Hopp til innhold

Skarstein ut mot eget forbund: – Det er i praksis ingen sanksjon

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) har vedtatt at Russland og Hviterussland får delta i Paralympics som nøytrale utøvere. Det får Birgit Skarstein til å reagere.

VM snøsport for parautøvere

REAGERER: Birgit Skarstein synes ikke Russland og Hviterussland straffes hardt nok.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Nå er det sånn at Russland allerede har fått den straffen fordi de er under en dopingdom. Så Russland er ikke her som en nasjon, de er her som den russiske paralympiske komite. Det er jo i praksis ingen sanksjon, fordi den strengeste sanksjonen allerede er tatt i bruk, sier Skarstein om straffen som Russland og Hviterussland får.

Hun påpeker at den eneste forskjellen på før og nå, er at de nå taper over fargene under logoen til den russiske paralympiske komité.

– Det fremstår ikke som noen veldig streng sanksjon, mener Skarstein.

Får støtte av Kjøll

Bakgrunnen for at utøverne ikke får representere sine nasjoner, er Russlands og Hviterusslands krigføring i Ukraina.

Det stilles også noen krav for deltagelsen.

Utøverne må blant annet konkurrere under det paralympiske flagget. Russland og Hviterussland får heller ikke være del av medaljeoversikten i lekene.

Norges Idrettsforbund hadde imidlertid bedt om en utestengelse. Det fortalte idrettspresident Berit Kjøll til NRK tirsdag.

Berit Kjøll

President i Norges Idrettsforbund, Berit Kjøll.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Sammen med våre nordiske kolleger ber vi om at de russiske og hviterussiske utøverne blir utestengt, uttalte hun.

Men hun fikk ikke ønsket innfridd. Kjøll sier onsdag at hun er rystet.

Vi er svært overrasket og rystet over IPCs vedtak som tillater deltakelse av russiske og hviterussiske utøvere i Paralympics i Beijing. Vedtaket strider mot idrettsstyrets vedtak som ble fattet på lørdag, samt likelydende vedtak som er fattet av IOC og en rekke andre internasjonale idrettsorganisasjoner, herunder FIFA og FIS. Det er særdeles skuffende, sier Kjøll til NRK.

Hun skriver, via kommunikasjonssjef Finn Aagaard, at idrettsforbundet har tatt et nytt initiativ overfor IPC og bedt dem gjøre om på vedtaket som gjør at russere og hviterussere får delta i Paralympics.

– Jeg er skuffet

IPC skal riktignok senere holde en ekstraordinær generalforsamling der det skal avgjøres om Russlands og Hviterusslands paralympiske komité skal kastes ut av organisasjonen.

Forbundet opplyser også at det ikke skal arrangeres noen konkurranser i Russland eller Hviterussland inntil videre.

IPC-president Andrew Parsons på Olympiatoppen

IPC-president Andrew Parsons.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

IPC-president Andrew Parsons mener at det er den strengeste straffen de kunne gi.

– Jeg må si at jeg er skuffet over IPC. Med det politiske bakteppet som du ser nå, med en nasjon som går til en så aggressiv krig mot en part som ikke har invitert til noen vold. De bildene vi ser fra Ukraina nå, de historiene vi hører fra våre ukrainske venner, er helt hjerteskjærende, sier Skarstein og fortsetter:

– Jeg mener at man må ta i bruk alle de virkemidlene man har – både til å få stoppet krig, men også sørge for god og rettferdig konkurranse her.

Den internasjonale olympiske komité har tidligere oppfordret alle særforbund om å ekskludere Russland og Hviterussland fra alle internasjonale konkurranser.

Nå landet altså IPC på at utøverne likevel skal få delta.

– Det hadde vært helt naturlig at de (IPC) hadde fulgt den anbefalingen, sier Skarstein, som er på plass i Beijing.

Leiren er sterkt preget

Tirsdag bekreftet landets paralympiske komité at de sender 29 utøvere.

En talsperson for Ukrainas Paralympics-tropp fortalte at utøverne vil reise til Kina fra to hemmelige oppholdssteder, og delta i skiskyting og langrenn.

Skarstein forteller at krigen i Ukraina gjør stemningen i Paralympics-leiren annerledes.

– Det påvirker allerede livet i leiren her. Det skal være en nøytral grunn å konkurrere på. Men situasjonen er allerede blitt så politisk at det er vanskelig å påberope seg noen nøytral grunn her. Men så er det ingen av utøverne som har gått til krig, og dette er ikke utøvernes skyld. Alle har veldig vondt av de russiske og hviterussiske kollegene, som de faktisk er, sier hun.

Beijing Paralympics

SPESIELLE TIDER: Paralympics arrangeres samtidig som det er krig i Ukraina.

Foto: Ng Han Guan / AP

Da det ble arrangert Paralympics i 2014, ble også mesterskapet preget av konflikt mellom Russland og Ukraina, der Russland invaderte Krim.

– Krig er helt forferdelig, og det som skjer i Ukraina nå er helt grusomt å følge med på. De som allerede er her, er sterkt preget av det. Jeg har snakket med flere medlemmer fra den olympiske troppen og den paralympiske troppen og historiene de forteller er helt hjerteskjærende, forteller Skarstein.

Styret i IPC uttaler at de fordømmer handlingene til regjeringene i Russland og Hviterussland. IPC sier også at de trekker tilbake en paralympisk utmerkelse som i sin tid ble gitt til president Vladimir Putin.

  • Paralympics innledes med åpningsseremoni fredag. De første konkurransene avvikles lørdag. NRK sender fra Paralympics i Beijing.

Siste nytt

  • Real Madrid ble seriemester da Girona knuste Barcelona

    Real Madrid ble spansk seriemester i fotball for 36. gang noen timer etter sin 3-0-seier over Cádiz. Det var klart da Girona knuste Barcelona.

    Barcelona ledet ved pause, men Girona vendte 1-2 til 4-2 ved hjelp av to scoringer av Portu. Med sin seier gikk Girona forbi Barcelona og inntok 2.-plassen, men det er 13 poeng opp til Real Madrid med bare fire serierunder igjen.

    Dermed har Real Madrid sikret seriegullet før onsdagens returkamp mot Bayern München i mesterligaens semifinale.

    Brahim Díaz, Jude Bellingham og Joselu scoret Real Madrids mål mot Cádiz. Både Bellingham, Vinicius Junior og Federico Valverde ble spart fra start, men kom inn i løpet av 2. omgang.

    (NTB)

    Spain Soccer La Liga
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Rosenborg ydmyket av Brann

    Brann kjørte over Rosenborg fra start til slutt foran et fullsatt Brann Stadion. Det endte i raseri for Ole Sæter da han ble byttet ut og ga et kraftig slag i plastikken på innbytterbenken. Overkjøringen fra hjemmelaget stoppet ikke før det sto 3–0.

    – Bergenserne er sulteforet på å knuse Rosenborg. Det var flere supportere som ringte meg og sa at «nå må du knuse de», sier Sivert Heltne Nilsen til NRK etter kampen.

    Med seieren sørget Brann for tabelltopp. De er ett poeng foran Bodø/Glimt og Molde, med henholdsvis to og én kamp mer spilt. Rosenborg på sin side mistet litt av kontakten med toppen av Eliteserien. De er nå på 5. plass og er fem poeng bak Brann.

    – Vi slipper inn altfor billige mål. Det er vi nødt til å luke bort, sier Ole Selnæs til NRK etter kampslutt.

    Det skulle ikke ta mer enn 3 minutter før Brann-spiller Ole Didrik Blomberg fant veien til nettmaskene. På grasiøst vis feiret han med en baklengs salto i solskinnet.

    Deretter sørget Aune Heggebø for å doble ledelsen og Niklas Castro toppet kransekaken med sin 3-0-scoring.

    – Nå rakner Rosenborg, var den korte oppsummeringen fra TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

    Football, Eliteserien, Brann - Rosenborg
    Foto: BILDBYRÅN
  • Ivanovic herjet – sikret LSK-seier med to mål

    Den serbiske landslagsspilleren Miljana Ivanovic ble den store helten for LSK kvinner hjemme mot Kolbotn lørdag. Hun scoret begge målene for vertene i 2-1-seieren.

    – Avslutningen hennes er iskald. Hun avgjør det hele, sa NRK-ekspert Carl-Erik Torp om matchvinnermålet som kom i det 84. minutt.

    Etter matchvinnerscoringenpådro Ivanovic seg en ordentlig smell og ropte mot benken. Hun klarte likevel å fullføre kampen og kunne derfor juble for seieren med lagvenninnene.

    LSK Kvinner har vunnet sine tre siste hjemmekamper.

    Etter lørdagens kamp er LSK Kvinner på tredjeplass på tabellen med tolv poeng, mens Kolbotn er nummer åtte med tre poeng.

Sendeplan

Kl. Program Kanal