– Hæ, skal jeg ikke stå på ski lenger?

Etter tre spolerte sesonger slutter Lotte Smiseth Sejersted for å redde helsa. Fortsatt sliter hun med å sette ord på drømmene som brast.

Lotte Smiseth Sejersted

VELGER HELSA: Lotte Smiseth Sejersted vil ikke risikere å måtte leve med et kne som ikke virker. Derfor slutter hun med alpint.

Foto: Vegard Blostrupmoen Lien / NRK

Som junior var hun verdens beste fartsløper. I en alder av 26 år sitter hun og snakker med NRK om livet etter alpinkarrieren. Det startet offisielt 20. april, da beskjeden kom at hun gir opp et nytt comeback.

Skaden hun pådro seg i et utforrenn 9. januar skulle vise seg å bli den siste – av mange.

Det er vanskelig for Lotte Smiseth Sejersted å sette ord på det.

Et par ganger mister hun tråden. Og det er helt på tampen av intervjuet – når hun selv tror hun har kommet helt ut av det – Sejersted sier det aller best:

– Hæ, skal jeg ikke stå på ski lenger? Det er kjemperart. For det er det jeg har gjort så lenge jeg kan huske ...

Sejersted

OVER OG UT: Her ender karrieren, i Altenmarkt-Zauchensee 9. januar 2016.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Hode, skulder, kne – og tommel

Som ung hadde hun grunn til å drømme om det aller største.

Hun fikk med seg en sjetteplass fra OL-utforen i Sotsji. De tre sesongene etterpå har alle blitt spolert av skader.

Slik lister hun opp skaderekka, fra nåtid og bakover:

– Operert leddbånd og menisk i fjor, opererte korsbånd og menisk tidligere i fjor. Året før der hadde jeg en hjernerystelse som gjorde at jeg mistet hele sesongen. Så har det vært operert skulder, en hånd som brakk, så en tommel. Det er mindre skader, men man blir sliten av å ha noe hvert år, erkjenner.

France Alpine Skiing World Cup

BLODIG ALVOR: Her ender 2014/15-sesongen, i Val d'Isere 20. desember 2014.

Foto: Pier Marco Tacca / Ap

Frykten: En ny skade

Nå tør hun rett og slett ikke risikere mer.

– Jeg har den frykten for å skade meg igjen. Da føler jeg ikke det er riktig å fortsette, for jeg føler min styrke har vært at jeg alltid har gitt hundre prosent og bare ikke tenkt noe på konsekvens. Nå tror jeg det hadde vært vanskelig, og da føler jeg ikke at jeg hadde fått ut potensialet mitt, sier hun.

Sejersted vil rett og slett ha knær å gå på resten av livet. Da må hun også innfinne seg med at de største drømmene brast.

– Må prøve å godta

Det er ikke lett, men hun jobber med saken.

– Det er det som nesten er det kjipeste. Jeg har alltid vært så sta på at jeg skal nå målene mine. Jeg har jobbet så lenge for dette, så må jeg gi meg.

– Selvfølgelig skulle jeg gjerne fått uttelling for jobben jeg har lagt ned, men jeg må bare prøve å godta at det er bra nok at jeg har prøvd så godt jeg kan, sier Lotte Smiseth Sejersted.

Siste nytt

 • Borussia Dortmunds første serietap

  Bunnlaget Fortuna Düsseldorf påførte serieleder Borussia Dortmund sesongens første serietap og duket for ny spenning i gullkampen. Målscorerne var Dodi Lukebakio, før Jean Zimmer sørget for 2-0-seier.

  SOCCER-GERMANY-DUS-DOR/
  Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters
 • Zlatan forlenget med LA Galaxy

  Zlatan Ibrahimovic har signert en ny kontrakt med Los Angeles Galaxy og spiller for klubben i Major League Soccer også neste år. Den svenske 37-åringen signerte for Galaxy i mars etter å ha blitt fristilt av Manchester United.

  MLS Red Bulls Galaxy Soccer
  Foto: Chris Carlson / AP
 • Ingrid Syrstad Engen til Wolfsburg

  Ingrid Syrstad Engen har signert for Wolfsburg, melder VG. 20-åringen sier til avisen at hun har signert en kontrakt på to og et halvt år med den tyske toppklubben, men fram til sommerens VM leies hun tilbake til LSK Kvinner.

  Ingrid Syrstad Engen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal