Hopp til innhold

Semenya får beholde VM-gullet

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har bestemt at Caster Semenya får beholde VM-gullet fra 800 meter.

Caster Semenya
Foto: Markus Schreiber / AP

Det opplyser det sør-afrikanske idrettsdepartementet i dag.

Forbundet opplyser at Sør-Afrikas regjering, IAAF og Semenyas advokater har oppnådd enighet om at hun skal beholde medaljen, tittelen og prispengene.

Årsaken er at det ikke blitt bevist at hun har gjort noe galt.

Rykteflom

Det ble stilt spørsmål ved sør-afrikanske Semenya etter 800 meter-finalen under VM i Berlin. Semenyas maskuline framtoning og dype stemme førte til en enorm rykteflom.

Rykteflommen førte til et vedtak om at hun skulle kjønnstestes. Resultatet av testen skulle offentligjøres denne uken.

Holdes hemmelig

Nå er det oppnådd enighet med IAAF om at kjønnstestene av Semenya skal holdes hemmelige. Det blir derfor ikke noen offentliggjøring av resultatene, slik det tidligere har vært varslet.

Fortsatt skal imidlertid eksperter være i arbeid med å analysere testene.

- Resultatet av disse testene skal aldri offentliggjøres, heter det i en uttalelse fra idrettsdepartementet i Sør-Afrika.

Vil granske

Det internasjonale forbundet sier i en uttalelse at det er åpnet for undersøkelser rundt det sørafrikanske friidrettsforbundets behandling av Semenya-saken.

Etter at den sørafrikanske friidrettspresidenten Leonard Chuene innrømmet å ha løyet da han påsto at Semenya ikke hadde vært underlagt kjønnstester før VM, ble både presidenten og Det sørafrikanske friidrettsforbundet utestengt av Sør-Afrikas olympiske komite.

Siste nytt

  • Alexander Bonsaksen med sjokkovergang til Vålerenga

    Den tidligere Frisk Asker-spilleren Alexander Bonsaksen (37) har meldt overgang til rivalen Vålerenga på en ettårskontrakt. Overgangen kommer etter to år i Asker.

    – Jeg merket etter hvert at uansett hvor bra tilbudet eller opplegget var i Asker, så var det hit jeg ønsket meg innerst inne, sier Bonsaksen til NRK.

    Bonsaksen har tidligere vunnet sluttspillet tre ganger med Vålerenga. Overgangen kommer to år etter at han valgte bort Vålerenga ved forrige hjemkomst fra et utenlandsopphold på syv år. Han står med to gull i den finske ligaen.

    – Akkurat nå føles det jævlig bra, men det er ikke et lett valg. Jeg hadde det jo bra der jeg var. Det var to fine år, sier Bonsaksen.

    37-åringen er forberedt på reaksjoner som måtte komme når han har valgt å gå over til Frisk Asker-rivalen.

    – Reaksjonene blir helt sikkert blandet. Det får man bare tåle, sier Bonsaksen.

    Dette er Vålerengas tredje nysignering på én uke. Tidligere har Stian Kaltrud Nystuen og Mikkel Christiansen blitt presentert for sølvvinneren i årets sluttspill.

    vK6Xw-Zn8JI
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB
  • Idrettsforbundet reagerer på nytt lovforslag: – Det er en del utfordringer

    Norges idrettsforbund har konkludert med at et nytt lovforslag knyttet til kampen mot trakassering og seksuelle overgrep mot barn ikke «fullt ut dekker idrettens behov».

    Lovforslaget, som konkret omhandler idrettens mulighet til å oppbevare og dele personopplysninger om personer som bryter norsk lov, ble sendt på høring i februar. Fristen for å komme med innspill er 1. juni.

    Styret i Norges idrettsforbund behandlet saken på sitt møte denne uken og berømmer Kulturdepartementet for å se og imøtekomme behovet idretten har for en lovregulering.

    – Like fullt er det en del utfordringer med det som nå ligger på bordet. Lovforslaget har et virkeområde som ikke fullt ut dekker idretten behov, sier generalsekretær Nils Einar Aas.

    Han kommenterte forbundets arbeid med saken på et pressemøte onsdag. NIF peker blant annet på at lovforslaget burde hatt et enda videre virkeområde.

    – For eksempel er ikke økonomiske misligheter tatt med, og det er avgrensninger knyttet til tilskuere på idrettsarrangementer. Vi mener lovforslaget er veldig komplisert i sin oppbygning, og dette er ting vi vil spille inn i høringen, sa Aas.

    (NTB)

    L2bHzx6h56Q
    Foto: NTB
  • Bessebergs advokat reagerer kraftig på NIF-vedtak

    Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett, det opplyser Norges idrettsforbund.

    – På bakgrunn av erkjente kritikkverdige forhold som fremkommer i tingrettens dom av 12. april 2024 mot Anders Besseberg anser idrettsstyret at han har skadet idrettens anseelse, konkluderer de.

    Besseberg fratas æresmedlemskapet i NIF med umiddelbar virkning.

    78-åringens advokat Mikkel Toft Gimse reagerer sterkt på beskjeden om at Besseberg ikke får beholde hedersbevisningen sin.

    – Anders Besseberg er ikke kjent med dette. Vi reagerer på at han ikke ble kontaktet av NIF i forkant, men får vite om dette fra media, skriver Toft Gimse til NRK og utdyper:

    – Besseberg understreker at dommen mot ham ikke er rettskraftig og ser dette som en del av forhåndsdømmingen mot seg.

    Besseberg ble tildelt æresmedlemskapet i NIF allerede i 2013.

    Besseberg ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

    Han har anket straffen.

    (NTB/NRK)

    ga8x3mpGGZk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal