Hopp til innhold

Riise (15) hylles etter cupdramaet: – Han har tøffhet i blodet

Det er nok ikke bare-bare å ha en far og onkel som spilte i Premier League og på det norske landslaget. Men for 15 år gamle Fillip Jenssen Riise var det «ikke noe stress» å ta straffe mot Molde i cupen.

Bjørn Helge Riise og sønnen Fillip Jenssen Riise

FAR OG SØNN: Bjørn Helge Riise overværte sønnens straffespark mot Molde fra sidelinjen. Etterpå delte de et fint øyeblikk sammen.

Foto: NRK

– Han har jo DNA som har tøffhet i blodet. Jeg var aldri i tvil om det, jeg hadde faktisk tenkt å ha han som straffeskytter nummer syv. Men så tenkte jeg at det ansvaret skulle få ligge på de litt eldre og rutinerte. Han fikk sjansen til slutt og det er helt glimrende. Det er en kjempeerfaring for han, sier Stabæk-trener Lars Bohinen til NRK

Han snakker om 15-åringen Fillip Jenssen Riise, sønn av Bjørn Helge og nevøen til John Arne, fotballbrødrene som har spilt på det aller øverste nivået, for klubber som Fulham (Bjørn Helge), Roma og Liverpool (John Arne) og på det norske landslaget.

15-åringen, som signerte sin første proffkontrakt i november i fjor, er ikke gammel nok til å kjøre moped, men hadde likevel ingen problemer med å gå frem og ta Stabæks nest siste straffe i en straffesparkkonkurranse.

I en kvartfinale i cupen. Mot regjerende mester Molde.

Etter kampen fikk han en god klem av pappa Bjørn Helge.

– Veldig kult

Riise la inn et lite stopp i tilløpet, ventet ut keeper og trillet ballen iskaldt i mål. Selv om det ikke så ut til å være et snev av bekymring hos Riise, avslører hovedpersonen selv at han kjente litt på det.

– Jeg var veldig stresset på starten, også når det kom nærmere og nærmere gikk det egentlig greit. Det var gøy å skyte, sier hovedpersonen til NRK.

LANDSLAGET

LANDSLAGSBRØDRE: Bjørn Helge (t.v.) og John Arne Riise, her fra en landslagssamling i 2007.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Jeg tenkte egentlig bare å bestemme meg hvor jeg skulle skyte. Også var det bare å skyte da. Så det var ikke noe stress, legger han til.

Du kommer inn mot det som var Norges beste lag både i cup og serie i fjor. Hvordan oppleveves det som en 15-åring?

– Det er veldig kult da. Hvert fall for opplevelsen og få tilliten av Lars for å komme inn. Så det betyr mye.

Gjenopplev cupdramaet her:

Straffemaraton

Det var til Stabæk-keeper Isak Pettersson som ble den store helten. Han reddet Magnus Grødem sin straffe og sørget for ellevill jubel for hjemmelaget.

Det ble et cupdrama uten like i Bærum lørdag ettermiddag.

Da det fortsatt sto 1-1 mellom Stabæk og Molde etter 120 minutter måtte kampen avgjøres ved straffesparkkonkurranse. Det var ikke bare-bare det heller, og først etter tolv runder med straffespark kunne hjemmepublikummet slippe jubelen løs på Nadderud.

Stabæk slo ut regjerende cupmester Molde etter 9-8 på straffer.

– Dette er sjelden kost, innleder Bohinen:

– Det var så dramatisk, og for en vilje å stå i det og jobbe for muligheten for å få straffesparkkonkurranse. Det må jeg bare si. Jeg er utrolig stolt over den gjengen der nå. Den moralen, den kulturen vi har klart å få inn i gruppen, sier Bohinen, som konkluderer med at det var «meget bra».

Det var bortelaget fra rosenes by som tok ledelsen etter 29 minutters spill. Vinterens store signering, Veton Berisha, sendte gjestene i føringen fra straffemerket.

Fotball menn ,Kvartfinale NM, Stabæk-Molde

GOD START: Veton Berisha sendte moldenserne i føringen fra straffemerket, men det var til slutt nettopp straffespark som senket Molde.

Foto: Alf Simensen / NTB

Kasper Waarst Høgh utlignet for Stabæk etter 83 minutter.

Til slutt var det Stabæk som kunne juble for avansementet og nå er de klare for semifinale i cupen. Bærumsklubben har bare vunnet cupen én gang tidligere: I 1998.

Det blir ikke noen gjentakelse av fjorårets cupsuksess for Molde og Erling Moe. Etter kampen var han skuffet, men fattet.

– Sånn er livet av og til. Da er det viktig å huske på hva vi kan gjøre noe med. Vi kunne gjort mer i de 120 minuttene vi spilte. Da får vi ta det på egen kappe. Selvfølgelig særdeles skuffende å ryke ut, men det er vår egen skyld, sier Moe til NRK.

Lørdag tok også Bodø/Glimt seg videre i cupen. Cupkvartfinalene fortsetter søndag på NRK med Tromsø-Lillestrøm og Brann-Sandefjord.

Siste nytt

 • Norsk drømmestart i G19-kvalifiseringen til EM

  Det norske G19-landslaget i fotball slo Romania 4-0 i åpningskampen i EM-kvalifiseringen i Frankrike.

  Isak Hansen-Aarøen, Erik Flataker og Andreas Rædergård Schjelderup (25) scoret målene før pause, mens innbytter Magnus Riisnæs fastsatte resultatet til 4-0 i det siste spilleminutt.

  Norge som ledes av Louis Pinenta møter Frankrike lørdag og Nord-Irland tirsdag. Det er kun gruppevinneren som går til EM-sluttspillet på Malta i juli. (NTB)

  Andreas Schjelderup
  Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix / NTB
 • Løken til topps i sprinten i VM

  Trym Nygaard Løken (29) kjørte inn til VM-gull i sprint i telemarksskjøring i sveitsiske Mürren onsdag.

  For ett år siden røk han korsbåndet på samme sted.

  – Dette ble en fantastisk dag. I samme skråning, hopp og disiplin der korsbandet tok farvel i fjor. Jeg har tenkt på dette løpet i ett år. Dette var sesongens hovedmål og motivasjonen til å komme tilbake. I samtaler med knegruppa på Olympiatoppen trodde de ikke på meg da jeg fortalte om målsettingen jeg hadde, og da blir det så fantastisk å lykkes, sa Nygaard Løken.

  Telemarkkjøreren fra Bækkelaget har dermed vunnet VM-gull i de tre siste mesterskapene, 2019 på Rjukan, 2021 i Sveits og i 2023 i Sveits

  Etter helgas verdenscupseier i Tyskland fikk jeg smaken på gull, og i dag klaffet alt, sa han.

  Tirsdag tok han bronse i klassisk-øvelsen i VM. (NTB)

  VM i telemark
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Uno-X-rytter med knallsterk plassering i belgisk ritt

  Uno-X-rytter Stian Fredheim endte på 8.-plass i det belgiske endagsrittet Brugge-De Panne. Jasper Philipsen vant på hjemmebane i Belgia.

  Jasper Philipsen spurtslo nederlandske Olav Kooij, Yves Lampaert og Frederik Frison. Kooij endte på 2.-plass, mens Lampaert ble nummer tre.

  21 sekunder bak Philipsen rullet den norske 19-åringen Stian Fredheim over målstreken. Uno-X-rytteren ble nummer åtte totalt. Det er hans beste resultat på seniornivå. Fredheim var den nest yngste på startstreken.

  Endagsrittet startet i Brugge og avsluttet i De Panne, og var på 221 kilometer. (NTB)

  Uno-X
  Foto: DIRK WAEM / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste