Hopp til innhold

Northug takker Emil Iversen etter NM-gullet: – Måtte ringe han i går

Ingen klarte å henge med Even Northug, som fredag gikk inn til sitt første individuelle NM-gull. En del av æren gir han til Emil Iversen.

NM ski: sprint

– Han utklasser dem i finalen. Northug er på topp i NM igjen, utbrøt NRK-kommentator Jann Post.

Northug-familien vet en ting eller to om det å ta gull, og endelig var det Even Northug sin tur. 28-åringen har som regel havnet i skyggen av storebror Petter, men fredag handlet alt om Even.

– Det betyr mye. Det er stort. Du blir ikke norgesmester hver dag, sier seierherren til NRK.

Han dundret på i finalen og kjørte fra samtlige i finalefeltet – og gikk inn til sitt første individuelle NM-gull.

NM ski: sprint
Foto: Terje Pedersen / NTB

Og det med lånte ski.

Etter at gullet var innkassert fortalte han at gullskiene faktisk tilhører Emil Iversen.

– Jeg måtte låne dem, jeg hadde ikke noen rub-ski selv. Jeg måtte ringe Emil på veien opp i dag. Det hender han låner av meg og jeg av han.

– Så endelig litt suksess for Emil Iversen i NM?

– Ja, da ble det NM-gull, gliser Northug.

Skiene var ekstra viktige i dag, mener han.

– Så lenge du har ski som ikke er isete og du treffer bra med rub-ski i dag, så har du gode ski.

Even Northug
Foto: NRK, NTB

Northug tok gullet foran Mathias Holbæk og Oskar Opstad Vike.

På kvinnesiden var det et mer ubeskrevet blad som stakk av med NM-gullet.

– Sensasjonseier

– Det er en sensasjonseier på Beitostølen! Hvem hadde sett for seg at dette skulle skje, sier Torgeir Bjørn.

Etter at stjernene falt fra var det Hedda Bakkemo som kunne juble for sitt aller første NM-gull på Beitostølen fredag. Hun var sterkest av samtlige i finalefeltet

– Det var helt vanvittig. Jeg er helt i sjokk. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde da jeg gikk over målstreken, det er en rar følelse, sier Bakkemo til NRK etterpå.

Hun vant foran venninnen Mari Nordlunde som tok sølvet, mens Anna Svendsen tok tredjeplassen.

19-åringen Malin Hoelsveen imponerte voldsomt gjennom samtlige finalerunder, men gikk tom for litt krutt på tampen og endte på en 4. plass

Hoelsveen er faktisk et ordentlig multitalent. Hun imponerte stort under fredagens sprint, og forrige uke tok hun gull på sprinten i junior-NM. Men 19-åringen kan mer enn bare å stå på ski:

Hun er også et av Norges største friidrettstalenter. Hun tok sølv på 800 meter under NM i fjor, bare slått av landslagsløper Hedda Hynne. I tillegg ble hun U18-europamester på 800 meter i 2022.

– Potensialet hun viser er imponerende, sa NRKs Torgeir Bjørn etter Hoelsveens kvartfinale.

 NM Friidrett 2023

TALENT: Malin Hoelsveen, i midten her, løp inn til sølv under senior-NM i fjor. Fredag imponerte hun med ski på beina.

Foto: Geir Olsen / NTB

Og det er flere som lot seg imponere av Hoelsveen. Landslagstrener Sjur Ole Svarstad sier at han aldri hadde sett Hoelsveen gå på ski, men likte det han fikk se.

– Hun har god kapasitet og går godt teknisk. saker bra og går bra i motbakkene, Virkelig en spennende utøvere å se opp for. Hun holder et veldig høyt nivå allerede. Hun er fremdeles junior og har all verdens muligheter til å ta steget inn senioreliten.

Og på spørsmål om hva han synes multitalentet burde gjøre fremover, sier han:

– Hun må velge langrenn.

Stjernene slått ut

NM-sprinten på Beitostølen var preget av værforhold som skapte trøbbel for flere. Snøvær og tunge forhold førte til en rekke skreller.

Allerede i prologen ble en av favorittene på kvinnesiden, Lotta Udnes Weng, slått ut.

– Det kladda så innmari. Det føltes ut som jeg gikk på stylter. Så trynet jeg inn på oppløpet her også. Da ble jeg kvitt kladdene, så de siste 50 meterne var litt bedre, sier hun videre.

NM ski: sprint
Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hvordan var det å gå her?

– Det var helt forferdelig. Det var helt umulig å gå på ski. Det er en av de verste opplevelsene jeg har hatt på ski, sier Udnes Weng.

I kvartfinalen røk prologvinner Ane Appelkvist Stenseth, etter at hun hadde byttet ski før finalerundene.

Stenseth var storfavoritt i sin kvartfinale, og var ikke spesielt fornøyd etter kvartfinale-exiten.

– Jeg skulle nok gått for blanke ski. Det var klabb og det var dritt. Jeg slet opp den siste bakken. Det var for mye klabb under skiene og da blir det vanskelig, sier Stenseth til NRK.

– Hva tenker du om at det blir sånn vær under NM?

– Det er kjedelig. Det blir mange faktorer som spiller inn, som ikke handler om form. Det er kjipt, men det er sånn det er.

NM ski: sprint

TUNGT: Ane Appelkvist Stenseth fikk det tøft i kvartfinalen på NM-sprinten.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Også på herresiden ble det trøbbel. Landslagsløper Sindre Bjørnestad Skar ble slått ut i prologen, mens Pål Golberg ble slått ut i semifinalen.

Det var en rekke fall, stavbrudd og rett og slett vanskelige smøreforhold. Det skilte enormt på både ski og tider, og noen måtte til og med stoppe helt opp for å fjerne kladdene under skiene.

– Det er et utfordrende føre her i dag, konstaterte NRKs langrennsekspert Therese Johaug.

NM-helgen fortsetter lørdag skiathlon. Det kan du følge på NRK 1 fra klokken 11.45.

Siste nytt

  • Belgisk storavis: Van Aert med mål om comeback i norsk ritt

    Visma-stjernen Wout Van Aert har angivelig valgt å sikte seg inn på skadecomeback i Tour of Norway 23. mai, skriver den belgiske avisen Het Laatste Nieuws.

    Van Aert har vært ute av konkurranse siden han i slutten av mars ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen. Dagen etter ble han operert for skaden, og 29-åringen har siden brukt tiden på å rehabilitere.

    Den belgiske stjernen skal ifølge Het Laatste Nieuws sikte seg inn på å returnere for fullt på sykkelsetet når Tour of Norway tråkkes i gang 23. mai.

    Van Aert har herjet på den internasjonale sykkelscenen de siste årene, og Visma-rytteren har blant notert ni etappeseirer i Tour de France. Kragebeinsbruddet i Dwars door Vlaanderen kom rett i forkant av en lang rekke vårklassikere.

    11. april ble det gjort kjent at årets Giro d'Italia går uten den belgiske 29-åringen.

    – Jeg er skuffet over å miste mitt nest største mål for sesongen, men jeg må prioritere helsen og gi kroppen tiden det tar å bli bra igjen, sa Van Aert etter at beslutningen ble tatt. (NTB)

    Van Aert
    Foto: NTB
  • Femdobbelt mester advarer mot premiepenger i OL

    Storbritannias rolegende Steve Redgrave (62) liker dårlig at friidretten skal belønne alle sine gullvinnere i Paris-OL med 50.000 dollar.

    – Det gir en «oss mot dem»-situasjon. Jeg er imot det, sier Redgrave til BBC.

    Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) gikk forrige måned ut med nyheten om prispenger. Ingen grener har tidligere gjort tilsvarende i OL-historien.

    Skulle det bli gull til Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen, vil begge motta snaut 555.000 kroner. I alt skal det kåres 48 friidrettsvinnere i Paris-lekene.

    – Alle disse er kapable til å tjene betydelig med penger før og etter Paris, så her gir man penger til folk som allerede har det, mener Redgrave. (NTB)

    2Jca4zXpmm8
    Foto: Reuters
  • Medvedev inn på profiltung skadeliste før Roland-Garros

    Flere store tennisstjerner trøbler med skade før prestisjetunge Roland-Garros i slutten av mai. Russiske Daniil Medvedev er usikker på omfanget av egen skade.

    Verdensfireren måtte kaste inn håndkleet etter det første settet i torsdagens kvartfinale i Madrid Open. En trøblete hofte satte en stopper for russeren.

    – Jeg klarte ikke å sprinte, og jeg er litt usikker på om det var på grunn av krampe eller en strekk. Jeg spurte fysioen min om det var fare for å gjøre det noe verre. Han sa at det kunne bli verre om det er en strekk, men ikke om det bare er krampe, sa Medvedev etter kampen.

    I tillegg til Medvedev valgte også verdenstoer Jannik Sinner å trekke seg fra Madrid Open. Carlos Alcaraz returnerte nylig til tennisbanen etter å ha slitt med en skade i høyrearmen. Det er også knyttet usikkerhet til Novak Djokovic, som siden semifinaletapet mot Casper Ruud i Monte-Carlo Masters i midten av april ikke har vært i aksjon.

    Gruskongen Rafael Nadal fortsetter på sin side å jobbe tålmodig mot toppformen etter å ha trøblet stort med ulike skader de siste to årene. (NTB)

    CJGi5d073OI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal