Hopp til innhold

Skiforbundet vurderer å finansiere EPO-forskning

– Det handler om å bidra til bekjempelse av doping, sier skipresident Erik Røste.

SWITZERLAND OLYMPICS

GIR PENGER: Skiforbundet, her representert av skipresident Erik Røste, er med og finansierer antidopingforskning. Nå blir et EPO-prosjekt vurdert.

Foto: FABRICE COFFRINI / AP

Mandag var skipresident Erik Røste på et møte med Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, og representanter fra Norges Idrettshøgskole (NIH). Der behandlet de søknader om forskningsstøtte, og én av søknadene dreier seg om å gjennomføre et EPO-prosjekt i Norge.

– Enkeltsøknader som er i prosess, kan jeg ikke kommentere, sier Røste til NRK.

Antidoping Norge og Norges Skiforbund inngikk i 2014 en avtale om økonomisk støtte til antidopingforskning. I år gir de 300.000 kroner hver. Det er foreløpig ikke kjent om EPO-prosjektet får støtte.

Avviste EPO-prosjekt i fjor

– Har Norges Skiforbund noen betenkeligheter med å finansiere et EPO-prosjekt i Norge?

– I fjor ble et EPO-prosjekt avslått, blant annet av den grunn. Vår motivasjon til å svare ja på Antidoping Norge sitt initiativ, er å bidra med midler til forskning for å bekjempe doping. Enkeltprosjekter blir vurdert ut ifra dette kriteriet, svarer Røste.

EPO stimulerer produksjonen av røde blodlegemer og er derfor svært effektivt som dopingmiddel. I 1997 fikk norske idrettsutøvere EPO i forbindelse med forskning. Det er det eneste kjente EPO-prosjektet knyttet til idrett her til lands.

– Det handler om å bidra med forskningsmidler til forebygging mot og bekjempelse av doping, understreker Røste.

Wada: – Viktig at det ikke er noen interessekonflikt

Tidligere har Verdens antidopingbyrå (Wada) trukket støtten til EPO-forskning i Norge fordi prosjekter som skulle få støtte, måtte være helt uavhengig av nasjonale landslag.

 Ben Nichols, WADA's Head of Communication

TALSPERSON FOR WADA: Ben Nichols.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– I alle forskningsprosjekt er det viktig at det ikke er noen interessekonflikt som vil påvirke effekten av forskningen, sier Wadas kommunikasjonssjef Ben Nichols til NRK.

Han åpner likevel for at det kan være greit at skiforbundet sponser EPO-forskning.

– Målet for forskningen må være utvikling av måter å oppdage doping på, mener Nichols, og legger til at det i prinsippet ikke er noe i veien for at nasjonale forbund finansierer forskning, så lenge det ikke påvirker prosjektet.

Videre påpekeker Nichols at det er krav om etisk godkjenning.

– Hvis prosjektet settes på spill på grunn av båndene mellom sponseren og forskningsdeltakerne eller utøvederne, kan det potensielt føre til at det blir problemtaisk å få etisk godkjenning, sier Wadas kommunikasjonssjef.

Får ros av Antidoping Norge

Anders Solheim i Antidoping Norge er strålende fornøyd med at skiforbundet er med og betaler for antidopingforskning.

Anders Solheim i Antidoping Norge

ANTIDOPING-LEDER: Anders Solheim.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg synes det er flott at skiforbundet går i bresjen. Vi skulle gjerne hatt med flere særforbund, sier Solheim.

Han ønsker ikke på nåværende tidspunkt å snakke om søknadene som er inne, men prosjektene som får støtte, offentliggjøres etter hvert.

– Vi vil bidra til forskning som kan gjøre antidopingarbeidet mer effektivt, og det er ikke nok at Antidoping Norge står for det alene, avslutter den daglige lederen.

Siste nytt

  • Straus' Bayern München vant sjette strake seriegull

    Bayern München vant 2-1 borte mot Leverkusen og forlenget dermed rekken med seriegull i kvinnenes Bundesliga til seks.

    Seieren betyr nemlig at laget til den norske treneren Alexander Straus ikke lenger kan tas igjen foran sesongens to siste kamper. Det skiller sju poeng ned til Wolfsburg på 2.-plass.

    Bayerns kvinnelag er ubeseiret i 37 ligakamper, og de er også klare for den tyske cupfinalen, hvor de møter Wolfsburg på torsdag.

    Wolfsburg har vunnet cupen ni ganger på rad, mens Bayern kun har vunnet tittelen én gang tidligere (2012).

    Forrige sesong holdt Leverkusen Bayern til 0-0 og hindret dem da i å feire mesterskapet før sesongslutt. Denne gangen ble det raskt klart at dette ikke ville skje igjen.

    For etter bare 17 minutter sendte Georgia Stanway gjestene i ledelsen, før Linda Dallmann doblet ti minutter senere. I andre omgang reduserte imidlertid Nikola Karczewska for vertene.

    Norske Tuva Hansen startet kampen på benken, men ble byttet inn etter 71 minutter. Emilie Bragstad og Julie Jorde startet for Leverkusen, mens Synne Skinnes Hansen kom inn etter en snau times spill. (NTB)

    Bayern München trening
    Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
  • Svensk stjerne hjalp Ull/Kisa til seier i Holmenkollstafetten - Tjalve-seier for kvinnene

    Med strålende sol og over 20 grader var det duket for folkefest i årets utgave av Holmenkollstafetten, som har en løype på 18.425 meter fordelt på 15 etapper.

    Arrangørklubb Tjalve meldte på forhånd om deltakerrekord med over 70.000 til start.

    Tjalve leverte også varene selv i kvinneklassen, hvor de blant annet stilte med sterke løpere som Ingeborg Østgård og Malin Edland. Vidar var også lenge med i seierskampen, men Tjalve fikk en avgjørende luke på den tiende etappen ved Edland og holdt unna til mål. Dermed forsvarte de seieren fra i fjor.

    Det gjorde også Ullensaker/Kisa på herresiden, som tok over ledelsen på den fjerde etappen.

    Der løp Andreas Kramer, 800 meter-spesialisten som representerer Sverige, men som har norsk mor. Kramer tok blant annet sølv på 800 meter i EM i 2018 og sølv på 800 meter i innendørs-VM i år.

    Kramer har også tidligere løpt Holmenkollstafetten for Ullensaker/Kisa og leverte en ny strålende etappe i år.

    Med blant andre Awet Kibrab, Senay Fissehatsion og Fredrik Sandvik på laget på senere etapper, holdt Ullensaker/Kisa på ledelsen og Markus Einan fikk æren av å løpe klubben inn til en ny seier i Holmenkollstafetten.

    Andreas Kramer
    Foto: NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen leverte sitt beste kulestøt på over tre år lørdag.

    I stevnet Stora Turebergskastet i svenske Sollentuna, noterte han seg for et støt på 21,05 meter.

    Det skriver friidrettsbloggen Friidrett1 på X.

    Støtet er over EM-kravet på 20,85 og bare fire centimeter bak Thomsens personlige rekord på 21,09, satt innendørs.

    21,05 er Thomsens lengste kulestøt utendørs og det er kun fjerde konkurranse i karrieren at han har støtet over 21 meter, etter at han gjorde det to ganger i 2020 og én gang i 2021.

    Ifølge Friidrett1 er det også det beste kulestøtet av en norsk utøver utendørs på 38 år.

    Thomsen har fremdeles noen centimeter opp til OL-kravet på 21,50, men kulestøteren ligger foreløpig an til å kvalfisere seg til OL gjennom ranking.

    Marcus Thomsen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal