Hopp til innhold

Løfshus: – Vi ble anholdt av russisk politi

Landslagsledelsen og de norske skismørerne møter kraftig motstand under oppholdet sitt i OL-byen Sotsji. Onsdag ble de anholdt av russisk sikkerhetspoliti, forteller landslagssjefen.

Video Støtteapparatet arrestert i Sotsji

VIDEO: Landslagsledelsen og de norske skismørerne ble anholdt av russisk sikkerhetspoliti.

Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus forteller at han og det norske smøreteamet ble anholdt av russisk politi onsdag.

– Etter lunsj tok en gjeng russiske politifolk tak i oss, kjørte oss bort og dro oss inn på et rom for avhør, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

Søndag kom en norsk delegasjon på 10 mann til Sotsji. Der var det meningen at de skulle teste langrennsski og skismurning i anlegget som skal brukes i 2014.

Men onsdag morgen var de norske ennå ikke sluppet innenfor sperringene. Det gjør derimot de russiske lederne og smørerne.

– De gjør det ikke enkelt for oss. Dette virker som ren sabotasje. Det virker som om de har bestemt seg for å ødelegge for oss, sa en frustrert Løfshus onsdag formiddag.

Bare timer senere befant Løfshus og landslagets smørere seg i avhør hos myndighetene, ifølge landslagssjefen.

– Vi prøvde å komme oss inn bakveien og over et gjerde for å få testa noen ski i løypa. Men det gikk ikke lang tid før vi ble stoppa av russisk politi, sier Løfshus.

Beslagla norsk utstyr

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg raser når han får høre at norske skismørere nektes å teste forholdene i OL-løypene russiske i Sotsji.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Nordmennene kom ikke særlig langt med et desperat testforsøk i løypene. Det gjorde de heller ikke med viktig medbrakt utstyr på vei opp til området.

– I morges beslagla de også en del meteorologiutstyr som vi bruker for å gjøre værobservasjoner. Det måtte vi sette igjen i heishuset på vei opp til toppen av løypa, sier Løfshus.

– Dette er jo bare en parodi på et arrangement som skal skje om to år, legger han til.

IOC-Heiberg: – Dette kan vi ikke finne oss i

IOC-medlem Gerhard Heiberg raser når han får høre at nordmennene ikke får bruke løypene på lik linje med russiske idrettsutøvere.

– Jeg reagerer meget sterkt på at de blir nekta å bruke løypene. Alle skal behandles likt. Dette kan vi ikke finne oss i, sier Heiberg.

Også i slutten av januar fikk det norske smøreteamet nei til å teste ski i OL-løypene i Sotsji. Begrunnelsen var at området betegnes som en anleggsplass. Samtidig arrangerte russerne selv nasjonalt mesterskap i løypene.

Senere ombestemte russerne seg, og nordmennene fikk likevel teste forholdene.

Nå har Heiberg inntrykk av at russerne gjør seg vanskelige igjen.

– Jeg reagerer på at dette skjer igjen fordi vi ble enige ved forrige anledning. Alt skulle være i orden. Alle skulle behandles likt. Nå forstår jeg at vi var tilbake der vi var før, sier Heiberg.

VIDEO FRA ARKIVET: OL-anleggene i strengt bevoktede Sotsji vokser frem

Video OL-anleggene vokser frem

OL-anleggene vokser frem

Ikke bare nordmenn

Nå vil Heiberg på nytt gjøre grep for å få slutt på russernes strenge Sotsji-regler.

– Nå tar vi dette opp med organisasjonskommitéen i Sotsji, og sier at vi ikke kan finne oss i dette. Hvis det ikke fører gjennom vil vi gå høyere i det politiske hierarki i Russland, slik at vi får slutt på denne forskjellsbehandlingen, sier Heiberg.

– Vidar Løfshus fortalte litt flirende at hele den norske delegasjonen ble i dag anholdt av russisk politi, og måtte inn til avhør. Hvordan reagerer du på det?

– Jeg må flire litt jeg også. Bakgrunnen for dette kjenner jeg ikke til. Jeg må vite mer om bakgrunnen for dette før jeg kan svare på det, sier Heiberg lettere opprørt.

Men norske team er ikke de eneste som har fått utfordringer med å bevege seg i russisk OL-snø, ifølge IOC.

– En rekke andre nasjoner har også klaget til oss, og sagt at de har hatt akkurat de samme problemene i Sotsji. Vi vil ta det opp igjen, og igjen. Dette må vi få hull på, avslutter Heiberg.

Saken fortsetter!

Video Nektet tilgang til å teste ski i OL-løypene

Norges smøreteam ble nektet å teste Sotsji-løypene i januar. Etter press fra IOC ble de plutselig tillatt å bevege seg i området, to år før OL er i gang.

Foto: Nyhetsspiller

Strengt

Skismurning er for lengst blitt en egen vitenskap, og de som følger med i langrennssporten vet hvor viktig det er at skiene fungerer.

Uten gode ski er det ikke mulig å ta medaljer i mesterskap og internasjonale konkurranser.

Det så vi senest sist helg under verdenscuprennene i Polen. Det er heller ingen hemmelighet at de norske hadde gode ski under suksessmesterskapet i Holmenkollen sist vinter.

Slikt gir utslag på medaljestatistikken. Da visste smørerne akkurat hva som ventet dem da mesterskapet startet.

– Nekter oss kunnskap

Denne gangen er ikke livet riktig like enkelt. Det ser ut som om russerne gjør det meste for på skaffe seg fortrinn foran mesterskapet på hjemmebane.

– Vi kan bare stå på utsiden å se inn. Dette blir nesten verre og verre for hver dag som går. Alt handler om å stenge konkurrentene ut. De nekter oss kunnskap. Dette er Russland på sitt verste, sier Løfshus.

Meldinger på sosiale medier forteller om en frustrert norsk delegasjon, men de prøver å improvisere så godt de kan.

– Tirsdag oppholdt vi oss i alpinbakken i stedet, selv om vi to ganger ble forsøkt kasta ut derfra også. Vi har lagt ned mye ressurser på dette. Da er det synd at det skal være slik som dette, sier Løfshus.

Siste nytt

  • Casper Ruud briljerte i Madrid

    Casper Ruud herjet med briten Cameron Norrie på rødgrusen i 3. runde av Madrid Open i tennis. Det var hans 31. seier for året.

    Snarøya-mannen er med god margin spilleren med flest enkeltseirer på ATP-touren så langt i år. Han har fem flere enn Jannik Sinner på 2.-plass.

    Mandag var Ruud klart best så å si hele veien. Han nedsablet Norrie med sifrene 6-2, 6-4 og revansjerte Australian Open-exiten fra januar. Den gang vant briten 3-1 i sett.

    Senere i uken skal Ruud opp mot Felix Auger-Aliassime fra Canada i åttedelsfinalen.

    Nylig tok 25-åringen sin største seier i karrieren ved å vinne ATP500-turneringen i Barcelona. Alle hans ti første ATP-titler kom på 250-nivået.

    Nå sikter Ruud seg inn på ATP1000-suksess i Madrid.

    (NTB)

    Zu-fKyPYJV4
    Foto: Reuters
  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • Rubiales benekter uregelmessigheter rundt Saudi-avtale

    Den tidligere spanske fotballpresidenten Luis Rubiales benekter å ha gjort noe galt i forbindelse med at den nasjonale supercupen ble lagt til Saudi-Arabia.

    Det forteller Rubiales til reportere etter å ha vitnet i et rettsmøte om saken i Madrid mandag.

    – Det jeg fastholder, og som jeg alltid vil fastholde, er at jeg er overbevist om at saken vil vise at ingen penger er blitt mottatt på noen uregelmessig måte, sier Rubiales.

    Påtalemyndigheten har innledet korrupsjonsetterforskning i saken. Rubiales er mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med avtalen som ble inngått med Saudi-Arabia i 2019.

    Rubiales er også tiltalt for seksuelt overgrep etter det mye omtalte kysset etter VM-finalen i fjor sommer. (NTB)

    9wChGEe-VpU
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal