Hopp til innhold

Skråblikk på OL

OL handler ikke bare om medaljer, men også om hvem som har lengst navn og troverdige hester.

USAs Mark Warkentin får tak i drikke under mennenes 10 km maratonsvømming

USAs Mark Warkentin får tak i drikke under mennenes 10 km maratonsvømming.

Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP

OLs største navn

Michael Phelps og Usain Bolt dominerte på hver sin arena, Phelps med åtte svømmegull på like mange dager og verdensrekord på sju av distansene. Han er mestvinnende OL-utøver både i ett OL og i karrieren. Bolt lynte inn til tre sprintgull på friidrettsbanen, med fantastiske verdensrekorder i alle tre øvelser. – OLs ikoner, sa IOK-president Jacques Rogge om de to.

Michael Phelps
Foto: AP
Usain Bolt
Foto: DYLAN MARTINEZ / SCANPIX

Les: Phelps tok sitt åttende gull

OLs lengste navn

Prapawadee Jaroenrattanatarakoon.
Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Prapawadee Jaroenrattanatarakoon vant vektløftergull for Thailand og ga navnet sitt æren. Hun er nemlig overtroisk og ble av en spåkvinne rådet til å finne seg et lengre og heldigere navn om hun ville ha medalje i OL. Hun byttet ut Chanpim Kantatian, som hun egentlig het, og vips så var hun mester. Men det går å løfte tungt med et kort navn også. Dagen etter tok en nordkoreaner med familienavnet O bronse.

Les: Prapawadee Jaroenrattanatarakoon

OLs kunstnernavn

Georgias sandvolleyballspillere var alle brasilianere, og brasilianere skal som kjent ha kunstnernavn. Men så ville de gjerne gi litt respekt til sitt nye hjemland også. Derfor kalte mennene seg Geor og Gia. Kvinnene tok navnene Saka og Rtvelo. Sakartvelo er Georgia på georgisk.

OLs største skuffelse

Liu Xiang
Foto: RUBEN SPRICH / REUTERS

«Fugleredet» summet av forventning da idrettsikonet Liu Xiang skulle løpe forsøksheat på 110 meter hekk. Billettene var blant de mest ettertraktede i hele OL. Men da Liu kom til oppvarming var han så skadet at han knapt kunne gå. Med ansiktet forvridd i smerte gikk han i startblokkene, men etter en tjuvstart måtte han se sannheten i øynene. Folk gråt på tribunen mens han haltet ut uten å ha hoppet over en hekk.

OLs beste ryggdekning

Liu Xiang og basketballkjempen Yao Ming var Kinas aller heteste idrettsutøvere før Beijing-lekene, men ingen av dem kom i nærheten av en medalje. Dermed måtte resten av Kinas tropp ta ansvar, og «røkla» kvitterte med 51 gull, 21 sølv og 28 bronse.

OLs déjà vu

Matthew Emmons
Foto: ISSOUF SANOGO / AFP

130 skudd er ett for mye for rifleskytteren Matthew Emmons. I Aten-OL hadde han gullet i lomma før siste skudd i helmatchfinalen. Det plasserte han på feil blink, og dermed ble han uten medalje. I Beijing skulle han revansjere seg, og han ledet med 3,3 poeng foran siste skudd. Det gikk av før han hadde siktet ferdig, og 4,4 poeng sendte ham ned til fjerdeplass.

OLs reklamekupp

Foran øynene på nær to milliarder TV-seere fikk Li Ning tenne OL-ilden i Beijing. Kinas «turnprins» fikk oppdraget på grunn av sine seks OL-medaljer i 1984, men utstyrsfirmaet hans fikk gratisreklame som var gull verdt. Da Hongkong-børsen åpnet igjen, var Lis firma plutselig verdt 160 millioner kroner mer.

OLs norske suksessgarantister

Andreas Thorkildsen og Olaf Tufte forstår seg på «best når det gjelder». De kom til Beijing som tittelforsvarere og for to tredeler av Norges gullfangst i OL. Tufte sprakk gullnullen for Norge med sitt beste løp på fire år. Noen timer etter at håndballjentene doblet gullfangsten, knuste Thorkildsen konkurrentene i spydfinalen. Han har på fem år tatt to OL-gull, ett EM-gull og to VM-sølv.

Olaf Tufte
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Andreas Thorkildsen tar en bit av gullmedaljen
Foto: Poppe / SCANPIX

OLs dårligste timing

Nina Solheim med sølvet sitt
Foto: David Guttenfelder / AP

Nina Solheim driver med en av idrettene hvor utøveren bare hvert fjerde år har sjansen til å ta steget ut av skyggen og nyte noen øyeblikk i solen. Da hennes dag kom, og hun innfridde med imponerende taekwondosølv, kom hun i skyggen likevel. Finaleplassen ble sikret rett etter Norges OL-gull i håndball, finalen var slutt tre minutter etter at Andreas Thorkildsen vant spydfinalen.

OLs håndballdrama

Vi får ikke mer dramatikk enn vi skaper selv, tenkte Norges overlegne håndballjenter og forærte Sør-Korea tre raske mål som betydde uavgjort i semifinalen seks sekunder før slutt. Gro Hammerseng rushet tvers over banen, mottok avkastet og scoret vinnermålet i siste sekund – eller etter siste sekund? Sør-Korea demonstrerte, protesterte og anket, og først et halvt døgn senere var de blivende gulljentene definitivt finaleklare.

OL-gull i håndball
Foto: Bullit Marquez / AP

OLs seilerdrama

Da masten på 49er-båten til Jonas Warrer og Martin Kirketerp brakk rett før gullseilasen i Qingdao, stjal de en kroatisk båt, kom seg over startlinjen fire sekunder før tidsfristen gikk ut og seilte i grov sjø inn til plasseringen som betydde gull. Så måtte danskene vente i seks dager med protester, anker og appell til Idrettens voldgiftsrett før de omsider kunne feire.

OLs overraskelse

Alexander Dale Oen
Foto: Mark J. Terrill / AP

Alexander Dale Oens sølv på 100 meter bryst var nesten like overraskende som det var gledelig. Sara Nordenstams bronse på 200 meter bryst var like gledelig, men minst dobbelt så overraskende. Da Norge omsider hevdet seg i verdensidretten svømming, var det ikke måte på moro.

OLs pallprotest

Arrangøren fryktet politiske demonstrasjoner mot Kinas brudd på menneskerettighetene under seiersseremoniene, men slik ble det ikke. Eneste politiske markering på pallen kom da skytterne Nino Sulakvadze fra Georgia og Natalia Paderina fra Russland omfavnet hverandre i gjensidig appell om fred mens landene deres kriget mot hverandre.

OLs dårligste tapere

Angel Valodia Matos treffer den svenske dommeren Chakir Chelbat
Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Svenske Ara Abrahamian gikk midt under seiersseremonien og slengte fra seg bronsemedaljen i protest etter at han følte seg bortdømt i bryting. Han oppførte seg iallfall hakket bedre enn cubanske Angel Matos, som i raseri over å bli diskvalifisert tok fram sin ypperste taekwondoteknikk og sparket dommeren i hodet.

OLs konspirasjonsteori

Uansett hvor mange ganger man ser innspurten mellom Michael Phelps og Milorad Cavic på 100 meter butterfly i sakte film, er det vanskelig å forstå at amerikaneren kan ha vært først. Serberne er hellig overbevist om at de ble snytt, og konspirasjonsteoretikerne peker på at det offisielle tidtakersystemet i OL leveres av Omega, som er en av Michael Phelps’ sponsorer.

Michael Pehlps knep seieren foran Cavic
Foto: Greg Baker / AP

OLs oppvaskmøte

Sverige er ett av mange land hvor det venter oppvask og selvransakelse etter sportslig OL-fiasko. I Kenyas friidrettsforbund gikk alarmen da det ble bare gull og bronse på 3000 meter hinder. – Vi må komme til bunns i dette. Vi bommet helt i uttaket, sa generalsekretær David Okeyo da trippelseieren glapp. Kenya hadde vunnet iallfall dobbelt i øvelsen i alle OL de siste 20 årene.

OLs mest troverdige

Tony Andre Hansen og Camiro
Foto: Anne L. Buvik, Hestesport

Endelig en dopingtatt vi kan tro er uskyldig! Gang på gang står dopingtatte utøvere fra ulike nasjoner fram med fast blikk og bedyrer at de ikke har gjort noe galt, at de er utsatt for sabotasje eller laboratoriefeil eller er blitt lurt av en mangelfull etikett. Vi vil så gjerne tro dem, men greier det ikke helt. Den norske OL-deltakeren som avga prøve etter sprangridningen i Hongkong bedyret ingenting. Likevel er vi overbevist: Camiro dopet seg ikke med vilje.

OLs sultneste

Kanskje lot bokseren Dzhakhon Kurbanov seg inspirere av den kjente amerikanske reklamekampanjen «Be like Mike». Men han kopierte ikke Michael Jordan, som var reklamens «Mike». Heller ikke Michael Phelps. Han gjorde som Mike Tyson og tok en bit av motstanderen. Dermed ble det ingen medaljebiting for Dzhakhon, som ble disket og hjemsendt i skam.

OLs høyspenning

Da den høyteknologiske LZR Racer-svømmedrakten ble utviklet, gikk pengene med til å få den til å gli raskt gjennom vannet, ikke på kvalitetssikring av glidelåsene. Verdensrekordene levde farlig hver gang det ble blåst til start i «Vannkuben», men det gjorde svømmerne også. Therese Alshammar var blant dem som fikk løp ødelagt fordi badedrakten revnet rett før start. Federica Pellegrini svømte like godt til verdensrekord iført to badedrakter oppå hverandre, av frykt for at publikum skulle stilles overfor den nakne sannhet.

OLs lettelse

Carolina Klûft
Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Sveriges OL-håp sviktet en etter en, og til sist måtte svenskene reise hjem uten gull. Men den ytterste ydmykelsen slapp de. I OLs aller siste øvelse spilte Island om håndballgullet som ville flyttet Sverige ned til femte- og sisteplass av de nordiske nasjonene på medaljeoversikten. Sverige (0-4-1) endte bak Norge (3-5-2), Danmark (2-2-3) og Finland (1-1-2), men foran Island (0-1-0)

Les: Mot historisk svensk fiasko-OL

OLs turist

Norges skytterpresident Bjørn Jakobsen hadde annet å gjøre den dagen Vegard Berg skjøt OL-finale i 60 skudd liggende. Kong Harald og dronning Sonja var til stede for å følge Bergs kamp for plasseringer, men skytterpresidenten var på utflukt til den kinesiske mur.

OLs selvmål

Lin Miaoke og Yang Peiyi
Foto: Scanpix

Åpningsseremonien var tidenes mest praktfulle, men det mange vil huske er at den lille jenta som tilsynelatende sang så vakkert bare mimet. Den virkelige sangeren var ikke søt nok, forklarte arrangøren, hun er lubben og har skjeve tenner. – Vi må tenke på hvilket inntrykk vi gir av nasjonen, sa en talsmann. Men de burde nok tenkt litt grundigere, for gjennom den uttalelsen opplevde vi vel Kinas stygge side likevel.

OLs adjektiv

– Eksepsjonelle leker, sa IOK-president Jacques Rogge under avslutningsseremonien. Han nekter å gjøre som forgjengeren Juan Antonio Samaranch og rangere olympiske leker opp mot hverandre. Derfor kom det ikke noe «best games ever». Men egentlig burde han vel brukt et superlativ han også. For det Beijing leverte var nok de beste lekene noensinne.

Sportsnyheter

Britain Soccer League Cup

Liverpool-kapteinen i tårer etter «juniorbragd» – Chelsea hudflettes av ekspertene

Kaptein Virgil van Dijk og et juniorpreget Liverpool vant ligacupen etter et nervedrama av de sjeldne søndag. Da seieren var et faktum, kom tårene hos kapteinen.

Siste nytt

 • 15 år gammel rallyfører døde på New Zealand

  En 15 år gammel rallyfører og kartleseren hans mistet livet da de kjørte av veien og havnet i en elv under et sprintrally nord på New Zealand.

  Politiet sier bilen til Brooklyn Horan (15) og Tyson Jemmett (35) skled på en grusvei i Paparoa nordvest for landets største by Auckland. Rallybilen og de to om bord havnet uti en elv der vannføringen var høy på grunn av regn.

  Aldersgrensen for å ta førerkort på New Zealand er 16 år, men yngre utøvere kan få lisens til å drive motorsport på lukket bane eller stengte veier på visse betingelser. Motorsport New Zealand sier de utsteder juniorlisenser til utøvere mellom 12 og 15 år.

  (NTB)

 • Haugan to hundredeler unna pallen – Kristoffersen skuffet

  Timon Haugan ble beste nordmann i slalåmrennet i California med fjerdeplass. Han var to hundredeler fra tredjeplassen.

  Selv om det ikke ble pallplass, var Viaplay-kommentator Kjetil André Aamodt imponert over 27-åringen.

  – Han er i toppslag og har vært det hele sesongen. Han leverer igjen – denne gangen i California, sa Aamodt da Haugan kjørte i mål.

  Manuel Feller, som leder slalåmcupen, tok sin fjerde slalåmseier for sesongen. Han kjørte seg opp fra tredjeplass etter første omgang og seiret foran franske Clément Noël og tyske Linus Strasser.

  Henrik Kristoffersen var på 5.-plass etter første omgang, men leverte ingen topp finaleomgang og måtte nøye seg med 8.-plass.

  – Ingen god dag på jobben for Kristoffersen i paradegrenen, sa Aamodt.

  – Rufsete, slo Viaplay-kollega Kjetil Jansrud fast.

  Atle Lie McGrath leverte for annen dag på rad beste omgangstid i finalen. Han kjørte seg opp fra 27.- til 12.-plass.

  (NRK / NTB)

  WCup Mens Slalom Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Ny seier for Lilleberg og Lightning

  Emil Martinsen Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tok en ny sterk borteseier da New Jersey Devils ble slått 4-1 søndag.

  Dermed har laget etter tre strake tap slått tilbake med to seirer på like mange dager, begge i New York-området. Lørdag ble Islanders slått.

  Lilleberg spilte 16.56 minutter. Han var ikke på isen ved noen av de fire scoringene i kampen. Han sonet en utvisning tidlig i 3. periode for å ha spilt pucken over vantet.

  Lightning ligger i øyeblikket an til å få wildcardplass til sluttspillet.

  (NTB)

  Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal