Skiforbundet med millionavtale – men utøverne mister stipendene

Nå gjør Sparebank1 helomvending og fortsetter som hovedsponsor for Skiforbundet. Samtidig forsvinner stipendene for utøverne, som også må selge egen reklame.

Johaug

FÅR VIKTIG SPONSORHJELP: Therese Johaug og Ane Appekvist Stenseth, her under samling i Font Romeu i Frankrike høsten 2019.

Foto: Berit Roald

Den ferske hovedsponsoravtalen kommer i en tid der det er full krise i Norges Skiforbunds økonomi og der sponsormarkedet er svært vanskelig på grunn av korona-epidemien.

– I dagens situasjon er det avgjørende for å drifte på toppnivå som nå. Det er ikke bare en vesentlig bidragsyter, men ekstremt viktig, i hele totalen, sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK, og fortsetter:

– Vi måtte gjort store strukturelle endringer hvis ikke denne hovedsponsoravtalen hadde kommet på plass.

Endringene uten en rykende fersk hovedsponsoravtale ville alle i langrenn fått merke. Bjervig forteller at de enkelt sagt måtte begynt «å ta ned» det som ville vært minst skadelig for driften. Både på elite- og rekrutteringsnivå. Som utdanning og kurs for bredden.

Grenen langrenn hadde vært nødt til å krympe landslagene ytterligere, hatt enda færre samlinger enn tenkt, og slanket støtteapparat med trenere og smøreteam, samt administrasjon.

whhfJelbKQg

KAN SMILE: Norges Skiforbund og utøverne kan smile for en ny, svært viktig millionavtale for langrenn.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Stipend forsvinner – må selge reklame

Men nå reddes i det minste en del.

Den nye avtalen har en varighet på to år og gjelder fra 1. mai 2020. Partene opplyser at rammen er på 10 millioner kroner i året. Bjervig sier at avtalen gir arbeidsro og at langrenn endelig så smått kan fokusere mer på det de driver med.

Årsbeløpet er likevel fem millioner mindre enn sist avtaleperiode. I det ligger det blant annet at stipender forsvinner og at utøverne selv må selge sin egen reklame.

L1bkW6TwUsQ

– VIKTIG AVTALE: Sier langrennssjef Espen Bjervig (foran i midten), her omkranset av det norske laget under Tour de Ski denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen

Banken har nemlig tidligere har sørget for at hver enkelt utøver på langrennslandslaget har fått cirka 120.000 kroner i året. For noen er det en liten sum. For andre mindre profilerte og meritterte utøvere har det vært sårt tiltrengte midler gjennom sesongen.

I avtalen som er mindre verdt enn den forrige, får hovedsponsoren mindre logoeksponering. Det betyr at bankens merke fortsatt vil være på lue og pannebånd. Men borte fra det meste av bekledning. Den merkeplasseringen får nå utøveren til egen disposisjon der de kan «selge merket» til en egen privat sponsor.

Må hente inn «tapt inntekt» selv

Dermed må de selv rett ut i et marked som antas å være svært vanskelig.

Langrennssjef Bjervig er klar over både opp- og nedsider over en slik modell. Han går også langt i antyde at det er form for forsøksprosjekt.

– De får mulighet til å hente inn de tapte «stipendinntektene» ved å gå ut og selge selv. Nå er det kanskje ikke den beste timingen slik markedet er nå. Men jeg tror utøverne har en sterk forankring spesielt lokalt. I tillegg kan også klubbene til utøverne få mulighet til å bruke sine sponsorater på utøverne. Det er også noe som er etterspurt, sier Bjervig – og legger til:

– Men er det utøvere som sliter med å hente inn sponsorer, så får vi se hva vi i Skiforbundet kan bistå med.

Bugge

SPONSORSJEF: Stein Bugge i Sparebank1.

Foto: Sparebank1

Gjorde avtale i krisetid

Sponsorsjef i banken, Stein Bugge, forteller at partene gjenopptok samtalene i midten av februar. Han sier samtalene bar frukter.

Blant annet fortsetter en rekke tiltak der bredde og elite går hånd i hånd, som «byttehelgen» og «utetimen». Der har de største profilene bidratt, mens Bugge forteller at det kan bli enda flere prosjekter som involverer ski-profilene i fremtiden.

– Vi svikter ikke når det er motbakke. Da er det enda viktigere for oss å være med, sier Bugge, når NRK spør hvordan det er å signere en millionavtale midt i korona-epidemien som gjør sitt solide innhugg i norsk økonomi.

Han legger til:

– Det er ikke uten grunn at langrenn er vår ubestridte nasjonalsport. Vi opplever at skiheltene er gode rollemodeller. Barn og voksne bli inspirert av dem. Det passer veldig godt med der vi står.

Sportsnyheter

Klopp

Ville ikkje ta Klopp i handa: – Det er litt feigt

Diego Simeone sprang rett inn i garderoben etter 2-3-tapet mot Liverpool, utan å ta Jürgen Klopp i handa.

Siste nytt

 • Krev at NSF ryddar opp

  Oslo skikrets ber Norges Skiforbund ta grep etter konflikten som har oppstått med sportssjefen i hopp Clas Brede Braathen.

  I eit brev til forbundet krev dei eit meir synleg skistyre både internt og i det offentlege rom. Samtidig ber dei om at det blir tatt aktive grep knytt til dei interne forhold som står fram kritikkverdige.

  Skikretsen vil ikkje ta stilling til sjølve konflikten, men meiner at saka har skada heile organisasjonen og idretten.

  Ingvild Bretten-Berg / Clas Brede Bråthen
  Foto: NTB Scanpix
 • Åpen om Haaland-interesse

  Chelsea-trener Thomas Tuchel snakker åpent om interessen for Erling Braut Haaland (21) i et intervju med tyske Sport Bild.

  – Vi snakket om Erling et par ganger, også i løpet av overgangsvinduet, sier Tuchel.

  Dortmund var gjennom sommeren krystallklar på at Haaland ikke kom til å forlate klubben ennå. Kontrakten hans strekker seg til sommeren 2024.

  – Det fremstod totalt urealistisk og overhodet ikke gjennomførbart, forklarer Tuchel, som ledet Chelsea til mesterligatriumf sist sesong.

  Dortmund-topp Hans-Joachim Watzke har uttalt at det heller ikke er avgjort om han forlater klubben kommende sommer. Men da kan det bli vanskeligere å beholde ham.

  Flere internasjonale medier hevder at han har en utkjøpsklausul som gjør at han er tilgjengelig for rundt 750 millioner kroner.

  – Vi diskuterer det naturligvis regelmessig siden han er en fantastisk spiller og den mest fremtredende skikkelsen i Dormund, som er en stor rival i mesterligaen, sier Tuchel.

  Premier League - Brentford v Chelsea
  Foto: Toby Melville / Reuters
 • To mål – to målgjevande

  Mats Zuccarello storspela og sette sitt store preg på Minnesotas siger på 6-5 over Winnipeg i ein svært hendelsesrik kamp i natt, og scora sine første mål for sesongen.

  Nordmannen har dermed scora i 12 NHL-sesongar på rad, sidan han kom til New York Rangers i 2010.

  Zuccarello utlikna til både 1-1 og 3-3 for heimelaget, og hadde assist på måla som gav 2-2 og 5-5.

  Laget hans låg under 3-5 mot slutten av kampen. Men dei kjempa seg opp til 5-5, med utlikning 59 sekund før ordinær tid var ute.

  Like før hadde videodømminga annullert det som kunne ha vore Winnipegs 6-4-mål.

  Joel Eriksson Ek scora tre av måla, inkludert sigersmålet 3.30 inne i overtida.

  Minnesota har dermed vunne sine tre første kampar denne sesongen.

  Mats Zuccarello
  Foto: Harrison Barden / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal