Skråblikk på OL

OL handler ikke bare om medaljer, men også om hvem som har lengst navn og troverdige hester.

USAs Mark Warkentin får tak i drikke under mennenes 10 km maratonsvømming

USAs Mark Warkentin får tak i drikke under mennenes 10 km maratonsvømming.

Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP

OLs største navn

Michael Phelps og Usain Bolt dominerte på hver sin arena, Phelps med åtte svømmegull på like mange dager og verdensrekord på sju av distansene. Han er mestvinnende OL-utøver både i ett OL og i karrieren. Bolt lynte inn til tre sprintgull på friidrettsbanen, med fantastiske verdensrekorder i alle tre øvelser. – OLs ikoner, sa IOK-president Jacques Rogge om de to.

Michael Phelps
Foto: AP
Usain Bolt
Foto: DYLAN MARTINEZ / SCANPIX

Les: Phelps tok sitt åttende gull

OLs lengste navn

Prapawadee Jaroenrattanatarakoon.
Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Prapawadee Jaroenrattanatarakoon vant vektløftergull for Thailand og ga navnet sitt æren. Hun er nemlig overtroisk og ble av en spåkvinne rådet til å finne seg et lengre og heldigere navn om hun ville ha medalje i OL. Hun byttet ut Chanpim Kantatian, som hun egentlig het, og vips så var hun mester. Men det går å løfte tungt med et kort navn også. Dagen etter tok en nordkoreaner med familienavnet O bronse.

Les: Prapawadee Jaroenrattanatarakoon

OLs kunstnernavn

Georgias sandvolleyballspillere var alle brasilianere, og brasilianere skal som kjent ha kunstnernavn. Men så ville de gjerne gi litt respekt til sitt nye hjemland også. Derfor kalte mennene seg Geor og Gia. Kvinnene tok navnene Saka og Rtvelo. Sakartvelo er Georgia på georgisk.

OLs største skuffelse

Liu Xiang
Foto: RUBEN SPRICH / REUTERS

«Fugleredet» summet av forventning da idrettsikonet Liu Xiang skulle løpe forsøksheat på 110 meter hekk. Billettene var blant de mest ettertraktede i hele OL. Men da Liu kom til oppvarming var han så skadet at han knapt kunne gå. Med ansiktet forvridd i smerte gikk han i startblokkene, men etter en tjuvstart måtte han se sannheten i øynene. Folk gråt på tribunen mens han haltet ut uten å ha hoppet over en hekk.

OLs beste ryggdekning

Liu Xiang og basketballkjempen Yao Ming var Kinas aller heteste idrettsutøvere før Beijing-lekene, men ingen av dem kom i nærheten av en medalje. Dermed måtte resten av Kinas tropp ta ansvar, og «røkla» kvitterte med 51 gull, 21 sølv og 28 bronse.

OLs déjà vu

Matthew Emmons
Foto: ISSOUF SANOGO / AFP

130 skudd er ett for mye for rifleskytteren Matthew Emmons. I Aten-OL hadde han gullet i lomma før siste skudd i helmatchfinalen. Det plasserte han på feil blink, og dermed ble han uten medalje. I Beijing skulle han revansjere seg, og han ledet med 3,3 poeng foran siste skudd. Det gikk av før han hadde siktet ferdig, og 4,4 poeng sendte ham ned til fjerdeplass.

OLs reklamekupp

Foran øynene på nær to milliarder TV-seere fikk Li Ning tenne OL-ilden i Beijing. Kinas «turnprins» fikk oppdraget på grunn av sine seks OL-medaljer i 1984, men utstyrsfirmaet hans fikk gratisreklame som var gull verdt. Da Hongkong-børsen åpnet igjen, var Lis firma plutselig verdt 160 millioner kroner mer.

OLs norske suksessgarantister

Andreas Thorkildsen og Olaf Tufte forstår seg på «best når det gjelder». De kom til Beijing som tittelforsvarere og for to tredeler av Norges gullfangst i OL. Tufte sprakk gullnullen for Norge med sitt beste løp på fire år. Noen timer etter at håndballjentene doblet gullfangsten, knuste Thorkildsen konkurrentene i spydfinalen. Han har på fem år tatt to OL-gull, ett EM-gull og to VM-sølv.

Olaf Tufte
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Andreas Thorkildsen tar en bit av gullmedaljen
Foto: Poppe / SCANPIX

OLs dårligste timing

Nina Solheim med sølvet sitt
Foto: David Guttenfelder / AP

Nina Solheim driver med en av idrettene hvor utøveren bare hvert fjerde år har sjansen til å ta steget ut av skyggen og nyte noen øyeblikk i solen. Da hennes dag kom, og hun innfridde med imponerende taekwondosølv, kom hun i skyggen likevel. Finaleplassen ble sikret rett etter Norges OL-gull i håndball, finalen var slutt tre minutter etter at Andreas Thorkildsen vant spydfinalen.

OLs håndballdrama

Vi får ikke mer dramatikk enn vi skaper selv, tenkte Norges overlegne håndballjenter og forærte Sør-Korea tre raske mål som betydde uavgjort i semifinalen seks sekunder før slutt. Gro Hammerseng rushet tvers over banen, mottok avkastet og scoret vinnermålet i siste sekund – eller etter siste sekund? Sør-Korea demonstrerte, protesterte og anket, og først et halvt døgn senere var de blivende gulljentene definitivt finaleklare.

OL-gull i håndball
Foto: Bullit Marquez / AP

OLs seilerdrama

Da masten på 49er-båten til Jonas Warrer og Martin Kirketerp brakk rett før gullseilasen i Qingdao, stjal de en kroatisk båt, kom seg over startlinjen fire sekunder før tidsfristen gikk ut og seilte i grov sjø inn til plasseringen som betydde gull. Så måtte danskene vente i seks dager med protester, anker og appell til Idrettens voldgiftsrett før de omsider kunne feire.

OLs overraskelse

Alexander Dale Oen
Foto: Mark J. Terrill / AP

Alexander Dale Oens sølv på 100 meter bryst var nesten like overraskende som det var gledelig. Sara Nordenstams bronse på 200 meter bryst var like gledelig, men minst dobbelt så overraskende. Da Norge omsider hevdet seg i verdensidretten svømming, var det ikke måte på moro.

OLs pallprotest

Arrangøren fryktet politiske demonstrasjoner mot Kinas brudd på menneskerettighetene under seiersseremoniene, men slik ble det ikke. Eneste politiske markering på pallen kom da skytterne Nino Sulakvadze fra Georgia og Natalia Paderina fra Russland omfavnet hverandre i gjensidig appell om fred mens landene deres kriget mot hverandre.

OLs dårligste tapere

Angel Valodia Matos treffer den svenske dommeren Chakir Chelbat
Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Svenske Ara Abrahamian gikk midt under seiersseremonien og slengte fra seg bronsemedaljen i protest etter at han følte seg bortdømt i bryting. Han oppførte seg iallfall hakket bedre enn cubanske Angel Matos, som i raseri over å bli diskvalifisert tok fram sin ypperste taekwondoteknikk og sparket dommeren i hodet.

OLs konspirasjonsteori

Uansett hvor mange ganger man ser innspurten mellom Michael Phelps og Milorad Cavic på 100 meter butterfly i sakte film, er det vanskelig å forstå at amerikaneren kan ha vært først. Serberne er hellig overbevist om at de ble snytt, og konspirasjonsteoretikerne peker på at det offisielle tidtakersystemet i OL leveres av Omega, som er en av Michael Phelps’ sponsorer.

Michael Pehlps knep seieren foran Cavic
Foto: Greg Baker / AP

OLs oppvaskmøte

Sverige er ett av mange land hvor det venter oppvask og selvransakelse etter sportslig OL-fiasko. I Kenyas friidrettsforbund gikk alarmen da det ble bare gull og bronse på 3000 meter hinder. – Vi må komme til bunns i dette. Vi bommet helt i uttaket, sa generalsekretær David Okeyo da trippelseieren glapp. Kenya hadde vunnet iallfall dobbelt i øvelsen i alle OL de siste 20 årene.

OLs mest troverdige

Tony Andre Hansen og Camiro
Foto: Anne L. Buvik, Hestesport

Endelig en dopingtatt vi kan tro er uskyldig! Gang på gang står dopingtatte utøvere fra ulike nasjoner fram med fast blikk og bedyrer at de ikke har gjort noe galt, at de er utsatt for sabotasje eller laboratoriefeil eller er blitt lurt av en mangelfull etikett. Vi vil så gjerne tro dem, men greier det ikke helt. Den norske OL-deltakeren som avga prøve etter sprangridningen i Hongkong bedyret ingenting. Likevel er vi overbevist: Camiro dopet seg ikke med vilje.

OLs sultneste

Kanskje lot bokseren Dzhakhon Kurbanov seg inspirere av den kjente amerikanske reklamekampanjen «Be like Mike». Men han kopierte ikke Michael Jordan, som var reklamens «Mike». Heller ikke Michael Phelps. Han gjorde som Mike Tyson og tok en bit av motstanderen. Dermed ble det ingen medaljebiting for Dzhakhon, som ble disket og hjemsendt i skam.

OLs høyspenning

Da den høyteknologiske LZR Racer-svømmedrakten ble utviklet, gikk pengene med til å få den til å gli raskt gjennom vannet, ikke på kvalitetssikring av glidelåsene. Verdensrekordene levde farlig hver gang det ble blåst til start i «Vannkuben», men det gjorde svømmerne også. Therese Alshammar var blant dem som fikk løp ødelagt fordi badedrakten revnet rett før start. Federica Pellegrini svømte like godt til verdensrekord iført to badedrakter oppå hverandre, av frykt for at publikum skulle stilles overfor den nakne sannhet.

OLs lettelse

Carolina Klûft
Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Sveriges OL-håp sviktet en etter en, og til sist måtte svenskene reise hjem uten gull. Men den ytterste ydmykelsen slapp de. I OLs aller siste øvelse spilte Island om håndballgullet som ville flyttet Sverige ned til femte- og sisteplass av de nordiske nasjonene på medaljeoversikten. Sverige (0-4-1) endte bak Norge (3-5-2), Danmark (2-2-3) og Finland (1-1-2), men foran Island (0-1-0)

Les: Mot historisk svensk fiasko-OL

OLs turist

Norges skytterpresident Bjørn Jakobsen hadde annet å gjøre den dagen Vegard Berg skjøt OL-finale i 60 skudd liggende. Kong Harald og dronning Sonja var til stede for å følge Bergs kamp for plasseringer, men skytterpresidenten var på utflukt til den kinesiske mur.

OLs selvmål

Lin Miaoke og Yang Peiyi
Foto: Scanpix

Åpningsseremonien var tidenes mest praktfulle, men det mange vil huske er at den lille jenta som tilsynelatende sang så vakkert bare mimet. Den virkelige sangeren var ikke søt nok, forklarte arrangøren, hun er lubben og har skjeve tenner. – Vi må tenke på hvilket inntrykk vi gir av nasjonen, sa en talsmann. Men de burde nok tenkt litt grundigere, for gjennom den uttalelsen opplevde vi vel Kinas stygge side likevel.

OLs adjektiv

– Eksepsjonelle leker, sa IOK-president Jacques Rogge under avslutningsseremonien. Han nekter å gjøre som forgjengeren Juan Antonio Samaranch og rangere olympiske leker opp mot hverandre. Derfor kom det ikke noe «best games ever». Men egentlig burde han vel brukt et superlativ han også. For det Beijing leverte var nok de beste lekene noensinne.

Sportsnyheter

Nær sjokktap for Vipers: – Det er helt sykt

Verdens beste håndballag måtte nesten gi tapt for Fana i Bergen.

Bjørgen overrasket over tiden opp til Johaug: – Jeg må hjem og trene

Marit Bjørgen blir helt satt ut når hun får beskjed om hvor langt bak hun var Therese Johaug i styrkeprøven Tryvann Opp på rulleski.

Siste nytt

 • Sørloth halta av bana

  Alexander Sørloth halta av bana eit kvarter før slutt, då Real Sociedad vann 3–2 borte mot Granada.

  Den norske kraftspissen fekk ein smell og måtte gi seg på stillinga 2–2.

  Det er ingen heldig situasjon for det norske landslaget med tanke på den viktige bortekampen mot Tyrkia i VM-kvalifiseringa 8. oktober.

  Ifølgje NTB kan det sjå ut som nordmannen har pådratt seg ein hamstringsskade.

  Før skaden kom Sørloth til fleire sjansar, men det vart ikkje mål eller målegjevande for hans del.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Serieleder Stjernen tapte

  Serieleder Stjernen røk 1–2 hjemme for Stavanger. Vålerenga tapte 4–5 for Lillehammer etter forlengning. Sparta er ny serieleder med 3–2 over Ringerike.

  Etter en målløs 1. periode tok Stavanger ledelsen ved Daniel Bøen Rokseth mot slutten av midtperioden. Dan Kissel økte til 2–0 tidlig i tredje periode. Arturs Niskakangas reduserte, men flere mål ble det ikke, og Stjernen gikk på sitt første tap denne sesongen.

  Naboen Sparta er nytt lag på tabelltopp. Lars Lundberg ble matchvinner etter 3.39 minutter i sudden death mot Ringerike.

  På Jordal ble Spencer Humphries matchvinner for Lillehammer da han scoret gjestenes 5-4-mål 59 sekunder ut i forlengningen. (NTB)

  Stavanger Oilers - Stjernen (8-3)
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Stortap for Thorsby

  Morten Thorsby har lagt lårskaden bak seg og spelte frå start, då Sampdoria tok i mot Napoli i Serie A.

  Det enda med eit stygt 0–4 tap.

  Thorsby vart bytta ut 20 minutt før slutt.

  Serie A - Sampdoria v Inter Milan
  Foto: Ciro De Luca / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal