Hopp til innhold

Skistad trodde hun røk ut - parkerte svenskene med monsterspurt

Kristine Stavås Skistad var raskest av alle i fredagens sprint i prøve-VM i Trondheim og tok sin første verdenscupseier for sesongen.

Skistad

– Det er kjempegøy. Det var godt å slå de svenskene nå, sier Skistad til NRK etter målgang.

Skistad var sterkest i spurten mot svenskene Linn Svahn og Emma Ribom.

– Hun er kald i hodet. Det er imponerende at hun stikker av med seieren til slutt, sier NRKs langrennsekspert Therese Johaug.

Målfoto måtte til for å skille Ribom, Svahn og Skistad i fredagens sprint i fri teknikk. Dermed måtte Norges fremste sprinter vente og se om tiden var god nok.

Skistad hadde hundredelene på sin side og 24-åringen kunne juble for karrierens sjette enkeltseier i verdenscupen.

Svahn ble nummer to, 15 hundredeler bak Skistad, mens Ribom tok tredjeplassen, kun ett hundredel bak lagvenninne Svahn.

Kristine Stavås Skistad

Kristine Stavås Skistad viste seg fra sin beste side i Granåsen.

Foto: NTB

– Var sikker på at det skulle ryke

Etter Skistads semifinale var det langt ifra sikkert at dette ville bli en jubeldag for sprinteren fra Konnerud.

Skistad havnet som nummer tre i sitt heat, bak Ribom og Svahn, og fryktet for finaleplassen.

– Det var flaks at jeg kom videre der.

Hvordan var det å stå og vente på den avgjørelsen der?

Det var ikke noe gøy. Jeg var sikker på at det skulle ryke der, så når jeg fikk en ny mulighet måtte jeg gripe den, sier Skistad.

Hva lærte du av det i semifinalen, så det ikke skulle skje i finalen?

– Jeg skjønte at jeg måtte være nummer tre ned bakken, men nå løste jeg egentlig det dårlig i finalen også. Jeg må hjem og justere meg til neste år.

Også Lotta Udnes Weng kvalifiserte seg til finalen på tid, etter å ha havnet som nummer tre i sitt semifinaleheat. Hun var aldri i nærheten i finalen og havnet sist, over ni sekunder bak Skistad.

Ny Klæbo-seier

Det ble norsk jubel også blant herrene. Fem av seks finalister var norske og ingen klarte å tukte Johannes Høsflot Klæbo i sin egen hjemby.

Johannes Høsflot Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo har vunnet ni av de ti siste sprintkonkurransene i verdenscupen. Norsk herrelangrenn står med 16 strake seirer (alle distanser) på dette nivået.

Foto: NTB

For andre gang på rad vant Klæbo en verdenscupsprint.

– Han har nærmest lekt med konkurrentene. Han er kongen av langrenn for tiden, sa NRKs ekspert Torgeir Bjørn etter å ha sett en suveren Klæbo gå i mål.

– Det smaker godt. Det er selvfølgelig deilig å få det til og lykkes, sier Klæbo til NRK.

Franskmannen Lucas Chanavat tok 2.-plassen, mens Harald Østberg Amundsen overrasket og tok den siste pallplassen. Det var distanseløperens beste sprintplassering på dette nivået.

Les også NRK-ekspert hoderystende: – Få den mannen ut av løypa!

Chappaz

Svensk dominans

Johaug trakk frem Linn Svahn og Jessie Diggins som favoritter før finalen.

Svenskene har nemlig vunnet samtlige verdenscuprenn med unntak av ett denne sesongen, da Jessie Diggins seiret på 10-kilometeren i Gällivare.

Emma Ribom har sikret svensk seier i sesongens to første sprintrenn. Begge ganger var Skistad på pallen (2.-plass sist i Östersund).

Fredagens seier var dermed den første verdenscupseieren for de norske kvinnene denne sesongen.

– Det var veldig på tide å slå svenskene. Det føles kjempebra, sier Skistad.

Skistad har selv sagt at hun dyrker den norsk-svenske rivaliseringen, og derfor smaker det ekstra godt at det er akkurat de som slås i spurten.

– Det var viktig å slå de. Jeg har slitt litt med svenskene denne sesongen. De var sterke i dag også, så jeg måtte grave skikkelig, sier hun videre.

Pallen (fra venstre) 2. plass svenske Linn Svahn, 1. plass norske Kristine Stavås Skistad og 3. plass svenske Emma Ribom på podiet etter fredagens verdenscupsprint.

Pallen (fra venstre) 2. plass svenske Linn Svahn, 1. plass norske Kristine Stavås Skistad og 3. plass svenske Emma Ribom på podiet etter fredagens verdenscupsprint.

Foto: NTB

Tolv norske løpere til start

Som arrangørland kunne Norge stille med hele tolv løpere til start. Det er det dobbelte av hva Norge vanligvis har i verdenscupen.

Mathilde Myhrvold ble tredje beste norske kvinne i fredagens sprint, da hun røk i semifinalen. Ane Stenseth Appelkvist, Anne Kjersti Kalvå og Maria Hartz Melling røk ut i kvartfinalen.

Helgens konkurranser fungerer som et prøve-VM for VM i Trondheim 2025. Løpene er samtidig en del av verdenscupen.

Siste nytt

  • Gulliksen usikker før den svenske cupfinalen

    Tobias Gulliksen måtte stå over Djurgårdens 1-0-seier over Gais grunnet en skade i kneet søndag kveld. Dermed står cupfinalen i fare for nordmannen.

    – Det har litt bedre, men vi får se. Kneet er hovent, så vi sjekker i morgen, sa han til Aftonbladet.

    Gulliksen var ikke med i kamptroppen etter at han pådro seg en skade. Allerede er det duket for cupfinale mot Erik Botheims Malmö.

    Europa conference leauge 2023/2024 : Bodø/Glimt - Ajax (1-2 e.e.o.)
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal