrke i sprint.

Ett av spørsmålene var om den klassiske femmila for første gang kunne være en bra distanse.

– Vi ikke bare håper, men tror at det kan være en bra øvelse, sa Kåre Høsflot.

Så klinte han til og erkjente at Johannes Høsflot Klæbo til og med kunne være en medaljekandidat på distansen han aldri før hadde gått i noe mesterskap og der en 15. plass fra Holmenkollen i fjor var det beste internasjonale resultatet han hadde å vise til.

o1pHeSpunLI

BRUTALT: Sammenstøtet mellom Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo gjorde at ingen av dem fikk femmilsgullet, men VM viste at Klæbo nå kan utfordre russeren også på den lengste distansen.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Sa jeg det?

Et ganske offensivt utspill fra en stort sett nøktern 78-åring.

– Sa jeg det, ja, spør han nå.

Men Kåre Høsflot visste naturligvis hva han snakket om.

VM kan vi oppsummere kort og greit: Klæbo vant sprinten suverent og avgjorde begge lagkonkurransene for Norge. Akkurat som i Pyeongchang-OL i 2018 og Seefeld-VM i 2019.

På femmila blir han for alltid stående nederst på resultatlista med bokstavene DSQ bak navnet. Disqualified. Diskvalifisert.

Men det endrer ikke det faktum at alle TV-bilder fra løpet i all ettertid vil vise at Johannes Høsflot Klæbo krysset målstreken først og følgelig var den som gikk 50 km klassisk fellesstart raskest av samtlige under VM i Oberstdorf søndag 7. mars 2021, selv om Emil Iversen blir stående som verdensmester.

Klæbo var bare en juryavgjørelsen fra å gjøre noe bare Petter Northug har klart før, å vinne sprint og femmil i samme mesterskap.

Så hvordan ble sprintkongen også best i verden på femmil, og det til og med uten å bli en dårligere sprinter?

Søkte råd: – Ingen gode svar å få

Kåre Høsflot sa litt om det i Nilsbyen skianlegg da vi møtte ham før VM. Barnebarnet hadde konkurrert mindre og trent mer, særlig i desember og januar. Planen hørtes forbløffende enkel ut.

Nå utdyper han, og begynner fra starten.

– Vi legger normalt en treningsplan i mai. Denne sesongen, på grunn av pandemi og hele styret, la vi alle eggene i en kurv. I år er det VM i Oberstdorf som gjelder. Og ikke noe annet, sier han.

Planen skulle dessuten helst føre til medalje ikke bare i sprint og lagkonkurranser, men også i individuelle distanseløp.

– Jeg var jo rundt, og snakket litt med folk på Toppidrettssenteret om de hadde noe peiling på om det gikk an å bli verdens beste sprinter og i tillegg en av de beste distanseløperne. Men det var jo ingen gode svar å få. Så da måtte vi finne ut litt selv.

owPcF6xEH00

GULLGUTT: For tredje mesterskap på rad kunne Johannes Høsflot Klæbo ta med seg tre gullmedaljer hjem.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

Trener 100 timer mer

Første ledd i planen ble å øke treningsmengden. Sist vinter trente Klæbo rundt 900 timer. Denne sesongen passerer han for første gang 1000 timer.

Det spesielle er at 70–80 av timene Klæbo øker med ble lagt ned i desember og januar. Det som normalt er en periode med mange konkurranser og lite trening, ble dermed en ekstrem mengdeperiode bare en måned før VM.

Dessuten endret Klæbo innholdet i de harde øktene, som han gjennomfører to til tre ganger i uka.

– Vi prøver å ha variasjon i intervalløktene, og vi har lagt inn flere lengre intervalløkter innimellom. Det kan være opptil en time.

– Så hvert drag er en time?

– Vi kan kjøre ett drag på en time, ja. Men det er ikke normalt. Du kan heller si at vi kjører en halvtime ganger to, sier Kåre Høsflot, og påpeker at dette er trening i intensitetssone tre, såkalt terskeltrening.

Normalt er det flest lange intervaller på sommer og høst, men denne sesongen har de også vært benyttet i desember og januar.

18 timer trening på to døgn

Ifølge NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er det Kåre Høsflot beskriver normal trening og ikke noe hokuspokus.

tfQlvMbuxvY

DEN HARDE KJERNE: Johannes Høsflot Klæbo har tilbragt det meste av 2021 på hytta sammen med morfar Kåre og pappa Haakon.

Foto: Geir Olsen / NTB

Men trenermorfaren avslører at barnebarnet også har kjørt noen økter av det mer ekstreme slaget.

– Vi gjør noen «stunt» for å se hvordan det fungerer, og da kan vi kjøre opp i ni timer i døgnet. I år kjørte vi to slike døgn etter hverandre, så vi kjørte 18 timer trening på to døgn, avslører han.

Så forklarer han innholdet:

– Da er det sykkel og rulleski. Sykkel er sju-åtte mil. Så kjører vi en ganske hard intervalløkt på rulleski i klink motbakke. Og så er det å sykle hjem igjen.

Så først sju-åtte mil én vei, så intervall i motbakke og så sju-åtte mil hjem igjen?

– Ja, det blir noe sånt. Fram og tilbake er like langt, vet du, sier Kåre Høsflot og ler.

«Manglet» 7000 timer, tok tre OL-gull

Som den jordnære og realitetsorienterte karen han er, vil han imidlertid ikke overdrive betydningen av noen av de enkelststående elementene i årets skreddersydde VM-plan.

På spørsmål om hva han anser som den viktigste årsaken til Klæbos framgang på distanse, svarer han nemlig:

– For det første har vi hatt et nytt treningsår. Det hjelper å trene. Å utvikle distanseferdigheter, det gjør man over tid.

Kåre Høsflot påpeker at Johannes Høsflot Klæbo ikke hadde mer enn 3000 timer systematisk toppidrettstrening i bagasjen da han tok tre gull under OL i Pyeongchang som 21-åring i 2018.

– Og den gamle standarden var at du verken kunne bli verdensmester eller olympisk mester hvis du ikke hadde kjørt 10.000 timer, understreker han.

Johannes Høsflot Klæbo

UNIK PRESTASJON: Tre OL-gull etter 3000 treningstimer er ekstrem uttelling.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Krevende

Her er NRKs Torgeir Bjørn helt på linje med Høsflot.

– Vi må huske at Klæbo og Aleksandr Bolsjunov begge er født i 1996. Faktum er at Bolsjunov uvanlig ung har hevdet seg på femmil. Den utviklingen Klæbo har er mye mer normal, sier Bjørn, som er begeistret over det han nå ser av de to store stjernene.

Han konstaterer at Bolsjunov blir bedre i sprint, mens Klæbo blir bedre på distanse. Og begge blir det uten at de blir dårligere i det de i utgangspunktet er best på.

– Det er krevende, og det har de klart å balansere veldig bra til denne sesongen, sier Torgeir Bjørn om jobben Klæbo har gjort sammen med morfaren.

9CIasuf5p9M

IMPONERT: Torgeir Bjørn, som selv gikk OL-femmila i Calgary i 1988, er imponert over at Klæbo har klart å bli femmilsløper uten å bli dårligere i sprint.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Med innsatsen i Oberstdorf er Johannes Høsflot Klæbo femmilsløper, selv om han ikke fikk beholde gullet, fastslår Bjørn.

Kåre Høsflot innrømmer at de kanskje har tatt en sjanse, og at noen underveis har antydet at det kanskje ble mer enn nok trening.

Likevel følte han at det var under kontroll, takket være månedlige tester – som viste at noe stort var på gang.

– Vi så at det gikk den riktige veien. Og kanskje litt raskere enn vi trodde, erkjenner han.

Imponerte morfar

Derfor var det med store forventninger han benket seg foran TV-skjermen for å følge hvert eneste stavtak av femmila.

Og selv om det endte på verst tenkelige vis, med diskvalifikasjon etter å ha krysset målstreken ført.

– Sånn som han gjorde det, sånn bør du gjøre det. Jeg synes han også teknisk gikk utrolig godt på ski. Jeg har nesten aldri sett noen gå så bra i klassisk som han gjorde der. Det var en fornøyelse å se på. Han imponerte meg, faktisk, sier Kåre Høsflot, som allerede der i tenkeboksen:

Hva skal de ta med seg videre fra vinterens suksessoppskrift inn mot OL i Beijing neste vinter?

Siste nytt

 • Colombias fotballpresident ble arrestert etter Copa America-finalen

  Finalen mellom Colombia og Argentina i Copa America ble preget av tårer og panikk før kampstart.

  Nå melder nyhetsbyrået AP at presidenten i Det colombianske fotballforbundet, Ramón Jesurún, er arrestert av politiet.

  Totalt foretok politiet 27 arrestasjoner etter de kaotiske scenene som utspilte seg, der supportere før kampen forsøkte å ta seg inn på finalearenaen i Miami uten billetter, og kampen ble forsinket i en time og 20 minutter.

  Flere personer ble skadet og arrestert etter at politiet ble tvunget til å gripe inn med tåregass.

  Pågripelsen fant sted tidlig mandag morgen, lokal tid. Jesurún er anklaget for tre tilfeller av grov vold mot en tjenestemann.

  Argentina vant finalen over Colombia 1-0.

  (NTB)

  Copa America Soccer Argentina Colombia
  Foto: Julio Cortez / AP
 • Spansk parade i Madrid etter EM-gullet

  Det spanske herrelandslaget i fotball ble mandag hyllet i hovedstaden Madrid etter at de tok sin fjerde EM-tittel.

  Luis de la Fuentes mannskap glitret gjennom hele mesterskapet, og det spanske stjernegalleriet gikk seirende ut av samtlige sju kamper.

  Finaletriumfen mot England var spanjolenes 19. seier på 22 kamper under ledelse av De la Fuente. Siden 0-2-tapet mot Skottland i mars i fjor har Spania bare tapt én landskamp.

  – Det er så mye glede og stolthet i dette laget nå. Vi nyter virkelig dette øyeblikket. Jeg er så glad på landets vegne. Jeg håper alle kjenner på den samme stoltheten som vi gjør nå, sa De la Fuente etter seieren mot England.

  Flere eksperter hevet øyenbrynene da forbundsmannen De la Fuente ble hentet inn som ny landslagssjef. Han hadde vært trener for ulike aldersbestemte landslag i nesten ti år før han fikk toppjobben i 2022.

  Siden den gang har han fått det spanske landslaget til å funke etter tolv år uten mesterskapssuksess.

  – Jeg visste at spillerne trodde på meg. I halvannet år har de vært ufeilbarlige. Denne gruppen med spillere kan fortsette å vokse. De går ikke lei av å konkurrere. Fra første dag har de ønsket å gjøre folk stolte. Vi har vært trofaste mot en idé som spillerne har forstått til perfeksjon, fortsatte landslagssjefen.

  (NTB)

  Euro 2024 Soccer Spain
  Foto: Andrea Comas / AP
 • Bodø/Glimt solgte Grønbæk for rekordsum

  Bodø/Glimt er enig med Ligue 1-klubben Rennes om en rekordovergang for danske Albert Grønbæk (23).

  Det bekrefter Glimt på sine nettsider.

  – Det er vemodig, men jeg syns det er på riktig tidspunkt, og noe jeg har ønsket selv. Det er med blandede følelser at jeg reiser nå, for jeg har hatt en vanvittig god tid i Glimt, sier Grønbæk.

  Onsdag erfarte både VG, Nettavisen og Avisa Nordland overgangen. De to sistnevnte skrev at avtalen har en totalpakke på 15 millioner euro, noe som tilsvarer over 170 millioner kroner. I tillegg skal det ligge noen bonuser og en videresalgsklausul i avtalen.

  Det gjør den til tidenes største i Eliteserien. Den tidligere rekorden hadde David Datro Fofana på 130 millioner kroner da han gikk fra Molde til Chelsea.

  Glimt skriver ikke hvor mye overgangssummen er, men betegner den som «en større overgangssum».

  – Det er en veldig fin historie. Det betyr selvfølgelig mye at jeg kan gi igjen i forhold til det som Bodø/Glimt har gitt meg, så det setter jeg pris på, sier Grønbæk.

  Grønbæk gjorde sommeren 2022 overgang fra danske AGF til Bodø/Glimt, hvor han har gjort braksuksess. Fasiten etter 87 kamper med Glimt er 30 mål og 16 målgivende pasninger.

  Rennes endte forrige sesong på 10.-plass i Ligue 1, fem poeng bak 7.-plassen som sikret spill i conferenceligaen.

  (NTB)

  Eliteserien i fotball 2024: Bodø/Glimt-Sandefjord (1-1)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal