Hopp til innhold

Russisk stjernes uttalelser opprører ukrainere: – Fulle av løgner og hykleri

Ukrainske tennisspillere er kraftig provosert etter at stjernespiller Andrej Rubljov (24) kaller utestengelsen av russere fra Wimbledon for «diskriminerende» og hevder at han ikke følger med i nyhetsbildet.

APTOPIX Serbia Tennis

VERDENSSTJERNE: Andrej Rubljov, rangert som nummer åtte i verden, slo i helgen Novak Djokovic i finalen av ATP-turneringen i Beograd.

Foto: Darko Vojinovic / AP

Andrej Rubljov var en av de første spillerne som markerte avstand mot Russlands invasjon av Ukraina. Han skrev «No War Please» på kamera dagen etter invasjonen, etter å ha tatt seg til finalen i ATP-turneringen i Dubai.

Ukrainas tidligere ener, Serhij Stakhovskyj, kalte ham modig overfor NRK den gangen. Nå har tonen snudd i det ukrainske tennismiljøet.

Wimbledon bestemte sist uke at de ikke ville la russiske og hviterussiske spillere delta. Turneringen regnes som en av årets fire største begivenheter innen tennis.

Rubljov mener det var diskriminerende, ulovlig og udemokratisk.

– Det er ingen logikk i det de foreslår. Jeg forstår at dersom de utestengte oss, russiske og hviterussiske spillere, og det endret en halv prosent det bidro til endring ... men det kommer ikke til å gjøre noe som helst. Det kommer ikke til å endre noe, sa Rubljov før helgen.

Serbia Tennis

STJERNESPILLER: Andrej Rubljov (t.h.) slo Novak Djokovic på serberens hjemmebane i helgen. Der tok russeren sesongens tredje ATP-tittel.

Foto: Darko Vojinovic / AP

Samtidig tok han til orde for at de heller kunne opprette et fond. Han mente de burde få spille, men at premiepengene kunne doneres bort til humanitære formål.

– Når alt kommer til alt, ønsker vi å konkurrere. Vi er ikke her for å snakke om politikk. Jeg skjønner meg ikke på det. Jeg er russisk og ble født i Russland, og har bodd i Russland hele livet. Jeg ønsker bare å vise at vi er gode mennesker.

– Mannen er ikke interessert

Den tidligere ukrainske spilleren, Oleksandr Dolgopolov, mener resonnementet til Rubljov er full av hull. Han reagerer spesielt på at Rubljov hevder han er apolitisk.

– Så etter at han hevder at han ikke kan noe, er nærmest blind og uten utdannelse, fortsetter han med å forklare hvorfor dette ikke vil hjelpe og snakker om diskriminering og demokrati.

Alexandr Dologopolov

REAGERER: Den tidligere toppspilleren Oleksandr Dolgopolov er kraftig provosert over uttalelsene til Rubljov.

Foto: Tertius Pickard / AP

– Hvis du ikke vet noe og ikke følger med, hvorfor i all verden er du villig til å donere premiepengene dine og hvilke familier og barn er det du ønsker å hjelpe?

Dolgopolov mener det er helt urimelig av Rubljov å hevde at han ikke følger utviklingen, spesielt siden han halvannen uke før invasjonen spilte på lag med en ukrainer. Sammen med Denis Moltsjanov vant han en doubleturnering i Frankrike.

– Disse utsagnene er fulle av løgn og hykleri, og ATP og WTA burde virkelig ikke dekke over denne oppførselen, skriver Dolgopolov.

– Denne mannen er ikke interessert i det som skjer i sitt eget land. Ikke i det hele tatt. Han er heller ikke interessert i det som foregår i nabolandet. Imponerende, skriver den erfarne spilleren Lesja Tsurenko på Twitter.

Brisbane International

REAGERER: Lesja Tsurenko syns ikke Andrej Rubljovs overblikk er veldig imponerende.

Foto: PATRICK HAMILTON / Reuters

På samme tid har kroatiske Donna Vekic har rykket ut med støtte til Rubljov, som mener forslaget hans er velmenende. Serberne Novak Djokovic og Miomir Kecmanovic mener det er feil at spillerne blir lidende av krigen. Tysk-russiske Aleksandr Zverev mener Wimbledon tar seg til rette og «gjør som de vil». Han er en nær venn av Rubljov.

Stiller krav til arrangører

Den siste uken har en rekke ukrainske tennisspillere skrevet et åpent brev til de store tennisorganisasjonene, ITF, ATP og WTA. Der fremmer de et krav om at spillere som representerer Russland og Hviterussland må svare på følgende spørsmål:

  1. Støtter du Russland og Hviterusslands invasjon på ukrainsk territorium og, som et resultat av det, krigen som ble startet av de to landene?

  2. Støtter du Russland og Hviterusslands militære aktivitet i Ukraina?
  3. Støtter du Putin og Lukasjenkos regimer?

Dersom de svarer ja på noen av spørsmålene, ønsker de ukrainske spillerne at de blir bannlyst fra fremtidige turneringer på lik linje med Wimbledon.

Så langt har Det internasjonale tennisforbundet (ITF) utestengt dem fra landslagskonkurransene Davis Cup og Billie Jean King Cup.

Mener russerne unngår ukrainere

ATP og WTA, herrene og kvinnenes profesjonelle utøverorganisasjoner, har så langt tvunget dem til å konkurrere under nøytralt flagg. De har tatt avstand fra Wimbledons beslutning om å utestenge russere og hviterussere.

Ukrainas største stjerne, Elina Svitolina, sier til Tribuna at hun ikke ønsker en boikott av russerne. Hun krever imidlertid at russerne deler sitt synspunkt på krigen offentlig.

– Nå ser det ut til at de russiske spilleren forsøker å unngå oss, slik at vi ikke møtes eller snakker sammen. Kun et fåtall har uttrykt støtte ved å spørre om familien min. Det er et mysterium hvordan man ikke kan vise menneskelighet. Selv om vi ser hverandre hver uke, er kommunikasjonen lik null. Selv med dem som pleide å si «hei».

Svitolina

TIDLIGERE VERDENSTREER: Elina Svitolina er rangert som nummer 29 i verden og har lagt press på tennistoppene ved flere anledninger etter krigens utbrudd i Ukraina.

Foto: JULIO CESAR AGUILAR / AFP

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal