Hopp til innhold

Skaanes tok sensasjonelt gull etter «marerittsesong»: – Jeg har vært så lei meg

Marte Skaanes stod for en aldri så liten sensasjon da hun slo samtlige på Tolga og tok NM-gull. Det gjorde hun etter en tøff periode, hvor hun vurderte å gi seg.

NM-ski del 2: 5 km klassisk kvinner

GULL: Marte Skaanes overrasket og sikret sitt første NM-gull.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det var artig. Jeg har vært så lei meg i det siste, for det har vært en veldig tung sesong. Det er veldig artig at det går bedre, og jeg vet at jeg kan gå på ski når ting funker, sier Skaanes til NRK etter å ha gjennomført løpet.

Etter hvert ble det klart at NM-gullet trolig stod mellom nevnte Skaanes og verdenscupvinner Tiril Udnes Weng på fem kilometer klassisk. Men sistnevnte klarte ikke å hamle opp med 26-åringen, og dermed stakk Skaanes av med en noe overraskende seier i NM på Tolga.

– Det unner jeg henne veldig. Hun har ikke hatt sesongen hun håpet på, så at hun tar NM-gull er veldig bra, sier Udnes Weng om sin konkurrent.

NM-ski del 2: 5 km klassisk kvinner

ROSER VINNEREN: Tiril Udnes Weng

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Johannes Høsflot Klæbo tok et overlegent gull på herrenes 10 kilometer klassisk foran Simen Hegstad Krüger og Mikael Gunnulfsen på henholdsvis andre- og tredjeplass.

Rammet hardt av korona

Skaanes har hatt en trøblete sesong, der hun pådro seg koronaviruset like etter å ha gått sesongens første renn på Beitostølen. Det tok lang tid før hun konkurrerte igjen, og klarte ikke å hente seg inn før VM i Planica.

Hun forteller at koronaviruset traff henne hardt.

– Det var en ganske hard trøkk. Jeg måtte bare være tålmodig og jobbe meg opp igjen. Det har vært en tøff vei tilbake, sier NM-gullvinneren.

Hun legger til at hun var syk i to uker, og at det tok rundt en måned før hun kunne trene som normalt igjen.

– Det har vært tøft. Jeg hadde forhåpninger før sesongstart, men så har avslagene kommet i fleisen gang på gang. Det har vært tøft å stå i det, innrømmer norgesmesteren.

Nå fikk hun altså en etterlengtet opptur, med et meget sterkt NM-gull – hennes første i karrieren.

rom6HDSLQ9s

UTKLASSING: Etter en lengre sykdomsperiode utklasset Marte Skaanes konkurrentene på femkilometeren.

Foto: Heiko Junge / NTB

Avslører tøffe samtaler

Hun innrømmer at hun begynte å tvile på seg selv i starten av året.

– Jeg har vært fryktelig lei. Mamma og pappa har fått noen kjipe samtaler de siste månedene, forteller gullvinneren.

Hun utdyper, og forteller at de nærmeste har måttet tåle mye den siste tiden.

– Mamma og pappa har måttet tåle mye dritt og frustrasjon fra meg. Samboer har måttet tåle litt dritt han også. Så takk til dem, for at de minnet meg på at jeg fortsatt kan gå fort på ski og at jeg bare hadde en dårlig start, sier Skaanes.

På et tidspunkt, nærmere bestemt i februar, var det så ille at hun ville gi opp:

– Da ringte jeg pappa og lurte på om det var verdt å holde på med, når man bare blir syk én gang og så ryker en hel sesong på en sykdomsrunde fordi du ikke er med fra start. Da var han slik: «Du må huske at livet etter ski har mye å by på det også». Så fikk jeg sove på det og så bare: «Fy fader, jeg er ikke ferdig».

Marte Skaanes

BLID: Skaanes kunne juble etter at Tiril Udnes Weng ikke klarte å matche tiden til sin konkurrent.

– Det er jo ikke så lenge siden?

– Nei, det er ikke det. Det var et svakt øyeblikk da ting butta litt imot, sier Skaanes.

Vinterens sesong er Skaanes' første på landslaget. Landslagstrener Sjur Ole Svarstad kan ikke garantere Skaanes en plass på elitelandslaget også neste sesong.

– Vi skal gjøre noen krevende vurderinger med tanke på elitelaget neste sesong. Men det er luksusproblem, sier han.

– Jeg skjønner at Marte har vært langt nede, men så slår hun så bra tilbake i dag. Det er veldig kjekt, sier Svarstad.

– Hun har vært skikkelig nede

Hennes far og tidligere langrennsprofil Øyvind Skaanes er naturligvis veldig fornøyd med datterens NM-gull.

– Akkurat nå føles det veldig godt, for hun har vært skikkelig nede. Det gjør litt for henne dette her, for det har vært litt nedturer, sier pappa Skaanes til NRK.

Øyvind Skaanes

PAPPA: Øyvind Skaanes tok VM-gull på stafett i 1991 og ble norgesmester på femmila året før. Her er et portrett fra 1992.

Foto: Jon Eeg / NTB

Norgesmesteren på sprint, Kristine Stavås Skistad, gikk med tidlig startnummer og satte standarden høyt. Måltiden hennes slet flere gode løpere med å slå, men etter hvert kom de største kanonene, og Stavås klarte ikke å ta pallplass.

Udnes Weng fikk det også tøft mot slutten, men klarte akkurat å kapre bronsen. Sølvet gikk til Margrethe Bergane, 16,4 sekunder bak Skaanes. 17 år gamle Milla Grosberghaugen Andreassen imponerte også stort med sin fjerdeplass.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal