Skal løse smørekrøll: Får hjelp i Falun

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Smøreproblemene har gitt skiskytterlandslaget hodebry. Nå skal utfordringene løses med et forsterket samarbeid.

Morten Hegle Svendsen

BRØDRE: Morten Hegle Svendsen (t.h.) ble smøresjef for skiskytterne i 2013. Her er han sammen med broren Emil under OL i Sotsji.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi sender to stykker bort (til Falun), blant annet meg, for å være med langrennslandslaget. Vi drar på studietur for å se hva de gjør og om det er noe vi kan ta med oss. Og så håper vi at vi kan bidra med noe for dem, sier smøresjef Morten Hegle Svendsen til NRK.

Svendsen, som er broren til Emil, fikk mandag høre smørekritikk fra løpere og sin egen sjef. Skitrøbbelet skaper usikkerhet drøye tre uker før VM.

Men nå tas det grep.

Nystad

BIDRAR: Knut Nystad er smøresjef for langrennslandslaget.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg blir i Falun gjennom nesten hele mesterskapet, sier Svendsen.

– Det handler mest om å få litt «input». Det er greit å være på plass for å se om det er noe vi kan lære, sier smøresjefen, som egentlig skulle til Falun som turist.

Tidlig til Finland

Svendsen tar med seg én i smøreteamet, som vil være i Falun i tre-fire dager.

Men det sendes også testere til Finland i god tid før VM-start.

– De er der cirka en uke før vi kommer. De skal bruke dagene til å teste sliper og produkter og forske litt. Da kan vi være litt foran skjema før resten kommer, sier smøresjefen.

Selv var han ikke forberedt på smørekritikken. Tirsdag kveld holdt ledelsen et møte, hvor skitrøbbelet var ett av temaene.

– Vi fikk renset luften litt. Vi er enige om strategier og planer fremover. Det ble bra, sier smøresjefen om møtet.

– Stolt av ham

Onsdag brukte mange av skiskytterne god tid på testing av ski under strålende forhold i Holmenkollen. Elise Ringen, som kjemper om en VM-plass, fant blant annet et helt nytt par.

Emil Hegle Svendsen har også brukt mer tid enn vanlig på å teste ski denne sesongen, ifølge ham selv.

Han innrømmer at det er litt spesielt å se broren ta mye av støyten.

– Det kan jo være krevende, men jeg synes det går greit med Morten. Han tar det som en mann og tar ansvar der det trengs. Det er jeg stolt av. Jeg synes også han takler trykket fra media bra, sier 29-åringen.

Siste nytt

 • Andre strake NM-gull for Riiber

  Jarl Magnus Riiber tok helgens andre NM-seier da han også vant 10-kilometeren i kombinert på Beitostølen. Riiber vant også lørdagens 5-kilometer. Jørgen Graabak tok sølvet, mens Magnus Krog kapret bronsen - over 50 sekunder bak Riiber.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Christensen med superdebut

  Med startnummer 64. klarte den norske slalåmkjøreren Simen Ramberg Christensen å kjøre inn til en råsterk 21. plass i sin verdenscupdebut. Nordmannen som vant NM foran barndomskompis Henrik Kristoffersen i år, endte bare 1.64 sekund bak Marcel Hirscher. Dermed er nordmannen klar for finaleomgang sammen med Kristoffersen og Leif Kristian Nestvold Haugen.

 • Røthe vant etter super-avslutning

  Sjur Røthe vant dagens 15 kilometer på Beitostølen. Vossingen åpnet fornuftig og økte gradvis farten. Da klarte verken dagens andremann, Simen Hegstad Krüger, eller dagens tredjemann, Martin Johnsrud Sundby, å holde tritt.

  Røthe
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM kombinert: 10 km langrenn menn
NM kombinert: 10km
Vinterstudio
Sesongstart langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
Sesongåpning langrenn: 10km fri teknikk, kvinner
Sesongstart langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
Vinterstudio