Skiskytterstjerner mister bonuser etter festing og hærverk

Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø blir trukket bonuser og stipend på inntil 100.000 kroner.

Svendsen og Bø

FIKK REFS: Emil Hegle Svendsen (t.v.) og Tarjei Bø fikk sammen med Johannes Thingnes Bø bøter og advarsel etter festingen og hærverket i mars.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding ved 11.00-tiden torsdag formiddag.

Det er Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø som blir straffet for utenomsportslige hendelser under verdenscuphelgen i Pokljuka i mars.

– De tre løperne brøt forbundets etiske retningslinjer gjennom uakseptabel oppførsel og hærverk i beruset tilstand, heter det i pressemeldingen.

– Begikk hærverk

Nettavisen har fått tak i e-posten som skal ha blitt sendt til skiskytterlandslaget i etterkant av episoden.

«Bakgrunnen for dette (advarselen, journ. anm.) er at de var ute på byen på torsdagen under verdenscupen i Pokljuka, drakk alkohol, badet i sjøen og begikk hærverk ved å tappe luften ut av dekkene til ulike nasjoner og serviceteam utenfor hotellet», heter det i e-posten, ifølge Nettavisen.

Politiet i Bled i Slovenia har tidligere bekreftet overfor NRK.no at det ikke ble levert inn noen politianmeldelse mot de norske skiskytterne den aktuelle uken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nordby

LEDERNE: Sportssjef Per Arne Botnan (f.v.) og landslagstrener Espen Nordby Andersen. Her sammen med Frode Bukkvoll, som trener landslaget for syns- og bevegelseshemmede.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Kan ikke tolerere det

Sportssjef Per Arne Botnan sier til NRK.no at beløpet på 100.000 kroner gjelder for hver enkelt utøver.

– Det er en betydelig sum. Men vi synes det er alvorlig. Det handler om vårt omdømme og det er viktig med tanke på våre samarbeidspartnere. Vi ønsker ikke slike episoder, sier Botnan.

– Hva sier løperne?

– De har ikke samme syn på saken. De mener det er guttestreker, og hadde de gjort det hjemme, hadde det kanskje vært det. Men her snakker vi om verdenscupsammenheng, og da blir det noe annet enn guttestreker, sier Botnan.

– Er det ikke lov for utøvere å ta en fest av og til?

– Jo, for all del. Vi har ingen nulltoleranse når det gjelder alkohol. Så hvis de hadde tatt en øl og dratt hjem og lagt seg, hadde ingen merket noe. Men kombinasjonen av mye alkohol og tingene som skjer i etterkant, gjør at vi ikke kan tolerere det, sier Botnan.

«Vil bli en grundig gjennomgang»

Botnan sa først til Dagbladet at episoden skal ha skjedd under verdenscuphelgen i Pokljuka i Slovenia i tidsrommet 6.- til 9. mars.

Det er første gang sportssjefen sender en slik advarsel, ifølge ham selv.

«Dette er klare brudd på løperkontrakt og forbundets etiske retningslinjer. Det vil bli en grundig gjennomgang av forbundets etiske retningslinjer, omdømmebygging, sponsorater m.m. i forbindelse med nye løperkontrakter», heter det i e-posten.

Svenske biler utsatt

Sportssjef Botnan opplyser at det blant annet skal ha vært svenske og østerrikske biler som ble utsatt for hærverket.

Den svenske landslagssjefen Kent Norell sier til Expressen at han tror episoden var en «pracitcal joke» og beskriver hærverket som «harmløst».

– Dette er ikke noe problem, sier Norell.

NRK.no har ikke lykkes å komme i kontakt med de aktuelle løperne torsdag.

Siste nytt

 • Utslått på 400 meter i VM

  Henrik Christiansen startet svømme-VM med 400 meter fri natt til søndag, men det gikk ikke helt som ønsket i bassenget i Sør-Korea. Nordmannen ble bare nummer seks i det femte heatet, og med den 10. beste tiden tok han seg ikke til finalen. Tiden var 3.46,99.

  – Det var kjedelig. Jeg ville svømme mye fortere og det kjentes ikke bra. Under løpet kjente jeg at det ikke var noe superløp, og det er seks tideler over pers. De tidelene trengte jeg for finale. Det er veldig surt, sier han til SVT.

  Christiansen svømmer også 800m fri og 1500m fri i VM. Heller ikke Tomoe Hvas tok seg til finalen på 50 meter butterfly i natt.

  Henrik Christiansen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Ingebrigtsen VM-klar etter «pers»

  Henrik Ingebrigtsen satte personlig rekord på 5000 meter med 13:15.38 under et stevne i Heusden i Belgia lørdag. Han forbedret sin egen rekord fra 13:16.97.

  Tiden er over 13 sekunder bak lillebror Jakobs norske rekord, som ble satt i London lørdag.

  Henrik Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Norske medaljer i U20-EM

  Pål Haugen Lillefosse vant gull i stav i U20-EM i svenske Borås lørdag. Lillefosse var den eneste som gikk over 5.41 og vant dermed sitt andre EM-gull. 18-åringen vant også U18-EM i fjor. I tillegg kom Markus Rooth på tredjeplass i tikamp.

  Norgesmesterskapet i friidrett 2016.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal