Slår fast at friidrettstoppene visste om doping

Den andre delen av WADA-rapporten slår fast at IAAF har visst om systematisk doping over lang tid, og at det har foregått korrupsjon innad i organisasjonen.

ATHLETICS-CORRUPTION/ WADA former president, Pound, who heads the commission into corruption and doping in athletics, addresses a news conference in Unterschleissheim

DOPINGJEGER: Dick Pound la torsdag frem del to av rapporten om doping og korrupsjon i friidretten.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Torsdag la Dick Pound frem del to av rapporten om doping i friidretten.

Den første delen viste systematisk doping og korrupsjon i Russlands friidrettsmiljø, noe som førte til at landet er utestengt fra all friidrett på ubestemt tid.

I dag kom ytterligere detaljer frem da tidligere WADA-president Pound la frem de foreløpig siste detaljene fra antidopingsarbeidet.

ATHLETICS-CORRUPTION/ A journalist browses the report ahead of a news conference by WADA former president, Pound, who heads the commission into corruption and doping in athletics, in Unterschleissheim

RAPPORTEN: Her er rapporten som er blitt utarbeidet av kommisjonen som ledes av Dick Pound.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Kristiserte IAAF

Ikke overraskende kom det frem at det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) umulig kunne være uvitende om den utbredte dopingbruken i friidretten.

Den første delen av rapporten tok for seg det kriminelle aspektet av saken. Nemlig at det har foregått korrupsjon i IAAF som har startet på toppen hos tidligere president Lamine Diack og hans rådgiver Habib Cissé. Granskningsrapporten slår fast at førstnevnte står ansvarlig for å ha gjort korrupsjon mulig og organisert innenfor IAAF. Cissé var mannen som fulgte opp de russiske blodprøvene.

Pound rettet tydelig kritikk mot IAAF som han og kommisjonen mener har gjort for lite for å rydde opp i problemene.

– Jeg er forstyrret over manglende villighet hos IAAF til å akseptere og godta ansvaret her, sa Pound, som ba det internasjonale friidrettsforbundet ta tydeligere grep.

– Coe er riktig mann

Til tross for å være kritisk mot det internasjonale friidrettsforbundet, mener Pound at nåværende friidrettspresident Sebastian Coe er riktig mann for jobben.

– Jeg kan ikke tenke meg noen bedre enn ham, sier han.

Det fikk flere av journalistene i salen til å reagere med tanke på at briten må ha visst om det som skjedde internt organisasjonen.

GERMANY-ATHLETICS-DOPING-CORRUPTION-IAAF-WADA

FÅR STØTTE: Dick Pound stiller seg bak nåværende president i det internasjonale friidrettsforbundet Sebastian Coe.

Foto: LUKAS BARTH / Afp

– Det har blitt gjort feil, spesielt i oppfølging av unormale funn, men jeg er ikke sikker på om én mann bør straffes fordi de har visst. Man lærer av erfaring, sier Pound, og legger så til at ting helt klart er blitt skjult underveis.

Også NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal er usikker på om Coe kan fortsette som president.

– Om Coe er mannen som kan lede IAAF videre, er et spørsmål som går igjen, siden han må ha visst om det som skjedde. Det som er sikkert, er at det er en stor jobb. Det kriminelle rundt Lamine Diack er alvorlig, som en røverhistorie, sier Vebjørn Rodal i NRKs studio.

Siste nytt

 • Går imot eget idrettsforbund

  Sveriges Fotballforbund går imot anbefalingene fra sitt eget idrettsforbund og vil tillate treningskamper og fysisk kontakt under trening.

  Sveriges idrettsforbund mener det ikke er tilrådelig å spille kamper eller ha fysisk kontakt under trening eller kamp av smittevernhensyn.

  ulvestad
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
 • Forslag om å flytte PL til Kina

  Fredag holder de 20 klubbene i engelske Premier League krisemøte. Én av dem skal ha foreslått å spille ferdig sesongen i utlandet, ifølge The Athletic.

  – Landet som stadig blir foreslått, er Kina. Det gir bare ikke mening. Det er en gal idé, og jeg tror den kommer til å bli tydelig avvist, sier en ikke navngitt klubbdirektør til nettavisen.

  Forslaget skal gå ut på at man flytter de gjenstående ni serierundene til et sted i verden der koronasmitten er på vei tilbake. Kina nådde virustoppen i februar og er et tryggere land å spille fotball i enn Storbritannia, hevder minst én Premier League-klubb. (NTB)

  Premier League - Manchester United v Manchester City
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Start permitterer 75 prosent

  Start er siste klubb i rekken av eliteserielag som har sett seg nødt til å permittere spillere som følge av koronakrisen. Sørlandsklubben opplyser at alle spillerne i A-stallen har mottatt permitteringsvarsel og er 75 prosent permittert.

  Kristiansand 20191201. Starts Damion Lowe (3 fra høyre) jubler etter å ha satt inn 1-0-målet under kvalifiseringskampen til Eliteserien i fotball mellom Start og KFUM på Sør Arena. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
  Foto: Erik Schrøder

Sendeplan

Kl. Program Kanal