Rodal: – Talentene fortjener bedre

OL-mester og NRK-ekspert Vebjørn Rodal (42) mener mange friidrettsledere og -trenere ikke har god nok kompetanse.

Vebjørn Rodal

KRITISK: Vebjørn Rodal mener norske trenere må heve kompetansen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi klarer heller ikke i år å få de unge og lovende utøverne til å ta steget internasjonalt. Vi henger veldig etter på seniornivå. Det er noen hederlige unntak, men det heter snart bare Henrik Ingebrigtsen, sier Rodal til NRK.

Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen har vært en av få norske profiler som har hevdet seg internasjonalt.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Norsk friidrett har lagt bak seg et turbulent år med skuffende resultater og flere negative saker, noe NRK beskriver i en omfattende sak tirsdag.

EM i Zürich for et år siden ble en stor skuffelse. Nå, noen uker før VM, går Norge mot en rekordtynn tropp. Av de kvalifiserte løperne bærer Ingebrigtsen de norske forhåpningene alene.

Dagens tilstand i norsk friidrett stikker dypere enn de siste sesongene, mener NRK-ekspert og tidligere OL-vinner på 800-meter, Vebjørn Rodal.

– Jeg tror det handler mye om kompetanse. Vi har ikke riktig kompetanse på de ulike nivåene fra barn og ungdom til senior. Vi har mange unge og lovende, mentalt sterke utøvere, som er villige til å trene mye, og de fortjener å holde på med riktig trening. Men det gjør de i for liten grad. Vi har ikke dårligere grunnlag enn noen andre. Vi har mer haller og ressurser til å trene mer enn aldri før, sier Rodal.

– Noe må gjøres annerledes

– Hvem har ansvaret?

– Jeg tror Olympiatoppen kunne tatt tilbake posisjonen til å utfordre særforbund, som de har hatt tidligere. Så er det hver enkelt klubb sitt ansvar, at en trener for eksempel ikke skal få ta for stort eierskap. Når du ikke har lyktes på tre seniorsesonger, må man innse at man må gjøre noe annerledes. Når du bommer og bommer, må du ikke fortsette i det samme sporet, sier Rodal, og legger til:

Ingrid Kristiansen

Ingrid Kristiansen mener norsk friidrett sliter med en smålighetskultur.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Jeg lurer på om han (Ronny Nilsen, red. anm.) har vært en tøff nok kravstiller. Har han stilt sterke nok krav ut i klubbmiljøene når det gjelder å kvalitetssikre arbeidet der, spør NRKs friidrettsekspert.

– Mener du at det kreves drastiske endringer?

– Det er ikke noe vi klarer å rette over natta, men det må startes en prosess for å heve kompetansen og styrke bevisstheten rundt hva som kreves. Jeg håper den nye lederen kjenner internasjonal friidrett godt nok til at de rette spørsmålene og kravene stilles til klubber og utøvere, understreker Rodal.

– Smålighetskultur

Tidligere langdistanseløper Ingrid Kristiansen (59) mener norsk friidrett lider av en smålighetskultur hvor man jobber for mye én og én uten entusiasme.

– Skoen trykker på at vi har for lite samhold. Det er en smålighetskultur. Det er for lite «vi drar lasset sammen», sier Kristansen til NRK.

– Hva tror du er grunnen til at vi har så få som hevder seg i toppen?

– Jeg tror ikke vi har de rette typene. Og – sånn har det jo nesten alltid vært – litt for lite samhold og litt for mye for seg selv. Den gangen (Johan) Kaggestad kom inn i norsk friidrett og skapte entusiasme i distanseløp, fikk vi kjemperesultater. Vi var på et lag og dro lasset sammen. Og vi trente sammen. Vi hadde fokus på å bli best mulig med de mulighetene vi hadde, sier Kristiansen.

– Har vært tøff nok

Sportssjef i Friidrettsforbundet, Ronny Nilsen, avviser Vebjørn Rodals antydninger om at

Ronny Nilsen

Sportssjef Ronny Nilsen sier han har vært tøff nok.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

han ikke har stilt tøffe nok krav som sportssjef.

– Jeg mener jeg har gjort det, men det må vurderes i etterkant. Jeg vil ikke gå inn i en diskusjon midt i sesongen på hva som burde vært stilt av krav. Dette er en kommunikasjon mellom meg og ansatte i Friidrettsforbundet og trenerne. Og det går spesielt på kvalitetssikring, forteller den avtroppende sportssjefen.

Han mener Rodal trekker frem et viktig poeng når han kritiserer trenersituasjonen i Norge. Nilsen er likvel bare delvis enig i kritikken av kompetansenivået i norsk friidrett. Sportssjefen mener at norsk friidrett har svært mange kompetente trenere og ledere.

– Jeg opplever at vi har veldig mange kompetente trenere, sier han til NRK.

– Når Vebjørn påpeker at man burde gjort noe med trenersituasjonen og oppfølging av utøverne, så kan det være et tema. Samtidig føler jeg at vi har gjort såpass mye annet for disse utøverne som kan være positivt for resultatene.

– Flere heltidsengasjerte trenere

Nilsen ser likevel på det som en utfordring å få flere heltidsengasjerte trenere på banen.

– Det jeg skulle ønske er at vi hadde flere heltidsengasjerte trenere med ett formål: Å dyrke frem gode utøvere. Det er en utfordring med tanke på økonomi. Klubbene bør jobbe mer sammen for å få en helhetlig løsning på trenersiden, påpeker sportssjefen.

– Men det blir for enkelt å bare se på trenersituasjonen, man må se på fasiliteter og de budsjettene vi har til rådighet.

Sportsnyheter

Christiansen slo endelig lagkameraten: – Må være første gang

I fjor ble han «fjerdeplass-kongen». På sprinten i Østersund kom Vetle Sjåstad Christiansen seg endelig på pallen, bare slått av en svenske.

Johaug slo voldsomt tilbake mot Karlsson – men var forbannet for utsettelse og ønsket avlysning

RUKA (NRK): Therese Johaug innrømmer at hun var gjennom en tøff mental utfordring før hun bestemte seg for å gå jaktstart søndag. Men etterpå gliste hun bredest av alle og sier at Frida Karlsson ble offer for en enorm revansjelyst.

Siste nytt

 • Granerud missa rennet igjen

  Halvor Egner Granerud blei for andre dag på rad slått ut i hoppkvalifiseringa, og mister hopprennet i Ruka søndag.

  Granerud hoppa berre 106 meter og blei nummer 58 i kvalifiseringsomgangen.

  Alle dei andre nordmennene kvalifiserte seg, men var eit stykke nede på lista. Daniel Andre Tande var nr 17, Robert Johansson 30, Fredrik Villumstad 32, Anders Fannemel 34, Marius Lindvik 41 og Johann Andre Forfang 43 i kvaliken.

  Rennet tek til klokka 16.15.

  Heller ikkje laurdag greidde Granmerud kvalifiseringa. I sesongopninga sist helg blei det ein første- og ein tredjeplass på verdscupvinnaren frå førre sesong.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: VESA MOILANEN / AFP
 • Riiber knuste Lamparter i spurten

  Jarl Magnus Riiber slo til nokre hundre meter før mål og slo Johannes Lamparter i komdinertrennet i Ruka.

  Det er Riibers andre siger i Ruka denne helga. Derfor vann han minitouren, trass i at han blei diska frå rennet laurdag.

  Riiber gjekk ut som nummer tre, 14 sekund bak Lamparter. Før løpet var halvgått, hadde han gått inn austerrikaren. Dei to held følgje til like før innspurten. Riiber vann til slutt med 12,1 sekund.

  Jens Luraas Oftebro heldt unna for konkurrentane og tok tredjeplassen, 33 sekunder bak Riiber.

  Jørgen Graabak blei nr 13.

  Fordi dagens hopprenn blei avlyst, var det den provisoriske omgangen torsdag som blei teljande.

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Skrekkbilder: Neymar ut på båre

  Den brasilianske superstjernen gikk i bakken mot slutten av kampen mellom PSG og Saint-Étienne søndag ettermiddag.

  Taklingen var ikke av det stygge slaget, men TV-bildene viste tegn på at ankelen til Neymar fikk hard medfart.

  Neymar ble etter hvert båret ut av banen på båre, og men det er foreløpig usikkert hvor alvorlig skaden er.

  PSG vant til slutt 3-1 og leder tabellen i den franske toppdivisjonen. Lionel Messi vartet opp med hele tre målgivende pasninger.

  _X1DWd2GlA0
  Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal