Hopp til innhold

La opp som 24-åring – tjener ti ganger så mye på å være hare

STOCKHOLM/OSLO (NRK): Andreas Roth (25) la opp som friidrettsutøver i fjor. Nå stiller han opp som fartsholder – og tjener mer enn som aktiv.

Andreas Roth

NY LØPEJOBB: Andreas Roth la opp toppidrettssatsingen som 24-åring. Nå er han med som hare i stedet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Han lå først i feltet etter første runde på 800 meter under Diamond League-stevnet i Stockholm søndag. Farten var høy. Men Norges beste 800-meterløper i flere år, Andreas Roth, skulle ikke fullføre løpet uansett.

Han var nemlig innleid som hare.

– Jeg la opp min egen satsing i fjor, og da sa jeg at jeg kunne være med som fartsholder. Nå gjør jeg det ganske mye, forteller Roth til NRK.

Trener mindre – tjener mer

NM friidrett 2016

NM-SØLV: Andreas Roth havnet på plassen bak Filip Ingebrigtsen i NM 2016.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Fartsholderen er en person som holder tempoet høyt så lenge som mulig på de lengre løpedistansene, før han løper til siden. Tiden han eller hun skal holde avtales på forhånd, som regel mellom arrangør og de beste løperne i feltet. Det er ikke fartsholdere i mesterskap.

– Når man skal oppnå gode tider er man stort sett avhengig av at en hare gjør jobben i første del av løpet, fordi fordelen ved å ligge bak er så stor, at det er vanskelig å sette rekorder uten harer, forklarer NRKs friidrettskommentator, Jann Post.

Roth ble bestilt lørdag kveld, og siden broren Thomas Roth uansett skulle konkurrere, passet det bra.

Han forteller at oppdragene er mange – og lønnsomme.

– Det fine er at jeg ikke trener noe særlig for dette, og tjener mer enn da jeg var aktiv. Jeg får kanskje 10 ganger så mye betalt for 1/10 av jobben. Så det er en fin oppskrift, forteller han og ler.

– Mye press

Det er likevel ikke bare enkelt å være fartsholder i felt med verdensklasseløpere. Da Jakob Ingebrigtsen løp inn til personlig rekord på Bislett, raste far og trener Gjert Ingebrigtsen på at nettopp haren ikke gjorde jobben sin.

– Trikset er å treffe et jevnt tempo så de andre kan ligge i rygg, og det er en vanskelig jobb. Folk kommer jo fra Afrika for å løpe, og så kan jeg ødelegge det helt for dem. Det er mye press, forklarer Roth, som har flere NM-gull på CV-en.

I Stockholm var han fornøyd med å bare «bomme» på bestillingstiden med 26 hundredeler på åpningsrunden på 50,5. På Bislett Games var avviket 1,5 sekunder. Men han har ikke fått kjeft.

– Det hender det er litt passivt aggressivt og kommentarer som, «det var kanskje litt fort», men bommer man får man heller beklage.

ATHELTICS-SWEDEN-DIAMOND-LEAGUE

SPURTOPPGJØR: Peter Bol fra Australia slo landsmann Joseph Deng på 800-meteren med tiden 1.44,56.

Foto: CHRISTINE OLSSON / AFP

Post tror Roth kan få enda flere oppdrag fremover.

– Det har vært en del svak hareløping i det siste, hvor de åpner for hardt og så stopper helt opp. Det ødelegger nesten løpet. Så for en som gjør jobben bra, og er pålitelig så kan det være et marked i flere år, sier han.

Siste nytt

  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB
  • Kollaps for J17-landslaget i EM – åttemålstap mot Frankrike

    Norges J17-landslag har fått tøff medfart i EM-sluttspillet. Etter 0-3-tap for England i åpningskampen ble det en fryktelig 0-8-smell mot Frankrike onsdag.

    Frankrike er tittelforsvarer i J17-EM, men årets utgave virket ikke uoverkommelig sterk da det ble bare 3-2-seier over det svenske vertslaget som Norge slo i EM-kvalifiseringen i mars.

    Norge holdt 0-0 i en halv omgang på Malmö idrottspark, men så raknet det. To ganger i første omgang scoret motstanderen to ganger med to minutters mellomrom, og ved pause sto det 4-0.

    Så ble det ikke flere mål før det siste kvarteret, da innbytterne Rachael Adedini og Djenna-Léna Tene scoret fire ganger til. Adedini gjorde hattrick med mål i det 77. og 88. minutt og på overtid. (NTB)

  • Bruddseier i Giroen etter at Foss gikk i bakken: – For en skrell

    Franske Benjamin Thomas tok en overraskende seier på den 5. etappen av Giro d'Italia etter å ha sittet i brudd store deler av dagen.

    Onsdagens 178 kilometer lange etappe gikk fra Genova, over den 3.-kategoriserte stigningen Passo del Bracco, og inn til Lucca. Der ble det hele avgjort mellom de fire rytterne som hadde sittet i brudd.

    Thomas tok seieren foran danske Kasper Valgren, som ble nummer to. Italienske Andrea Pietrobon kompletterte pallen.

    – For et bruddkupp, for en skrell. Thomas vinner og tar Cofidis' første seier i årets sesong, sa Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    77 kilometer fra mål ble det etablert et firemannsbrudd med blant andre Valgren. 50 kilometer senere gikk Tobias Foss og seks andre løpere i bakken, noe som sinket hovedfeltet betraktelig.

    – Han har det okey. Han var liutt opprørt i starten, men jeg er sikker på at det vil gå bra med ham. Enn så lenge er alt bra, sier Zak Dempster, sportsdirektør i Ineos-Grenadiers, om Foss i en video på X.

    Benjamin Thomas
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal