Bolsjunovs trener ber FIS-ledelsen «reise seg og gå» om de gir Norge medhold

Skiforbundet anker Klæbo-diskvalifisering. Landslagssjefen tror at de har en god sak, og nå skal en uavhengig kommisjon bestemme gullskjebnen. Men Russland kommer med advarsel.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

ADVARER: Den russiske leiren krever endring dersom Klæbo-avgjørelsen omgjøres.

Foto: Lise Åserud / NTB

Norges Skiforbund anker beslutningen om å diske Johannes Høsflot Klæbo etter søndagens femmil. Det kom frem i en pressemelding tirsdag.

– Vi er grunnleggende uenig i diskvalifiseringen, fordi vi ser ikke at han gjør noe klanderverdig. Det er to utøvere som går parallelt på oppløpet, og det er noe som kan skje i en fellesstart. Vi ser ikke noe klanderverdig som har blitt gjort, men vi ser en ulykke, sier landslagssjef Espen Bjervig til NRK.

Nå har kommisjonen en frist på 72 timer for å bestemme seg.

Trener ut mot FIS

Men i den russiske leiren er det neppe like god stemning dersom en eventuell omgjørelse av Klæbo-disken skjer.

– Er det noen fare for at de kan frata Bolsjunov sølvet? Jeg håper ikke det. Det er regler og logikk. Hvis det skjer, kan FIS-ledelsen reise seg og gå, sier Bolsjunovs trener Jurij Borodavko til championat.ru ifølge VG.

Jurij Borodavko

REAGERER: Jurij Borodavko håper ikke sin elev Aleksandr Bolsjunov blir fratatt sølvet fra femmila.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Bolsjunov selv mente etter femmila at Iversen ikke burde fått gullet.

– Jeg kan bare si at i dag må vinneren være meg eller Klæbo. Ikke Iversen. Dette er ikke den beste slutten på denne dagen, sa Aleksandr Bolsjunov da juryen valgte å diske Klæbo og gi gullet til Emil Iversen.

Til tross for at russerne har gått ut mot FIS flere ganger, mener leder for deres langrennskomité Vegard Ulvang at forholdet til det russiske skiforbundet er meget godt.

Men han innrømmer at det er en gjenganger at det påstås FIS «vil ta» Russland.

– Det er en kommentar som går igjen. Men det vil jeg si er kommentarer som har kommet ganske ofte fra norsk jord også, fordi nordmenn ofte er involvert i slike saker når man er i teten, påpeker Ulvang overfor NRK.

Han fortsetter:

– Det er særlig rundt sprinten vi har slike saker. Det er kommentarer Russland definitivt ikke er alene om å komme med.

Hektiske døgn

Norges Skiforbund med Bjervig i spissen har jobbet i et kjør hele mandag og tirsdag for å få utarbeidet en anke etter den dramatiske femmila.

– Hvor god sak føler du at dere har?

– Det tør jeg ikke gjette. Slik vi tolker jussen, så mener vi at vi har rett. Men de får se på det. Vi har gjort en grundig jobb med analyser, der viktige personer har jobbet med oss for å se på totalen, sier Bjervig.

Han forteller at det har skjedd mye siden søndagens femmil.

VM på ski 2021 i Oberstdorf. Espen Bjervig

HAR HATT DET TRAVELT: Langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er dette vi har brukt de to siste døgnene på. Vi har vært fire-fem personer, pluss Johannes, som har vært involvert i dette, sier han.

Det er nå et spørsmål om Klæbo hindret Aleksandr Bolsjunov på oppløpet, og om det får konsekvenser for valg av korridor.

Uansett, russerens stav brakk på oppløpet, og han var dermed sjanseløs i en spurt mot Klæbo og Iversen.

Bjervig mener dette er et uhell og ingen hindring fra Klæbos side.

– Her skjer det i en vanlig del av løypa, riktignok i slutten av løypa, der to utøvere går parallelt ved siden av hverandre. Det er et kjedelig uhell, men det er ingen som skal klandres, mener vi, sier Bjervig.

– Det er viktig å understreke at vi ønsker ikke noen sanksjon overfor en annen utøver. Dette er et uhell, og vi ønsker at rekkefølgen av dem som kommer først i mål skal være gjeldende, fortsetter landslagssjefen.

NRK-ekspert er skeptisk

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener derimot ikke at Bjervig og de andre har en god sak.

– Jeg tviler på at en anke går igjennom. Dette er et arbeid juryen er gjort, og den beslutningen som er tatt, tror jeg blir stående, mener han.

Aukland tviler på at hvor korridoren starter har noe særlig å si i dette tilfellet.

– Jeg ser heller forseelsen som skjer i forkant av da sporene starter som avgjørende for juryens beslutning. Det handler om en forbipassering fra Klæbo forbi Bolsjunov. Da sier reglene at den som er bak har vikeplikt, sier Aukland og fortsetter:

– Det vil si at Bolsjunov valgte samme linje som Klæbo gjorde i sprinten, altså den antatt beste linjen. Det vil si innersving til ytterspor. Det gjorde Klæbo, men han kom bakfra, og da har han vikeplikt. Derfor skjedde det som skjedde.

VM på ski 2021 i Oberstdorf
Foto: Terje Pedersen / NTB

Dette skjer nå

Norges Skiforbund leverte en anke til appellkommisjonen i FIS, og tre upartiske medlemmer blir satt til å vurdere saken. Det betyr i dette tilfellet at det ikke kan være noen norske eller russiske.

Det er tyske Karl-Heinz Lickert, lederen av regelkomiteen i FIS, som velger ut to medlemmer til. Hvem som blir valgt, er enn så lenge «hemmelig».

Å anke en sak til appellkommisjonen koster 100 sveitserfranc, omtrent 920 kroner. Summen tilbakebetales om Norges Skiforbund får medhold. Hvis ikke går summen til FIS.

Dersom anken ikke blir godkjent, kan Norges Skiforbund anke saken videre til FIS-domstolen. Det var mandag ikke tatt stilling til om Norge i så fall kom til å gjøre det.

Les også: Idrettshistorikar om Klæbo-disken: – Unikt i skihistoria

Siste nytt

 • IOC har hatt nytt møte med Peng

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) er bekymret for Peng Shuais sikkerhet og skal møte den kinesiske tennisspilleren fysisk i januar.

  Det kunngjør IOC på sitt nettsted etter å ha hatt en ny videosamtale med Peng onsdag.

  – Vi deler bekymringen som mange andre mennesker og organisasjoner har for Peng Shuais velvære og sikkerhet. Dette er grunnen til at et IOC-team i går holdt nok en videosamtale med henne.

  – Vi har tilbudt henne bred støtte, vi vil holde jevnlig kontakt med henne og vi har allerede avtalt et personlig møte i januar, skriver komiteen.

  Onsdag ble det klart at kvinnenes tennisforbund (WTA) ikke vil arrangere turneringer i Kina eller Hongkong på grunn av situasjonen til Peng Shuai, opplyser WTA.

  Den kinesiske tennisspilleren Peng Shuai
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Bernardo-volley i City-seier

  Et volleyskudd fra øverste hylle signert Bernardo Silva ble vinnermålet da Manchester City vant 2-1 over Aston Villa og holdt tritt med serieleder Chelsea.

  City dominerte bortekampen fra start og ledet 2-0 ved pause før Ollie Watkins skapte ny spenning med et reduseringsmål. En utligning maktet ikke Steven Gerrards menn å få inn, og dermed tok tettrioen i Premier League tre poeng hver.

  Chelsea vant i likhet med City 2-1 på bortebane (mot Watford), mens Liverpool seiret 4-1 i byderbyet mot Everton. Chelsea topper tabellen ett poeng foran City og to foran Liverpool.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Salah i toppform – 4-1 i byderbyet

  Premier Leagues toppscorer Mohamed Salah leverte to mål da Liverpool banket Everton 4-1 i byderbyet onsdag.

  Med «kun» ett mål på de tre foregående kampene var Salah tilbake og scoret sitt 12. og 13. mål for sesongen. Han har fire mål ned til Jamie Vardy på toppscorerlista i Premier League for øyeblikket.

  Jordan Henderson og Diogo Jota satte de to andre Liverpool-scoringene, mens Demarai Gray satte Evertons ene.

  Både Chelsea og Manchester City gjorde jobben, så det betyr at de rødkledde stadig er to poeng bak Chelsea og på tredjeplass. Den nevnte trioen har nå sju poeng ned til neste lag (West Ham) på tabellen.

  Mohamed Salah
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal