Ti meter skiller første- og andrehoppet

Anders Bardal har slitt voldsomt med å få til to topphopp i hver konkurranse. Selv mener han det er et tidsspørsmål før han får det til.

- Den dagen jeg får til to gode skihopp, så er jeg med helt i toppen, sier Anders Bardal til NRKsport.no.

Rennet i Engelberg 19. desember i år er symptomatisk for Anders Bardals sesong så langt. 28-åringen fra Steinkjær lander på beskjedne 118,5 meter i den første omgangen, og det er bare såvidt han får være med blant de 30 som får hoppe den andre omgangen.

I den andre omgangen snur det fullstendig for Bardal. Han legger på 16 meter fra den første omgangen og klatrer opp til tidendeplass i konkurransen. Med to hopp som det han presterte i den andre omgangen, ville han etter alle solmerker vunnet hele konkurransen.

Hva mangler norsk hoppsport for å få frem enere igjen? Diskutér nederst i saken!

- Det kommer til å skje i løpet av vinteren at jeg får til to gode hopp i samme konkurranse. Jeg mener selv at jeg er god nok til å være med og kjempe helt i toppen. Jeg håper å få en god opplevelse med to gode hopp, og da tror jeg mye er gjort, sier Bardal.

NRKs gjennomgang så langt denne sesongen underbygger trenden som også Bardal er klar over. I gjennomsnitt skiller det drøyt ti meter i lengde mellom første- og andreomgangene til Bardal. Til sammenlikning er det samme tallet for verdenscupleder Thomas Morgenstern 5,1 meter.

Symptomatisk nok kom Bardals eneste verdenscupseier i Zakopane for snart tre år siden etter at den andre omgangen ble avlyst som følge av dårlig vær. Bardal hadde fått til et kjempehopp i den første omgangen, og han ble dermed stående med seieren.

- Ikke knekt koden

Espen Bredesen

NRKs hoppekspert Espen Bredesen har for lengst registrert at Anders Bardal sliter med å få til to gode hopp på rad.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Onsdag 29. desember starter hoppuka i Oberstdorf, og Bardal er blant dem som er med.

God romjul: Les om alt som skjer på NRK i romjula!

NRKs hoppekspert Espen Bredesen har registrert tendensen til at Bardal kun får til ett topphopp i hver konkurranse.

- Jeg tror ikke Anders helt har klart å knekke koden når det gjelder å holde fokus. Det er ett eller annet som knyter seg, og jeg tror det er en mental greie, sier Bredesen.

Selv vet han ganske mye om det å jobbe seg ut av en negativ trend. I 1992 endte han absolutt sist under OL-rennet i Albertville. Året etter kjempet han helt i toppen i mange renn, og kronet sesongen med VM-gull i Falun.

Bredesen mener aktiv mental trening og en mental coach var en av suksessfaktorene, og derfor stiller han spørsmålstegn ved om Bardal og de andre norske landslagshopperne får den mentale oppfølgingen de trenger.

- Generelt mener jeg at toppidrettsutøvere bør benytte seg av coacher. Det hardnes til såpass mye med press fra media, fans og så videre, så det skulle bare mangle om det ikke spiller inn. Ingen blir vippet helt av pinnen, men hvis man blir påvirket litt, så er det nok, sier Bredesen.

Les også: To nordmenn på pallen

- Ingen hokus pokus

Clas Brede Bråthen

Sportssjef Clas Brede Bråthen mener det jobbes godt - også med det mentale - i norsk hoppsport.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Sportssjef Clas Brede Bråthen mener imidlertid at hoppmiljøet jobber mye med det mentale. De viktigste ressursene er ifølge Bråthen trener Mika Kojonkoski og andre i landslagsledelsen.

- Når vi vet at kapasiteten er mye høyere enn det utøverne klarer å ta ut i konkurransen, så vet alle som driver med dette at det handler om det mentale. Samtidig er det ikke noen hokus pokus-løsning, ei heller på det mentale.

- Hvorvidt vi er veldig gode eller ikke på dette arbeidet får andre bedømme, men vi har veldig troen på det vi driver med, sier Bråthen.

Tror det løsner

Anders Bardal tror han fortsatt trenger tid på å stabilisere seg, men føler seg sikker på at det skjer før eller siden.

- Jeg velger ikke å bruke så mye energi på å tenke på dette. Jeg har slitt i rundt et år, og da må jeg ha litt tid på å hoppe inn ordentlig selvtillitt i konkurransene. Jeg tror det kommer til å komme etter hvert.

- Blir det i VM i Holmenkollen?

- Ja, i VM eller aller helst før den tiden også.

Siste nytt

 • Vant gull i karate under ungdoms-OL

  Annika Sælid (17) fra Sentrum Kampsportklubb i Sarpsborg vant torsdag gull i kvinnenes +59-kilosklasse under ungdoms-OL i Buenos Aires.

  Hun vant alle sine tre innledende gruppekamper.

  Annika Sælid
  Foto: Pøbel Film
 • Jacob Noer scora to i sterk siger

  Lillehammer Ishockey tok ein sterk siger over Manglerud Star torsdag. Fjorårets «Get Rookie of the Year» Jacob Lundell Noer scora to av Lillehammers mål.

  NM Ishockey 4. Semifinale: Lillehammer - Sparta (5-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Kloster Aasen skal vurdere søkere

  Det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen har fått plass i evalueringskomiteen som skal vurdere kandidatene til vinter-OL i 2026. Calgary i Canada, italienske Milano/Cortina d'Ampezzo og Stockholm i Sverige er søkerbyene.

  Visepresident i Norges Idrettsforbund Kristin Kloster Aasen under et åpent møte i idrettsstyret på Olympiatoppen torsdag ettermiddag.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal