– Hæ, skal jeg ikke stå på ski lenger?

Etter tre spolerte sesonger slutter Lotte Smiseth Sejersted for å redde helsa. Fortsatt sliter hun med å sette ord på drømmene som brast.

Lotte Smiseth Sejersted

VELGER HELSA: Lotte Smiseth Sejersted vil ikke risikere å måtte leve med et kne som ikke virker. Derfor slutter hun med alpint.

Foto: Vegard Blostrupmoen Lien / NRK

Som junior var hun verdens beste fartsløper. I en alder av 26 år sitter hun og snakker med NRK om livet etter alpinkarrieren. Det startet offisielt 20. april, da beskjeden kom at hun gir opp et nytt comeback.

Skaden hun pådro seg i et utforrenn 9. januar skulle vise seg å bli den siste – av mange.

Det er vanskelig for Lotte Smiseth Sejersted å sette ord på det.

Et par ganger mister hun tråden. Og det er helt på tampen av intervjuet – når hun selv tror hun har kommet helt ut av det – Sejersted sier det aller best:

– Hæ, skal jeg ikke stå på ski lenger? Det er kjemperart. For det er det jeg har gjort så lenge jeg kan huske ...

Sejersted

OVER OG UT: Her ender karrieren, i Altenmarkt-Zauchensee 9. januar 2016.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Hode, skulder, kne – og tommel

Som ung hadde hun grunn til å drømme om det aller største.

Hun fikk med seg en sjetteplass fra OL-utforen i Sotsji. De tre sesongene etterpå har alle blitt spolert av skader.

Slik lister hun opp skaderekka, fra nåtid og bakover:

– Operert leddbånd og menisk i fjor, opererte korsbånd og menisk tidligere i fjor. Året før der hadde jeg en hjernerystelse som gjorde at jeg mistet hele sesongen. Så har det vært operert skulder, en hånd som brakk, så en tommel. Det er mindre skader, men man blir sliten av å ha noe hvert år, erkjenner.

France Alpine Skiing World Cup

BLODIG ALVOR: Her ender 2014/15-sesongen, i Val d'Isere 20. desember 2014.

Foto: Pier Marco Tacca / Ap

Frykten: En ny skade

Nå tør hun rett og slett ikke risikere mer.

– Jeg har den frykten for å skade meg igjen. Da føler jeg ikke det er riktig å fortsette, for jeg føler min styrke har vært at jeg alltid har gitt hundre prosent og bare ikke tenkt noe på konsekvens. Nå tror jeg det hadde vært vanskelig, og da føler jeg ikke at jeg hadde fått ut potensialet mitt, sier hun.

Sejersted vil rett og slett ha knær å gå på resten av livet. Da må hun også innfinne seg med at de største drømmene brast.

– Må prøve å godta

Det er ikke lett, men hun jobber med saken.

– Det er det som nesten er det kjipeste. Jeg har alltid vært så sta på at jeg skal nå målene mine. Jeg har jobbet så lenge for dette, så må jeg gi meg.

– Selvfølgelig skulle jeg gjerne fått uttelling for jobben jeg har lagt ned, men jeg må bare prøve å godta at det er bra nok at jeg har prøvd så godt jeg kan, sier Lotte Smiseth Sejersted.

Siste nytt

 • Joshua King avbrøt trening

  Angriper Joshua King avbrøt dagens landslagstrening på Ullevaal stadion etter omlag 15 minutter. Han var med på deler av oppvarmingen før han tok en kjapp prat med sportssjef Nils Johan Semb. Bournemouth-spissen skal ha fått seg en smell i ankelen under Slovenia-kampen, men det usikkert om det er grunnen til at han avbrøt treninga. Norge møter Bulgaria i nasjonsligaen tirsdag kveld.

  EM-KVALIFISERING FOTBALL
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Heidi Løke returnerer til Larvik

  Heidi Løke forlater Storhamar etter denne sesongen, og vender tilbake til gamleklubben Larvik.– Larvik betyr utrolig mye for meg. Dette blir den tredje perioden min i klubben. Jeg ønsker å avslutte karrieren her, sier Løke til Østlandsposten.

  Heidi Løke
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • USA og Canada VM-klare

  USA og Canada slo til med storsigrar i natt, og begge er dermed klare for neste års VM i Frankrike.

  I kvalifiseringsturneringa i Texas slo Canada Panama 7-0 medan USA banka Jamaica 6-0.

  Panama og Jamaica skal dermed gjere opp om den tredje VM-plassen onsdag. Taparen der møter Argentina i playoff om ein plass i VM.

  Alex Morgan og Kelley O'Hara
  Foto: Jerome Miron / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag