NRK Meny
Normal

Rodal om Thorkildsen: – Han er kanskje den aller største

Det er en stor idrettskarriere som nå er slutt, sier Vebjørn Rodal. Andreas Thorkildsen er den eneste nordmannen med to OL-gull i friidrett.

Se noen av Andreas Thorkildsens høydepunkter fra spyd-karrieren.

Onsdag kom nyheten om at Andreas Thorkildsen (34) avslutter karrieren og ikke kommer til å satse mot OL i Rio.

Rodal

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

«Har bestemt meg for å avslutte karrieren som profesjonell spydkaster. Det har vært en morsom reise. Takk for all støtten disse årene. Takk til alle som har hjulpet meg på veien», meldte Thorkildsen selv på sosiale medier.

– Mister en vinnertype

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sier det var en vemodig beskjed å få.

– Det er litt vemodig, det er en veldig stor friidrettskarriere som nå er slutt. Norsk friidrett mister en vinnertype, sier han.

I en pressemelding skriver Norges Friidrettsforbund at hofteskaden han har slitt med i lengre tid er hovedgrunnen til at han legger opp.

– Jeg må innrømme at jeg har vært skeptisk til et comeback, innrømmer Rodal.

– Ekstremt krevende

Thorkildsen fikk sitt store gjennombrudd under OL i Aten i 2004 da han sikret gullet og skapte en aldri så liten sensasjon. Deretter var han i verdenstoppen helt fram til og med OL i London i 2012.

Rodal mener spydkasteren er en av de aller største friidrettsutøverne i Norge gjennom tidene.

– Han er kanskje den aller største. Det å vinne OL en gang er krevende, det å gjøre det igjen er ekstremt krevende. Så jeg synes Andreas har vært veldig målrettet og flink. Jeg tror også at han har gjorde et veldig seriøst forsøk på å komme tilbake etter den siste skaden og operasjonen, men omfanget har nok vært for stort.

– Han var flaggskipet

NRKs rutinerte friidrettskommentator Karen-Marie Ellefsen har fulgt Thorkildsens karriere gjennom flere år. Hun ble ikke overrasket da hun fikk nyheten om at spydkasteren legger opp.

Karen-Marie Ellefsen

NRKs Karen-Marie Ellefsen mener Thorkildsen har betydd svært mye for friidrettsinteressen i Norge.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Nei, jeg ble ikke overrasket. Det har vært tydelig at han har slitt den siste tiden, forteller hun.

Ellefsen mener Thorkildsen betydning for norsk friidrett har vært svært viktig.

– Han betydde veldig mye i en tid da vi ikke hadde så mange andre utøvere. På 2000-tallet var det han som var flaggskipet, påpeker hun.

– Han har vært veldig, veldig viktig for friidrettsinteressen i Norge, slår hun fast.

– Eksepsjonell karriere

President i Friidrettsforbundet, Tore Hordnes, beskriver Thorkildsen slik:

– En fantastisk utøver med en eksepsjonell karriere.

Thorkildsen har de siste årene vært plaget av en hofteskade som har hindret han i å konkurrere. Han ble operert for skaden i 2014, og har siden drevet omfattende opptrening for å komme tilbake på internasjonalt toppnivå.

– Det var synd det gikk som det gikk, men vi har hatt kjennskap til det internt at operasjonen ikke hadde gått helt som den skulle, sier Hordnes.

– Det var en 50/50 sjanse for at den skulle lykkes, sier han.

– Det er en av Norges største sommerolympiere som nå gir seg, påpeker Hordnes.

Andreas Thorkildsen

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal