Hopp til innhold

Skipresidenten krever beklagelse av NRK

Skipresident Erik Røste kalte i dag inn til pressekonferanse og kritiserte kraftig NRKs behandling av den finske dokumentaren «Når heltene lyver».

Skipresident Erik Røste innkalte til pressekonferanse der han kom med skarp kritikk av NRK i forbindelse dokumentarfilmen «Når helter lyver». - Vi reagerer kraftig når NRK på en useriøs og overfladisk måte setter spørsmålstegn ved vår troverdighet, sier skipresidenten.

Skipresident Erik Røste kritiserer NRK for dårlig dømmekraft. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas avviser at hans engasjement ga kilden ekstra tyngde.

Den finske dokumentarskaperen Arto Halonen hevder å ha en kilde godt inne i norsk langrennssport, og denne kilden hevder ifølge dokumentaren at det har vært like mye doping i norsk som i finsk skisport.

Dokkumentaren ble sendt på NRK2 lørdag kveld.

«Vår kilde, som hadde en nøkkelrolle i det norske langrennslaget, sa at dopinghistorien i langrenn er lik i Norge, Sverige og Finland. Han la til at hvis sannheten om den norske suksessen kom ut, ville det ikke vært noen vinnere, bare tapere.» Slik ble den anonyme kilden sitert i dokumentaren. Påstanden vakte sterke reaksjoner.

– Det finnes overhodet ingen ting i miljøet fra 90-tallet, men vi er nødt til å vite hvem som kommer med beskyldningene for å kommentere det. Anonyme, feige kilder er umulige å forsvare seg mot, sa Thomas Alsgaard.

«Useriøst og overflatisk»

I dag kalte skipresident Erik Røste inn til pressekonferanse på Lillehammer.

– Grunnen er for å markere svært tydelig at vi ikke finner oss i måten NRK har behandlet den finske dokumentaren på, sa Røste.

Han mener NRK «på en useriøs og overflatisk måte stiller spørsmålstegn» ved Skiforbundets troverdighet.

– Vi synes NRK har vist dårlig dømmekraft i forhold til måten de har håndtert forhåndsomtalen av den finske dokumentaren på. De har ensidig brukt én anonym kilde, som ikke har kommet med noen dokumenterte påstander, bare generell kritikk. Det kan vi ikke forholde oss til, sier Røste til NRK.

– Dette synes vi er alvorlig.

Mener Bjerkaas legitimerer kilden

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas forklarte torsdag kveld hvorfor NRK valgte å sende den omstridte dokumentaren.

Da sa Bjerkaas også at han vet hvem den norske kilden er.

– For at vi skal kunne publisere disse påstandene som har vært hevdet før, har vi gjort en sjekk på tre punkter. Finnes det en kilde? Svaret er ja. Er det en kilde som kan ha relevant kunnskap? Svaret er ja. Er kilden sitert korrekt? Svaret på det er også ja. Da publiserer vi dokumentaren, forklarte Bjerkaas.

Vet du hvem kilden er?

– Jeg vet hvem kilden er, bekreftet kringkastingssjefen.

Erik Røste mener at Bjerkaas med dette langt på vei legitimerer kilden og setter NRKs troverdighet opp mot Skiforbundets. Røste sier han håper NRK sitter med en svært flau smak i munnen.

– Mener Bjerkaas det er god journalistisk etikk å fremsette alvorlige påstander basert på kun én eneste anonym kilde, som man ikke engang kontrollerer troverdigheten til, for så å overlate til de anklagede å bevise sin uskyld?, undrer Røste.

– Jeg forventer på vegne av norsk skisport og på vegne av de løperne fra 90-tallet at Bjerkaas selv beklager NRKs vurderinger, avslutter skipresidenten.

Bjerkaas: Basert på presseetisk forsiktighet

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas er ikke enig i kritikken.

Foto: NRK

Bjerkaas er ikke enig i at hans engasjement gir kilden mer troverdighet.

– Mitt engasjement er basert på presseetisk forsiktighet. Når det fremkommer sånne påstander, må vi gi anledning til imøtegåelse, og vi må gjøre ekstra arbeid med å sikre oss at den anonyme kilden finnes, som det blir påstått i filmen. Det var bakgrunnen for mitt engasjement, sier Bjerkaas til NRK.

Røste kritiserer at NRK har latt det være opp til filmskaperen å vurdere kildens troverdighet.

– Burde du ha gjort en troverdighetsvurdering av kilden?

– Da ville jeg ha måttet ta standpunkt til hele kildegrunnlaget og kildearbeidet i filmen. Etter min vurdering går det utover det vi kan ta på oss når vi sender denne type dokumentarer, svarer Bjerkaas.

Noen unnskyldning får ikke skipresidenten i kveld.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Messi herjet foran rekordpublikum

    Over 65.000 tilskuere møtte opp for å se New England Revolution i aksjon mot Inter Miami og Lionel Messi i MLS. Argentineren ga hjemmefansen en sur kveld.

    Messi var nemlig i toppslag og noterte to mål og en målgivende pasning på veien mot en 4-1-seier på bortebane. Det ga tross alt en minneverdig kveld for rekordpublikummet på 65.612 , selv om de fleste tilskuerne nok hadde ønsket seg et annet resultat.

    Det startet som en drøm for bunnlaget New England på eget gress. Tomas Chancalay gjorde 1-0 allerede i kampens første spilleminutt. Men derfra og ut handlet det meste om en stor, liten trollmann fra Argentina.

    – Jeg føler at i første omgang, etter målet, så hadde vi ganske god kontroll på dem. De fikk ikke mange sjanser, og de fant ikke tid eller rom å operere i. Så gjorde Messi det han gjorde, sa Revolution-trener Caleb Porter etter kampen. (NTB)

    6Qza6mzjKT8
    Foto: AP
  • Lilleberg og Lightning slo Panthers

    Emil Lilleberg og Tampa Bay Lightning tok sin første seier i årets NHL-sluttspill og reduserte til 3–1 i kamper mot Florida Panthers.

    Nattens kamp endte 6-3 i Amalie Arena i Tampa Bay. Lilleberg fikk 19 minutter og to sekunder på isen, men noterte seg ikke for noen målpoeng.

    Lightnings seier betyr dermed at lagene i hvert fall må ut i en femte kamp for å avgjøre vinneren av best av sju-serien. Den kampen spilles natt til tirsdag norsk tid. (NTB)

    YIumGPwHu2A
    Foto: AP
  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal