NRK Meny
Normal

Russland etter dopingskandalen: To antidopingsjefer døde i februar

I løpet av bare to uker i februar har to tidligere sjefer for det nå suspenderte russiske antidopingbyrået dødd, samtidig som russisk idrett må rydde opp i skandalene etter Wada-rapporten.

ATHLETICS-CORRUPTION-LABORATORY A man walks outside an office of the Russian Anti-Doping Agency in Moscow

DØDSFALL: Nikita Kamajev (innfelt) var en av lederne i Rusada, som måtte gå av etter den avslørende Wada-rapporten om russisk friidrett og antidopingarbeid. For fire dager siden døde han.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

To dødsfall har de de siste ukene har sendt skygger inn i den oppryddingen russisk idrett må gjennom. For fire dager siden døde den tidligere sjefen i Det russiske antidopingbyrået Rusada, Nikita Kamajev, plutselig etter en skitur. Det ble omtalt som et trolig hjerteinfarkt for en av sjefene, som måtte forlate stillingen i desember etter den avslørende Wada-rapporten.

Dødsfallet til Kamajev kommer bare to uker etter at tidligere Rusada-sjef Vjatsjeslav Sinev, som ledet Rusada frem til 2010, ble funnet død. Det har ikke kommet noen rapporter som fastslår Sinevs dødsårsak.

Kaller mistanker grunnløse

Moskva-laboratoriet, som var sentrum for skandalen i russisk friidrett, skal ha blitt brukt til å analysere tester for 20 andre idretter, også skiskyting. Og mistankene mot russiske idrett og mot antidopingarbeidet under Sotsji-OL er igjen kommet på banen.

Skiskyting fellesstart OL

SKAL ETTERFORSKES: Dopingarbeidet som foregikk under og før Sotsji-lekene skal nå etterforskes av Det internasjonale skiskytterforbundet. Her fra fellesstarten under lekene.

Foto: MAJA SUSLIN, MAJA SUSLIN / TT / NTB Scanpix

Antidopingsjef Jim Carrabre i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er på bakgrunn av Wada-rapporten svært bekymret.

Overfor NRK gjorde han det klart at han starter en dopinggransking av Sotsji-OL, på grunn av mistanke om at utøvere slapp unna som følge av svikt i testingen.

Russisk friidrett er utestengt som følge av Wada-rapporten som ble lagt frem i november. Nå er russisk skiskyting provosert av Carrabre.

Prokhorov og Kuschenko

AVVISER JUKS: Tidligere leder i det russiske skiskytterforbundet Sergej Kushchenko (t.h) hevder mistankene er grunnløse når det gjelder russisk skiskyting under OL. Her sammen med milliardæren Mikhail Prokhorov, som var sentral i russisk skiskyting gjennom flere år.

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

– Disse beskyldningene er grunnløse. Når det gjelder det russiske laget under OL, så er vi sikre på at våre utøvere ikke hadde slike problemer, sier tidligere leder i Det russiske skiskytterforbundet Sergej Kushchenko til R-Sport.

Men fakta er at en av utøverne Russland stilte med under OL, Alexander Loginov, ble avslørt for doping høsten 2014. Da hadde nye testmetoder gjort det mulig å resteste Loginovs dopingprøver fra tre måneder før Sotsji-OL.

Og i oppkjøringen til lekene ble også de russiske utøverne Jekaterina Jurijeva og Irina Starykh tatt for doping. Disse trente begge i gruppen til treneren Vladimir Korolkevitsj, som NRK konfronterte med dette i Pokljuka før jul.

Positiv til re-testing

IBU-president Anders Besseberg hadde ikke hørt om Carrabres møter med Wada-representanter i USA, før NRK snakket med ham. Han var klar på at dette ikke hadde vært diskutert verken med ham eller styret.

Men Besseberg sier til Reuters at han vil stille seg positiv dersom Carrabre ønsker retesting av IOC-dopingtester fra OL, i neste styermøte under VM i Holmenkollen i mars.

Siste nytt

 • Lorentzen til topps på 500 meter

  Håvard Lorentzen fikk en treg start på 500 meteren, men leverte en kanonrunde og vant 500-meteren i verdenscupen i Erfurt søndag. Lorentzen gikk på 34,85, og vant med 0,1 sekund på Jan Smeekens.

  – Det var deilig, sier Lorentzen til NRK.

  xz
 • Norge leder klart etter hoppingen

  Norge leder lagkonkurransen i kombinert etter hoppdelen. Jørgen Graabak, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber og Jan Schmid har 29 sekunders forsprang på Østerrike før langrennet. Finland er treer, 1.03 bak Norge.

  Norges kanskje største utfordrer, Tyskland, sviktet i bakken og er nummer fem. Tyskerne går ut 1.43 bak Norge.

  Graabak
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Pallen glapp på sisterunden

  Marte Olsbu lå på tredjeplass på sisterunden, men måtte til slutt gi tapt for finske Kaisa Mäkäräinen på søndagens fellesstart i skiskyting. Da ble det den sure fjerdeplassen på Olsbu.

  Darja Domratsjeva vant foran Anastasia Kuzmina.

  World Cup Skiskyting kvinner 15 km
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM skiflyging: Laghopp
Sport i dag
Sport i dag
Sportsrevyen
Sportsrevyen