Hopp til innhold

Sjokktall i ny rapport: 8 av 10 var skadet i OL-oppkjøringen

For første gang er skadesituasjonen i norsk toppidrett kartlagt i stor skala. Det gir et bilde av mye smerte på vei mot toppen.

OL-troppen

Mina Verås Larsen ledet den norske troppen inn på stadion under åpningsseremonien i London i fjor sommer. De færrste i troppen hadde hatt en oppladning uten skader.

Foto: Mike Blake / Reuters

Sommer OL i London 2012

Langdistanseløper Karoline Bjerkelig Grøvdal kom seg til OL i London, men har slitt med skader både før og etter OL.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Å bli skadet er forferdelig frustrerende. Man får ikke fulgt planen sin, og du havner i en ond sirkel der det er veldig lett å begynne treningen for tidlig, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

For Norges beste langdistanseløper har den ene skaden avløst den andre etter at hun slo gjennom med EM-gull for U20 i 2007. Senest i vinter har hun vært forhindret fra å løpe på grunn av skader.

At Grøvdal og andre toppidrettsutøvere sliter med skader er alt annet enn nytt.

Nå har det imidlertid for første gang kommet tall som viser hvor stort skade- og sykdomsproblemet er blant norske toppidrettsutøvere.

142 utøvere undersøkt

Senter for idrettsskadeforskning fulgte 142 OL-aktuelle utøverne tett de siste ti månedene frem mot OL i London. Funnene fra studien ble nylig publisert, og gir et bilde av et turbulent liv som toppidrettsutøver.

** 81 prosent av utøverne rapporterte minst én skadeplage i løpet av perioden.

** Til enhver tid var mer enn hver tredje utøver preget av en eller annen helseplage.

** Hver syvende utøver var til enhver tid såpass plaget av betydelige skader at det påvirket trening og konkurranse.

** Halvparten av de rapporterte plagene var knyttet til belastningsskader.

Les hele undersøkelsen her (ekstern lenke)

Ben Clarsen, som har ledet studien, kjenner toppidrettsmiljøet godt. Han synes tallene er for høye, men er likevel ikke spesielt overrasket.

Benjamin Clarsen

Benjamin Clarsen og hans kolleger på senter for idrettsskadeforskning har funnet ut at hver tredje toppidrettsutøver til enhver tid har en form for helseplage.

Foto: NRK

– Dette er topputøvere som lever helt på grensen og presser seg selv veldig hardt. Så at det er mange belastningsskader er ikke veldig overraskende. Det er et større problemer når vi ser at disse problemene går ut over treningen og konkurranser, sier han.

Martinsen: – Altfor høyt

En annen som har slitt mye med skader, er spydkaster Andreas Thorkildsen. Nylig fortalte NRK at han har knyttet til seg en privat massør for å kunne behandle muskulaturen når han er på reise.

Når Thorkildsens trener gjennom en årrekke får høre de høye tallene fra de norske OL-utøverne, er hans umiddelbare reaksjon at dette er mye høyere tall enn det burde være.

– Det er synd, og det er vel grunnen til at en del av utøverne våre ikke presterte så bra under OL, sier Martinsen.

Han tror at målingene fra OL-oppladningen kan ha gitt ekstra dystre tall ettersom utøverne satser enda litt tøffere for å lykkes.

– I et OL-år er det mange som vil trene ekstra hardt for å lykkes. Da går man kanskje over grense for hva kroppen tåler, og de leser kanskje signalene fra kroppen litt dårlig, sier han.

– På grensen av hva kroppen tåler

Roald Bahr

Mange av utøverne som blir skadet har trent for hardt, sier lege Roald Bahr.

Foto: Anna Stålberg / SVT

Gjennom undersøkelsen har norsk idrett fått helt ny kunnskap om hvilke utøvere som er mest utsatt for ulike typer skader, og når faren for å bli skadet er størst.

Målet er at man skal bruke denne informasjonen til å forebygge skader i fremtiden.
Siden det ikke finnes forskning på området fra før, er imidlertid sjefslegen på Olympiatoppen forsiktig med å si om tallene som har kommet frem er å regne som høye eller ikke.

Toppidrettsutøvere vil ønske å ligge på grensen til det kroppen tåler. Tar de i for hardt, så blir det en skade. Blir det ikke skade, så har de funnet den riktige balansen mellom skade og hvile, sier Roald Bahr.

Undersøkelsen ble gjennomført ved at alle utøverne fylte ut et elektronisk skjema der alle skade- og sykdomsplager ble registrert hos senter for idrettsskadeforskning.

Når en utøver rapporterte om en skade, ble dette kommunisert videre til helseteamet rundt utøveren. I en del tilfeller førte dette til at utøveren fikk raskere hjelp.

Nettopp det tror Bahr kan være viktig for å forebygge skader.

– Denne norske undersøkelsen er unik. Det er ingen andre enn Olympiatoppen som har så tett oppfølging av utøverne som vi hadde før OL i London. Derfor er det vanskelig å vite om disse tallene er høye eller lave, for det finnes ingen andre nasjoner å sammenlikne med, sier han.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal