Hopp til innhold

Semenya får beholde VM-gullet

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har bestemt at Caster Semenya får beholde VM-gullet fra 800 meter.

Caster Semenya
Foto: Markus Schreiber / AP

Det opplyser det sør-afrikanske idrettsdepartementet i dag.

Forbundet opplyser at Sør-Afrikas regjering, IAAF og Semenyas advokater har oppnådd enighet om at hun skal beholde medaljen, tittelen og prispengene.

Årsaken er at det ikke blitt bevist at hun har gjort noe galt.

Rykteflom

Det ble stilt spørsmål ved sør-afrikanske Semenya etter 800 meter-finalen under VM i Berlin. Semenyas maskuline framtoning og dype stemme førte til en enorm rykteflom.

Rykteflommen førte til et vedtak om at hun skulle kjønnstestes. Resultatet av testen skulle offentligjøres denne uken.

Holdes hemmelig

Nå er det oppnådd enighet med IAAF om at kjønnstestene av Semenya skal holdes hemmelige. Det blir derfor ikke noen offentliggjøring av resultatene, slik det tidligere har vært varslet.

Fortsatt skal imidlertid eksperter være i arbeid med å analysere testene.

- Resultatet av disse testene skal aldri offentliggjøres, heter det i en uttalelse fra idrettsdepartementet i Sør-Afrika.

Vil granske

Det internasjonale forbundet sier i en uttalelse at det er åpnet for undersøkelser rundt det sørafrikanske friidrettsforbundets behandling av Semenya-saken.

Etter at den sørafrikanske friidrettspresidenten Leonard Chuene innrømmet å ha løyet da han påsto at Semenya ikke hadde vært underlagt kjønnstester før VM, ble både presidenten og Det sørafrikanske friidrettsforbundet utestengt av Sør-Afrikas olympiske komite.

Siste nytt

 • Midtjylland med siste nytt om Kristoffer Olsson: – Fortsatt ikke ved bevissthet

  Den svenske landslagsspilleren Kristoffer Olsson (28) viser små forbedringer etter at han ble akutt syk, men tilstanden anses fortsatt som alvorlig.

  Det kommer fram i en oppdatering fra Midtjylland fredag kveld.

  – Siste nytt er at Kristoffers vitale organer fungerer, og legene ser små forbedringer, men situasjonen er fortsatt alvorlig. Han har fortsatt ikke vært ved bevissthet, sier den danske klubbens administrerende direktør Claus Steinlein.

  Tirsdag gikk Midtjylland ut med nyheten om at Olsson hadde kollapset i sitt hjem og siden fått behandling på sykehus. Han lå da i respirator, og det ble opplyst at den akutte sykdommen var relatert til hjernen.

  – Alle i FC Midtjylland er naturligvis dypt påvirket av situasjonen, hvor en lagkamerat og nær venn kjemper slik som Kristoffer gjør nå, sier Steinlein. (NTB)

  Kristoffer Olsson
  Foto: AP
 • Verstappen best i årets første Formel 1-kvalik

  Max Verstappen innfridde i siste kvalifiseringsomgang og sikret seg beste startspor i Bahrains Grand Prix i sesongens første Formel 1-løp.

  De siste års verdensmester vant foran Charles Leclerc (Ferrari) og George Russell (Mercedes).

  Det er 33. gang i karrieren at den nederlandske Red Bull-føreren kjører fra «pole position». Verstappen har vunnet alle sine 16 siste Formel 1-løp der han har hatt et slikt utgangspunkt.

  26-åringen kom svakt i gang på de første treningene (to 6.-plasser), men hevet seg og ble nummer tre på den siste før kvalifiseringen. Bahrains Grand Prix kjøres lørdag.

  Red Bull vant i fjor 21 av 22 løp, og Verstappen var på topp i 19 av dem. (NTB)

  Max Verstappen
  Foto: AP
 • Lægreids drømmerenn ødela for Bø: – Drittlei skytingen din

  Med 20 treff vant Sturla Holm Lægreid fredagens normaldistanse i Holmenkollen, på en dag hvor det har vært stor norsk dominans.

  Mye av grunnen til det var nettopp den feilfrie skytingen til Lægreid, der de nærmeste utfordrerne alle fikk én bom på siste skyting.

  – Det er ingen som fyller så ofte som Sturla gjør. Han er så god i de situasjonene der, sa NRKs ekspertkommentator Synnøve Solemdal etter Lægreids siste skyting.

  For Tarjei Bø var det en grov bom på skudd nummer 20 som ødela og som gjorde at det ble en annenplass.

  – Når det siste skuddet ryker, så blir det veldig symbolsk på at du ikke sto løpet ut, sier Bø til NRK.

  – Det var et kjempebra løp og all ære til Sturla som klarer å skyte 20, sier han videre.

  Da Lægreid kom inn til NRK i intervjusonen etter rennet, klarte ikke stryingen å dy seg.

  – Jeg er så drittlei skytingen din, sa han med et stort glis.

  En skyting Lægreid naturligvis var langt mer fornøyd med.

  – Det er ikke jeg. Jeg har vært litt lei, men i dag var det så lett å skyte fullt hus, hvorfor har jeg ikke gjort det tidligere i sesongen? Jeg tenkte det var lenge siden jeg har skutt 20 av 20, så det var på tide, sier Lægreid.

  Trøsten for Bø er at han med fredagens annenplass knapper innpå ledelsen til lillebror Johannes Thingnes Bø, som ble nummer fem fredag, i verdenscupen sammenlagt. Det skiller nå 68 poeng mellom brødrene.

  Vetle Sjåstad Christiansen ble nummer tre.

  Lægreid Bø
  Foto: Skjermdump / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal