Hopp til innhold

Se da Bardal drømte om VM-gull

I videoen ovenfor fra 2001 drømmer Anders Bardal om å bli best i verden. Lørdag kunne steinkjergutten løfte hendene over hodet og vite at han klarte det. Nå blir han hyllet av mannen som sist vant VM-gull i normalbakke for Norge.

En ung Anders Bardal i 2001 drømmer om VM-gull

Se en pur ung Anders Bardal drømme om VM-gull

Ingen nordmenn hadde vunnet VM-gull i normalbakke i hopp siden Bjørn Wirkola klarte det på hjemmebane i Holmenkollen i 1966. Den historien forandret seg under lørdagens VM-hopp i Val di Fiemme i normalbakke da Anders Bardal ble verdensmester.

NRK har lett i arkivet og funnet en pur ung Bardal tilbake i 2001, året etter at han hadde blitt tatt ut på landslaget for første gang. Reportasjen viser en ung Bardal i hjembygda Steinkjer der ambisjonsnivået var høyt, selv i en alder av nitten år (se videoen øverst i saken)

Målet er å bli best av alle, sa Bardal den gangen. Det klarte han altså lørdag.

Hylles av legenden

Bjørn Wirkola

Bjørn Wirkola er mektig imponert over hva Anders Bardal har prestert i hoppbakken.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Siden 1966 har uttrykket "å hoppe etter Wirkola" blitt brukt om det som har vært uoppnåelig. Nå har Bardal gjort uttrykket til skamme og hylles samtidig av hopplegenden Bjørn Wirkola.

– Hopprennet så jeg på hytta i helga. Jeg var utrolig spent, og vi hoppet nesten ut av stolene da Bardal vant, sier Wirkola.

Han er ikke overrasket over Steinkjerguttens suksess i hoppbakken.

– Anders har jobbet veldig bra. Han hopper utrolig godt og stødig, så jeg hadde stor tro på at han skulle klare å vinne gull. En av fordelene til Anders er at han aldri hopper dårlig.

(Saken fortsetter under bildet)

Anders Bardal

Her er en ung Anders Bardal i en av sine første internasjonale hoppkonkurranser. Den gang ble han nummer fire. Lørdag ble han best i verden.

Foto: Eurosport

– De andre har vært for dårlige

Til sammen har Norge tatt tre VM-gull i hopp i normalbakke. Det første kom i Zakopane i 1962 da Toralf Engan vant. Fire år senere vant Wirkola. Så skulle det ta 47 år før Norge og Bardal klarte det.

– Hvorfor ingen har klart det siden meg er vanskelig å svare på. Marginene er små, men de andre nordmennene har vel ikke vært gode nok, sier Bjørn Wirkola.

Hopplegenden husker godt dagen han selv vant VM-gull.

– Når vi hoppet var det ikke mange skirenn i løpet av sesongen. Forberedelsene var derfor hele tiden mot VM i Oslo. Jeg husker nesten alt fra den dagen jeg vant.

(Saken fortsetter under videoen)

Her blir Anders Bardal verdensmester i Val De Fiemme.

Anders Bardal blir verdensmester

Må takle presset

Wirkola ble verdensmester to ganger i løpet av sin karriere. Han mener det krever mye mentalt for å bli best.

Bjørn Wirkola ble båret på gullstol etter seieren i Holmenkollen i 1966-VM.

Her blir Bjørn Wirkola båret på gullstol etter hoppet som sikret gull i VM i Holmenkollen 1966.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Det handler om å kunne styre nervene og fokusere. Spent må du være, men du må takle presset. Det klarte jeg og det klarte Anders.

Østerrike vært nærmest suverene i hoppbakken de siste årene, men Wirkola tror Norge er på tur tilbake til gammel storhet.

– Jeg tror ikke vi har hatt et bedre hopplag enn det vi har nå. Mange av guttene hopper godt. Jeg tror Anders kan ta enda en medalje under årets VM. Når man først har hoppet godt, gir det god selvtillit.

Og valøren på medaljen har han også et ønske om.

– Det hadde vært moro med et gull til fra Anders.

Stolt verdensmester

Etter lørdagens VM-gull var i boks, var det en lykkelig Bardal som kunne konstatere at han klarte målet han satte seg som en ung hopper tilbake rundt år 2000.

– Så langt er jeg bare fryktelig stolt over det som har skjedd. Det har ikke sunket inn ennå. Jeg er bare veldig, veldig glad, sa den ferske verdensmesteren.

Også lagkameratene var stolte i etterkant.

– Det er magisk. Vi er blitt så gode kamerater på dette laget. Vi er i gledesrus, jublet Anders Jacobsen til NRK lørdag.

Anders Bardal ble verdensmester i Val De Fiemme. Hør Anders Bardal første reaksjoner her.

Bardal: Dette er helt rått

Siste nytt

  • Tottenham-smell i jakten på Mesterliga-spill

    Tottenham jakter noen etterlengtede poeng for å være enda et steg nærmere Mesterliga-spill for neste sesong. Hindringen var Chelsea i London-derbyet.

    Jakten skulle fort ende i en fiasko. For etter 24 minutter ruvet Trevoh Chalobah høyest i feltet etter et indirekte frispark. Dette var hans første mål på over to år.

    Det ekspertene derimot var alt annet enn fornøyd med, var Tottenhams håndtering av frisparket. For dette er det tredje målet på rad som de slipper inn fra en dødball – og i fire av fem kamper hvor dette skjer.

    – Dette er så stryk som det bare går an å bli. Det er nesten så jeg ikke tror hva jeg ser, sier Nils Johan Semb i Viaplay-studio i pausen.

    Vondt skulle bli til verre for Tottenham i sin kamp nummer 300 i et London-derby i Premier League. Også Chelseas 2–0 scoring skulle komme etter en dødball.

    For først smalt det i tverrliggeren fra Cole Palmer som skjøt fra rundt 25 meter på frispark. Ballen var akkurat på feil side av streken for Palmer sin del, men kula havnet ut i feltet, hvor Nicolas Jackson ruvet høyest og headet inn 2–0 til vertene.

    Med hjemmeseier klatret Chelsea til 8. plass på tabellen. De er nå kun tre poeng bak sjetteplassen til Manchester United som sikrer Europa-spill.

    Tottenham er nå syv poeng bak 4.-plassen som sikrer spill i Mesterligaen.

    M1X-4j2S2GI
    Foto: Reuters
  • Selvsikker Ingebrigtsen om OL: – Kommer til å bli lett

    Etter en trøblete høst, har Jakob Ingebrigtsen vært tilbake i full trening de siste månedene. Sesongåpningen i USA er noen uker unna for Ingebrigtsen, som sikter mot suksess i både EM og OL i sommer.

    I OL stiller han som regjerende mester på 1500 meter, og nordmannen er full av selvtillit før OL i Paris.

    – Hvis jeg ikke blir syk eller skadet, så kommer det til å bli så lett som bare det, sier Ingebrigtsen i podkasten Ignite fra det europeiske friidrettsforbundet.

    Ingebrigtsen er også en klar medaljekandidat på 5000 meter, hvor han har tatt VM-gull i både 2022 og 2023. På 1500 meter endte både VM i 2022 og 2023 med sølv, etter at Ingebrigtsen ble spurtslått av britene Jake Wightman og Josh Kerr.

    Jakob Ingebrigtsen Tokyo
    Foto: INA FASSBENDER / AFP
  • Larvik knep den siste semifinaleplassen

    Larvik slo Molde 28-27 på hjemmebane og tok seg som siste lag til semifinalen i håndballsluttspillet for kvinner.

    Fra før er Vipers Kristiansand, Storhamar og Sola klar for neste fase i sluttspillet. Oppgjøret mellom Larvik og Molde var det eneste som måtte ut i en tredje kamp i best av tre-serien.

    På egen parkett tok Larvik tak i kampen i 2. omgang. Maja Furu Sæteren ble toppscorer for vertene med sine sju nettkjenninger. Sherin Obaidli scoret seks mål for Molde.

    Veteranen Heidi Løke pådro seg nylig en lyskeskade og gikk glipp av skjebnekampen torsdag.

    – Denne skaden kan ta tid. Hvor lenge vet vi ikke ennå, men denne sesongen er i alle fall ferdigspilt for Heidi, sa Larvik -Arne Senstad til TV 2 før oppgjøret.

    De første semifinalekampene spilles 7. eller 8. mai med runde to én uke senere. Skulle det bli en tredje kamp, vil den spilles 18. mai.

    Vipers er regjerende mester i sluttspillet. (NTB)

    Larvik Håndball
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal