Norges Skiforbund anker beslutningen om å diske Johannes Høsflot Klæbo etter søndagens femmil. Det kom frem i en pressemelding tirsdag.
– Vi er grunnleggende uenig i diskvalifiseringen, fordi vi ser ikke at han gjør noe klanderverdig. Det er to utøvere som går parallelt på oppløpet, og det er noe som kan skje i en fellesstart. Vi ser ikke noe klanderverdig som har blitt gjort, men vi ser en ulykke, sier landslagssjef Espen Bjervig til NRK.
Nå har kommisjonen en frist på 72 timer for å bestemme seg.
Trener ut mot FIS
Men i den russiske leiren er det neppe like god stemning dersom en eventuell omgjørelse av Klæbo-disken skjer.
– Er det noen fare for at de kan frata Bolsjunov sølvet? Jeg håper ikke det. Det er regler og logikk. Hvis det skjer, kan FIS-ledelsen reise seg og gå, sier Bolsjunovs trener Jurij Borodavko til championat.ru ifølge VG.
REAGERER: Jurij Borodavko håper ikke sin elev Aleksandr Bolsjunov blir fratatt sølvet fra femmila.
Foto: Morten Stenberg / NRKBolsjunov selv mente etter femmila at Iversen ikke burde fått gullet.
– Jeg kan bare si at i dag må vinneren være meg eller Klæbo. Ikke Iversen. Dette er ikke den beste slutten på denne dagen, sa Aleksandr Bolsjunov da juryen valgte å diske Klæbo og gi gullet til Emil Iversen.
Til tross for at russerne har gått ut mot FIS flere ganger, mener leder for deres langrennskomité Vegard Ulvang at forholdet til det russiske skiforbundet er meget godt.
Men han innrømmer at det er en gjenganger at det påstås FIS «vil ta» Russland.
– Det er en kommentar som går igjen. Men det vil jeg si er kommentarer som har kommet ganske ofte fra norsk jord også, fordi nordmenn ofte er involvert i slike saker når man er i teten, påpeker Ulvang overfor NRK.
Han fortsetter:
– Det er særlig rundt sprinten vi har slike saker. Det er kommentarer Russland definitivt ikke er alene om å komme med.
Hektiske døgn
Norges Skiforbund med Bjervig i spissen har jobbet i et kjør hele mandag og tirsdag for å få utarbeidet en anke etter den dramatiske femmila.
– Hvor god sak føler du at dere har?
– Det tør jeg ikke gjette. Slik vi tolker jussen, så mener vi at vi har rett. Men de får se på det. Vi har gjort en grundig jobb med analyser, der viktige personer har jobbet med oss for å se på totalen, sier Bjervig.
Han forteller at det har skjedd mye siden søndagens femmil.
HAR HATT DET TRAVELT: Langrennssjef Espen Bjervig.
Foto: Lise Åserud / NTB– Det er dette vi har brukt de to siste døgnene på. Vi har vært fire-fem personer, pluss Johannes, som har vært involvert i dette, sier han.
Det er nå et spørsmål om Klæbo hindret Aleksandr Bolsjunov på oppløpet, og om det får konsekvenser for valg av korridor.
Uansett, russerens stav brakk på oppløpet, og han var dermed sjanseløs i en spurt mot Klæbo og Iversen.
Bjervig mener dette er et uhell og ingen hindring fra Klæbos side.
– Her skjer det i en vanlig del av løypa, riktignok i slutten av løypa, der to utøvere går parallelt ved siden av hverandre. Det er et kjedelig uhell, men det er ingen som skal klandres, mener vi, sier Bjervig.
– Det er viktig å understreke at vi ønsker ikke noen sanksjon overfor en annen utøver. Dette er et uhell, og vi ønsker at rekkefølgen av dem som kommer først i mål skal være gjeldende, fortsetter landslagssjefen.
NRK-ekspert er skeptisk
NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener derimot ikke at Bjervig og de andre har en god sak.
– Jeg tviler på at en anke går igjennom. Dette er et arbeid juryen er gjort, og den beslutningen som er tatt, tror jeg blir stående, mener han.
Aukland tviler på at hvor korridoren starter har noe særlig å si i dette tilfellet.
– Jeg ser heller forseelsen som skjer i forkant av da sporene starter som avgjørende for juryens beslutning. Det handler om en forbipassering fra Klæbo forbi Bolsjunov. Da sier reglene at den som er bak har vikeplikt, sier Aukland og fortsetter:
– Det vil si at Bolsjunov valgte samme linje som Klæbo gjorde i sprinten, altså den antatt beste linjen. Det vil si innersving til ytterspor. Det gjorde Klæbo, men han kom bakfra, og da har han vikeplikt. Derfor skjedde det som skjedde.
Dette skjer nå
Norges Skiforbund leverte en anke til appellkommisjonen i FIS, og tre upartiske medlemmer blir satt til å vurdere saken. Det betyr i dette tilfellet at det ikke kan være noen norske eller russiske.
Det er tyske Karl-Heinz Lickert, lederen av regelkomiteen i FIS, som velger ut to medlemmer til. Hvem som blir valgt, er enn så lenge «hemmelig».
Å anke en sak til appellkommisjonen koster 100 sveitserfranc, omtrent 920 kroner. Summen tilbakebetales om Norges Skiforbund får medhold. Hvis ikke går summen til FIS.
Dersom anken ikke blir godkjent, kan Norges Skiforbund anke saken videre til FIS-domstolen. Det var mandag ikke tatt stilling til om Norge i så fall kom til å gjøre det.
Les også: