NRK Meny
Normal

Gull-vinner skal kjønnstestes

Det internasjonale friidrettsforbundet vil kjønnsteste 800-meterløperen Caster Semenya.

Caster Semenya
Foto: TOBIAS SCHWARZ / REUTERS

Sør-Afrikanske Semenya som vant 800 meter-finalen under VM i Berlin, kommer til å bli testet etter at det har blitt stilt spørmålstegn ved hennes kjønn.

Hennes maskuline framtoning og dype stemme har ført til en rykteflom.

Onsdag kveld vant den 18-åringen finalen i suveren stil med tiden 1,55,45 minutter.

Regjerende verdensmester Janeth Jepkosgei fra Kenya tok andreplassen (1,57,9 minutter), mens Jennifer Meadows fra Storbritania tok bronsemedaljen (1,57,93 minutter).

Se: Resultater fra 800 meter

På pressekonferransen etter løpet var ikke Semanya tilstede og generalsekretær i IAAF, Pierre Weiss, svarte på spørsmål fra fremmøtte journalister om bråket rundt Semenya.

- Saken skal bli etterforsket både i Sør-Afrika og Berlin. Om vi finner ut at hun ikke er kvinne, vil vi inndra medaljen og gi den til en annen. Men det var aldri snakk om å hindre henne i å løpe i dag , sa Weiss.

- Vi vet at dere vil ha svar rundt dette, men hun er ung og kan ikke svare slike spørsmål. Beslutningen om at hun ikke skulle stille på pressekonferransen ble tatt av det internasjonale forbundet og det sørafrikanske forbundet, sa generalsekretæren.

Tar tid

18-åringen vil bli testet, men svaret på prøven vil ikke bli ferdig før VM er over, bekrefter IAAF.

- Jeg er ikke lege, men alle leger jeg har snakket med har forklart at slike ting kan ta uker eller måneder, sa Weiss videre.

Han forsikret også om at svaret på testen av Semenya ville bli offentliggjort så fort resultatet blir klart.

- Undersøkelsene er konfidensielle, men vi spiller med åpne kort og vil offentliggjøre resultatet når det kommer, avsluttet Weiss.

Vinnertiden til Semenya er den beste tiden på distansen i verden i år, og er er ni sekunder bedre enn hva hun presterte i fjor. Hun hadde også den beste tiden i semifinalen.

Siste nytt

 • VG: Vil kaste fotballpresidenten

  Oslo fotballkrets ønsker å kaste fotballpresident Terje Svendsen til våren, skriver VG. Kvinnefotball og økonomi er bakteppe for oppfordringen fra kretsleder Kenneth B. Eriksen. Oslo fotballkrets aksepterer ikke lenger at herrespillerne stikker av med brorparten av pengene fra medieavtalen, sier kretslederen til avisen.

  Terje Svendsen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Norsk duo til Flensburg-Handewitt

  Den norske landslagsduoen Magnus Jøndal og Gøran Søgard Johannessen bytter ut danske GOG med det tyske storlaget Flensburg-Handewitt foran neste sesong. Det bekreftet Flensburg-Handewitt på sin hjemmeside mandag. Duoen vil slutte seg til sin nye klubb sommeren 2018.

  Magnus Jøndal
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Warholm nominert til nok en pris

  Karsten Warholm ble nylig kåret til årets mannlige nykommer i europeisk friidrett. I november kan 21-åringen vinne samme pris på verdensbasis. På Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) galla i Monaco i 24. november er han nominert til prisen som «2017 Rising Star».

  VM i friidrett i London 2017
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal