Russisk drama med Ustjugov-fall under VM-testløp: – Det var et stort sjokk

OBERSTDORF (NRK): Han har slitt med ettervirkninger av koronasykdom, men har endelig vært på vei mot noe før årets VM. Men under en uke før hans foreløpig eneste og viktigste øvelse i mesterskapet, gikk det galt for Sergej Ustjugov.

Ustjugov og Cramer

INGEN PERFEKT VM-OPPLADNING: For Sergej Ustjugov og trener Markus Cramer, her avbildet fra tidligere sesonger.

Foto: NTB Scanpix

Han falt nemlig stygt under et testløp på langrennsstadion i den tyske VM-byen. Der har russerne for andre dag på rad arrangert testløp med opptil ti nasjoner. Lørdag var det sprint. Søndag var det duket for en drøy ti kilometer lang distanse med intervallstart i fristil.

– Han måtte bare avslutte rennet. Han falt på ryggen og skulderen. Og på høyresiden av beinet. Det er et stort problem. Det så ille ut. Han har store smerter, så vi får se, men vi tror ikke noe er brukket, sier Russland-trener Markus Cramer til NRK.

– Det var et stort sjokk for meg, legger han tydelig preget til.

Cramer

ARRANGERTE TESTLØP: Russland-trener Markus Cramer (høyre), sammen med en finsk leder, like før testløpet i Oberstdorf søndag.

Høy fart og bløt snø

Alt lå egentlig til rette for en praktfull treningsdag i Oberstdorf. Solen skinner noen dager før VM. Det skal den fortsatt gjøre den neste uken. Gradestokken har jevnt ligget på rundt 14-16 grader på dagtid.

I skyggen er snøen hard og lett å håndtere. Men den delen av løypa som ligger i sol er langt vanskeligere. Den blir dyp og ser mer ut som «slush». Det var i et av disse partiene det gikk galt for Ustjugov.

Fredrik Aukland i mixed-sone

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland, her avbildet under NM i Granåsen tidligere i år.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Det som er spesielt med løypene er kombinasjonen av høy fart inn i flere av de kritiske svingene som er ekstremt bløte. Da kan det bråstoppe. Det gjelder å velge riktige linjer, slik at du unngår den verste snøen, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

– De kan være farlige, det var de i går, og de blir enda farligere om de salter der, sier Finland-stjerne Iivo Niskanen til NRK.

– Når du kommer i felt der og det kommer en kamikaze-løper bakfra, kan de bli farlige, sier Hans Christer Holund.

I stigende form etter korona

Fallet og nedturen i VM-oppladningen skjer i en periode der Ustjugov virkelig har bygget seg opp til å bli en god skiløper igjen. I september og oktober var han smittet med koronaviruset.

Han slet på trening i etterkant, men har brukt tid på å bygge seg opp. Den siste måneden har han virkelig vist seg frem. Blant annet med fjerdeplass på klassisksprinten i generalprøven til VM i Falun siste helgen i januar.

EZu89K_BCYo

NÆRT FORHOLD: Markus Cramer og Sergej Ustjugov, her etter en etappe i Tour de Ski i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Da russerne arrangerte sprinttestløp i VM-byen lørdag skal Ustjugov fortsatt ha vist god form og var sammen med italienske Federico Pellegrino raskest i prologen.

Cramer sier eleven i utgangspunktet skal gå VM-sprinten torsdag. Formen han viser frem der blir førende for hva Ustjugov får gå resten av mesterskapet.

– Jeg håper han slår av alle følelser som har med smerte å gjøre i konkurranse. Det er klart det er en risiko for at det går utover prestasjonen. Men vi har et bra legeteam og sikker på at de vil ta seg av ham.

– Det er bare noen dager til sprinten. Det viktigste for ham nå er at han kommer for fullt tilbake for å konkurrere. Men det er klart dette påvirker forberedelsene, sier NRK-ekspert Aukland.

Siste nytt

 • Kontrabeskjed: Svahn vrakes

  Først ble det meldt av Aftonbladet at Linn Svahn skulle gå kvinnenes 10 kilometer tirsdag.

  Men på pressekonferansen med det svenske landslaget var ikke Svahn å se. De som er tatt ut er Maja Dahlquist, Charlotte Kalla, Frida Karlsson og Ebba Andersson.

  Linn Svahn
  Foto: Emmi Korhonen / AFP
 • Mørk kan miste OL-kvalik

  Nora Mørk er med i den norske troppen til OL-kvalifiseringen i håndball i Montenegro om snaut tre uker, men det er usikkert om hun reiser med laget.

  Vipers-spilleren pådro seg for ikke lenge siden en kneskade i en Champions League-kamp. Klubb- og landslagsledelse skal ta en vurdering rundt Mørk om noe tid.

  Norge møter Montenegro og Romania i tidsrommet 19.-21. mars. Det blir bare disse tre lagene i turneringen da Det internasjonale håndballforbundet (IHF) ikke klarer å fylle den opp med et lag fra Asia. Det ble offentliggjort mandag. (NTB)

  Håndball EM for kvinner 2020 i Danmark: Ungarn Norge (21-32)
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Vant verdenscupen etter ett renn

  Tara Geraghty-Moats har vunnet verdenscupen sammenlagt i kombinert for kvinner denne sesongen. Det har hun gjort ved å vinne det eneste verdenscuprennet som har blitt gjennomført i år.

  Rennet ble avholdt i østerrikske Ramsau 18. desember.

  FIS har bestemt seg for å avlyse resten av kombinertsesongen for kvinnene på grunn av usikkerheten rundt koronaviruset.

  Hun fikk glasskula som bevis på bragden under VM i Oberstdorf.

  Gyda Westvold Hansen havnet på andreplass i verdenscupen, mens Anju Nakamura fra Japan tok tredjeplassen.

  Tara Geraghty-Moats
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal