Hopp til innhold

Russisk stjernes uttalelser opprører ukrainere: – Fulle av løgner og hykleri

Ukrainske tennisspillere er kraftig provosert etter at stjernespiller Andrej Rubljov (24) kaller utestengelsen av russere fra Wimbledon for «diskriminerende» og hevder at han ikke følger med i nyhetsbildet.

APTOPIX Serbia Tennis

VERDENSSTJERNE: Andrej Rubljov, rangert som nummer åtte i verden, slo i helgen Novak Djokovic i finalen av ATP-turneringen i Beograd.

Foto: Darko Vojinovic / AP

Andrej Rubljov var en av de første spillerne som markerte avstand mot Russlands invasjon av Ukraina. Han skrev «No War Please» på kamera dagen etter invasjonen, etter å ha tatt seg til finalen i ATP-turneringen i Dubai.

Ukrainas tidligere ener, Serhij Stakhovskyj, kalte ham modig overfor NRK den gangen. Nå har tonen snudd i det ukrainske tennismiljøet.

Wimbledon bestemte sist uke at de ikke ville la russiske og hviterussiske spillere delta. Turneringen regnes som en av årets fire største begivenheter innen tennis.

Rubljov mener det var diskriminerende, ulovlig og udemokratisk.

– Det er ingen logikk i det de foreslår. Jeg forstår at dersom de utestengte oss, russiske og hviterussiske spillere, og det endret en halv prosent det bidro til endring ... men det kommer ikke til å gjøre noe som helst. Det kommer ikke til å endre noe, sa Rubljov før helgen.

Serbia Tennis

STJERNESPILLER: Andrej Rubljov (t.h.) slo Novak Djokovic på serberens hjemmebane i helgen. Der tok russeren sesongens tredje ATP-tittel.

Foto: Darko Vojinovic / AP

Samtidig tok han til orde for at de heller kunne opprette et fond. Han mente de burde få spille, men at premiepengene kunne doneres bort til humanitære formål.

– Når alt kommer til alt, ønsker vi å konkurrere. Vi er ikke her for å snakke om politikk. Jeg skjønner meg ikke på det. Jeg er russisk og ble født i Russland, og har bodd i Russland hele livet. Jeg ønsker bare å vise at vi er gode mennesker.

– Mannen er ikke interessert

Den tidligere ukrainske spilleren, Oleksandr Dolgopolov, mener resonnementet til Rubljov er full av hull. Han reagerer spesielt på at Rubljov hevder han er apolitisk.

– Så etter at han hevder at han ikke kan noe, er nærmest blind og uten utdannelse, fortsetter han med å forklare hvorfor dette ikke vil hjelpe og snakker om diskriminering og demokrati.

Alexandr Dologopolov

REAGERER: Den tidligere toppspilleren Oleksandr Dolgopolov er kraftig provosert over uttalelsene til Rubljov.

Foto: Tertius Pickard / AP

– Hvis du ikke vet noe og ikke følger med, hvorfor i all verden er du villig til å donere premiepengene dine og hvilke familier og barn er det du ønsker å hjelpe?

Dolgopolov mener det er helt urimelig av Rubljov å hevde at han ikke følger utviklingen, spesielt siden han halvannen uke før invasjonen spilte på lag med en ukrainer. Sammen med Denis Moltsjanov vant han en doubleturnering i Frankrike.

– Disse utsagnene er fulle av løgn og hykleri, og ATP og WTA burde virkelig ikke dekke over denne oppførselen, skriver Dolgopolov.

– Denne mannen er ikke interessert i det som skjer i sitt eget land. Ikke i det hele tatt. Han er heller ikke interessert i det som foregår i nabolandet. Imponerende, skriver den erfarne spilleren Lesja Tsurenko på Twitter.

Brisbane International

REAGERER: Lesja Tsurenko syns ikke Andrej Rubljovs overblikk er veldig imponerende.

Foto: PATRICK HAMILTON / Reuters

På samme tid har kroatiske Donna Vekic har rykket ut med støtte til Rubljov, som mener forslaget hans er velmenende. Serberne Novak Djokovic og Miomir Kecmanovic mener det er feil at spillerne blir lidende av krigen. Tysk-russiske Aleksandr Zverev mener Wimbledon tar seg til rette og «gjør som de vil». Han er en nær venn av Rubljov.

Stiller krav til arrangører

Den siste uken har en rekke ukrainske tennisspillere skrevet et åpent brev til de store tennisorganisasjonene, ITF, ATP og WTA. Der fremmer de et krav om at spillere som representerer Russland og Hviterussland må svare på følgende spørsmål:

 1. Støtter du Russland og Hviterusslands invasjon på ukrainsk territorium og, som et resultat av det, krigen som ble startet av de to landene?

 2. Støtter du Russland og Hviterusslands militære aktivitet i Ukraina?
 3. Støtter du Putin og Lukasjenkos regimer?

Dersom de svarer ja på noen av spørsmålene, ønsker de ukrainske spillerne at de blir bannlyst fra fremtidige turneringer på lik linje med Wimbledon.

Så langt har Det internasjonale tennisforbundet (ITF) utestengt dem fra landslagskonkurransene Davis Cup og Billie Jean King Cup.

Mener russerne unngår ukrainere

ATP og WTA, herrene og kvinnenes profesjonelle utøverorganisasjoner, har så langt tvunget dem til å konkurrere under nøytralt flagg. De har tatt avstand fra Wimbledons beslutning om å utestenge russere og hviterussere.

Ukrainas største stjerne, Elina Svitolina, sier til Tribuna at hun ikke ønsker en boikott av russerne. Hun krever imidlertid at russerne deler sitt synspunkt på krigen offentlig.

– Nå ser det ut til at de russiske spilleren forsøker å unngå oss, slik at vi ikke møtes eller snakker sammen. Kun et fåtall har uttrykt støtte ved å spørre om familien min. Det er et mysterium hvordan man ikke kan vise menneskelighet. Selv om vi ser hverandre hver uke, er kommunikasjonen lik null. Selv med dem som pleide å si «hei».

Svitolina

TIDLIGERE VERDENSTREER: Elina Svitolina er rangert som nummer 29 i verden og har lagt press på tennistoppene ved flere anledninger etter krigens utbrudd i Ukraina.

Foto: JULIO CESAR AGUILAR / AFP

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Serena Williams tapte i sin første singlekamp på ett år

  Serena Williams tapte for franske Harmony Tan i den første runden av Wimbledon. Det var amerikanerens første singlekamp siden samme turnering i fjor.

  Williams hadde før tirsdagens oppgjør ikke konkurrert i single siden 28. juni i fjor. Da måtte hun gi seg underveis i 1.-rundeoppgjøret i Wimbledon med skade.

  40 år gamle Williams er helt nede på 1204.-plass på verdensrankingen og fikk innpass i årets utgave av Wimbledon som et «wild card». Det vil si at arrangørene automatisk ga henne plass i den prestisjetunge turneringen hun har vunnet sju ganger i single.

  Hun tapte finalen på gresset i London både i 2018 og 2019. Hun har vunnet double seks ganger sammen med søsteren Venus.

  Tirsdag var hun tilbake, men etter en lang og jevn kamp tapte hun til slutt med settsifrene 5-7, 6-1, 6-6 (7-10). Dermed blir den tidligere verdenseneren stående på 98 seirer i Wimbledon-sammenheng i single.

  Hun viste mye følelser underveis i kampen.

  Tan møter spanske Sara Sorribes Tormo i 2. runde. Verdensener Iga Swiatek gjorde kort prosess med kroatiske Jana Fett med seier 6-0, 6-3.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren

  PGA-touren har sammen med europatouren skrevet under på en avtale som strekker seg ut 2035. De vil jobbe sammen for å bekjempe Saudi-finansierte LIV Golf.

  Blant annet sikter de mot å øke premiepengene i håp om at færre bytter over til den rike Saudi-touren, sier de i en pressemelding.

  PGA skal også gå i gang med å etablere tre nye internasjonale turneringer med store pengesjekker.

  Begge tourene har vært klare i sitt standpunkt om spillere som slutter seg til LIV-touren. PGA har bannlyst en rekke spillere fra sine turneringer så langt.

  I tillegg skal de sette klarere linjer for hvordan spillere kan forflytte seg mellom PGA- og europatouren. Fra 2023 får topp ti i sammendraget i europatouren innpass i PGA-turneringer den kommende sesongen.

  – Vi er veldig fornøyde med dette forlengede partnerskapet, sier PGA-sjef Jay Monahan.

  PGA vil også være mer involvert i europatouren framover. De skal øke sin eierandel fra 15 til 40 prosent i European Tour Productions.

  Travelers Championship - Preview Day 3
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste