Hopp til innhold

Bolsjunovs trener ber FIS-ledelsen «reise seg og gå» om de gir Norge medhold

Skiforbundet anker Klæbo-diskvalifisering. Landslagssjefen tror at de har en god sak, og nå skal en uavhengig kommisjon bestemme gullskjebnen. Men Russland kommer med advarsel.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

ADVARER: Den russiske leiren krever endring dersom Klæbo-avgjørelsen omgjøres.

Foto: Lise Åserud / NTB

Norges Skiforbund anker beslutningen om å diske Johannes Høsflot Klæbo etter søndagens femmil. Det kom frem i en pressemelding tirsdag.

– Vi er grunnleggende uenig i diskvalifiseringen, fordi vi ser ikke at han gjør noe klanderverdig. Det er to utøvere som går parallelt på oppløpet, og det er noe som kan skje i en fellesstart. Vi ser ikke noe klanderverdig som har blitt gjort, men vi ser en ulykke, sier landslagssjef Espen Bjervig til NRK.

Nå har kommisjonen en frist på 72 timer for å bestemme seg.

Trener ut mot FIS

Men i den russiske leiren er det neppe like god stemning dersom en eventuell omgjørelse av Klæbo-disken skjer.

– Er det noen fare for at de kan frata Bolsjunov sølvet? Jeg håper ikke det. Det er regler og logikk. Hvis det skjer, kan FIS-ledelsen reise seg og gå, sier Bolsjunovs trener Jurij Borodavko til championat.ru ifølge VG.

Jurij Borodavko

REAGERER: Jurij Borodavko håper ikke sin elev Aleksandr Bolsjunov blir fratatt sølvet fra femmila.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Bolsjunov selv mente etter femmila at Iversen ikke burde fått gullet.

– Jeg kan bare si at i dag må vinneren være meg eller Klæbo. Ikke Iversen. Dette er ikke den beste slutten på denne dagen, sa Aleksandr Bolsjunov da juryen valgte å diske Klæbo og gi gullet til Emil Iversen.

Til tross for at russerne har gått ut mot FIS flere ganger, mener leder for deres langrennskomité Vegard Ulvang at forholdet til det russiske skiforbundet er meget godt.

Men han innrømmer at det er en gjenganger at det påstås FIS «vil ta» Russland.

– Det er en kommentar som går igjen. Men det vil jeg si er kommentarer som har kommet ganske ofte fra norsk jord også, fordi nordmenn ofte er involvert i slike saker når man er i teten, påpeker Ulvang overfor NRK.

Han fortsetter:

– Det er særlig rundt sprinten vi har slike saker. Det er kommentarer Russland definitivt ikke er alene om å komme med.

Hektiske døgn

Norges Skiforbund med Bjervig i spissen har jobbet i et kjør hele mandag og tirsdag for å få utarbeidet en anke etter den dramatiske femmila.

– Hvor god sak føler du at dere har?

– Det tør jeg ikke gjette. Slik vi tolker jussen, så mener vi at vi har rett. Men de får se på det. Vi har gjort en grundig jobb med analyser, der viktige personer har jobbet med oss for å se på totalen, sier Bjervig.

Han forteller at det har skjedd mye siden søndagens femmil.

VM på ski 2021 i Oberstdorf. Espen Bjervig

HAR HATT DET TRAVELT: Langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er dette vi har brukt de to siste døgnene på. Vi har vært fire-fem personer, pluss Johannes, som har vært involvert i dette, sier han.

Det er nå et spørsmål om Klæbo hindret Aleksandr Bolsjunov på oppløpet, og om det får konsekvenser for valg av korridor.

Uansett, russerens stav brakk på oppløpet, og han var dermed sjanseløs i en spurt mot Klæbo og Iversen.

Bjervig mener dette er et uhell og ingen hindring fra Klæbos side.

– Her skjer det i en vanlig del av løypa, riktignok i slutten av løypa, der to utøvere går parallelt ved siden av hverandre. Det er et kjedelig uhell, men det er ingen som skal klandres, mener vi, sier Bjervig.

– Det er viktig å understreke at vi ønsker ikke noen sanksjon overfor en annen utøver. Dette er et uhell, og vi ønsker at rekkefølgen av dem som kommer først i mål skal være gjeldende, fortsetter landslagssjefen.

NRK-ekspert er skeptisk

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener derimot ikke at Bjervig og de andre har en god sak.

– Jeg tviler på at en anke går igjennom. Dette er et arbeid juryen er gjort, og den beslutningen som er tatt, tror jeg blir stående, mener han.

Aukland tviler på at hvor korridoren starter har noe særlig å si i dette tilfellet.

– Jeg ser heller forseelsen som skjer i forkant av da sporene starter som avgjørende for juryens beslutning. Det handler om en forbipassering fra Klæbo forbi Bolsjunov. Da sier reglene at den som er bak har vikeplikt, sier Aukland og fortsetter:

– Det vil si at Bolsjunov valgte samme linje som Klæbo gjorde i sprinten, altså den antatt beste linjen. Det vil si innersving til ytterspor. Det gjorde Klæbo, men han kom bakfra, og da har han vikeplikt. Derfor skjedde det som skjedde.

VM på ski 2021 i Oberstdorf
Foto: Terje Pedersen / NTB

Dette skjer nå

Norges Skiforbund leverte en anke til appellkommisjonen i FIS, og tre upartiske medlemmer blir satt til å vurdere saken. Det betyr i dette tilfellet at det ikke kan være noen norske eller russiske.

Det er tyske Karl-Heinz Lickert, lederen av regelkomiteen i FIS, som velger ut to medlemmer til. Hvem som blir valgt, er enn så lenge «hemmelig».

Å anke en sak til appellkommisjonen koster 100 sveitserfranc, omtrent 920 kroner. Summen tilbakebetales om Norges Skiforbund får medhold. Hvis ikke går summen til FIS.

Dersom anken ikke blir godkjent, kan Norges Skiforbund anke saken videre til FIS-domstolen. Det var mandag ikke tatt stilling til om Norge i så fall kom til å gjøre det.

Les også: Idrettshistorikar om Klæbo-disken: – Unikt i skihistoria

Siste nytt

 • Målfest for Wild – Zuccarello med assist

  Minnesota Wild slo Seattle Kraken 5–1 natt til tirsdag og forlenget poengrekken til tolv kamper på rad.

  Mot Kraken sendte Jack Middleton Wild i ledelsen allerede i første periode da han satte pucken i mål etter 15 minutter med spill.

  I andre periode og fortsatte festen for Wild, og Matt Boldy sørget for å øke ledelsen med ytterligere to mål.

  Boldy ble kampens helt, da han også i tredje periode dunket inn et mål for Wild, og sendte de opp i en 4–0 ledelse mindre enn ett minutt inn i perioden.

  Med assist fra Mats Zuccarello tok Ryan Hartman Wild videre opp til 5-0, før Kraken fikk sitt eneste mål i kampen.

  Kampen endte med en komfortabel seier for Wild med 5–1. Før kampen hadde Wild tatt poeng i elleve kamper på rad. Med seieren forlenget de den rekken.

  Mats Zuccarello fikk vel 18 minutter på isen for Wild i tirsdagens kamp. (NTB)

  Kraken Wild Hockey
  Foto: Craig Lassig / AP
 • Sverige-sjefen stormet ut av intervju: – Dere snakker dritt

  De svenske fotballherrene vant oppskriftsmessig 5-0 hjemme mot Aserbajdsjan i den andre runden i EM-kvalifiseringen mandag kveld.

  Etter kampen ble det likevel svært dårlig stemning i Viaplays fotballstudio, hvor Sveriges landslagstrener Janne Andersson var på besøk.

  – Dere snakker dritt etter en 5-0-seier. Det er så dårlig, tordnet han.

  Andersson slo spesielt hardt tilbake mot fotballekspert Bojan Djordic etter å ha fått spørsmål om hvorfor ikke Jesper Karlsson fikk spille mer.

  Krangelen eskalerte videre, hvor Djordic fortalte Andersson at «du representerer ti millioner mennesker». Treneren svarte med å spørre «hvem representerer du?».

  – Sverige så klart, svarte Djordic.

  Han er født i Serbia, men er oppvokst i Sverige og har representert landet på U21-landslaget.

  – Forsøker du å si at jeg burde spilt for Serbia? spurte han Andersson, som til slutt forlot intervjuet.

  RB Leipzig-spiller Emil Forsberg scoret 1-0 i første omgang, før et selvmål fra gjestene sørget for 2-0 etter 65 minutter.

  Med ti minutter igjen la Viktor Gyökeres på til 3-0, før Jesper Karlsson og Anthony Elanga scoret 4-0 og 5-0 helt på tampen.

  Dermed fikk Sverige en solid opptur etter 0-3-tapet mot Belgia i forrige kvalifiseringskamp.

  De øvrige resultatene i mandagens EM-kvalifiseringskamper:

  Nederland 3-0 Gibraltar, Polen 1-0 Albania, Moldova 0-0 Tsjekkia, Østerrike 2-1 Estland, Ungarn 3-0 Bulgaria, Montenegro 0-2 Serbia.

  UEFA EURO 2024 Qualifiers - Group F - Sweden v Belgium
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Storhamar best i amper semifinale – Vålerenga med kniven på strupen

  Det femte oppgjøret mellom Storhamar og Vålerenga i semifinaleserien i NM-sluttspillet endte med 3-0-seier til hjemmelaget, som dermed leder 3-2 sammenlagt.

  Det betyr at Vålerenga må vinne hjemme i Jordal Amfi førstkommende onsdag for at drømmen om NM-finale mot Stavanger Oilers skal leve videre.

  Allerede før to minutter var unnagjort av mandagens kamp på Hamar, tente det til etter en tøff takling fra hjemmelagets Martin Rønnild. Hele fire spillere måtte ta en tur ut på sidelinjen i kjølvannet av klammeriet på isen.

  – Ikke glad i hverandre Storhamar og Vålerenga, konkluderte TV 2s hockeyekspert Erik Follestad på Twitter underveis i kampen.

  Kort tid etter tumultene åpnet vertene scoringsballet. David Booth satte pucken i mål etter slurvete forsvarsspill fra bortelagets Stefan Espeland.

  Drøye ti minutter senere maktet Storhamar å utnytte én mann mer på isen da Jacob Berglund la på til 2-0, som også var resultatet etter første periode.

  I andre periode var begge lag farlig frempå ved flere anledninger, men verken Storhamar eller Vålerenga fant veien til nettmaskene. Tross målløs andreperiode gikk det som i den første tidvis hardt for seg mellom de to kamphanene.

  Gjestene forsøkte febrilsk å skaffe seg en viktig redusering i den tredje og siste perioden, og fikk en gylden mulighet med 5 mot 3 i en liten periode. Det klarte de imidlertid ikke å utnytte, og til slutt var det Storhamar som satte inn 3-0 på tampen.

  – Det er svakt 5 mot 3. Da er denne kjørt. Et Vålerenga som av en eller annen grunn virker blottet for selvtillit - og har gjort det siden 1-0, skrev Viaplays Kasper Wikestad på Twitter i den tredje perioden.

  Samtlige av de fem oppgjørene så langt har endt med hjemmeseier. For Vålerengas del må den trenden fortsette på onsdag dersom det skal bli NM-finale for Oslo-laget.

  NM sluttspill menn ishockey mellom Storhamar og Vålerenga
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste