Hopp til innhold

Russisk drama med Ustjugov-fall under VM-testløp: – Det var et stort sjokk

OBERSTDORF (NRK): Han har slitt med ettervirkninger av koronasykdom, men har endelig vært på vei mot noe før årets VM. Men under en uke før hans foreløpig eneste og viktigste øvelse i mesterskapet, gikk det galt for Sergej Ustjugov.

Ustjugov og Cramer

INGEN PERFEKT VM-OPPLADNING: For Sergej Ustjugov og trener Markus Cramer, her avbildet fra tidligere sesonger.

Foto: NTB Scanpix

Han falt nemlig stygt under et testløp på langrennsstadion i den tyske VM-byen. Der har russerne for andre dag på rad arrangert testløp med opptil ti nasjoner. Lørdag var det sprint. Søndag var det duket for en drøy ti kilometer lang distanse med intervallstart i fristil.

– Han måtte bare avslutte rennet. Han falt på ryggen og skulderen. Og på høyresiden av beinet. Det er et stort problem. Det så ille ut. Han har store smerter, så vi får se, men vi tror ikke noe er brukket, sier Russland-trener Markus Cramer til NRK.

– Det var et stort sjokk for meg, legger han tydelig preget til.

Cramer

ARRANGERTE TESTLØP: Russland-trener Markus Cramer (høyre), sammen med en finsk leder, like før testløpet i Oberstdorf søndag.

Høy fart og bløt snø

Alt lå egentlig til rette for en praktfull treningsdag i Oberstdorf. Solen skinner noen dager før VM. Det skal den fortsatt gjøre den neste uken. Gradestokken har jevnt ligget på rundt 14-16 grader på dagtid.

I skyggen er snøen hard og lett å håndtere. Men den delen av løypa som ligger i sol er langt vanskeligere. Den blir dyp og ser mer ut som «slush». Det var i et av disse partiene det gikk galt for Ustjugov.

Fredrik Aukland i mixed-sone

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland, her avbildet under NM i Granåsen tidligere i år.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Det som er spesielt med løypene er kombinasjonen av høy fart inn i flere av de kritiske svingene som er ekstremt bløte. Da kan det bråstoppe. Det gjelder å velge riktige linjer, slik at du unngår den verste snøen, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

– De kan være farlige, det var de i går, og de blir enda farligere om de salter der, sier Finland-stjerne Iivo Niskanen til NRK.

– Når du kommer i felt der og det kommer en kamikaze-løper bakfra, kan de bli farlige, sier Hans Christer Holund.

I stigende form etter korona

Fallet og nedturen i VM-oppladningen skjer i en periode der Ustjugov virkelig har bygget seg opp til å bli en god skiløper igjen. I september og oktober var han smittet med koronaviruset.

Han slet på trening i etterkant, men har brukt tid på å bygge seg opp. Den siste måneden har han virkelig vist seg frem. Blant annet med fjerdeplass på klassisksprinten i generalprøven til VM i Falun siste helgen i januar.

EZu89K_BCYo

NÆRT FORHOLD: Markus Cramer og Sergej Ustjugov, her etter en etappe i Tour de Ski i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Da russerne arrangerte sprinttestløp i VM-byen lørdag skal Ustjugov fortsatt ha vist god form og var sammen med italienske Federico Pellegrino raskest i prologen.

Cramer sier eleven i utgangspunktet skal gå VM-sprinten torsdag. Formen han viser frem der blir førende for hva Ustjugov får gå resten av mesterskapet.

– Jeg håper han slår av alle følelser som har med smerte å gjøre i konkurranse. Det er klart det er en risiko for at det går utover prestasjonen. Men vi har et bra legeteam og sikker på at de vil ta seg av ham.

– Det er bare noen dager til sprinten. Det viktigste for ham nå er at han kommer for fullt tilbake for å konkurrere. Men det er klart dette påvirker forberedelsene, sier NRK-ekspert Aukland.

Siste nytt

 • PSV berget hjemmerekken mot Ryersons Dortmund

  PSV Eindhoven kan fortsatte skryte av å være ubeseiret i egen storstue. Et straffemål reddet 1-1 mot Borussia Dortmund i mesterligaens åttedelsfinale.

  Dermed virker det ganske åpent om hvem som tar seg videre, men bookmakerne vil nok peke på Dortmund før returmøtet i Tyskland 13. mars.

  Tirsdagens utligning kom på Luuk de Jongs straffespark tidlig etter hvilen. Dommeren pekte resolutt mot krittmerket da Mats Hummels tilsynelatende felte Malik Tillman.

  Stopperveteranen reagerte voldsomt og bedyret sin uskyld, men avgjørelsen ble ikke omgjort i VAR-rommet.

  Julian Ryerson spilte solid på backplassen for Borussia Dortmund. Han gikk ofte på gode løp og hadde tilnærmet full kontroll på Hirving Lozano.

  (NTB)

  x-zHiykLJak
  Foto: AP
 • Arnautovic og Inter tok første stikk mot Atletico Madrid

  Innbytter Marko Arnautovic misbrukte et par kjempesjanser for Inter, men lyktes i tredje forsøk og ordnet 1-0-seier over Atlético Madrid i mesterligaen.

  Østerrikeren erstattet Marcus Thuram ved pause i en til da sjansefattig forestilling. Det var han som kom til muligheter i den andre omgangen, men de to første utnyttet han dårlig.

  I det 49. minutt slo Federico Dimarco et innlegg bak forsvaret. Ved lengste stolpe nådde ballen Arnautovic. Han kastet seg fram og beinet ballen langt over.

  Et snaut kvarter senere fikk han en enda større sjanse, etter fint veggspill med lagkaptein Lautaro Martínez. Han fikk avslutte fra kort hold, men igjen føk ballen over tverrliggeren.

  I det 79. minutt var det hans tur. Etter et balltap av Reinildo kontret Inter raskt, og Martínez ble spilt gjennom. Jan Oblak reddet alene med argentineren, men ga retur ut til siden.

  Der dukket Arnautovic opp og scoret fra spiss vinkel. Samuel Lino prøvde å redde på streken, men lyktes ikke.

  GYXUVBlAbME
  Foto: AP
 • Ratcliffes oppkjøp i Manchester United i boks

  Jim Ratcliffe har fullført overtakelsen av 27,7 prosent av aksjene i Manchester United.

  Det bekreftet klubben tirsdag kveld. Oppkjøpet ble klart etter at både Premier League og Englands fotballforbund (FA) har gitt avtalen grønt lys.

  Den britiske milliardæren ble enig med den amerikanske Glazer-familien på tampen av 2023, men først nå er han formelt inne på eiersiden.

  (NTB)

  A85KLampqBo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal