Hopp til innhold

Skiforbundet med millionavtale – men utøverne mister stipendene

Nå gjør Sparebank1 helomvending og fortsetter som hovedsponsor for Skiforbundet. Samtidig forsvinner stipendene for utøverne, som også må selge egen reklame.

Johaug

FÅR VIKTIG SPONSORHJELP: Therese Johaug og Ane Appekvist Stenseth, her under samling i Font Romeu i Frankrike høsten 2019.

Foto: Berit Roald

Den ferske hovedsponsoravtalen kommer i en tid der det er full krise i Norges Skiforbunds økonomi og der sponsormarkedet er svært vanskelig på grunn av korona-epidemien.

– I dagens situasjon er det avgjørende for å drifte på toppnivå som nå. Det er ikke bare en vesentlig bidragsyter, men ekstremt viktig, i hele totalen, sier langrennssjef Espen Bjervig til NRK, og fortsetter:

– Vi måtte gjort store strukturelle endringer hvis ikke denne hovedsponsoravtalen hadde kommet på plass.

Endringene uten en rykende fersk hovedsponsoravtale ville alle i langrenn fått merke. Bjervig forteller at de enkelt sagt måtte begynt «å ta ned» det som ville vært minst skadelig for driften. Både på elite- og rekrutteringsnivå. Som utdanning og kurs for bredden.

Grenen langrenn hadde vært nødt til å krympe landslagene ytterligere, hatt enda færre samlinger enn tenkt, og slanket støtteapparat med trenere og smøreteam, samt administrasjon.

whhfJelbKQg

KAN SMILE: Norges Skiforbund og utøverne kan smile for en ny, svært viktig millionavtale for langrenn.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Stipend forsvinner – må selge reklame

Men nå reddes i det minste en del.

Den nye avtalen har en varighet på to år og gjelder fra 1. mai 2020. Partene opplyser at rammen er på 10 millioner kroner i året. Bjervig sier at avtalen gir arbeidsro og at langrenn endelig så smått kan fokusere mer på det de driver med.

Årsbeløpet er likevel fem millioner mindre enn sist avtaleperiode. I det ligger det blant annet at stipender forsvinner og at utøverne selv må selge sin egen reklame.

L1bkW6TwUsQ

– VIKTIG AVTALE: Sier langrennssjef Espen Bjervig (foran i midten), her omkranset av det norske laget under Tour de Ski denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen

Banken har nemlig tidligere har sørget for at hver enkelt utøver på langrennslandslaget har fått cirka 120.000 kroner i året. For noen er det en liten sum. For andre mindre profilerte og meritterte utøvere har det vært sårt tiltrengte midler gjennom sesongen.

I avtalen som er mindre verdt enn den forrige, får hovedsponsoren mindre logoeksponering. Det betyr at bankens merke fortsatt vil være på lue og pannebånd. Men borte fra det meste av bekledning. Den merkeplasseringen får nå utøveren til egen disposisjon der de kan «selge merket» til en egen privat sponsor.

Må hente inn «tapt inntekt» selv

Dermed må de selv rett ut i et marked som antas å være svært vanskelig.

Langrennssjef Bjervig er klar over både opp- og nedsider over en slik modell. Han går også langt i antyde at det er form for forsøksprosjekt.

– De får mulighet til å hente inn de tapte «stipendinntektene» ved å gå ut og selge selv. Nå er det kanskje ikke den beste timingen slik markedet er nå. Men jeg tror utøverne har en sterk forankring spesielt lokalt. I tillegg kan også klubbene til utøverne få mulighet til å bruke sine sponsorater på utøverne. Det er også noe som er etterspurt, sier Bjervig – og legger til:

– Men er det utøvere som sliter med å hente inn sponsorer, så får vi se hva vi i Skiforbundet kan bistå med.

Bugge

SPONSORSJEF: Stein Bugge i Sparebank1.

Foto: Sparebank1

Gjorde avtale i krisetid

Sponsorsjef i banken, Stein Bugge, forteller at partene gjenopptok samtalene i midten av februar. Han sier samtalene bar frukter.

Blant annet fortsetter en rekke tiltak der bredde og elite går hånd i hånd, som «byttehelgen» og «utetimen». Der har de største profilene bidratt, mens Bugge forteller at det kan bli enda flere prosjekter som involverer ski-profilene i fremtiden.

– Vi svikter ikke når det er motbakke. Da er det enda viktigere for oss å være med, sier Bugge, når NRK spør hvordan det er å signere en millionavtale midt i korona-epidemien som gjør sitt solide innhugg i norsk økonomi.

Han legger til:

– Det er ikke uten grunn at langrenn er vår ubestridte nasjonalsport. Vi opplever at skiheltene er gode rollemodeller. Barn og voksne bli inspirert av dem. Det passer veldig godt med der vi står.

Sportsnyheter

PR-STUNT: Ekspertene mener Emil Meek (til venstre) og Kevin Melhus bare møtes på grunn av penger og oppmerksomhet.

Latterleggjer idrettsprofilanes «oppgjer»: – Alt ser iscenesett ut

Kevin Melhus skal gå kamp mot Emil Meek. Ekspertane meiner at det er eit dumt val av førstnemnde.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group F Turkey v Portugal

Reaksjonene hagler etter EM-kaos: – Det er en skandale

De mange banestormingene stjal oppmerksomheten i en innholdsrik kamp. Cristiano Ronaldo hadde en målgivende pasning som overrasket ekspertene.

Ble kalt «bestemor» – Vålerenga-veteranen svarte med å feire slik

Rosenborg-keeper Rugile Rulyte slengte med leppa før toppkampen på Lerkendal. Det fikk hun svi for.

Siste nytt

 • Lukaku med sitt tredje annullerte mål i belgisk seier: – Det hviler en forbannelse

  De belgiske spillerne fikk endelig hull på byllen mot Romania etter et skuffende 0–1 tap mot Slovakia.

  Med kniven på strupen vant Belgia 2–0 etter et sjansebonanza, og tok med seg tre viktige poeng før siste runde i gruppe E.

  I det 64. spilleminutt trodde «alle» at Lukaku endelig fikk scoringen sin, men for tredje gang i løpet av mesterskapet ble scoringen til Lukaku annullert for offside.

  – Det hviler en forbannelse over Lukaku, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

  – Lukaku. Hvordan er flaksen din? skriver fotballegenden Alan Shearer på X.

  Etter bare 73 sekunder fikk Belgia en drømmeåpning på kampen.

  Romelu Lukaku fikk ballen inne i sekstenmeteren, og med ryggen til mål sentret spissen ballen ut til Youri Tielemans som klemte til på direkten og satte ballen langs bakken inn i mål.

  – Han har jo en veldig god skuddfot Tielemans. Det har han bevist i engelsk fotball i flere år, sa NRKs fotballkommentator Christian Nilssen.

  Målet er det tredje raskeste målet i EM-historien. Det raskeste scoret Albanias Bajrami tidligere i mesterskapet.

  Etter 79 minutter slår den belgiske sisteskansen Koen Casteels en lang pasning som går forbi hele det rumenske forsvaret.

  Da er den belgiske kapteinen Kevin De Bruyne årvåken og rekker akkurat å strekke foten fram på ballen forbi den rumenske målvakten.

  Før siste runde i gruppe E kan alt skje da alle lag står likt med tre poeng etter to kamper spilt.

  Belgias sterner slo tilbake i kampen mot Romania.
 • Fotballsupportere skadet i Nederland

  Minst ti supportere skal være skadet etter at et stort banner, en tifo, falt ned på supportere før en kamp mellom Twente og Stevo.

  Tifoen ble holdt oppe av en kran, men installasjonen kollapset.

  Spillere løp til for å hjelpe, og nødetatene ble tilkalt. Kampen ble ikke spilt.

 • Formel 2: Hauger fikk tidsstraff etter sprintløpet

  Dennis Hauger fikk det vrient etter en svak kvalifisering og endte med 9.-plass i Formel 2-førernes sprintløp i Barcelona. Etterpå fikk han tidsstraff.

  Det fikk han sammen med en rekke andre førere. Hauger ble straffet med to ganger fem sekunder for å ha vært utenfor banen ved to anledninger.

  Straffen sendte Hauger ned på 12.-plass. Alle tidsstraffene gjorde at VM-leder Paul Aron kom seg opp på pallen på 3.-plass.

  (NTB)

  Monaco F2 GP Auto Racing
  Foto: Luca Bruno / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal