"Tredobbelt norsk til Norge"

Den aller første virkelig store oppgaven for NRKs TV-sport de første årene var ski-VM i Oslo i 1966. Det ble også en norsk triumfferd. Se video!

Video Gull og hvite skoger

Ski-VM i Oslo i 1966 gav mye norsk gull, og var NRKs første store sportsproduksjon

Den norske medaljefangsten i nordiske skidispliner hadde vært så som så i OL og VM på første halvdel av 60-tallet. Men til VM på hjemmebane i Holmenkollen hadde Norge satset. Og det gav resultater.

NRKs satsing skulle vise mye av aktiviteten i Holmenkollen og Nordmarka direkte. Det var ingen selvfølge i de dager, da løypene gikk i lange sløyfer og det ikke var så enkelt med overføringer fra langt ute i skogen.

Se bilder fra VM i 1966

Etter en noe laber start med sjuendeplass som beste norske plassering på tremila, løsnet det på 15 km.

"Det kan bli tredobbelt norsk til Norge", hoiet sidekommentator Kristen Kvello, som satt i boksen ved siden av Jarle Høysæter under NRKs direktesending. For denne distansen ble sendt direkte denne februarlørdagen.

Gull, sølv og bronse

Gjermund Eggen

Gjermund Eggen ble 'skogens konge' i VM i 1966 med sine tre gull

Foto: Aktuell / SCANPIX

Da stormet Ole Ellefsæter mot mål. Gjermund Eggen hadde allerede gått inn til et sikkert gull, han hadde ledet hele veien. Og Odd Martinsen hadde avsluttet sterkt og var foran både svenske Bjarne Andersson og finske Kalevi Laurila i mål.

Og så kom Ellefsæter med en enda sterkere avslutning. Han klarte ikke bare å slå svensken og finnen, han kom også i mål drøye tre sekunder foran Martinsen. Tredobbelt norsk ble det i alle fall.

Noen dager seinere var det 4 x 10 km stafett. NRK satset stort med mange kameraer ute i løypa. Igjen gikk sendingen direkte.

Knusende stafettseier

VM-stafetten i 1966

En skistafett i 1966 så noe annerledes ut enn den gjør nå

Foto: Scanpix / SCANPIX

Og igjen skulle publikum både i Nordmarka og foran de stadig flere TV-apparatene rundt omkring i landet få juble. For Odd Martinsen leverte for første gang det som skulle bli hans varemerke, en knallsterk åpningsetappe.

Harald Grønningen og Ole Ellefsæter fulgte opp, og Gjermund Eggen hadde ingen konkurrent da han gikk inn til sitt andre gull. Han krysset målstreken ett minutt og 12 sekunder foran Finland.

Den siste lørdagen var de norske forhåpningene store foran femmila, og sjelden har den vært mer spennende i et VM.

Den berømte greina

Gjermund Eggen åpnet forsiktig, men holdt god fart mot slutten. Han hadde alle konkurrentene foran i sporet, men slet med finnen Arto Tiainen. Og klokka tikket.

Løypa var lang den gangen, man gikk to runder på 25 km, og det var langt mellom kameraene. Kameraet på Gratishaugen viste en snøtung grein der løypa kom ut av skogen. Og der ventet hele Norge i flere minutter på at Gjermund Eggen skulle komme - mens klokka ubønnhørlig tikket og gikk.

- Nå går klokka fort. Nå må du komme, Gjermund, ropte en nesten fortvilt Jarle Høysæter.

Og Gjermund kom akkurat i tide. De to minuttene det tok ned til mål, ble lange, men det holdt med drøyt ti sekunders margin.

Så kom "jentut'n"

Avslutningssøndagen ble også stor, og overraskende. Kvinnestafetten ble ikke sendt direkte på TV, og derfor gikk folket nesten glipp av "jentut'n".

Det var veteranen Ingrid Wigernæs som kalte stafettlaget det. 3 x 5 km gikk de i de dager, og Wigernæs åpnet. Inger Aufles gikk andre etappe, og til alles overraskelse var Norge med helt der framme etter to etapper.

Berit Mørdre avsluttet, og hun hadde ikke sjanse til å ta igjen Sovjetunionens ankerkvinne Alevtina Koltsjina.

Men Mørdre hadde god heng på svenske Toini Gustafsson. Og til enorm jubel staket hun seg centimeter for centimeter forbi Gustafsson inn mot mål, og sikret VM-sølvet med ni tidels sekunders margin.

- Etter dette fortsetter du vel en stund til, spurte NRKs reporter Øyvind Johnsen Ingrid Wigernes etterpå.

- Nei, nå er det er på tide å overlate ansvaret til de yngre, vi ser jo at det er veldig mye godt der, sa Wigernes.

Video: Øyvind Johnsens intervju med "jentut'n"

Video Ski-VM i 1966

Øyvind Johnsen intervjuer Jentut'n

Wirkola i tåkehavet

Et par timer seinere ble VM avsluttet med storbakkerennet i Holmenkollen. Tjukk tåke førte til at TV-bildene nesten ikke viste noenting, men hopprenn ble det. Bjørn Wirkola var det store norske håpet etter seieren i Midtstubakken noen dager tidligere.

Bjørn Wirkola
Foto: Aktuell / SCANPIX

Og han skuffet ikke. I tåkehavet landet han lengst nede av alle, og tok sitt andre gull i Oslo-VM, og det i suveren stil.

Da var VM slutt, også for NRK Fjernsynet, som hadde gjennomført sitt største sportsprosjekt noensinne til da. Kanskje det stod til gull det også.

Sportsnyheter

Bronselaget

Norsk stafettbronse i VM: – Fantastisk å kunne vinne noe sammen

Et norsk lag med utøvere fra tre forskjellige klasser tok stafettbronse under VM i snøsport for parautøvere.

Siste nytt

 • Goggia skadet kneet i fall - håper å rekke OL

  Den italienske alpinstjernen Sofia Goggia pådro seg skader i kneet i det stygge fallet under søndagens super-G. Italieneren har forstuet det venstre kneet og skadet korsbåndet hun opererte i 2013, i tillegg til at hun også har pådratt seg et lite brudd i leggbeinet og en seneskade.

  I en pressemelding fra FIS står det at hun starter rehabiliteringen allerede mandag, og at hun tar sikte på å rekke utforrennet i OL i Beijing 15. februar. Goggia er en av de store gullfavorittene til lekene i Kina.

  Italy Alpine Skiing World Cup
  Foto: Gabriele Facciotti / AP
 • Svensk EM-seier over Tyskland

  Sverige gjorde som Norge og slo koronaherjede Tyskland i håndball-EM. Svenskene avgjorde etter pause til 25-21. Naboduellen mellom Norge og Sverige tirsdag vil høyst trolig bare sende ett av lagene til semifinale.

 • Chelsea med etterlengtet ligaseier

  Hakim Ziyech og Thiago Silva stod for scoringene da Chelsea slo Tottenham 2-0 i søndagens London-derby i Premier League. Det var de blås første seier på fem kamper.

  Ziyech satte inn lederscoringen like etter pause med et kremmerhus fra langt hold. Etter 55 minutter doblet Thiago Silva med et hodestøt.

  Dermed kryper også Chelsea noen poeng nærmere ligaleder Manchester City, som spilte uavgjort mot Southampton lørdag.

  Foreløpig har imidlertid City betryggende avstand til både Liverpool og Chelsea. Det er ni poeng ned til tabelltoeren Liverpool. Tottenham og Harry Kane fikk en scoring annullert i første omgang.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal