Hopp til innhold

Russerne kjørte test på Klæbo: – Vi synes det gikk veldig bra

LILLEHAMMER (NRK): Russerne innrømmer at de brukte både kvartfinalen og finalen til å teste taktikk mot Johannes Høsflot Klæbo. Til tross for ny Klæbo-seier var de fornøyd.

russerne og klæbo

GREIDE IKKE KNEKKE KODEN: Russerne prøvde hardt, men Johannes Høsflot Klæbo vant likevel. Sergej Ustjugov (t.v) ble nummer to og Aleksandr Bolsjunov nummer tre.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Ja, det var det helt klart, sier Russland-trener Markus Cramer når NRK spør ham om dagens sprintfinale i realiteten var en test for å se etter metoder for å slå Johannes Høsflot Klæbo.

Treneren forteller at russerne lenge har snakket om hvordan i alle dager de skal slå Klæbo dersom han fortsetter å være like suveren.

Lørdag holdt de altså første test i «prosjektet», og første forsøk gikk på å presse Klæbo på utholdenheten hans.

Dette kunne man tydelig se spesielt i finalen, hvor det ble gått i et voldsomt tempo fra start.

– Vi hadde to menn i finalen, og i starten skulle den ene gå med full hastighet. Deretter var planen at Sergej (Ustjugov) skulle kjempe hardt på slutten. Vi synes egentlig det gikk veldig bra, forteller Cramer.

Det mener han til tross for at Klæbo besto «testen», og nok en gang endte med å gå i mål med så god seiersmargin at han rakk å bukke til publikum.

Klæbo gjør som Falla, og disker opp med en taktisk godtbit på oppløpet, og seiler inn til seier. Ut på oppløpet fikk russeren en liten ustødighet, og det var nok til at trønderen glir forbi.

Slik så det ut da Klæbo ble testet av russerne i sprintfinalen.

– Hva skal dere gjøre neste gang da?

– Vi vet ikke, haha! Det er veldig flott å se en ung fyr som Klæbo være så sterk. Vi skal prøve å slåss godt mot ham, og vi får se i fremtiden hvem som blir de sterkeste til slutt, sier Cramer.

Startet testen i kvartfinalen

Cramer forteller at testingen av Klæbo startet allerede i kvartfinalen. Ustjugov valgte bevisst å møte Klæbo da.

– Sergej sa han ville ta det samme heatet som Klæbo, for han ville se på nært hold hva det er med ham og hvorfor han er så sterk nå. Vi ville se hva som kunne skje dersom en av våre menn konkurrerte mot ham. Det var godt å se at vi er på god vei, sier han.

Klæbo merket godt den russiske taktikken.

– Finalen gikk fort fra start. Jeg måtte bare presse hardt og holde opp med dem. Så kom Ustjugov før den siste bakken, og det gikk skikkelig fort, forteller 21-åringen, som greide å få kastet seg inn foran Ustjugov på oppløpet og deretter stake seg inn til en soleklar seier.

Verdenscup nordiske grener Lillehammer

Klæbo bukket og neiet før han gikk over målstreken, med Ustjugov i hælene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Iversen mener metoden var feil

Det ble et godt strekk i feltet på grunn av den tøffe gåingen, noe blant andre Emil Iversen fikk kjenne på. Han ble nummer fem.

Iversen er imidlertid ikke overrasket over at russerne mislyktes i å kneble Klæbo med dagens metode.

– Jeg vet hvordan jeg ville prøvd å slå ham. Og det er ikke slik som russerne gjorde i dag. Hvis jeg skal slå ham skal jeg bare ligge på bakskiene hans til det er en og en halv meter igjen. Det er på oppløpet han kanskje er mulig å slå, det er bare at frem til der er han i en klasse for seg selv, sier Iversen.

Sprinttrener Arild Monsen er forberedt på at konkurrenter kommer til å gjøre ulike fremstøt fremover.

– Vi kommer til å møte all mulig motstand på sånne ting. Det kan bli rågåing, og så plutselig skal de kanskje ikke kjøre og heller prøve å lure oss på en innspurt og sånt. Vi må bare være forberedt, sier Monsen.

Siste nytt

  • IOC-presidenten vil vise at Seinen er trygg før OL: – Jeg bader gjerne

    President for Den internasjonale olympiske komité (IOC) Thomas Bach (70) er klar for en dukkert i Seinen før sommerlekene i Paris 2024.

    – Jeg har ikke mottatt en invitasjon ennå, men jeg bader gjerne hvis jeg får det. Jeg håper det ikke er for kaldt, sa Bach under fredagens pressekonferanse.

    Paris-ordfører Anne Hidalgo skal svømme i Seinen sammen med den franske presidenten, Emmanuel Macron, og flere av OL-sjefene før lekene for å bevise at vannkvaliteten i elven har blitt bedre.

    Hidalgo har uttalt at hun kommer til å hoppe ut i vannet i slutten av juni eller begynnelsen av juli.

    Før OL blir Seinen, som er sterkt forurenset, renset for enorme kostnader. Utendørssvømmerne og triatletene skal konkurrere i elven under lekene, som starter 26. juli.

    Fra sommeren 2025 vil publikum også få lov til å svømme i Seinen i enkelte områder, noe som har vært forbudt siden 1923. (NTB)

    Thomas Bach IOC
    Foto: AP
  • Mol/Berntsen ute av verdenstouren i Brasilia – tapte mot amerikansk duo

    Sandvolleyballduoen Hendrik Mol og Mathias Berntsen er ute av verdenstouren i Brasilia etter tap i to strake sett mot et amerikansk lag.

    Natt til lørdag tapte Mol og Berntsen 21-19, 21-15 mot Miles Partain og Andy Benesh. Vinneren fikk plass i cupspillet.

    Dermed er den norske duoen ute.

    Nordmennene møtte det amerikanske paret etter å ha tapt klart for de brasilianske hjemmefavorittene George og Andre – noe som var deres andre strake tap i gruppespillet.

    Nordmennene kvalifiserte seg til hovedturneringen ved å vinne to kamper onsdag.

    Norges stjerneduo Anders Mol og Christian Sørum mister både denne og flere andre turneringer etter at Mol brakk beinet under trening i mars. Han har fått operert inn en skinne i leggen.

    Mol og Sørum er regjerende OL-mestere og har lekene i Paris som årets hovedmål.

    Turneringen i Brasilia er årets tredje av ni elite-16-turneringer. (NTB)

    Hendrik Mol
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Ingebrigtsen-rival om ordkrigen: – Lar ikke noen bagatellisere karrieren min

    Det har vært mye frem og tilbake mellom Josh Kerr og Jakob Ingebrigtsen etter at Kerr spurtslo Ingebrigtsen i VM-finalen på 1500 meter i fjor.

    Ingebrigtsens kommentar om at Kerr bare var «den neste fyren» førte til en rekke kommentarer frem og tilbake i høst. I vinter sa Ingebrigtsen at han hadde slått Kerr med bind for øynene etter at Kerr løp inn til bestenotering i verden på to engelske mil innendørs.

    Kerr har på sin side blant annet sagt at Ingebrigtsen mangler manerer og oppfører seg respektløst.

    I en podkast utgitt torsdag trakk Ingebrigtsen frem at han mente han ville vinne enkelt i OL, så fremt han ikke ble syk eller skadet. I samme podkast uttalte han også at noen av konkurrentene var «drittsekker og idioter».

    I et intervju publisert i The Times fredag, er Kerr tydelig på hvorfor han har tatt til motmæle mot Ingebrigtsen.

    – Jeg kommer alltid til å si det jeg tenker og jeg lar ikke noen bagatellisere karrieren min med kommentarene deres. Jeg vil kjempe tilbake med mine egne kommentarer. Jeg vil kjempe tilbake med resultater, sier Kerr.

    Briten trekker det frem som en grunn til at han velger å stille i Eugene 25. mai, hvor han møter Ingebrigtsen over én engelsk mil.

    – Jeg har respekt for konkurrentene mine, men jeg er ikke ute etter å få venner. Det virker til å irritere folk, men det er greit. Det er den jeg er, sier Kerr.

    Ingebrigtsen Kerr
    Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal