Hopp til innhold

Russisk drama med Ustjugov-fall under VM-testløp: – Det var et stort sjokk

OBERSTDORF (NRK): Han har slitt med ettervirkninger av koronasykdom, men har endelig vært på vei mot noe før årets VM. Men under en uke før hans foreløpig eneste og viktigste øvelse i mesterskapet, gikk det galt for Sergej Ustjugov.

Ustjugov og Cramer

INGEN PERFEKT VM-OPPLADNING: For Sergej Ustjugov og trener Markus Cramer, her avbildet fra tidligere sesonger.

Foto: NTB Scanpix

Han falt nemlig stygt under et testløp på langrennsstadion i den tyske VM-byen. Der har russerne for andre dag på rad arrangert testløp med opptil ti nasjoner. Lørdag var det sprint. Søndag var det duket for en drøy ti kilometer lang distanse med intervallstart i fristil.

– Han måtte bare avslutte rennet. Han falt på ryggen og skulderen. Og på høyresiden av beinet. Det er et stort problem. Det så ille ut. Han har store smerter, så vi får se, men vi tror ikke noe er brukket, sier Russland-trener Markus Cramer til NRK.

– Det var et stort sjokk for meg, legger han tydelig preget til.

Cramer

ARRANGERTE TESTLØP: Russland-trener Markus Cramer (høyre), sammen med en finsk leder, like før testløpet i Oberstdorf søndag.

Høy fart og bløt snø

Alt lå egentlig til rette for en praktfull treningsdag i Oberstdorf. Solen skinner noen dager før VM. Det skal den fortsatt gjøre den neste uken. Gradestokken har jevnt ligget på rundt 14-16 grader på dagtid.

I skyggen er snøen hard og lett å håndtere. Men den delen av løypa som ligger i sol er langt vanskeligere. Den blir dyp og ser mer ut som «slush». Det var i et av disse partiene det gikk galt for Ustjugov.

Fredrik Aukland i mixed-sone

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland, her avbildet under NM i Granåsen tidligere i år.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Det som er spesielt med løypene er kombinasjonen av høy fart inn i flere av de kritiske svingene som er ekstremt bløte. Da kan det bråstoppe. Det gjelder å velge riktige linjer, slik at du unngår den verste snøen, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

– De kan være farlige, det var de i går, og de blir enda farligere om de salter der, sier Finland-stjerne Iivo Niskanen til NRK.

– Når du kommer i felt der og det kommer en kamikaze-løper bakfra, kan de bli farlige, sier Hans Christer Holund.

I stigende form etter korona

Fallet og nedturen i VM-oppladningen skjer i en periode der Ustjugov virkelig har bygget seg opp til å bli en god skiløper igjen. I september og oktober var han smittet med koronaviruset.

Han slet på trening i etterkant, men har brukt tid på å bygge seg opp. Den siste måneden har han virkelig vist seg frem. Blant annet med fjerdeplass på klassisksprinten i generalprøven til VM i Falun siste helgen i januar.

EZu89K_BCYo

NÆRT FORHOLD: Markus Cramer og Sergej Ustjugov, her etter en etappe i Tour de Ski i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Da russerne arrangerte sprinttestløp i VM-byen lørdag skal Ustjugov fortsatt ha vist god form og var sammen med italienske Federico Pellegrino raskest i prologen.

Cramer sier eleven i utgangspunktet skal gå VM-sprinten torsdag. Formen han viser frem der blir førende for hva Ustjugov får gå resten av mesterskapet.

– Jeg håper han slår av alle følelser som har med smerte å gjøre i konkurranse. Det er klart det er en risiko for at det går utover prestasjonen. Men vi har et bra legeteam og sikker på at de vil ta seg av ham.

– Det er bare noen dager til sprinten. Det viktigste for ham nå er at han kommer for fullt tilbake for å konkurrere. Men det er klart dette påvirker forberedelsene, sier NRK-ekspert Aukland.

Siste nytt

 • Joshua King: – Jeg er ferdig i Watford

  Den norske landslagsspissen Joshua King kommer ikke til å fortsette i Watford etter nedrykket fra Premier League. Det bekrefter King til TV 2 lørdag.

  Watford forbereder seg på spill i mesterskapsserien, men laget kommer ikke til å få med seg King i den nest øverste divisjonen i England.

  – Jeg kan si at jeg er ferdig i Watford. Men noe annet enn det kan jeg ikke si, sier Joshua King til TV 2.

  Kontrakten hans med Watford varer egentlig fram til 30. juni 2023, men nordmannen kommer til å bytte arbeidsgiver i løpet av sommeren.

  Han melder at han enda ikke har bestemt seg for noen ny klubb.

  Fotball: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • NFF vurderer ekstra beredskap på landskampen

  Det er ventet drøye 15.000 tilskuere til Ullevaal stadion når Norge tar imot New Zealand til privatlandskamp lørdag ettermiddag. Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, bekrefter at kampen spilles som planlagt til tross for hendelsene i Oslo i natt.

  – Vi er i dialog med politiet. Det vurderes forsterket beredskap, sier Fisketjønn til NRK.

  Politiinspektør Tore Soldal uttalte på en pressekonferanse lørdag at hverken festivalen Tons of Rock eller landskampen avlyses.

  – Vi mener at vi skal klare å sikre disse arrangementene på en trygg måte. Vi har iverksatt både synlige og usynlige grep i samfunnet, sier Soldal.

  Trening kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Kampen mellom Molde og Jerv utsettes grunnet smitteutbrudd

  Eliteseriekampen mellom Molde og Jerv som skulle spilles søndag har blitt avlyst. Grunnen er et smitteutbrudd hos Jerv.

  Det bekrefter Moldes administrative leder Bjørn Snorre Strand til Discovery.

  Det stemmer at kampen mellom Molde og Jerv utsettes. Vi må bare innrette oss med det. Det er ikke første gang det skjer og sannsynligvis ikke siste gang, sier Moldes administrative leder Bjørn Snorre Strand til kanalen.

  Mange av Jervs spillere har blitt smittet av koronaviruset. Fredag kveld meldte Jervs daglige leder Jon Ole Reinhardsen til VG at klubben ikke hadde 15 tilgjengelige spillere til kampen mot Molde.

  Eliteserien i fotball 2022: Jerv - Sarpsborg 08 (0-5)
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste