Hopp til innhold

Skipresidenten krever beklagelse av NRK

Skipresident Erik Røste kalte i dag inn til pressekonferanse og kritiserte kraftig NRKs behandling av den finske dokumentaren «Når heltene lyver».

Skipresident Erik Røste innkalte til pressekonferanse der han kom med skarp kritikk av NRK i forbindelse dokumentarfilmen «Når helter lyver». - Vi reagerer kraftig når NRK på en useriøs og overfladisk måte setter spørsmålstegn ved vår troverdighet, sier skipresidenten.

Skipresident Erik Røste kritiserer NRK for dårlig dømmekraft. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas avviser at hans engasjement ga kilden ekstra tyngde.

Den finske dokumentarskaperen Arto Halonen hevder å ha en kilde godt inne i norsk langrennssport, og denne kilden hevder ifølge dokumentaren at det har vært like mye doping i norsk som i finsk skisport.

Dokkumentaren ble sendt på NRK2 lørdag kveld.

«Vår kilde, som hadde en nøkkelrolle i det norske langrennslaget, sa at dopinghistorien i langrenn er lik i Norge, Sverige og Finland. Han la til at hvis sannheten om den norske suksessen kom ut, ville det ikke vært noen vinnere, bare tapere.» Slik ble den anonyme kilden sitert i dokumentaren. Påstanden vakte sterke reaksjoner.

– Det finnes overhodet ingen ting i miljøet fra 90-tallet, men vi er nødt til å vite hvem som kommer med beskyldningene for å kommentere det. Anonyme, feige kilder er umulige å forsvare seg mot, sa Thomas Alsgaard.

«Useriøst og overflatisk»

I dag kalte skipresident Erik Røste inn til pressekonferanse på Lillehammer.

– Grunnen er for å markere svært tydelig at vi ikke finner oss i måten NRK har behandlet den finske dokumentaren på, sa Røste.

Han mener NRK «på en useriøs og overflatisk måte stiller spørsmålstegn» ved Skiforbundets troverdighet.

– Vi synes NRK har vist dårlig dømmekraft i forhold til måten de har håndtert forhåndsomtalen av den finske dokumentaren på. De har ensidig brukt én anonym kilde, som ikke har kommet med noen dokumenterte påstander, bare generell kritikk. Det kan vi ikke forholde oss til, sier Røste til NRK.

– Dette synes vi er alvorlig.

Mener Bjerkaas legitimerer kilden

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas forklarte torsdag kveld hvorfor NRK valgte å sende den omstridte dokumentaren.

Da sa Bjerkaas også at han vet hvem den norske kilden er.

– For at vi skal kunne publisere disse påstandene som har vært hevdet før, har vi gjort en sjekk på tre punkter. Finnes det en kilde? Svaret er ja. Er det en kilde som kan ha relevant kunnskap? Svaret er ja. Er kilden sitert korrekt? Svaret på det er også ja. Da publiserer vi dokumentaren, forklarte Bjerkaas.

Vet du hvem kilden er?

– Jeg vet hvem kilden er, bekreftet kringkastingssjefen.

Erik Røste mener at Bjerkaas med dette langt på vei legitimerer kilden og setter NRKs troverdighet opp mot Skiforbundets. Røste sier han håper NRK sitter med en svært flau smak i munnen.

– Mener Bjerkaas det er god journalistisk etikk å fremsette alvorlige påstander basert på kun én eneste anonym kilde, som man ikke engang kontrollerer troverdigheten til, for så å overlate til de anklagede å bevise sin uskyld?, undrer Røste.

– Jeg forventer på vegne av norsk skisport og på vegne av de løperne fra 90-tallet at Bjerkaas selv beklager NRKs vurderinger, avslutter skipresidenten.

Bjerkaas: Basert på presseetisk forsiktighet

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas er ikke enig i kritikken.

Foto: NRK

Bjerkaas er ikke enig i at hans engasjement gir kilden mer troverdighet.

– Mitt engasjement er basert på presseetisk forsiktighet. Når det fremkommer sånne påstander, må vi gi anledning til imøtegåelse, og vi må gjøre ekstra arbeid med å sikre oss at den anonyme kilden finnes, som det blir påstått i filmen. Det var bakgrunnen for mitt engasjement, sier Bjerkaas til NRK.

Røste kritiserer at NRK har latt det være opp til filmskaperen å vurdere kildens troverdighet.

– Burde du ha gjort en troverdighetsvurdering av kilden?

– Da ville jeg ha måttet ta standpunkt til hele kildegrunnlaget og kildearbeidet i filmen. Etter min vurdering går det utover det vi kan ta på oss når vi sender denne type dokumentarer, svarer Bjerkaas.

Noen unnskyldning får ikke skipresidenten i kveld.

Siste nytt

 • Doubletap for Casper Ruud i Acapulco - Eubanks venter i singel

  Casper Ruud og amerikaneren William Blumberg røk på et klart tap i 1. runde av ATP-turneringen i double i Acapulco natt til tirsdag.

  Nordmannen og Blumberg er allerede ute av turneringen etter 3-6, 2-6 for mexicaneren Santiago Gonzalez og briten Neal Skupski.

  Ruud og Blomberg tok seg sist helg til semifinalen i doubleturneringen i Los Cabos i Mexico. Der tapte de for Jordan Thompson og Max Purcell, som senere også vant finalen.

  Enda viktigere for Casper Ruud i Acapulco er nok den individuelle i ATP 500-turneringen i den mexicanske feriebyen. Casper Ruud møter amerikaneren Chris Eubanks i 1. runde natt til onsdag. (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
 • United-assistent klar for amerikansk klubb

  Eric Ramsay, en av assistentene til Erik ten Hag, forlater Manchester United. Det bekrefter klubben i en pressemelding mandag kveld.

  Ramsay skal ta over som hovedtrener for den amerikanske klubben Minnesota United.

  Ramsay har vært i Manchester United siden 2021 og ble hentet til klubben av daværende manager Ole Gunnar Solskjær.

  Ramsay Ten Hag
  Foto: Reuters
 • Girona gjenopptok Real Madrid-jakten etter tung rekke

  Brasilianske Savio scoret to ganger på overtid da Girona fant tilbake til vinnersporet i spansk fotball med 3-0 over Rayo Vallecano mandag.

  Girona har vært den store overraskelsen i La Liga denne sesongen. Lenge holdt askeladden følge med Real Madrid i gullkampen.

  Men på de siste tre kampene stod imidlertid Girona med én uavgjort og to tap.

  Seieren mandag betyr at tabelltoer Girona nå er seks poeng bak ligaleder Real Madrid. Ned til Barcelona på plassen bak skiller det to poeng.

  9tyX7hqm5X4
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal