Hopp til innhold

Skråblikk på OL

OL handler ikke bare om medaljer, men også om hvem som har lengst navn og troverdige hester.

USAs Mark Warkentin får tak i drikke under mennenes 10 km maratonsvømming

USAs Mark Warkentin får tak i drikke under mennenes 10 km maratonsvømming.

Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP

OLs største navn

Michael Phelps og Usain Bolt dominerte på hver sin arena, Phelps med åtte svømmegull på like mange dager og verdensrekord på sju av distansene. Han er mestvinnende OL-utøver både i ett OL og i karrieren. Bolt lynte inn til tre sprintgull på friidrettsbanen, med fantastiske verdensrekorder i alle tre øvelser. – OLs ikoner, sa IOK-president Jacques Rogge om de to.

Michael Phelps
Foto: AP
Usain Bolt
Foto: DYLAN MARTINEZ / SCANPIX

Les: Phelps tok sitt åttende gull

OLs lengste navn

Prapawadee Jaroenrattanatarakoon.
Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Prapawadee Jaroenrattanatarakoon vant vektløftergull for Thailand og ga navnet sitt æren. Hun er nemlig overtroisk og ble av en spåkvinne rådet til å finne seg et lengre og heldigere navn om hun ville ha medalje i OL. Hun byttet ut Chanpim Kantatian, som hun egentlig het, og vips så var hun mester. Men det går å løfte tungt med et kort navn også. Dagen etter tok en nordkoreaner med familienavnet O bronse.

Les: Prapawadee Jaroenrattanatarakoon

OLs kunstnernavn

Georgias sandvolleyballspillere var alle brasilianere, og brasilianere skal som kjent ha kunstnernavn. Men så ville de gjerne gi litt respekt til sitt nye hjemland også. Derfor kalte mennene seg Geor og Gia. Kvinnene tok navnene Saka og Rtvelo. Sakartvelo er Georgia på georgisk.

OLs største skuffelse

Liu Xiang
Foto: RUBEN SPRICH / REUTERS

«Fugleredet» summet av forventning da idrettsikonet Liu Xiang skulle løpe forsøksheat på 110 meter hekk. Billettene var blant de mest ettertraktede i hele OL. Men da Liu kom til oppvarming var han så skadet at han knapt kunne gå. Med ansiktet forvridd i smerte gikk han i startblokkene, men etter en tjuvstart måtte han se sannheten i øynene. Folk gråt på tribunen mens han haltet ut uten å ha hoppet over en hekk.

OLs beste ryggdekning

Liu Xiang og basketballkjempen Yao Ming var Kinas aller heteste idrettsutøvere før Beijing-lekene, men ingen av dem kom i nærheten av en medalje. Dermed måtte resten av Kinas tropp ta ansvar, og «røkla» kvitterte med 51 gull, 21 sølv og 28 bronse.

OLs déjà vu

Matthew Emmons
Foto: ISSOUF SANOGO / AFP

130 skudd er ett for mye for rifleskytteren Matthew Emmons. I Aten-OL hadde han gullet i lomma før siste skudd i helmatchfinalen. Det plasserte han på feil blink, og dermed ble han uten medalje. I Beijing skulle han revansjere seg, og han ledet med 3,3 poeng foran siste skudd. Det gikk av før han hadde siktet ferdig, og 4,4 poeng sendte ham ned til fjerdeplass.

OLs reklamekupp

Foran øynene på nær to milliarder TV-seere fikk Li Ning tenne OL-ilden i Beijing. Kinas «turnprins» fikk oppdraget på grunn av sine seks OL-medaljer i 1984, men utstyrsfirmaet hans fikk gratisreklame som var gull verdt. Da Hongkong-børsen åpnet igjen, var Lis firma plutselig verdt 160 millioner kroner mer.

OLs norske suksessgarantister

Andreas Thorkildsen og Olaf Tufte forstår seg på «best når det gjelder». De kom til Beijing som tittelforsvarere og for to tredeler av Norges gullfangst i OL. Tufte sprakk gullnullen for Norge med sitt beste løp på fire år. Noen timer etter at håndballjentene doblet gullfangsten, knuste Thorkildsen konkurrentene i spydfinalen. Han har på fem år tatt to OL-gull, ett EM-gull og to VM-sølv.

Olaf Tufte
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Andreas Thorkildsen tar en bit av gullmedaljen
Foto: Poppe / SCANPIX

OLs dårligste timing

Nina Solheim med sølvet sitt
Foto: David Guttenfelder / AP

Nina Solheim driver med en av idrettene hvor utøveren bare hvert fjerde år har sjansen til å ta steget ut av skyggen og nyte noen øyeblikk i solen. Da hennes dag kom, og hun innfridde med imponerende taekwondosølv, kom hun i skyggen likevel. Finaleplassen ble sikret rett etter Norges OL-gull i håndball, finalen var slutt tre minutter etter at Andreas Thorkildsen vant spydfinalen.

OLs håndballdrama

Vi får ikke mer dramatikk enn vi skaper selv, tenkte Norges overlegne håndballjenter og forærte Sør-Korea tre raske mål som betydde uavgjort i semifinalen seks sekunder før slutt. Gro Hammerseng rushet tvers over banen, mottok avkastet og scoret vinnermålet i siste sekund – eller etter siste sekund? Sør-Korea demonstrerte, protesterte og anket, og først et halvt døgn senere var de blivende gulljentene definitivt finaleklare.

OL-gull i håndball
Foto: Bullit Marquez / AP

OLs seilerdrama

Da masten på 49er-båten til Jonas Warrer og Martin Kirketerp brakk rett før gullseilasen i Qingdao, stjal de en kroatisk båt, kom seg over startlinjen fire sekunder før tidsfristen gikk ut og seilte i grov sjø inn til plasseringen som betydde gull. Så måtte danskene vente i seks dager med protester, anker og appell til Idrettens voldgiftsrett før de omsider kunne feire.

OLs overraskelse

Alexander Dale Oen
Foto: Mark J. Terrill / AP

Alexander Dale Oens sølv på 100 meter bryst var nesten like overraskende som det var gledelig. Sara Nordenstams bronse på 200 meter bryst var like gledelig, men minst dobbelt så overraskende. Da Norge omsider hevdet seg i verdensidretten svømming, var det ikke måte på moro.

OLs pallprotest

Arrangøren fryktet politiske demonstrasjoner mot Kinas brudd på menneskerettighetene under seiersseremoniene, men slik ble det ikke. Eneste politiske markering på pallen kom da skytterne Nino Sulakvadze fra Georgia og Natalia Paderina fra Russland omfavnet hverandre i gjensidig appell om fred mens landene deres kriget mot hverandre.

OLs dårligste tapere

Angel Valodia Matos treffer den svenske dommeren Chakir Chelbat
Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Svenske Ara Abrahamian gikk midt under seiersseremonien og slengte fra seg bronsemedaljen i protest etter at han følte seg bortdømt i bryting. Han oppførte seg iallfall hakket bedre enn cubanske Angel Matos, som i raseri over å bli diskvalifisert tok fram sin ypperste taekwondoteknikk og sparket dommeren i hodet.

OLs konspirasjonsteori

Uansett hvor mange ganger man ser innspurten mellom Michael Phelps og Milorad Cavic på 100 meter butterfly i sakte film, er det vanskelig å forstå at amerikaneren kan ha vært først. Serberne er hellig overbevist om at de ble snytt, og konspirasjonsteoretikerne peker på at det offisielle tidtakersystemet i OL leveres av Omega, som er en av Michael Phelps’ sponsorer.

Michael Pehlps knep seieren foran Cavic
Foto: Greg Baker / AP

OLs oppvaskmøte

Sverige er ett av mange land hvor det venter oppvask og selvransakelse etter sportslig OL-fiasko. I Kenyas friidrettsforbund gikk alarmen da det ble bare gull og bronse på 3000 meter hinder. – Vi må komme til bunns i dette. Vi bommet helt i uttaket, sa generalsekretær David Okeyo da trippelseieren glapp. Kenya hadde vunnet iallfall dobbelt i øvelsen i alle OL de siste 20 årene.

OLs mest troverdige

Tony Andre Hansen og Camiro
Foto: Anne L. Buvik, Hestesport

Endelig en dopingtatt vi kan tro er uskyldig! Gang på gang står dopingtatte utøvere fra ulike nasjoner fram med fast blikk og bedyrer at de ikke har gjort noe galt, at de er utsatt for sabotasje eller laboratoriefeil eller er blitt lurt av en mangelfull etikett. Vi vil så gjerne tro dem, men greier det ikke helt. Den norske OL-deltakeren som avga prøve etter sprangridningen i Hongkong bedyret ingenting. Likevel er vi overbevist: Camiro dopet seg ikke med vilje.

OLs sultneste

Kanskje lot bokseren Dzhakhon Kurbanov seg inspirere av den kjente amerikanske reklamekampanjen «Be like Mike». Men han kopierte ikke Michael Jordan, som var reklamens «Mike». Heller ikke Michael Phelps. Han gjorde som Mike Tyson og tok en bit av motstanderen. Dermed ble det ingen medaljebiting for Dzhakhon, som ble disket og hjemsendt i skam.

OLs høyspenning

Da den høyteknologiske LZR Racer-svømmedrakten ble utviklet, gikk pengene med til å få den til å gli raskt gjennom vannet, ikke på kvalitetssikring av glidelåsene. Verdensrekordene levde farlig hver gang det ble blåst til start i «Vannkuben», men det gjorde svømmerne også. Therese Alshammar var blant dem som fikk løp ødelagt fordi badedrakten revnet rett før start. Federica Pellegrini svømte like godt til verdensrekord iført to badedrakter oppå hverandre, av frykt for at publikum skulle stilles overfor den nakne sannhet.

OLs lettelse

Carolina Klûft
Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Sveriges OL-håp sviktet en etter en, og til sist måtte svenskene reise hjem uten gull. Men den ytterste ydmykelsen slapp de. I OLs aller siste øvelse spilte Island om håndballgullet som ville flyttet Sverige ned til femte- og sisteplass av de nordiske nasjonene på medaljeoversikten. Sverige (0-4-1) endte bak Norge (3-5-2), Danmark (2-2-3) og Finland (1-1-2), men foran Island (0-1-0)

Les: Mot historisk svensk fiasko-OL

OLs turist

Norges skytterpresident Bjørn Jakobsen hadde annet å gjøre den dagen Vegard Berg skjøt OL-finale i 60 skudd liggende. Kong Harald og dronning Sonja var til stede for å følge Bergs kamp for plasseringer, men skytterpresidenten var på utflukt til den kinesiske mur.

OLs selvmål

Lin Miaoke og Yang Peiyi
Foto: Scanpix

Åpningsseremonien var tidenes mest praktfulle, men det mange vil huske er at den lille jenta som tilsynelatende sang så vakkert bare mimet. Den virkelige sangeren var ikke søt nok, forklarte arrangøren, hun er lubben og har skjeve tenner. – Vi må tenke på hvilket inntrykk vi gir av nasjonen, sa en talsmann. Men de burde nok tenkt litt grundigere, for gjennom den uttalelsen opplevde vi vel Kinas stygge side likevel.

OLs adjektiv

– Eksepsjonelle leker, sa IOK-president Jacques Rogge under avslutningsseremonien. Han nekter å gjøre som forgjengeren Juan Antonio Samaranch og rangere olympiske leker opp mot hverandre. Derfor kom det ikke noe «best games ever». Men egentlig burde han vel brukt et superlativ han også. For det Beijing leverte var nok de beste lekene noensinne.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal