Hopp til innhold

Skrekkfall for Granerud: Advarte mot utstyrsendring – så smalt han i bakken

De nye dressene skaper hodebry for hopperne. For Halvor Egner Granerud endte «debuten» på Lillehammer sykehus.

Det gikk galt for hoppstjernen Halvor Egner Granerud under trening i Lysgårdsbakkene i Lillehammer.

Det gikk galt for hoppstjernen Halvor Egner Granerud under trening i Lysgårdsbakkene i Lillehammer.

Jeg husker at høyreskien min forsvant, så kan jeg ikke huske å ha rutsjet nedover bakken. Jeg vet ikke om det var adrenalinet som gjorde at det gikk i svart eller om hodet bare svartnet, forteller Granerud til NRK.

Hinkende ned trappen på krykker, men med et smil om munnen, møter fjorårets sammenlagtvinner i verdenscupen NRK på Lillehammer.

Egentlig skulle han dyttet ifra bommen på toppen av Lysgårdsbakken, og svevd nedover OL-anlegget. Slik han gjorde tirsdag, før det gikk galt.

Halvor Granerud

SKADET: Granerud møtte NRK på krykker etter fallet på trening.

Foto: Frode Søreide / NRK

Det er skummelt når det skjer, når en utøver går rundt på den måten. Det smalt ordentlig da han landet på kulen og skled utfor. Man håper bare at han reiser seg og går for egen maskin, sier landslagssjef Alexander Stöckl.

– Det blir farligere

Dagen derpå kan Granerud konstatere at han «bare» er forslått.

Det var veldig godt å høre at det ikke er noe brudd, at jeg bare er mørbanka. Det går ganske fort over.

Men selv om han ser lyst på det hele, er 27-åringen også alvorlig. For allerede før han fallet, ropte han varsko:

Det blir farligere å hoppe langt. Vi må ha mer fart, gå høyere og lande hardere. For de samme lengdene. Det er jeg ikke kjempefornøyd med. Jeg vil ha det så trygt som mulig for min egen del, så jeg kan hoppe flest mulig hopp, sa Granerud tirsdag.

Halvor Egner Granerud

SKEPTISK: Halvor Egner Granerud, før han falt tirsdag, er skeptisk til de nye hoppdressene.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Det Granerud siktet til er en regelendring som påvirker hoppdressene de bruker. De skal nå være trangere, og mindre. Blant annet vil skrittsømmen krympe med tre centimeter fra tidligere reglement.

Kort oppsummert betyr det mindre bæreflate for hopperne. Mindre bæreflate betyr høyere fart og høyere svev, for samme lengder som tidligere. Den nye regelen er innført blant annet på grunn av lange svev, og begrensninger i hvor lav farten kan bli for å motvirke det.

– En utfordring

Landslagssjef Stöckl er klar på at de nye reglene er en utfordring, og mener også det må ta noe av skylden for Graneruds uhell.

For Halvor sin del, så er nok kombinasjonen av å ha mindre dress, mindre bæreflate, og mindre innlegg i skoene som sørger for kontakt med skiene, litt krevende. Han overtroterte fra hoppet, fikk litt for mye energi fremover. Da er det ingenting som fanger opp eller kompenserer for det. Det er nok en utfordring, sier Stöckl om elevens fall.

Alexander Stöckl

NYTT: Landslagssjef Alexander Stöckl er klar på at det er krevende med nytt utstyr.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Granerud selv vil ikke legg all skylden på det nye utstyret, men er klar på at han har en vei å gå før sesongstart.

Det må jobbes ganske bra teknisk gjennom sommeren, om jeg skal klare å få til noe til vinteren, sier Granerud og legger til:

– Jeg må lære meg å hoppe litt på nytt. Den hoppingen jeg har drevet med, som var best i verden forrige sesong, vil ikke være best i verden neste sesong.

Siste nytt

 • Djokovic peker på Alcaraz som arvtaker: – Fremtiden ser lys ut

  Når Novak Djokovic (36) legger racketen på hylla, er Carlos Alcaraz (20) den beste til å lede tenniseliten inn i en ny epoke, mener den serbiske verdenseneren.

  Djokovic vant tre av fire Grand Slam-finaler i 2023. Alcaraz snøt ham for den fjerde i Wimbledon-finalen. Selv om Djokovic nå har tangert Margaret Courts rekord på 24 GS-titler, vil han ikke stoppe karrieren ennå.

  36-åringen er likevel klar på at når det en gang skjer, vil Alcaraz lede verdenseliten inn i den neste epoken.

  – Tennisfremtiden ser veldig lys ut med Carlos som den sterkeste spilleren, sa Djokovic til Sky Sports i Roma onsdag. Der var serberen på plass for å spille en oppvisningsturnering i golf.

  Djokovic og Alcaraz har hatt flere jevne kamper seg mellom og står med to seirer hver på fire oppgjør.

  – Vi har hatt noen spennende kamper, spesielt i år med kampene i Wimbledon, Roland-Garros og Cincinnati, sa den serbiske verdenseneren.

  Djokovic hadde i flere år Roger Federer, Rafael Nadal og Andy Murray som sine argeste rivaler. Nå har Federer lagt opp, mens tiden til Murray (36) og Nadal (37) på toppnivå nærmer seg slutten. (NTB)

  djokovic og alcaraz
  Foto: AFP
 • Inter Miami tapte amerikansk cupfinale uten Messi i troppen

  Lionel Messi satt skadd på tribunen da hans Inter Miami tapte 1–2 for Houston Dynamo i den amerikanske cupfinalen onsdag.

  Uten Messi og hans tidligere lagkamerat i Barcelona, Jordi Alba, slet Miami med å holde tritt med Houston, og lå under med 0–2 allerede ved pause.

  Houston gikk opp i 1–0 etter 24 minutters spill på en kontring der Griffin Dorsey skjøt hardt inn i nærmeste stolpe etter pasning fra brasilianeren Artur. Det andre målet kom etter straffe bare ni minutter senere, ekspedert kontant i nettmaskene av franskmannen Amine Bassi.

  Houston fikk et mål annullert etter VAR i andre omgang før Miami fikk sitt trøstemål på overtid ved innbytter Josef Martinez.

  Seieren var Houstons andre i finalen i US Open etter at de også gikk til topps i 2018.

  Miami vant på sin side ligacupfinalen i august, da med Messi på banen. Nå må laget konsentrere seg om å klare å nå sluttspillet i MLS.

  Lionel Messi ble skadd i kampen mot Toronto FC forrige onsdag. Han måtte gå av banen etter bare 37 minutter. Inter Miami vant likevel kampen mot Toronto med 4–0. Nordmannen Sigurd Rosted spilte hele kampen for Toronto FC. (NTB)

  US Open Cup Soccer
  Foto: Rebecca Blackwell / AP
 • Guardiola rasende da City røk ut av ligacupen

  Newcastle sendte Manchester City ut av ligacupen etter å ha vunnet 1–0. Nå er de klar for fjerde runde.

  Svenske Alexander Isak avgjorde kampen i det 53. minutt etter målgivende pasning fra Joelinton.

  På sidelinjen smalt det også noen frustrerte gloser fra City-manager Pep Guardiola mot både tredjedommer og Newcastle-assistent Jason Tindall.

  Spanjolen var tydelig uenig i avgjørelsene til dommeren. Svaret beroliget ham neppe. Kamplederen viste ham det gule kortet.

  Oscar Bobb debuterte fra start for City og gjorde seg bemerket med et par gode involveringer i den første omgangen, men ble mindre synlig utover i kampen.

  – De ser i øyeblikket helt ufarlig ut, sa Viaplay-ekspert Lars Tjærnås om de lyseblå gjestene kort tid før slutt.

  Martin Ødegaards Arsenal tok seg også videre til 4. runde etter 1–0 borte mot Brentford. Nordmannen ble byttet inn i det 82. minutt. Det samme ble landslagskollega Kristoffer Ajer for bortelaget.

  Carabao Cup - Third Round - Newcastle United v Manchester City
  Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste