Hopp til innhold

Skrekkfall for Granerud: Advarte mot utstyrsendring – så smalt han i bakken

De nye dressene skaper hodebry for hopperne. For Halvor Egner Granerud endte «debuten» på Lillehammer sykehus.

Det gikk galt for hoppstjernen Halvor Egner Granerud under trening i Lysgårdsbakkene i Lillehammer.

Det gikk galt for hoppstjernen Halvor Egner Granerud under trening i Lysgårdsbakkene i Lillehammer.

Jeg husker at høyreskien min forsvant, så kan jeg ikke huske å ha rutsjet nedover bakken. Jeg vet ikke om det var adrenalinet som gjorde at det gikk i svart eller om hodet bare svartnet, forteller Granerud til NRK.

Hinkende ned trappen på krykker, men med et smil om munnen, møter fjorårets sammenlagtvinner i verdenscupen NRK på Lillehammer.

Egentlig skulle han dyttet ifra bommen på toppen av Lysgårdsbakken, og svevd nedover OL-anlegget. Slik han gjorde tirsdag, før det gikk galt.

Halvor Granerud

SKADET: Granerud møtte NRK på krykker etter fallet på trening.

Foto: Frode Søreide / NRK

Det er skummelt når det skjer, når en utøver går rundt på den måten. Det smalt ordentlig da han landet på kulen og skled utfor. Man håper bare at han reiser seg og går for egen maskin, sier landslagssjef Alexander Stöckl.

– Det blir farligere

Dagen derpå kan Granerud konstatere at han «bare» er forslått.

Det var veldig godt å høre at det ikke er noe brudd, at jeg bare er mørbanka. Det går ganske fort over.

Men selv om han ser lyst på det hele, er 27-åringen også alvorlig. For allerede før han fallet, ropte han varsko:

Det blir farligere å hoppe langt. Vi må ha mer fart, gå høyere og lande hardere. For de samme lengdene. Det er jeg ikke kjempefornøyd med. Jeg vil ha det så trygt som mulig for min egen del, så jeg kan hoppe flest mulig hopp, sa Granerud tirsdag.

Halvor Egner Granerud

SKEPTISK: Halvor Egner Granerud, før han falt tirsdag, er skeptisk til de nye hoppdressene.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Det Granerud siktet til er en regelendring som påvirker hoppdressene de bruker. De skal nå være trangere, og mindre. Blant annet vil skrittsømmen krympe med tre centimeter fra tidligere reglement.

Kort oppsummert betyr det mindre bæreflate for hopperne. Mindre bæreflate betyr høyere fart og høyere svev, for samme lengder som tidligere. Den nye regelen er innført blant annet på grunn av lange svev, og begrensninger i hvor lav farten kan bli for å motvirke det.

– En utfordring

Landslagssjef Stöckl er klar på at de nye reglene er en utfordring, og mener også det må ta noe av skylden for Graneruds uhell.

For Halvor sin del, så er nok kombinasjonen av å ha mindre dress, mindre bæreflate, og mindre innlegg i skoene som sørger for kontakt med skiene, litt krevende. Han overtroterte fra hoppet, fikk litt for mye energi fremover. Da er det ingenting som fanger opp eller kompenserer for det. Det er nok en utfordring, sier Stöckl om elevens fall.

Alexander Stöckl

NYTT: Landslagssjef Alexander Stöckl er klar på at det er krevende med nytt utstyr.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Granerud selv vil ikke legg all skylden på det nye utstyret, men er klar på at han har en vei å gå før sesongstart.

Det må jobbes ganske bra teknisk gjennom sommeren, om jeg skal klare å få til noe til vinteren, sier Granerud og legger til:

– Jeg må lære meg å hoppe litt på nytt. Den hoppingen jeg har drevet med, som var best i verden forrige sesong, vil ikke være best i verden neste sesong.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal