Hopp til innhold

Skaanes tok sensasjonelt gull etter «marerittsesong»: – Jeg har vært så lei meg

Marte Skaanes stod for en aldri så liten sensasjon da hun slo samtlige på Tolga og tok NM-gull. Det gjorde hun etter en tøff periode, hvor hun vurderte å gi seg.

NM-ski del 2: 5 km klassisk kvinner

GULL: Marte Skaanes overrasket og sikret sitt første NM-gull.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det var artig. Jeg har vært så lei meg i det siste, for det har vært en veldig tung sesong. Det er veldig artig at det går bedre, og jeg vet at jeg kan gå på ski når ting funker, sier Skaanes til NRK etter å ha gjennomført løpet.

Etter hvert ble det klart at NM-gullet trolig stod mellom nevnte Skaanes og verdenscupvinner Tiril Udnes Weng på fem kilometer klassisk. Men sistnevnte klarte ikke å hamle opp med 26-åringen, og dermed stakk Skaanes av med en noe overraskende seier i NM på Tolga.

– Det unner jeg henne veldig. Hun har ikke hatt sesongen hun håpet på, så at hun tar NM-gull er veldig bra, sier Udnes Weng om sin konkurrent.

NM-ski del 2: 5 km klassisk kvinner

ROSER VINNEREN: Tiril Udnes Weng

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Johannes Høsflot Klæbo tok et overlegent gull på herrenes 10 kilometer klassisk foran Simen Hegstad Krüger og Mikael Gunnulfsen på henholdsvis andre- og tredjeplass.

Rammet hardt av korona

Skaanes har hatt en trøblete sesong, der hun pådro seg koronaviruset like etter å ha gått sesongens første renn på Beitostølen. Det tok lang tid før hun konkurrerte igjen, og klarte ikke å hente seg inn før VM i Planica.

Hun forteller at koronaviruset traff henne hardt.

– Det var en ganske hard trøkk. Jeg måtte bare være tålmodig og jobbe meg opp igjen. Det har vært en tøff vei tilbake, sier NM-gullvinneren.

Hun legger til at hun var syk i to uker, og at det tok rundt en måned før hun kunne trene som normalt igjen.

– Det har vært tøft. Jeg hadde forhåpninger før sesongstart, men så har avslagene kommet i fleisen gang på gang. Det har vært tøft å stå i det, innrømmer norgesmesteren.

Nå fikk hun altså en etterlengtet opptur, med et meget sterkt NM-gull – hennes første i karrieren.

rom6HDSLQ9s

UTKLASSING: Etter en lengre sykdomsperiode utklasset Marte Skaanes konkurrentene på femkilometeren.

Foto: Heiko Junge / NTB

Avslører tøffe samtaler

Hun innrømmer at hun begynte å tvile på seg selv i starten av året.

– Jeg har vært fryktelig lei. Mamma og pappa har fått noen kjipe samtaler de siste månedene, forteller gullvinneren.

Hun utdyper, og forteller at de nærmeste har måttet tåle mye den siste tiden.

– Mamma og pappa har måttet tåle mye dritt og frustrasjon fra meg. Samboer har måttet tåle litt dritt han også. Så takk til dem, for at de minnet meg på at jeg fortsatt kan gå fort på ski og at jeg bare hadde en dårlig start, sier Skaanes.

På et tidspunkt, nærmere bestemt i februar, var det så ille at hun ville gi opp:

– Da ringte jeg pappa og lurte på om det var verdt å holde på med, når man bare blir syk én gang og så ryker en hel sesong på en sykdomsrunde fordi du ikke er med fra start. Da var han slik: «Du må huske at livet etter ski har mye å by på det også». Så fikk jeg sove på det og så bare: «Fy fader, jeg er ikke ferdig».

Marte Skaanes

BLID: Skaanes kunne juble etter at Tiril Udnes Weng ikke klarte å matche tiden til sin konkurrent.

– Det er jo ikke så lenge siden?

– Nei, det er ikke det. Det var et svakt øyeblikk da ting butta litt imot, sier Skaanes.

Vinterens sesong er Skaanes' første på landslaget. Landslagstrener Sjur Ole Svarstad kan ikke garantere Skaanes en plass på elitelandslaget også neste sesong.

– Vi skal gjøre noen krevende vurderinger med tanke på elitelaget neste sesong. Men det er luksusproblem, sier han.

– Jeg skjønner at Marte har vært langt nede, men så slår hun så bra tilbake i dag. Det er veldig kjekt, sier Svarstad.

– Hun har vært skikkelig nede

Hennes far og tidligere langrennsprofil Øyvind Skaanes er naturligvis veldig fornøyd med datterens NM-gull.

– Akkurat nå føles det veldig godt, for hun har vært skikkelig nede. Det gjør litt for henne dette her, for det har vært litt nedturer, sier pappa Skaanes til NRK.

Øyvind Skaanes

PAPPA: Øyvind Skaanes tok VM-gull på stafett i 1991 og ble norgesmester på femmila året før. Her er et portrett fra 1992.

Foto: Jon Eeg / NTB

Norgesmesteren på sprint, Kristine Stavås Skistad, gikk med tidlig startnummer og satte standarden høyt. Måltiden hennes slet flere gode løpere med å slå, men etter hvert kom de største kanonene, og Stavås klarte ikke å ta pallplass.

Udnes Weng fikk det også tøft mot slutten, men klarte akkurat å kapre bronsen. Sølvet gikk til Margrethe Bergane, 16,4 sekunder bak Skaanes. 17 år gamle Milla Grosberghaugen Andreassen imponerte også stort med sin fjerdeplass.

Siste nytt

 • Southampton møter Leeds i opprykkskamp til Premier League

  Enten Leeds eller Southampton rykker opp til Premier League. Southampton booket finaleplass i opprykkskvalifiseringen med 3-1 over West Bromwich fredag.

  Opprykksfinalen spilles på Wembley 26. mai. Leeds sikret finaleplass med 4-0-seier over Norwich torsdag. Leeds rykket også ned sist sesong.

  Fra før er det klart at Leicester og Ipswich skal spille Premier League-fotball neste sesong.

  West Bromwich rykket ned i 2021 og må belage seg på en ny sesong på nest øverste nivå.

  (©NTB)

  DSOtmTrX5wQ
  Foto: Reuters
 • Filip Ingebrigtsen dukket ikke opp til start – EM-kravet henger i tynn tråd

  Planen var at Filip Ingebrigtsen fredag kveld skulle løpe 1500 meter i et fransk stevne med mål om å komme under EM-kravet på 3.36,00 og kvalifisere seg for sommerens mesterskap i Roma.

  Selv om han var påmeldt, dukket nordmannen aldri opp til start.

  – Han var ikke helt i form, skriver sportssjef Erlend Slokvik i en tekstmelding til NRK fredag kveld.

  Og nå har 31-årige Ingebrigtsen dårlig tid. EM-kravet må tas innen 26. mai, og det norske friidrettsforbundet offentliggjør EM-uttaket 30. mai.

  Neste mulighet kan være 1500-meteren som arrangeres på Jessheim 24. mai, men det er ikke avklart om Filip Ingebrigtsen løper der.

  Formen i det siste har ikke gitt grunnlag for optimisme. Forrige helg løp han inn på 3.43.03 under et løp i Tyskland.

  Ingebrigtsen, som altså tok EM-gull på 1500-meter i 2016 og VM-bronse i 2017, er dermed et godt stykke unna gammel storhet noen få uker før sommerens mesterskap i Roma, som arrangeres fra 7. til 12. juni.

  OL-kravet på samme distanse er for øvrig 3.33.50.

   NM Friidrett 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Straffkaos i Formel 2-kvalifiseringen – Hauger rammet

  Det ble mange endringer på resultatlistene etter Formel 2-kvalifiseringen i Imola. Dennis Hauger endte til slutt som nummer 13.

  Resultatlistene ble nesten snudd helt på hodet i minuttene etter målgang i kvalifiseringen. Hauger, som kjørte inn til 13.-plass, hoppet plutselig til sjuendeplass.

  Mange førere ble først straffet for å ha vært utenfor sperrelinjen under sine beste runder. Noen timer senere ble det imidlertid omgjort slik at Hauger til slutt ble nummer 13. Dermed har han et vanskelig utgangspunkt denne helgen.

  Hauger står med én pallplass denne sesongen. Sprintløpet i Italia starter 14.15 lørdag, mens hovedløpet avvikles søndag formiddag.

  Den 21 år gamle bilføreren fra Aurskog er i år inne i sin tredje sesong i klassen under Formel 1.

  Det er ingen hemmelighet at årets Formel 2-sesong blir helt avgjørende for hvilke muligheter som åpner seg videre for Hauger. En fjerde sesong på nest øverste nivå i Formel-sirkuset blir det nemlig ikke. For øyeblikket er 21-åringen på 3.-plass i sammendraget.

  Da Hauger møtte pressen i februar før Formel 2-sesongen, understreket han at plan A er å vinne Formel 2-mesterskapet, og at det ikke fantes en plan B.

  Aurskog-gutten tok steget opp i Formel 2-sirkuset foran 2022-sesongen etter å ha vunnet Formel 3 året før. I debutsesongen endte han på 10.-plass som Prema-fører, før han forflyttet seg til MP Motorsport foran fjoråret.

  2023-sesongen endte med åttendeplass sammenlagt etter varierende resultater.

  (©NTB)

  Pressekonferanse med formel 2-fører Dennis Hauger
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal