NRK Meny
Normal

La opp som 24-åring – tjener ti ganger så mye på å være hare

STOCKHOLM/OSLO (NRK): Andreas Roth (25) la opp som friidrettsutøver i fjor. Nå stiller han opp som fartsholder – og tjener mer enn som aktiv.

Andreas Roth

NY LØPEJOBB: Andreas Roth la opp toppidrettssatsingen som 24-åring. Nå er han med som hare i stedet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Han lå først i feltet etter første runde på 800 meter under Diamond League-stevnet i Stockholm søndag. Farten var høy. Men Norges beste 800-meterløper i flere år, Andreas Roth, skulle ikke fullføre løpet uansett.

Han var nemlig innleid som hare.

– Jeg la opp min egen satsing i fjor, og da sa jeg at jeg kunne være med som fartsholder. Nå gjør jeg det ganske mye, forteller Roth til NRK.

Trener mindre – tjener mer

NM friidrett 2016

NM-SØLV: Andreas Roth havnet på plassen bak Filip Ingebrigtsen i NM 2016.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Fartsholderen er en person som holder tempoet høyt så lenge som mulig på de lengre løpedistansene, før han løper til siden. Tiden han eller hun skal holde avtales på forhånd, som regel mellom arrangør og de beste løperne i feltet. Det er ikke fartsholdere i mesterskap.

– Når man skal oppnå gode tider er man stort sett avhengig av at en hare gjør jobben i første del av løpet, fordi fordelen ved å ligge bak er så stor, at det er vanskelig å sette rekorder uten harer, forklarer NRKs friidrettskommentator, Jann Post.

Roth ble bestilt lørdag kveld, og siden broren Thomas Roth uansett skulle konkurrere, passet det bra.

Han forteller at oppdragene er mange – og lønnsomme.

– Det fine er at jeg ikke trener noe særlig for dette, og tjener mer enn da jeg var aktiv. Jeg får kanskje 10 ganger så mye betalt for 1/10 av jobben. Så det er en fin oppskrift, forteller han og ler.

– Mye press

Det er likevel ikke bare enkelt å være fartsholder i felt med verdensklasseløpere. Da Jakob Ingebrigtsen løp inn til personlig rekord på Bislett, raste far og trener Gjert Ingebrigtsen på at nettopp haren ikke gjorde jobben sin.

– Trikset er å treffe et jevnt tempo så de andre kan ligge i rygg, og det er en vanskelig jobb. Folk kommer jo fra Afrika for å løpe, og så kan jeg ødelegge det helt for dem. Det er mye press, forklarer Roth, som har flere NM-gull på CV-en.

I Stockholm var han fornøyd med å bare «bomme» på bestillingstiden med 26 hundredeler på åpningsrunden på 50,5. På Bislett Games var avviket 1,5 sekunder. Men han har ikke fått kjeft.

– Det hender det er litt passivt aggressivt og kommentarer som, «det var kanskje litt fort», men bommer man får man heller beklage.

ATHELTICS-SWEDEN-DIAMOND-LEAGUE

SPURTOPPGJØR: Peter Bol fra Australia slo landsmann Joseph Deng på 800-meteren med tiden 1.44,56.

Foto: CHRISTINE OLSSON / AFP

Post tror Roth kan få enda flere oppdrag fremover.

– Det har vært en del svak hareløping i det siste, hvor de åpner for hardt og så stopper helt opp. Det ødelegger nesten løpet. Så for en som gjør jobben bra, og er pålitelig så kan det være et marked i flere år, sier han.

Siste nytt

 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Liverpool-stopper klar for Cagliari

  Den tidligere Vålerenga-forsvareren Ragnar Klavan forlater Liverpool til fordel for Serie A-klubben Cagliari. Det bekreftet engelskmennene fredag kveld. Italienerne betaler angivelig drøyt 20 millioner kroner for Klavan.

  Man United Liverpool Soccer
  Foto: Tony Ding / AP
 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting