Hopp til innhold

Russisk drama med Ustjugov-fall under VM-testløp: – Det var et stort sjokk

OBERSTDORF (NRK): Han har slitt med ettervirkninger av koronasykdom, men har endelig vært på vei mot noe før årets VM. Men under en uke før hans foreløpig eneste og viktigste øvelse i mesterskapet, gikk det galt for Sergej Ustjugov.

Ustjugov og Cramer

INGEN PERFEKT VM-OPPLADNING: For Sergej Ustjugov og trener Markus Cramer, her avbildet fra tidligere sesonger.

Foto: NTB Scanpix

Han falt nemlig stygt under et testløp på langrennsstadion i den tyske VM-byen. Der har russerne for andre dag på rad arrangert testløp med opptil ti nasjoner. Lørdag var det sprint. Søndag var det duket for en drøy ti kilometer lang distanse med intervallstart i fristil.

– Han måtte bare avslutte rennet. Han falt på ryggen og skulderen. Og på høyresiden av beinet. Det er et stort problem. Det så ille ut. Han har store smerter, så vi får se, men vi tror ikke noe er brukket, sier Russland-trener Markus Cramer til NRK.

– Det var et stort sjokk for meg, legger han tydelig preget til.

Cramer

ARRANGERTE TESTLØP: Russland-trener Markus Cramer (høyre), sammen med en finsk leder, like før testløpet i Oberstdorf søndag.

Høy fart og bløt snø

Alt lå egentlig til rette for en praktfull treningsdag i Oberstdorf. Solen skinner noen dager før VM. Det skal den fortsatt gjøre den neste uken. Gradestokken har jevnt ligget på rundt 14-16 grader på dagtid.

I skyggen er snøen hard og lett å håndtere. Men den delen av løypa som ligger i sol er langt vanskeligere. Den blir dyp og ser mer ut som «slush». Det var i et av disse partiene det gikk galt for Ustjugov.

Fredrik Aukland i mixed-sone

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland, her avbildet under NM i Granåsen tidligere i år.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Det som er spesielt med løypene er kombinasjonen av høy fart inn i flere av de kritiske svingene som er ekstremt bløte. Da kan det bråstoppe. Det gjelder å velge riktige linjer, slik at du unngår den verste snøen, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

– De kan være farlige, det var de i går, og de blir enda farligere om de salter der, sier Finland-stjerne Iivo Niskanen til NRK.

– Når du kommer i felt der og det kommer en kamikaze-løper bakfra, kan de bli farlige, sier Hans Christer Holund.

I stigende form etter korona

Fallet og nedturen i VM-oppladningen skjer i en periode der Ustjugov virkelig har bygget seg opp til å bli en god skiløper igjen. I september og oktober var han smittet med koronaviruset.

Han slet på trening i etterkant, men har brukt tid på å bygge seg opp. Den siste måneden har han virkelig vist seg frem. Blant annet med fjerdeplass på klassisksprinten i generalprøven til VM i Falun siste helgen i januar.

EZu89K_BCYo

NÆRT FORHOLD: Markus Cramer og Sergej Ustjugov, her etter en etappe i Tour de Ski i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Da russerne arrangerte sprinttestløp i VM-byen lørdag skal Ustjugov fortsatt ha vist god form og var sammen med italienske Federico Pellegrino raskest i prologen.

Cramer sier eleven i utgangspunktet skal gå VM-sprinten torsdag. Formen han viser frem der blir førende for hva Ustjugov får gå resten av mesterskapet.

– Jeg håper han slår av alle følelser som har med smerte å gjøre i konkurranse. Det er klart det er en risiko for at det går utover prestasjonen. Men vi har et bra legeteam og sikker på at de vil ta seg av ham.

– Det er bare noen dager til sprinten. Det viktigste for ham nå er at han kommer for fullt tilbake for å konkurrere. Men det er klart dette påvirker forberedelsene, sier NRK-ekspert Aukland.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal