– Hæ, skal jeg ikke stå på ski lenger?

Etter tre spolerte sesonger slutter Lotte Smiseth Sejersted for å redde helsa. Fortsatt sliter hun med å sette ord på drømmene som brast.

Lotte Smiseth Sejersted

VELGER HELSA: Lotte Smiseth Sejersted vil ikke risikere å måtte leve med et kne som ikke virker. Derfor slutter hun med alpint.

Foto: Vegard Blostrupmoen Lien / NRK

Som junior var hun verdens beste fartsløper. I en alder av 26 år sitter hun og snakker med NRK om livet etter alpinkarrieren. Det startet offisielt 20. april, da beskjeden kom at hun gir opp et nytt comeback.

Skaden hun pådro seg i et utforrenn 9. januar skulle vise seg å bli den siste – av mange.

Det er vanskelig for Lotte Smiseth Sejersted å sette ord på det.

Et par ganger mister hun tråden. Og det er helt på tampen av intervjuet – når hun selv tror hun har kommet helt ut av det – Sejersted sier det aller best:

– Hæ, skal jeg ikke stå på ski lenger? Det er kjemperart. For det er det jeg har gjort så lenge jeg kan huske ...

Sejersted

OVER OG UT: Her ender karrieren, i Altenmarkt-Zauchensee 9. januar 2016.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Hode, skulder, kne – og tommel

Som ung hadde hun grunn til å drømme om det aller største.

Hun fikk med seg en sjetteplass fra OL-utforen i Sotsji. De tre sesongene etterpå har alle blitt spolert av skader.

Slik lister hun opp skaderekka, fra nåtid og bakover:

– Operert leddbånd og menisk i fjor, opererte korsbånd og menisk tidligere i fjor. Året før der hadde jeg en hjernerystelse som gjorde at jeg mistet hele sesongen. Så har det vært operert skulder, en hånd som brakk, så en tommel. Det er mindre skader, men man blir sliten av å ha noe hvert år, erkjenner.

France Alpine Skiing World Cup

BLODIG ALVOR: Her ender 2014/15-sesongen, i Val d'Isere 20. desember 2014.

Foto: Pier Marco Tacca / Ap

Frykten: En ny skade

Nå tør hun rett og slett ikke risikere mer.

– Jeg har den frykten for å skade meg igjen. Da føler jeg ikke det er riktig å fortsette, for jeg føler min styrke har vært at jeg alltid har gitt hundre prosent og bare ikke tenkt noe på konsekvens. Nå tror jeg det hadde vært vanskelig, og da føler jeg ikke at jeg hadde fått ut potensialet mitt, sier hun.

Sejersted vil rett og slett ha knær å gå på resten av livet. Da må hun også innfinne seg med at de største drømmene brast.

– Må prøve å godta

Det er ikke lett, men hun jobber med saken.

– Det er det som nesten er det kjipeste. Jeg har alltid vært så sta på at jeg skal nå målene mine. Jeg har jobbet så lenge for dette, så må jeg gi meg.

– Selvfølgelig skulle jeg gjerne fått uttelling for jobben jeg har lagt ned, men jeg må bare prøve å godta at det er bra nok at jeg har prøvd så godt jeg kan, sier Lotte Smiseth Sejersted.

Siste nytt

 • Di Maria-dobbel da PSG vant

  Angel Di Maria var den store spilleren da Paris Saint-Germain vant 4-1 borte mot Nice i den franske toppdivisjonen fredag.

  Argentineren scoret to mål på seks minutter før pause da hovedstadsklubben tok tre poeng fredag. De økte ledelsen på toppen av tabellen.

  Nantes på andreplass er fem poeng bak, men kan knappe inn når de møter bunnlaget Metz på bortebane lørdag.

  DXhS2bwFxBo
  Foto: Daniel Cole / Daniel Cole
 • Ny remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte remis for andre dag på rad da han møtte kinesiske Wang Hao på den åttende dagen av turneringen på Isle of Man fredag.

  Nordmannen spilte med svarte brikker mot kineseren, men etter 31 trekk ble spillerne enige om remis. Dette var andre dag på rad Carlsen spiller remis. Torsdag gjorde 28-åringen det samme mot Kirill Aleksejenko. Før det hadde han to strake seire på Isle of Man.

  Med resultatet har Carlsen 5,5 poeng av 8 mulige, det samme som motstander Hao. Med det er nordmannen et halvt poeng bak ledertrioen Fabiano Caruana, Levon Aronian og David Guijarro. De to førstnevnte møttes og spilte remis fredag.

  Det gjenstår tre runder av turneringen.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • Tre slag over par i Frankrike

  Kristoffer Reitan fikk det ikke helt til å stemme på den andre dagen av Open de France i golf i Paris. Han klarte likevel cuten med god margin.

  Reitan startet turneringen med å gå tre slag under par torsdag.

  Fredag ble det tre slag over par, noe som førte til at han falt 18 plasser på resultatlisten. Nordmannens par etter to dager holder til en 31.-plass.

  U.S. Open - Round One
  Foto: Andrew Redington / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal