Hopp til innhold

Prostitusjonstilhenger stjal rekordmannens store øyeblikk

Wilson Kipsang løp inn til ny verdensrekord i maraton, men seiersøyeblikket hans ble ødelagt av en mann som ville reklamere for et prostitusjonsnettsted.

ATHLETICS-MARATHON/BERLIN Kipsang of Kenya crosses finish line behind disrupter at 40th Berlin marathon

Her løper aktivisten inn foran Wilson Kipsang og stjeler seiersøyeblikket til den nye verdensrekordholderen.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Kipsang løp inn til tiden 2.03.23 i den 40. utgaven av Berlin Maraton, og slo dermed den forrige verdensrekorden fra 2011 med 15 sekunder.

Likevel kommer Kipsang trolig ikke til å henge bildene av at han løper over målstreken opp på veggen sin.

Prostitusjonsreklame

Han fikk nemlig ikke være den første til å løpe gjennom målbåndet og strekke armene i været i seiersglede. En ukjent mann hoppet inn fra publikumsområdet og gjorde det før ham.

Formålet hans var tydelig; på mannens t-skjorte var web-adressen til et prostitusjonsnettsted synlig med store bokstaver. NRK.no har valgt å sladde teksten. Sannsynligvis så mannen sitt snitt til litt reklame foran de utallige kameralinsene som ventet ved målområdet.

– En idiot hoppet inn fra venstre, beskriver World of Sport.

Sannsynligvis kan mannen vente seg en saftig bot fra politiet i Tyskland.

Lot seg ikke affisere

Kipsang så imidlertid ikke ut til å la seg affisere veldig av stuntet. Bare i et brøkdel av et sekund så han overrasket ut da mannen hoppet inn foran ham, men så fortsatte han bare mot mål med et stort seierssmil om munnen.

Kipsang slo den gamle rekorden til landsmannen Patrick Makau med 15 sekunder. Makau satte sin rekord i den samme traseen i den tyske hovedstaden for to år siden.

Han fikk også en helt grei timelønn for løpet.

Først fikk han 40.000 euro (ca. 320.000 kroner) for seieren, og deretter kunne han innkassere 50.000 euro (ca. 400.000 kroner) for rekorden.

– Det er klart jeg er en lykkelig mann akkurat nå. Jeg har både vunnet her i Berlin, og jeg har satt verdensrekord. Det kan ikke bli så mye bedre, sier Kipsang, og utdyper:

– Da Paul Tergat satte sin verdensrekord her i Berlin for ti år siden inspirerte det meg veldig. Derfor er det helt fantastisk at jeg skulle være i en posisjon til å klare det samme nå.

Jages nedover

Kenyaneren gikk til topps i London Marathon i OL-sesongen i fjor, og han sikret seg bronsemedaljen i OL noe senere på sommeren.

De fem første plassene i søndagens maraton gikk til kenyanere. NRKs mangeårige friidrettskommentator Lars Lystad er ikke overrasket over at den nye rekorden ble satt akkurat i dag.

– Det er blitt satt verdensrekord i Berlin før. Arrangøren legger til rette for at det skal bli satt rekorden i raske løyper som denne, og løperne går inn for det selv også, sier han.

Lystad tror ikke det blir lenge til rekorden blir slått på ny.

– Det går på marginene nedover nå. Dette er bare et steg på veien, for det er mange som jakter denne rekorden nå. Den henger høy, sier han.

Parademarsj

Det så lenge ut som om den forrige verdensrekorden til Patrick Makau skulle overleve søndagens løp i Berlins gater.

Etter 30 kilometer var tetfeltet 20 sekunder bak hans passeringstider, men fra 30 til 37 økte Kipsang og co. farten ganske voldsomt, og da Kipsang satte inn det avgjørende rykket vel fem kilometer før mål, var han likt med rekordskjemaet.

På de siste kilometerne ble det den reneste parademarsjen for Wilson Kipsang. Han var helt suveren og løp inn til en svært fortjent verdensrekord.

Da Paul Tergat, som inspirerte ham så voldsom i 2003, satte sin verdensrekord i den samme traseen med 2.04.55, var det den aller første offisielle verdensrekorden på maratondistansen.

Siste nytt

 • Solbakken gjør én endring på laget

  Landslagssjef Ståle Solbakken har funnet plass til Ola Solbakken på bekostning av Sander Berge til oppgjøret mot Georiga. Dermed er det én endring fra laget som tapte 3–0 for Spania: Ørjan Håskjold Nyland – Marcus Holmgren Pedersen, Stefan Strandberg, Leo Skiri Østigård, Birger Meling – Martin Ødegaard, Patrick Berg, Fredrik Aursnes – Ola Solbakken, Alexander Sørloth, Mohamed Elyounoussi.

  Ola Solbakken
  Foto: Fredrik Varfjell
 • Nye IOC-anbefalinger – dårlig nytt for Bolsjunov

  IOC-president Thomas Bach sier tirsdag at IOC står fast ved fordømmelsen og utestengelsen av Russland og Belarus, men organisasjonen har ennå ikke vurdert hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skal få delta under nøytralt flagg i OL i 2024.

  Forutsetningene for å slippe til russiske utøvere er følgende, ifølge en pressemelding sendt ut fra IOC:

  * Utøverne må konkurrere som nøytrale.
  * Ingen får delta som lag.
  * Utøvere som støtter Russlands krig er ikke velkommen.
  * Utøvere som er en del av hæren, får ikke delta.

  Flere russiske utøvere er tilknyttet hæren, deriblant Aleksandr Bosljunov. Langrennsstjernen har tittelen kaptein i Putins hær.

  – IOC skal diskutere dette når tiden er inne, uavhengig av om de (utøverne) har kvalifisert seg for OL gjennom kravene i deres enkelte internasjonale forbund, sa Bach på en pressekonferanse.

  – IOC føler dypt med det ukrainske folk og det ukrainske olympiske miljøet. Smerten og lidelsen er forbi fatteevne, uttalte IOC-presidenten.

  Thomas Bach
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Vipers må kutte i spillerstallen etter millionunderskudd

  Håndballklubben Vipers har hatt flere sesonger med et positivt resultat, men gikk med underskudd i fjor, skriver Fædrelandsvennen.

  – Isolert sett er jeg ikke fornøyd med et underskudd, men det var budsjettert slik at vi visste i hele 2022 at det gikk mot et underskudd. Det ble noe større enn budsjett på grunn av høyere lønnskostnader og reisekostnader spesielt til Champions League, sier styreleder Rune Nomeland i Våg HK til Fædrelandsvennen. (NTB)

  Vipers-seriegull
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste