Hopp til innhold

Skrekkfallet «ingen» har sett: – Jeg har vært litt redd

OSLO/LILLEHAMMER (NRK): En måned har gått siden Andreas Stjernen falt stygt i Lahti. Først nå offentliggjør hopplandslaget videoen som Stjernen har vegret seg for å se.

RUNDKAST: Her går det galt for Stjernen i Lahti.

– Det gikk vel en sang, «I will survive» her i sted, så det var litt det som gikk rundt oppe i hodet mitt og, sa Andreas Stjernen etter mandagens kvalifiseringsrunde i Raw Air på Lillehammer.

Veteranen fløy ned til 136,5 meter og ble nummer seks.

En etterlengtet opptur for trønderen som har hatt en negativ kurve etter fallet i Lahti. Ett fall han ikke har hatt lyst til å se selv, før nå. NRK har nå fått tilgang til videoen.

 • Se fallet i vinduet øverst

– Jeg må være ærlig og si at jeg har vært litt redd, det er bra å si det, da vet man det selv i alle fall. Da går det an å jobbe litt med det, sier Stjernen.

– Jeg føler ikke at jeg har kontroll

Under ett av kvalifiseringshoppene i Finland, gikk det galt. Stjernen forsvant ut fra hoppkanten, og kort tid senere forsvant den ene skien ned i en dupp. Trønderen ble kastet rundt og deiset i bakken.

Stjernen

FRYKT: Andreas Stjernen har kjent på redselen etter fallet i Lahti.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Etter mandagens hopping i Lillehammer, snakket hopperen om vind, både i bakken og i hodet.

– Det er på grunn av min egen hopping, jeg føler ikke at jeg har kontroll. Da er det ikke enklere med vind, forteller Stjernen.

Etter den oppløftende sjetteplassen, var det en lettet Stjernen som hadde fått litt mer skikk på hopping og hode.

– Nå var det fremgang, det hjalp for hodet mitt at vinden løyet, så jeg fikk terpet ordentlig teknikk og fikk til å trøkket til litt mer, sier Stjernen.

– Jo eldre man blir, desto mer begynner man å tenke

Også landslagstrener Alexander Stöckl vedgår at Stjernens hopping etter Lahti ikke har vært den beste, og at det kan virke som veteranen har litt for stor respekt.

Stöckl

BEDRING: Alexander Stöckl ser bedring i Stjernens hopping.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Jeg tror det er første gang han har et skikkelig rundkast, som han hadde i Lahti. Det er ganske sent i karrieren, han er ikke den yngste lengre. Jo eldre man blir, desto mer begynner man å tenke, og da er det lett at man får litt stor respekt, sier Stöckl.

Samtidig så østerrikeren i likhet med Stjernen, en klar forbedring i hoppet på Lillehammer.

– Det sitter nok litt i bakhodet, men han har klart å nærme seg det som er vanlig. Nå er han stabil ut hoppet og begynner å være litt mer offensiv. Det viste han nå i kvalik-hoppet. Han fikk tilsvarende forhold, litt hjelp av luft i bakken, og da får han til et ordentlig hopp. Da ser vi Stjernen fly som han vanligvis gjør, konstaterer landslagstreneren.

 • Junshiro Kobayashi vant mandagens kvalifisering foran lillebror Ryoyu. Sistnevnte knappet inn ti poeng på Robert Johansson, som fortsatt leder sammenlagt.

Siste nytt

 • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

  Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

  – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

  – Vet du hva du skal nå?

  – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

  Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

  Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

  – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

  – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

  (NTB / NRK)

  World cup alpint utfor Kvitfjell
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

  Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

  Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

  I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

  – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

  (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • Halvorsen sikret norsk OL-plass

  Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

  – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

  – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

  OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

  (NRK/©NTB)

  Ole Martin Halvorsen
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal